Θεατρο - Οπερα

Ο γλάρος: Τσέχωφ από την ομάδα Σημείο Μηδέν

Το αριστούργημα του κορυφαίου Ρώσου συγγραφέα σκηνοθετεί ο Σάββας Στρούμπος στο θέατρο Άττις – Νέος χώρος

woman_guest.jpg
Ιωάννα Γκομούζα
ΤΕΥΧΟΣ 890
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο γλάρος, από την ομάδα Σημείο Μηδέν στο θέατρο Άττις
© Antonia Canta

«Ο γλάρος» από την ομάδα Σημείο Μηδέν στο θέατρο Άττις, σε σκηνοθεσία Σάββα Στρούμπου

Ποιος είναι ο άνθρωπος σε καιρούς μεταβατικούς, όπου τίποτα δεν μπορεί να συνεχίσει όπως ήταν και τίποτα δεν μπορεί να προχωρήσει χωρίς το άλμα προς έναν ουτοπικό ορίζοντα υπεράσπισης του ανθρώπινου μέσα στον άνθρωπο;

Με τέτοια ερωτήματα και, φυσικά, μέσα από τη γλώσσα της μεθόδου του Θεόδωρου Τερζόπουλου προσεγγίζουν ο Σάββας Στρούμπος και η ομάδα Σημείο Μηδέν το έργο σταθμό στην πορεία του Άντον Τσέχωφ. Θεωρούν ότι τα κείμενα αυτού του σπουδαίου ανατόμου του ανθρώπινου ψυχισμού είναι έργα μετάβασης. Γράφονται σε καιρούς που ένας ολόκληρος κόσμος είναι έτοιμος να καταρρεύσει και ένας νέος κόσμος αρχίζει να γεννιέται. Και πάλι, όμως, οριστική λύτρωση δεν επέρχεται. Τα δαιδαλώδη ερωτήματα για την ανθρώπινη κατάσταση παραμένουν πεισματικά ανοιχτά.

Ο γλάρος, από την ομάδα Σημείο Μηδέν στο θέατρο Άττις © Antonia Canta
© Antonia Canta

Επί σκηνής συναντάμε τα γνώριμα πρόσωπα του «Γλάρου». Την Αρκάντινα, μια μητέρα και ντίβα του θεάτρου που κρύβει τις ανασφάλειές της πίσω από ένα ναρκισσιστικό προσωπείο. Τον γιο της, Τρέμπλιεφ, ένα πρόσωπο τραγικό που επιθυμεί μέχρι θανάτου να εκπληρώσει το όραμά του για τη ζωή και την τέχνη μαζί με τη Νίνα. Εκείνη, πάλι, είναι ένα νεαρό κορίτσι που θέλει να απεγκλωβιστεί από την πατρική καταπίεση και να γίνει σπουδαία ηθοποιός, κάτι που νιώθει πως μπορεί να της προσφέρει ο συγγραφέας και ερωτικός σύντροφος της Αρκάντινα, Τριγκόριν. Η σχέση που συνάπτει μαζί του την οδηγεί στην καταστροφή. Γιατί ο Τριγκόριν είναι το απόλυτο παράδειγμα της ανηθικότητας. Η ομάδα έχει δημιουργήσει ένα επιπλέον πρόσωπο για την παράσταση, την ποιητική φιγούρα ενός αφηγητή, τον Πιερότο, που στέκεται κριτικά και συμπάσχει με τα πρόσωπα και τα αδιέξοδά τους κρατώντας τον άξονα της αγωνίας για τη ζωή, που διαπερνά το έργο του Τσέχωφ.

Παίζουν οι ηθοποιοί: Άννα Μαρκά - Μπονισέλ, Γιάννης Σανιδάς, Ελπινίκη Μαραπίδη, Ρόζυ Μονάκη, Σάββας Στρούμπος.
* Βραβείο Καλύτερης Παράστασης και Νέας ηθοποιού για την Άννα Μαρκά-Μπονισέλ από την Ένωση Κριτικών Θεάτρου και Παραστατικών Τεχνών.

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ