- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
ELENIT: Για 85 λεπτά στο μυαλό του Ευριπίδη Λασκαρίδη
Σε ξαφνιάζει διεκδικώντας το δικό του χώρο ως είδος
Στο έργο «ELENIT», στην κεντρική σκηνή της Στέγης, ο Ευριπίδης Λασκαρίδης πετυχαίνει να φτιάξει ένα δυστοπικό σύμπαν που είναι όμως ταυτόχρονα και αστείο.
Δεν είχα ξαναδεί τίποτα δικό του. Οπότε δεν ήξερα τι ακριβώς να περιμένω. Κι ήταν καλύτερα έτσι. Γιατί το ELENIT του Ευριπίδη Λασκαρίδη σε ξαφνιάζει διεκδικώντας το δικό του χώρο ως είδος. Ένα θέατρο του παραλόγου, χωρίς λέξεις. Ο Λασκαρίδης πετυχαίνει να φτιάξει ένα δυστοπικό σύμπαν που είναι όμως ταυτόχρονα και αστείο. Ένα σύμπαν από το οποίο εξορίζονται οι λέξεις και τη θέση τους παίρνουν οι ήχοι. Ήχοι οργανωμένοι σε σύνολο ως μουσική, είτε μεμονωμένοι, ως θόρυβοι, πότε τρομακτικοί και πιο συχνά αστείοι. Κι αν δεν υπάρχει γλώσσα υπάρχει ωστόσο μιμητισμός. Υπάρχει ο ήχος της γλώσσας που σου επιτρέπει να αντιληφθείς πότε μιλάνε Γερμανικά, Σλάβικα ή Γιαπωνέζικα. Υπάρχει ακόμα και άηχη γλώσσα όπως όταν σε πνίγουν οι λέξεις αλλά δεν μπορείς να αρθρώσεις καμία. Ο Λασκαρίδης εξορίζει τις λέξεις και στη θέση τους τοποθετεί ήχους που τους μεταχειρίζεται με τρυφερότητα. Σχεδόν σαν παιδί που παίζει. Τα πλάσματα του είναι μυθικά κάτι ανάμεσα σε εφιάλτες και κόμιξ. Το έργο του έχει και δεν έχει υπόθεση. Δεν μοιάζει με τίποτα απ' όσα έχεις δει μέχρι σήμερα. Τα κοστούμια, η μουσική, οι φωτισμοί, το σκηνικό, όλα υπηρετούν έναν παραλογισμό που ωστόσο σιγά σιγά αποκτάει υπόσταση και νόημα. Ακόμα και τραγικότητα μερικές φορές. Μια φευγαλέα θλίψη, για να είμαι πιο ακριβής. Μονάχα δυο προτάσεις ακούγονται καθαρά σε όλο το έργο. Η πρώτη είναι μια κοροϊδευτική ερώτηση: “what is your problem?” Η δεύτερη είναι μια δήλωση: “I love you so much!” που απευθύνουν τα πλάσματα που βρίσκονται μέσα στο μυαλό του δημιουργού όταν για πρώτη φορά συναντούν έναν κανονικό άνθρωπο (τον θεατή / αναγνώστη;).
Στο έργο του ο Λασκαρίδης έχει αναφορές σε πράγματα που έχουν θρέψει τη φαντασία του. Ό,τι τον στοιχειώνει το κάνει εικόνα αποδεικνύοντας πόσο ουτοπική είναι η ερώτηση «τι σκέφτεσαι;» που κάνουν συχνά τα ζευγάρια μεταξύ τους. Αυτά που σκέφτεται ο Λασκαρίδης δεν θα μπορούσε εύκολα να τα βάλει σε λέξεις ακόμα κι αν ήθελε να τα εξηγήσει σε κάποιον. Γι' αυτό και δημιουργεί εικόνες. Εικόνες με πλάσματα μεταλλαγμένα, αλλοιωμένα, παραμορφωμένα, συζεύξεις εποχών και ηρώων. Δεν είναι καν άνθρωποι. Είναι γιγαντιαία μεταλλικά τσιπάκια, ασημένια κυκλώματα που παίρνουν ζωή γίνονται βράχοι και πέτρες, περίκλειστα βουνά που γύρω τους περιστρέφεται ο εαυτός μας. Είναι ένα πολύχρωμο όν που το διαπερνά μια δέσμη από ακτίνες, όπως το φως διαπερνά το νερό και φτάνει στο βυθό της θάλασσας ενώ ταυτόχρονα ακούγεται ο ήχος που κάνει ένα δελφίνι. Ύστερα το πολύχρωμο ον μεταμορφώνεται σε εξωγήινο, καθισμένο στο διαστημόπλοιο του. Εμφανίζεται ο Χώκινς στο αναπηρικό του καρότσι και πιάνουν συζήτηση σε μια ακατάληπτη γλώσσα. Είναι ό,τι πιο τρελό έχεις παρακολουθήσει κι όμως βγάζει νόημα. Και γέλιο. Οι ήρωες του είναι καρικατούρες. Δεν σε τρομάζουν. Δεν παίρνουν καν τον εαυτό τους στα σοβαρά, ούτε κι όταν θυμώνουν. Σε κάνουν να γελάς ακόμα και στις τραγικές τους στιγμές. Και τι γίνεται στο τέλος; Όλα τα πλάσματα επαναστατούν ενάντια στον δημιουργό τους φυσικά που έχει τη μορφή μιας πανύψηλης μάγισσας ντυμένης με αλλεπάλληλες στρώσεις ρούχων, σαν αλλεπάλληλες σκέψεις, σαν αλλεπάλληλες επιρροές. «Αυτά που κάνετε εσείς είναι πολύ εύκολα. Απλώς περιφέρεστε με τα κουσούρια σας. Το δικό μου έργο είναι πραγματικά δύσκολο», μοιάζει να τους λέει ο δημιουργός. Όμως τα πλάσματα έχουν εξεγερθεί. Ο δημιουργός πεθαίνει κι εκείνα περνούν ένα ένα και τον φτύνουν. Και τι συμβαίνει όταν ο δημιουργός πεθαίνει; Διαλύεται το σύμπαν που είχε στο μυαλό του. Γίνεται πλίνθοι και κέραμοι ατάκτως επί σκηνής ερριμμένα.
Ο Χάρος στο τέλος θυμίζει τον Νταρθ Βέιντερ, που αλλάζει όμως και στο τέλος διαλύεται κι αυτός, αφού όσο εμείς ζούμε ο θάνατος δεν είναι παρά μια ιδέα.
Έχω άραγε δίκιο, με τις ερμηνείες που δίνω; Όχι. Ή μπορεί και ναι. Δεν έχετε παρά να πάτε και να ονειρευτείτε τη δική σας ερμηνεία μπαίνοντας για 85 λεπτά στο μυαλό του Ευριπίδη Λασκαρίδη.
ELENIT, στη ΣΤΕΓΗ. Κεντρική Σκηνή, στις 20:30. Σάββατο 7 Δεκεμβρίου τελευταία παράσταση. Δείτε περισσότερα για την παράσταση στο Guide της ATHENS VOICE.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μιλήσαμε με τους δύο πρωταγωνιστές της παιδικής παράστασης «In motion» στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά
Μια συζήτηση για το έργο «Ολική Άμεση Συλλογική Επικείμενη Επίγεια Σωτηρία», τις υπαρξιακές και κοινωνικές αφετηρίες που τροφοδοτούν το καλλιτεχνικό του όραμα, το θέατρο και την κοινωνία
Μιλήσαμε με τον στοχαστή της σύγχρονης σκηνής, με αφορμή την παράσταση «Ολική Άμεση Συλλογική Επικείμενη Επίγεια Σωτηρία» στο Θέατρο ΦΙΑΤ
Στιγμές από την πορεία της μεγάλης ντίβας που έμειναν ανεξίτηλες στον χρόνο
Είδαμε την παράσταση στο Hood Art Space και μιλήσαμε με τους συντελεστές για την επαφή μας με το χαμένο συναίσθημα
Εκατό χιλιάδες ευρώ τώρα ή ένα εκατομμύριο σε δέκα χρόνια; Εσύ τι θα επέλεγες; Πόσο κοστίζουν οι αρχές μας; Μπορεί μια απλή ερώτηση να διαλύσει μια σχέση;
Είδαμε την πρεμιέρα της παράστασης «Τα άνθη του κακού» στον Κάτω Χώρο του Θεάτρου του Νέου Κόσμου και μιλήσαμε στον συγγραφέα και σκηνοθέτη του έργου
Ζωντανός διάλογος στις 7 Δεκεμβρίου με τίτλο «Θέατρο Σήμερα» - Οι ώρες και οι ημέρες της παράστασης «Μνήμη | Λήθη»
Ένα έργο λόγου και εσωτερικής έντασης, μια υπαρξιακή μονομαχία για το τι αξίζει να κρατήσει έναν άνθρωπο στη ζωή
Η μεγάλη παραγωγή κάνει πρεμιέρα στις 18 Δεκεμβρίου
Οι παρουσιάσεις θα πραγματοποιηθούν από τις 15 Απριλίου έως τις 31 Μαΐου 2026
Μία πτήση. Μία έκρηξη. Μία δίκη. Οι θεατές στον ρόλο των ενόρκων.
Το αλληγορικό παραμύθι του βραβευμένου Γιάννη Ξανθούλη είναι ένας ύμνος για την αγάπη, την ισότητα, την ελευθερία, τη διαφορετικότητα και τον σεβασμό στο περιβάλλον.
Ένα αναλόγιο-μαραθώνιος για τα δικαστικά έξοδα επιζωσών έμφυλης βίας
Η νέα σατιρική κωμωδία των Θανάση Παπαθανασίου και Μιχάλη Ρέππα για την παράνοια της καθημερινότητας
Η Νικολέτα Βλαβιανού ερμηνεύει δυο μονολόγους επί σκηνής, το «Μια γυναίκα μόνη» του Ντάριο Φο και το «Η Μαμά-Φρικιό» της Φράνκα Ράμε
Μια παραβολή για τα γηρατειά, μια κωμωδία που εγείρει μια ολόκληρη σειρά προβληματισμών για τη συχνά σκληρή μοίρα των ηλικιωμένων στην κοινωνία μας
Μια μουσική κωμωδία για τα «κακώς κείμενα» του ελληνικού θεάτρου
Μια υβριδική αναμέτρηση με το πρώτο χειρόγραφο του Λιούις Κάρολ «Alice's adventures underground»
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.