Θεατρο - Οπερα

Θέατρο-Χορός: 8 προτάσεις για τις 21-27 Μαρτίου

«Ρωμαίος και Ιουλιέτα» από τη MET στο Μέγαρο, ο Αργύρης Ξάφης ερμηνεύει Ζουζέπ Μαρία Μιρό, Χάινερ Μύλλερ από την Άντζελα Μπρούσκου και τον Θανάση Σαράντο κ.ά.

woman_guest.jpg
Ιωάννα Γκομούζα
ΤΕΥΧΟΣ 909
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
"Το πιο όμορφο σώμα που έχει βρεθεί ποτέ σε αυτό το μέρος" με τον Αργύρη Ξάφη
"Το πιο όμορφο σώμα που έχει βρεθεί ποτέ σε αυτό το μέρος" με τον Αργύρη Ξάφη © Κική Παπαδοπούλου

Θέατρο-Χορός: 8 παραστάσεις για την εβδομάδα 21-27 Μαρτίου

Θέατρο-Χορός: έρχονται σε Μέγαρο, Θησείον, Bios, Κάμιρο, Από Μηχανής, Αγγέλων Βήμα, Olvio

Ρωμαίος και Ιουλιέτα
Με ένα γοητευτικό πρωταγωνιστικό δίδυμο, τη σοπράνο Ναντίν Σιέρρα και τον τενόρο Μπενζαμέν Μπερνάιμ επιστρέφει στη Μητροπολιτική Όπερα της Νέας Υόρκης το αριστούργημα του γαλλικού ρομαντισμού. Σε ζωντανή δορυφορική μετάδοση (με ελληνικούς υπότιτλους) ηιστορία των δύο τραγικών εραστών από τη Βερόνα και η μουσική του Σαρλ Γκουνόπου ισορροπεί ανάμεσα στο σκότος και στο φως θα φθάσουν και στην αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη. Την σκηνοθεσία υπογράφει ο βραβευμένος με Τόνυ, Μπάρτλετ Σίαρ, ο οποίος μεταφέρει τη δράση στην Ιταλία του 18ου αιώνα.
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, 23 Μαρτίουστις 19:00

"Ρωμαίος και Ιουλιέτα" από τη MET

Το πιο όμορφο σώμα που έχει βρεθεί ποτέ σε αυτό το μέρος
Ο Αργύρης Ξάφης ερμηνεύει τον βραβευμένο μονόλογο του Καταλανού συγγραφέα Ζουζέπ Μαρία Μιρό με επίκεντρο έναν έφηβο, το πιο όμορφο αγόρι σε όλη την αγροτική περιοχή της Καταλονίας, που βρίσκεται νεκρός στη μέση του πουθενά. Γραμμένο για έναν ή μια ηθοποιό, το έργο ξεδιπλώνει την παθογένεια της κλειστής κοινωνίας μιας επαρχιακής πόλης με ανθρώπους εγκλωβισμένους στον καθωσπρεπισμό και αποκαλύπτει ένοχα μυστικά, καταπιεσμένες ζωές κι ένα τραγούδι που ξυπνά εφιαλτικές αναμνήσεις.Σκηνοθετεί η Ζωή Ξανθοπούλου.
Θέατρο Θησείον, από 22 Μαρτίου 

Μήδειας υλικό
Μανιφέστο των εξεγερμένων, αδικημένων γυναικών και σύμβολο της εξέγερσης ενάντια σε κάθε μορφή καταπίεσης, αποικιοκρατικής εξουσίας και πατριαρχίας, το διάσημο έργο του Χάινερ Μύλλερ κεντρίζει φέτος το ενδιαφέρον της Άντζελας Μπρούσκου. Ένα κείμενο στο οποίο κυριαρχεί η ιδέα της προδοσίας και η μορφή της Μήδειας γίνεται τόπος συλλογικής μνήμης. Με την Παρθενόπη Μπουζούρη, τον Άντριαν Φρίλινγκ και την σκηνοθέτρια.
Bios, από 22 Μαρτίου 

"Μήδειας υλικό" σε σκηνοθεσία Άντζελας Μπρούσκου
© Νικολέττα Γιαννοπούλου

Τρεις αδελφές / Το γνήσιο αντίγραφο
Σε μια θεατρική σεζόν γεμάτη Τσέχοφ, η Ηλέκτρα Ελληνικιώτη καταθέτει το δικό της σχόλιο στην προσέγγιση των κλασικών. Οι δικές της «Τρεις αδερφές», Όλγα, Μάσα και Ίρινα ζουν σε μια προθήκη μουσείου. Ανάμεσα σε γλυκίσματα, βότκα, πλαστικά λουλούδια κι ένα μεταχειρισμένο ηλεκτρικό πιάνο,αναζητούν το νόημα της ζωής και την πηγή της ευτυχίας. Στο πλαίσιο της παράστασης, τα τρία επίπεδα του θεάτρου θα φιλοξενούν ισάριθμες εικαστικές εγκαταστάσεις επικεντρωμένες στα μικρά καθημερινά αντικείμενα με τα οποία πορευόμαστε στη ζωή.
Κάμιρος, από 21 Μαρτίου

Κουαρτέτο
Χάινερ Μύλλερ και από τον Θανάση Σαράντο. Ο διάσημος Γερμανός θεατρικός συγγραφέας εμπνέεται από τη Μερτέιγ και τον Βαλμόν, τα δύο πρόσωπα του περίφημου επιστολογραφικού μυθιστορήματος του Λακλό «Επικίνδυνες Σχέσεις» (1781) και δημιουργεί μια τραγική κωμωδία που σκιαγραφεί με χιούμορ και σαρκασμό την πτώση και την αυτοκαταστροφή των δυτικών κοινωνιών. Ήρωές του, ένα ζευγάρι το οποίο απορρίπτει κάθε κοινωνικό κανόνα και ηθική. Προσπαθώντας να δώσουν νόημα στη ζωή τους και να αντιμετωπίσουν τον θάνατο, γίνονται ταυτόχρονα θύτες και θύματα, εναλλάσσοντας ρόλους και ταυτότητες, σε ένα ανελέητο παιχνίδι σεξ και εξουσίας. Ερμηνεύουν: Χρήστος Βασιλόπουλος και Κερασία Σαμαρά.
Θέατρο Από Μηχανής, από 23 Μαρτίου

Το "Κουαρτέτο" του Χάινερ Μύλλερ με τον Χρήστο Βασιλόπουλο και την Κερασία Σαμαρά
© Κωνσταντίνος Λέπουρης

Ιστορίες για ανθρώπους γενναιόδωρους
Επιδιώκοντας σταθερά να αναδεικνύει τη δραματουργία άγνωστων στον Έλληνα θεατή περιοχών, η Μαργαρίτα Δαλαμάγκα-Καλογήρου μας συστήνει το έργο του Αλγερινού συγγραφέα Abdelkader Alloula, που τριάντα χρόνια πριν έπεφτε νεκρός στο κατώφλι του σπιτιού του δολοφονημένος από την ισλαμική εξτρεμιστική οργάνωση GIA. Οι ήρωές του απλοί και ταπεινοί μεροκαματιάρηδες (σκουπιδιάρηδες, οικοδόμοι, καφετζήδες, υφάντρες, λαντζέρισσες, σιδεράδες) προσφέρουν στους άλλους το περίσσευμα της καρδιάς τους και αναδεικνύονται σε «συμβουλάτορες των φτωχών» αλλά και σε «προστάτες των ζώων».
Αγγέλων Βήμα, από 21 Μαρτίου

"Ιστορίες για ανθρώπους γενναιόδωρους" στο Αγγέλων Βήμα
© Νίκος Παπουτσάκης

Γιοσίρου Γιαμαγκούσι
Στο σύμπαν του Γιάννη Κεντρωτά ξαναβουτούν ο σκηνοθέτης Μιχάλης Κοιλάκος και η ομάδα Ξανθίας, μέσα από ένα αστυνομικό θρίλερ, που ισορροπεί ανάμεσα στο δράμα και την κωμωδία, το μακάβριο και τη φάρσα. Ο ήρωας του τίτλου, ένας καλοκάγαθος γίγαντας μετά το θάνατο της μητέρας του αναζητά τον Ιάπωνα πατέρα του, που τους είχε εγκαταλείψει όταν ήταν μωρό, σ’ ένα απομονωμένο χωριό της ελληνικής επαρχίας. Το οδοιπορικό στη Λακκοσπηλιά, όμως, αναδεικνύεται σ’ ένα ταξίδι στη σκοτεινή πλευρά της ελληνικής κοινωνίας.
Olvio, από 25 Μαρτίου

Dancing (fancy)
Μετά την πορεία της στο Έσσεν, την Κολωνία και την Αθήνα το 2023, η νέα χορογραφική δουλειά της Μαρίας Κολιοπούλου επιστρέφει για δύο παραστάσεις στην πόλη. Με βασικό της άξονα το ερώτημα του Ζιλ Ντελέζ «Τι μπορεί ένα σώμα», διερευνά τις πολλαπλές πτυχές του σώματος και των χαρακτηριστικών του, εστιάζοντας σε εκείνο που δεν είναι απαραίτητα αποδεκτό στο δημόσιο χώρο καθώς κι επάνω στη σκηνή.
Θησείον, ένα θεατρο για τις τέχνες, 27 Μαρτίου & 3 Απριλίου

Μαρία Κολιοπούλου, "Dancing fancy"
© Ελπίδα Τέμπου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ