- CITY GUIDE
- PODCAST
-
19°
Ο Τάκης Ζαχαράτος είναι η Δεσποινίς Μαργαρίτα στο Θέατρο Πτι Παλαί
Iσορροπώντας ανάμεσα στο καυστικό χιούμορ και το βαθύ δράμα
Θέατρο Πτι Παλαί: Από την Έλλη Λαμπέτη στον Τάκη Ζαχαράτο, η Δεσποινίς Μαργαρίτα παραμένει επίκαιρη
Στις 16 Οκτωβρίου έκανε πρεμιέρα στη σκηνή του Θεάτρου Πτι Παλαί η θεατρική παράσταση «Δεσποινίς Μαργαρίτα» του Βραζιλιάνου συγγραφέα Ρομπέρτο Ατάιντε, με τον Τάκη Ζαχαράτο στον ομώνυμο ρόλο. Το έργο, που παρουσιάζεται σε μετάφραση του Κώστα Ταχτσή και σκηνοθεσία του Βασίλη Μυριανθόπουλου, αποτελεί ένα από τα κεντρικά καλλιτεχνικά γεγονότα της τρέχουσας αθηναϊκής θεατρικής περιόδου.
Η ανταπόκριση του κοινού ήταν άμεση και μαζική, αφού, σύμφωνα με τους διοργανωτές, η υψηλή ζήτηση κατά την περίοδο της προπώλησης οδήγησε στην ταχύτατη εξάντληση των διαθέσιμων θέσεων. Αν και ο αρχικός προγραμματισμός προέβλεπε αυστηρά τη διεξαγωγή 20 παραστάσεων, η ιλιγγιώδης προσέλευση επέβαλε την επέκταση του κύκλου των παραστάσεων με την προσθήκη νέων ημερομηνιών, προκειμένου κανένας θεατρόφιλος να μη μείνει παραπονεμένος.
Η συγκεκριμένη παραγωγή, βέβαια, κουβαλά μια σημαντική ιστορική παρακαταθήκη για την εγχώρια θεατρική σκηνή, αφού το κείμενο έχει συνδεθεί άρρηκτα με την ιστορική ερμηνεία της Έλλης Λαμπέτη το 1975. Η παράσταση, που καταγράφηκε ως σταθμός για το ελληνικό θέατρο, παραμένει ανεξίτηλη.
Στη νέα προσέγγιση, ο Τάκης Ζαχαράτος επιχειρεί μια σημαντική καλλιτεχνική στροφή στην πορεία του, αναλαμβάνοντας έναν απαιτητικό ρόλο που ισορροπεί ανάμεσα στο καυστικό χιούμορ και το βαθύ δράμα. Επιστρατεύοντας την εκφραστική του δεινότητα για να ενσαρκώσει την αυταρχική αλλά και βαθιά ανθρώπινη προσωπικότητα της δασκάλας, ο Ζαχαράτος δίνει τον καλύτερο εαυτό του.
Το «Δεσποινίς Μαργαρίτα» λειτουργεί ως μια διαχρονική αλληγορία για τους μηχανισμούς της εξουσίας, τη χειραγώγηση, την επιβολή και τα όρια της προσωπικής ελευθερίας. Η πλοκή εξελίσσεται μέσα από τη συνεχή αλληλεπίδραση με τους θεατές, οι οποίοι τοποθετούνται στον ρόλο των μαθητών μιας σχολικής τάξης. Υπό την καθοδήγηση του Βασίλη Μυριανθόπουλου, η σχολική αίθουσα μετατρέπεται σε έναν μικρόκοσμο που αντανακλά τις σύγχρονες κοινωνικές και πολιτικές δομές, όπου η εκπαιδευτική διαδικασία μεταβάλλεται σε πεδίο επικράτησης και η ανάγκη για αποδοχή συγκρούεται με την επιθυμία για έλεγχο.
Το καλλιτεχνικό αποτέλεσμα συμπληρώνεται από τη συνεργασία δύο ακόμα διακεκριμένων δημιουργών: ο συνθέτης Δημήτρης Παπαδημητρίου υπογράφει την πρωτότυπη μουσική επένδυση, διαμορφώνοντας την ατμόσφαιρα της παράστασης, ενώ ο συγγραφέας και στιχουργός Γιάννης Ξανθούλης συνέθεσε τους στίχους του τραγουδιού, προσδίδοντας στο τελικό αποτέλεσμα ρυθμό, φαντασία και αιχμηρότητα. Τα σκηνικά έχει επιμεληθεί ο Γιάννης Μουρίκης, τα κοστούμια ο Μάριος Καραβασίλης και τους φωτισμούς η Μελίνα Μάσχα.
Θέατρο Πτι Παλαί
- Παρασκευή & Σάββατο στις 21:00
- Κυριακή στις 18:00
- Ριζάρη 24, Παγκράτι, Τ. 210 722 3948
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ένα ταξίδι στα άδυτα της ανθρώπινης ύπαρξης
Μια μουσική κωμωδία με σαρκοβόρες διαθέσεις
Παραστάσεις που θέτουν ερωτήματα γύρω από την ηθική, την ελευθερία, τη χειραγώγηση και την αυτοδιάθεση
Όταν σβήνουν οι κάμερες μιας τηλεοπτικής εκπομπής...
Iσορροπώντας ανάμεσα στο καυστικό χιούμορ και το βαθύ δράμα
Με αφορμή την επέτειο των 30 ετών λειτουργίας του θεάτρου, ο ιδρυτής του θυμάται στιγμές του παρελθόντος, μοιράζεται τις σκέψεις του για τον προγραμματισμό και μας μυεί στις εορταστικές δράσεις της χρονιάς
Έρωτες, ανατροπές, σχέσεις εξουσίας, αλλά και υπέροχα ταξίδια φαντασίας συνθέτουν το θεατρικό πρόγραμμα του Θεάτρου τη νέα σεζόν
Η παράσταση μάς θυμίζει ότι ο καθένας μπορεί να γίνει ήρωας, αναζητώντας τη δική του Ιθάκη
Ο Μαξίμ Σπηλιώτης Γκοντορόζα μεταφέρει στη σκηνή «Το μπάνιο», στήνοντας μια γκροτέσκα παράσταση για την ατομική ευθύνη, την εξουσία και τη διαχρονική φοβία απέναντι στο καινούργιο
Μια 17χρονη καμαριέρα, τρεις παγιδευμένοι άνθρωποι, ένα ξεχωριστό παιδί και ένας γιατρός που «τα ξέρει όλα»
Μέσα από τη ματιά των ερμηνευτριών, τα έργα εξερευνούν τα όρια της ανθρώπινης ευαλωτότητας, της ελευθερίας της έκφρασης και της καλλιτεχνικής ταυτότητας.
Γιατί οι πιο επικίνδυνες σχέσεις είναι εκείνες που δεν αντέχουμε να χάσουμε.
Μια οικογενειακή συνάντηση που ξυπνά παλιές πληγές και φέρνει στο φως κρυμμένες αλήθειες
Υπό τη σκηνοθετική καθοδήγηση του Πέτρου Ζούλια, η Λένα Παπαληγούρα, ο Γιάννης Τσορτέκης κι ένας μεγάλος θίασος ζωντανεύουν το έργο του Λέοντος Τολστόι
Η Φωτεινή Μπαξεβάνη πρωταγωνιστεί στην ανατρεπτική κωμωδία του Άκη Δήμου, όπου ένας φόνος φέρνει τα πάνω κάτω σε ένα οικογενειακό τραπέζι
Η επιστροφή της «Ιοκάστης» στη σκηνή, οι ισορροπίες ανάμεσα στην τέχνη και την επιχειρηματικότητα και όσα ετοιμάζει για τη συνέχεια
Από το «Μάνα, μητέρα, μαμά» και την «Πρώτη συνάντηση» μέχρι το «Κάθε Πέμπτη κύριε Γκρην» και τα «Ραδίκια ανάποδα», τέσσερις παραστάσεις με χιούμορ, συγκίνηση και ανατροπές
Από το φως στο σκοτάδι και πάλι στο φως
Μια παραστασιακή αφήγηση από την Αιμιλία Υψηλάντη
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.