Θεατρο - Οπερα

Θανατηφόρος έρωτας

Με την τραγωδία του Ευριπίδη «Ιππόλυτος» κατεβαίνει στην Επίδαυρο το Εθνικό Θέατρο

4741-35213.jpg
Δημήτρης Μαστρογιαννίτης
ΤΕΥΧΟΣ 491
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
72829-161777.jpg

Αιτία η ζήλια. Μιας θεάς, της Αφροδίτης, που βλέπει τον Ιππόλυτο να την απαξιώνει για χάρη της Άρτεμης και της αγνότητας. Καταστρώνει σχέδιο εκδίκησης.

Τυλίγει τη μητριά του Φαίδρα στα δίχτυα του έρωτα για τον Ιππόλυτο, ο τελευταίος αρνείται, η Φαίδρα αυτοκτονεί αφήνοντας γράμμα στον άνδρα της Θησέα πως αιτία για το χαμό της είναι ο γιος του. Ο Θησέας εξοργίζεται και ζητάει από τον Ποσειδώνα την τιμωρία του γιου του…

Δίχτυα του έρωτα και εκδικητής Ποσειδώνας (μπορεί και η προγενέστερη τραγωδία του Ευριπίδη «Ιππόλυτος καλυπτόμενος», όπου σ’ αυτήν ο Ιππόλυτος σκέπασε από ντροπή το κεφάλι του, όταν του εξομολογήθηκε η Φαίδρα τον έρωτά της) είναι ίσως οι λέξεις-κλειδιά που οδήγησαν τη σκηνοθέτρια και πρωταγωνίστρια Λυδία Κονιόρδου (Φαίδρα) να «τυλίξει» τους πρωταγωνιστές με δίχτυα και να φέρει τη θάλασσα στο επίκεντρο στις φωτογραφίες που μας μεταφέρουν κλίμα παράστασης.

n

Αυτή η σπουδαία τραγωδία κλιμάκωσης (συνωμοσία, η παγίδα του έρωτα, εκδίκηση, τιμωρία, συγχώρεση) θα παρουσιαστεί (και) στην Επίδαυρο, εκεί που σύμφωνα με τον Παυσανία έβλεπαν τον Ιππόλυτο μετά το θάνατό του οι κάτοικοι (μαζί με τους κατοίκους της Τροιζήνας). Με τον Νίκο Κουρή (Ιππόλυτο), τη Λήδα Πρωτοψάλτη (τροφό), τον Θέμη Πάνου (Θησέα) και άλλους 24 ηθοποιούς και τρεις μουσικούς επί σκηνής.

n


Info: H προπώληση των εισιτηρίων για το Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου γίνεται από το Ελληνικό Φεστιβάλ (Πεσματζόγλου 39 εντός της στοάς) και ηλεκτρονική προπώληση για όλη την περιοδεία στο www.n-t.gr


Εικαστικό: Πάρις Κούτσικος

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ