- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
● Θα μπορούσε ν’ αποτραπεί η δολοφονία του JFK; Μέχρι να μεταφραστεί το ολοκαίνουργιο «11/22/63» του Στίβεν Κινγκ, οι πιστοί του θαυμαστές αποζημιώνονται με τις 4 νουβέλες του «Σκοτάδι βαθύ χωρίς άστρα» (Βell). Σ’ όλες πρωταγωνιστούν συνηθισμένοι άνθρωποι υπό ολέθριες συνθήκες – π.χ .μια σύζυγος λογιστή που ανακαλύπτει ότι ζούσε επί δεκαετίες πλάι σ’ έναν σίριαλ κίλερ, ή μια δευτεροκλασάτη συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων, γύρω στα σαράντα, που πέφτει θύμα βιασμού.
● Η τελευταία, λέει, συμπλήρωνε το συνταξιοδοτικό της απόθεμα με 14.000 ετησίως, δίνοντας μόλις δώδεκα αμειβόμενες διαλέξεις το χρόνο σε λέσχες ανάγνωσης. Τέτοιες ευκαιρίες στην Ελλάδα, ακόμα και για πρωτοκλασάτους, δεν παρουσιάζονται. Υπάρχει ωστόσο το χαρτζιλίκι που εξασφαλίζουν τα σεμινάρια δημιουργικής γραφής (που όλως παραδόξως, εν μέσω ύφεσης, πολλαπλασιάζονται) και οι υποτροφίες για συγγραφείς του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (new!)
● Για δύο υποτροφίες των 7.000 ευρώ κι άλλες οχτώ των 3.500 σχηματίστηκαν ουρές – συμπληρώθηκαν πάνω από 160 αιτήσεις, μαθαίνω! Η λίστα με τους τυχερούς κληρώνει όπου να ’ναι στο Παρίσι – για γαλλικά κεφάλαια πρόκειται. Ένα πρώτο ξεσκαρτάρισμα, πάντως, έγινε στην Αθήνα από την Κατρίν Βελισσάρη και τον Τάκη Θεοδωρόπουλο που, μολονότι παραιτηθείς από πρόεδρος του Κέντρου, συμμετέχει στην επιτροπή.
● Στραβομουτσούνιασαν ορισμένοι με τη βροντώδη άρνηση του Ντίνου Χριστιανόπουλου ν’ αποδεχτεί το μεγάλο κρατικό βραβείο λογοτεχνίας και τα λεφτά του. Η συνέπεια –κι όχι μόνο των καλών ποιητών– εξακολουθεί να ενοχλεί.
● Ο Αυστριακός θεατρικός συγγραφέας Τόμας Μπέρχαρντ, δεξιοτέχνης κι αυτός της πρόκλησης, χειριζόταν το θέμα διαφορετικά. Λέρωνε το χαλί του καθωσπρεπισμού φτύνοντας δημοσίως και μ’ επιχειρήματα εκείνους που τον τιμούσαν, αλλά αποδεχόταν κάθε χρηματικό έπαθλο χωρίς ενοχές (βλ. «Τα βραβεία μου», Εστία).
● Κινητικότητα στον «Ίκαρο». Ο οίκος των Νόμπελ ανοίγεται και στα παιδιά, καλωσορίζοντας τον Αλέξη Κυριτσόπουλο (με δυο παραμύθια εμπνευσμένα από τους Σεφέρη κι Εγγονόπουλο) και τον Ευγένιο Τριβιζά. Να που η κρίση λειτουργεί κι αναζωογονητικά!
● Μόλις τέλειωσα το «Εις γην Χαναάν» του Σεμπάστιαν Μπάρυ (μτφ. Α. Κορτώ, Καστανιώτης). Μια ακόμη υπέροχη ηρωίδα που ανακαλεί τα περασμένα, μια ακόμα πικρή ιστορία του ιρλανδικού εμφύλιου για κείνους που βρέθηκαν στη λάθος πλευρά της Ιστορίας. Με την υπογραφή ενός Δουβλινέζου που τη λατρεία του για τον Τσιτσάνη τη βάζει εδώ στο στόμα ενός συμπαθέστατου Ελληνοαμερικανού.
● «Να παντρευτεί κανείς ή να μην παντρευτεί;» Την απορία λύνει ο γνωστός ψυχαναλυτής Ματθαίος Γιωσαφάτ, live στο Ίδρυμα Θεοχαράκη, σε κύκλο διαλέξεων. Αντιγράφω από το ανάρπαστο «Μεγαλώνοντας μέσα στην ελληνική οικογένεια» (Αρμός): «Όσο πιο υποανάπτυκτη είναι μια χώρα, τόσο πιο ανώριμοι είναι οι άνθρωποί της... Εδώ όλοι μιλάμε για αγάπη, όλα τα τραγούδια είναι γι’ αγάπη και κανένας δεν αγαπάει τον άλλον. Είμαστε εγωκεντρικός λαός...».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Όσα είπαμε με έναν από τους πιο επιδραστικούς στοχαστές της εποχής μας
Ο τόμος προς τιμήν του σε επιμέλεια των πανεπιστημιακών καθηγητών Burkhard Fehr και Παναγιώτη Ροϊλού
Ποτέ δεν με απογοήτευσε αυτός ο Εβραίος συγγραφέας από την Πολωνία, που το 1978 πήρε το Νόμπελ Λογοτεχνίας
Δεν πρόκειται για μια αυστηρή πραγματεία, αλλά για ένα βιβλίο που μετατρέπει τη σύνθετη διαδικασία της αγοράς κατοικίας σε ανθρώπινη κουβέντα.
Από τις Εκδόσεις Βακχικόν, σε μετάφραση Σωτήρη Μηνά
Ένα μυθιστόρημα για όλους όσοι ζουν «σημαδεμένοι» — από την εμφάνιση, από το παρελθόν, από τις συνθήκες
Το Βιβλίο της Ημέρας, από τις Εκδόσεις Gutenberg
Με αφορμή το βιβλίο «Με τη δική σου ματιά μονάχα», η συγγραφέας μιλά αποκλειστικά στην Athens Voice για την πρόκληση να μετατρέψει την κρυφή ζωή της Μάιερ σε μια δυνατή μυθοπλαστική αφήγηση
Το δοκίμιο της συγγραφέα και ιστορικού που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη
Το Βιβλίο της Ημέρας, από τις Εκδόσεις Bell
H συλλογή διηγημάτων «Ουμπίκικους» του Γιώργου Τσακνιά (192 σελίδες, Εκδόσεις Κίχλη), κυκλοφορεί στις 5 Δεκεμβρίου
Η τιμητική εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη, 9 Δεκεμβρίου 2025
Η συλλογή διηγημάτων «Οι Αόρατοι της Γης» είναι το αποτέλεσμα του δημιουργικού διαλόγου των συγγραφέων με ένα έργο της ομότιτλης έκθεσης της Σμαρώς Τζενανίδου
Ο συγγραφέας και μεταφραστής μιλά για το νέο του μεταφραστικό έργο, τη συλλογή του Γεωργιανού συγγραφέα Έρλομ Αχβλεντιάνι «Ο άντρας που έχασε τα λογικά του», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Βακχικόν.
Το «Last Rites» είναι το βιβλίο που έγραψε ο Όζι λίγο πριν φύγει από τη ζωή
Από ένα δάνειο 70.000 λιρών σε πέντε Νόμπελ Λογοτεχνίας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.