Βραδιά μνήμης για τον Ιάκωβο Καμπανέλλη στο Εθνικό Θέατρο
Τις εμπειρίες τους θα μοιραστούν άνθρωποι του θεάτρου που συνεργάστηκαν μαζί του ή συμμετείχαν σε παραστάσεις έργων του
Ιάκωβος Καμπανέλλης: βραδιά μνήμης για τον συγγραφέα από το Εθνικό Θέατρο και το Θέατρο Τέχνης στις 9 Ιανουαρίου 2023.
Συγγραφέας, μεταξύ άλλων, του εμβληματικού Μαουτχάουζεν, της Στέλλας με τα κόκκινα γάντια, της Αυλής των θαυμάτων, συνσεναριογράφος με τον Νίκο Κούνδουρο για τον Δράκο, μια ταινία-σταθμός του νεοελληνικού κινηματογράφου, ο Ιάκωβος Καμπανέλλης σε μία ακούραστη και εξαιρετικά γόνιμη πορεία εξήντα και πλέον χρόνων καθόρισε την πορεία της σύγχρονης ελληνικής δραματουργίας. Στο πλαίσιο του «Έτους Ιάκωβου Καμπανέλλη», που ανακήρυξε το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού για τη συμπλήρωση 100 ετών από τη γέννησή του, τη Δευτέρα 9 Ιανουαρίου (στις 20:30) το Εθνικό Θέατρο και το Θέατρο Τέχνης οργανώνουν στο Κτήριο Τσίλλερ της Αγίου Κωνσταντίνου μια βραδιά μνήμης για τον μεγάλο μας θεατρικό συγγραφέα. Ο ίδιος, άλλωστε, ανέπτυξε μια ιδιαίτερα σημαντική σχέση με τους δύο φορείς καθώς το Θέατρο Τέχνης υπήρξε ο χώρος που τον ανέδειξε, το θεατρικό του σπίτι, όμως παράλληλα η σχέση του με το Εθνικό Θέατρο υπήρξε καθοριστική και αναπτύχθηκε σε πολλά επίπεδα.
Στην Κεντρική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου θα βρεθούν για να μοιραστούν αναμνήσεις τους άνθρωποι οι οποίοι είτε συνεργάστηκαν προσωπικά μαζί του είτε συμμετείχαν σε παραστάσεις έργων του που διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στην καλλιτεχνική τους πορεία.
Η εισαγωγική ομιλία θα γίνει από την κόρη του συγγραφέα, Κατερίνα Καμπανέλλη. Στη συζήτηση συμμετέχουν η Μαρίνα Ασλάνογλου, ο Δημήτρης Δεγαΐτης, η Άνδρη Θεοδότου, ο Κωστής Καπελώνης, η Μαρία Κεχαγιόγλου, η Μαρία Κωνσταντάρου, ο Παναγιώτης Μέντης, ο Παντελής Παπαδόπουλος, ο Γιάννος Περλέγκας και ο Μπάμπης Χατζηδάκης, ενώ τον συντονισμό έχει αναλάβει η καλλιτεχνική διευθύντρια του Θεάτρου Τέχνης Μαριάννα Κάλμπαρη.
Επίσης, στην εκδήλωση θα μιλήσουν και οι ηθοποιοί και συντελεστές της παράστασης Η Στέλλα με τα κόκκινα γάντια του Ιάκωβου Καμπανέλλη που παρουσιάζεται φέτος σε συμπαραγωγή του Θεάτρου Τέχνης και του Εθνικού Θεάτρου σε σκηνοθεσία Γιάννου Περλέγκα.
Η είσοδος στην εκδήλωση είναι ελεύθερη με δελτία εισόδου που θα διατίθενται από τις 20:00 την ημέρα της εκδήλωσης από τα ταμεία του κτηρίου Τσίλλερ.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σκοτεινά ανθρώπινα μονοπάτια και αδιέξοδες σχέσεις επί σκηνής
Αυτό που περιμένουμε είναι να δημιουργηθεί και να υποστηριχθεί σοβαρά μια σκηνή για τα εκλεκτά ελληνικά έργα του 20ού αι. Και να ανατεθεί στους καλύτερους συγγραφείς μας να γράψουν νέα.
Μια γυναικεία φιγούρα- σύμβολο, ένας ρόλος-σταθμός και μια νέα θεατρική σκηνή
Η αντιφατική δύναμη της μητρικής αγάπης
Όταν η μάχη για φαγητό οδηγεί σε ένα γαϊτανάκι παρεξηγήσεων
Μια πολυεπίπεδη προσέγγιση στη ζωή και το έργο της Πατρίσια Χάισμιθ
Εξερευνώντας την αγάπη, την εξουσία και την ανθρώπινη ανάγκη για αποδοχή
Ο ξένος δεν είναι τόσο μακριά όσο νομίζουμε…
Ουσιαστική επικοινωνία, συντροφικότητα, τρυφερότητα, οι βασικές ανάγκες που τείνουμε να ξεχνάμε…
Δύο αδελφές, μία παράδοξη ιστορία
Μια διαφορετική κωμωδία όπου το κοινό αποφασίζει για τη ζωή του πρωταγωνιστή
Ο σημαντικός σκηνοθέτης έρχεται στην Ελλάδα με τέσσερις θεατρικούς μονολόγους
Ο γνωστός ηθοποιός πρωταγωνιστεί στην παράσταση «Ο Κοιμώμενος Χαλεπάς- Σάλος Άγιος» στο θέατρο Καλιρρόης
Γιάννης Τσορτέκης και Έλενα Μαυρίδου αναμετρώνται με ένα έργο για την επιθυμία, την κοινωνική ανισότητα, την έλξη και την καταστροφική δύναμη της εξουσίας.
Ένα ταξίδι στα άδυτα της ανθρώπινης ύπαρξης
Μια μουσική κωμωδία με σαρκοβόρες διαθέσεις
Παραστάσεις που θέτουν ερωτήματα γύρω από την ηθική, την ελευθερία, τη χειραγώγηση και την αυτοδιάθεση
Όταν σβήνουν οι κάμερες μιας τηλεοπτικής εκπομπής...
Iσορροπώντας ανάμεσα στο καυστικό χιούμορ και το βαθύ δράμα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.