Θεατρο - Οπερα

Την Κυριακή έχουμε γάμο

Το ωραίο βιβλίο του Γιάννη Ξανθούλη σε θεατρική παράσταση, για 2η χρονιά, στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

Μανίνα Ζουμπουλάκη
Μανίνα Ζουμπουλάκη
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Την Κυριακή έχουμε γάμο

«Την Κυριακή έχουμε γάμο», η θεατρική παράσταση πάνω στο βιβλίο του Γιάννη Ξανθούλη, για δεύτερη σεζόν στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.

Το βιβλίο το είχα διαβάσει ως φαν του Γιάννη Ξανθούλη αλλά και της «λογοτεχνίας του (δικού μας) Βορρά» - κάθε ιστορία που εκτυλίσσεται στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, χονδρικά ανάμεσα στο Στρυμόνα και στον Έβρο, με ενδιαφέρει με το «καλημέρα σας». Στην «Κυριακή» η ιστορία αρχίζει από την Αθήνα, και ταξιδεύει για τον γάμο του τίτλου, προς βορειο-ανατολικά. Το βιβλίο είναι από αυτά που δεν θέλεις να αφήσεις μέχρι την τελευταία σελίδα, αλλά δεν είχα σκεφτεί ότι θα γινόταν θεατρικό έργο. Ούτε ο Ξανθούλης το είχε σκεφτεί, όπως φαίνεται από το σημείωμά του στο έργο – το οποίο διασκευάστηκε και ανέβηκε με πολλή επιτυχία για μια σεζόν στο Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, και τώρα μόλις ξεκίνησε την δεύτερη σεζόν του.  

Την Κυριακή έχουμε γάμο

Ο ίδιος ο Γιάννης Ξανθούλης μας συστήνει το θεατρικό έργο που ξεκίνησε από το βιβλίο του: «Η ιστορία τοποθετείται στις αρχές της δεκαετίας του πενήντα, μια δεκαετία που την αφομοίωσα παρατηρώντας σαν παιδί τον επαρχιακό μεταπολεμικό κόσμο. Πιθανότατα να ήταν και η πιο λοξή ευτυχισμένη μου δεκαετία. Φυσικά ο ήρωας δεν είμαι εγώ.

Παρατηρητής είμαι. Στο βιβλίο όλα ξεκινούν από το σήμερα για να χαθούν σε ένα αμφίσημο χθες με άλλα ακούσματα, γεύσεις και προσδοκίες. Μια χήρα με τον εντεκάχρονο γιο της ξεκινούν ένα ταξίδι από την Αθήνα στην Αλεξανδρούπολη, τότε που οι νότιοι τη θεωρούσαν «τέρμα Θεού». Στο ταξίδι που γίνεται για παραθεριστικούς λόγους, όπως ισχυρίζονται οι ήρωές μου, θα μπλεχτεί κι ένας επεισοδιακός απρόσμενος γάμος. Αυτά ως προς το μυθιστόρημα.

Ποτέ δε φαντάστηκα πως ο «Γάμος» θα αποκτούσε διαφορετική υπόσταση από αυτή του βιβλίου. Κι εδώ ξεκινά άλλο ταξίδι ακόμη πιο περίεργο και προκλητικό. Γι’ αυτό ευχαριστώ τη θεατρική ομάδα «Αυτή κι Αυτοί» που προσπάθησε μια δεύτερη ανάγνωση της Κυριακής του γάμου με δικό της πια κοίταγμα.»

Την Κυριακή έχουμε γάμο

Η θεατρική ομάδα «Αυτή κι Αυτοί» είναι «νέα παιδιά, και πρέπει να βοηθάμε τα νέα παιδιά όσο μπορούμε», λέει η Γιώτα Ξανθούλη, σύζυγος, σύντροφος και αυτοσχέδια μάνατζερ του συγγραφέα εδώ και αιώνες. Επτά ηθοποιοί, μία μουσικός και κάμποσοι συντελεστές στήνουν μια ωραία, γρήγορη, γοητευτική παράσταση που είναι σαν να το γνωρίζει από μέσα αυτό το ταξίδι, Αθήνα-Έβρος, και σαν να του βγάζει το καπέλο. Στο υπόγειο του Κακογιάννης, ο Γιάννης Ξανθούλης με «Την Κυριακή έχουμε γάμο» ανοίγει μια πόρτα ακόμα, όχι μόνο στα νέα παιδιά που πρέπει να τα βοηθάμε αλλά και στους θεατές που θέλουν να κάνουν μαζί του, και μαζί με τα νέα, ταλαντούχα και εργατικά αυτά παιδιά, ένα συγκινητικό και κάπως σοφό θεατρικό ταξίδι. 

Την Κυριακή έχουμε γάμο | Trailer

«Την Κυριακή έχουμε γάμο», θεατρικό πάνω στο βιβλίο του Γιάννη Ξανθούλη.

  • Διασκευή/Δραματοποίηση: «Αυτή κι Αυτοί», Σπύρος Κορώνης
  • Σκηνοθεσία: Αντρέας Ψύλλιας
  • Σκηνογραφία - Ενδυματολογία: Αλεξάνδρα Μπαρή
  • Κατασκευή κοστουμιών: Αλεξάνδρα Μπαρή, Γεωργία Καραθανάση
  • Επιμέλεια Κίνησης - Χορογραφίες: Αφροδίτη Καλαφάτη
  • Πρωτότυπη Μουσική - Στίχοι: Ελένη Αληφραγκή
  • Σχεδιασμός φωτισμών: Γιάννης Καραλιάς
  • Φωτογράφιση- Video: Αλεξάνδρα Μπαρή
  • Παίζουν: Ελένη Αληφραγκή, Σπύρος Αναστασίνης, Τερέζα Καζιτόρη, Ηρώ Κόκκινου, Πάνος Μαλικούρτης, Γεωργία Σωτηριανάκου, Τάσος Χαλάς, Αντρέας Ψύλλιας
  • Παραγωγή: Αυτή κι Αυτοί ΑΜΚΕ

Κάθε Παρασκευή και Σάββατο στις 9.30. Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, Πειραιώς 206, Ταύρος, τηλ. 210-3418550.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ