Βιβλιο

Ανδρική φιλία

Το βιβλίο του Απόστολου Αναγνωστόπουλου «Ένας ή κανένας» δεν σε βάζει να ψάχνεις το δολοφόνο, απλώς τους ένοχους

Μανίνα Ζουμπουλάκη
Μανίνα Ζουμπουλάκη
ΤΕΥΧΟΣ 565
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
321200-630727.jpg

Το βιβλίο του Απόστολου Αναγνωστόπουλου «Ένας ή κανένας» είναι αστυνομικό μυθιστόρημα αλλά δεν σε βάζει να ψάχνεις το δολοφόνο, απλώς τους ένοχους. Είναι σκοτεινό, μυστήριο και «αμερικάνικο» με εντελώς ελληνικό περιεχόμενο, με Έλληνες ήρωες, δηλαδή είναι ένα μυθιστόρημα που στηρίζεται στις αντιφάσεις. Στηρίζεται και στη γρήγορη αστυνομική γραφή, στην ασταμάτητη δράση, στην καλοστημένη πλοκή και στους δυνατούς - ανδρικούς - χαρακτήρες. Το επισημαίνω γιατί το «Ένας ή κανένας» είναι η ιστορία δύο φίλων, μιας ανδρικής φιλίας με βαριές σκιές και λίγα, μετρημένα λόγια.

Και οι δύο φίλοι, τους οποίους στο μυθιστόρημα συναντάμε περίπου μεσήλικες, έχουν πίσω τους ένα σκοτεινό παρελθόν με ασήκωτα τραύματα παιδικής ηλικίας, έστω κι αν δεν είναι μόνον το παρελθόν αυτό που τους ενώνει. Οι ανδρικές φιλίες είναι μυστήριες από τη μάνα τους: οι άντρες επικοινωνούν μεταξύ τους με εντελώς διαφορετικό τρόπο από ότι οι γυναίκες, και η επικοινωνία τους δεν βασίζεται στα (πολλά) λόγια. Τα συνθηματικά της βαθιάς συναισθηματικής σχέσης των δύο ηρώων πηδάνε μέσα από τις σελίδες εκεί που δεν τα περιμένεις… και η φιλία τους, ενώ δεν εξηγείται ποτέ, είναι αυτονόητη. Ίσως όσο και ακατανόητη.

image

«Ένας ή κανένας» Απόστολος Αναγνωστόπουλος, εκδ. «Το Ανώνυμο βιβλίο»

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Φραντσέσκα Ντιοταλέβι
Φραντσέσκα Ντιοταλέβι: Το να γράψω για τη Βίβιαν Μάιερ υπήρξε άσκηση λεπτότητας, σεβασμού και θάρρους

Με αφορμή το βιβλίο «Με τη δική σου ματιά μονάχα», η συγγραφέας μιλά αποκλειστικά στην Athens Voice για την πρόκληση να μετατρέψει την κρυφή ζωή της Μάιερ σε μια δυνατή μυθοπλαστική αφήγηση

Σμαρώ Τζενανίδου,  «Η Βενετία αλλιώς»
15 συγγραφείς συνομιλούν με τον αγαπημένο τους πίνακα στο Ίδρυμα Κακογιάννης

Η συλλογή διηγημάτων «Οι Αόρατοι της Γης» είναι το αποτέλεσμα του δημιουργικού διαλόγου των συγγραφέων με ένα έργο της ομότιτλης έκθεσης της Σμαρώς Τζενανίδου

Δημήτρης Τσεκούρας: Είναι αδιανόητο να μην νικάει το καλό
Δημήτρης Τσεκούρας: Είναι αδιανόητο να μη νικάει το καλό

Ο συγγραφέας και μεταφραστής μιλά για το νέο του μεταφραστικό έργο, τη συλλογή του Γεωργιανού συγγραφέα Έρλομ Αχβλεντιάνι «Ο άντρας που έχασε τα λογικά του», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Βακχικόν.

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.

// EMPTY