- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
LEBENSRAUM: Το έργο-πείραμα επιστρέφει για τρίτη χρονιά
Πόσο μπορούν οι θεατές να παραμείνουν «θεατές»;
Η Πηγή Δημητρακοπούλου σκηνοθετεί τους Πάνο Ζουρνατζίδη και Σήφη Πολυζωίδη στο «LEBENSRAUM (ΖΩΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ)» του Θανάση Τριαρίδη στο θέατρο ΊΣΟΝ
Μπορεί μία θεατρική παράσταση να καταργήσει τα όρια ανάμεσα σε κωμωδία και θρίλερ, στην αλήθεια και το ψέμα, στους ηθοποιούς και το κοινό, στην αθωότητα και την ενοχή; Ναι, αν η θεατρική παράσταση είναι συγχρόνως και πείραμα.
Αυτό τουλάχιστον κατάφερε να αποδείξει το «LEBENSRAUM (ΖΩΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ)» τις δύο προηγούμενες θεατρικές σεζόν και αυτό σκοπεύει να μας αποδείξει και φέτος. Κειμενικοί και σκηνοθετικοί δημιουργοί του πειράματος είναι ο Θανάσης Τριαρίδης και η Πηγή Δημητρακοπούλου και συναυτουργοί τους είναι οι ηθοποιοί Πάνος Ζουρνατζίδης και Σήφης Πολυζωίδης, ο ένας ως Χειριστής του πειράματος και ο άλλος ως το επί πληρωμή Πειραματόζωο.
Πώς λειτουργεί το έργο-πείραμα; Αφετηρία του είναι η ναζιστική επεκτατική θεωρία του Ζωτικού Χώρου, την οποία έρχεται με έναν εφιαλτικό τρόπο να μεταγράψει στο σήμερα. Οι δύο άντρες θα συναντηθούν στη σκηνή του θεάτρου ΊΣΟΝ και, ενώ στην αρχή η όλη κατάσταση θα μοιάζει σχεδόν αστεία, τελικά το Πειραματόζωο θα καταλήξει αντιμέτωπο με την ίδια του την ηθική, προσπαθώντας να διαπραγματευτεί, μόνο όμως στον βαθμό που του επιτρέπεται.
Στο τέλος, ένα ερώτημα θα βασανίσει το μυαλό κάθε θεατή: Μπορώ να παραμείνω «θεατής»;
Ποιος είναι ο συγγραφέας του έργου, Θανάσης Τριαρίδης; Ο Θανάσης Τριαρίδης γεννήθηκε το 1970 στη Θεσσαλονίκη. Υπήρξε ακτιβιστής για τα κοινωνικά δικαιώματα των τσιγγάνων στα χρόνια 1996-2001 και από το 2009 είναι αντιρρησίας συνείδησης. Από το 2000 έχει εκδώσει περισσότερα από 40 βιβλία με αφηγήσεις και δοκίμια – ανάμεσά τους τα μυθιστορήματα «Ο άνεμος σφυρίζει στην Κουπέλα» (2000), «Τα μελένια λεμόνια * η διαθήκη των γκαβλωμένων ανθρώπων» (2005), «Τα χλωρά διαμάντια * το δειλινό των γκαβλωμένων ανθρώπων, Βιβλίο Πρώτο, δειλινά 1-333» (2011). Επίσης έχει δημοσιεύσει περισσότερα από 300 αισθητικά και πολιτικά δοκίμια και άρθρα, ενώ έχει φτιάξει και επιμεληθεί διάφορα εκδοτικά σχήματα, σειρές και περιοδικά. Από το 2007 οργανώνει κύκλους σεμιναρίων πάνω σε θέματα του ευρωπαϊκού πολιτισμού. Όλα τα βιβλία του και όλα τα δημοσιευμένα κείμενά του βρίσκονται στην ιστοσελίδα του.
Έχει εκδώσει (έντυπα ή ηλεκτρονικά) δεκατέσσερα θεατρικά έργα: La ultima noche ή οι καρχαρίες (2010), Ηistoria de un amor ή τα μυρμήγκια (2011) και Μένγκελε (2012), Liberté (2013), Égalité (2013), Fraternité (2013), Humlet (2013), Οιδίνους (2013), Zόοτ (2013), Lebensraum (2014), Zyklon ή το πεπρωμένο (2014), Lacrimosa ή το απέπρωτο (2014), Dämmerung (2015), O Νανουριστής (2015). Οχτώ από αυτά έχουν ανεβεί σε σκηνές της Αθήνας και άλλων πόλεων της Ελλάδας, της Γερμανίας και της Κύπρου και έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά, τα γαλλικά και τα γερμανικά.
Ποια είναι η σκηνοθέτης του έργου, Πηγή Δημητρακοπούλου; Η Πηγή Δημητρακοπούλου εργάστηκε για χρόνια ως σκηνοθέτιδα στην τηλεόραση - ανάμεσα στις τηλεοπτικές σκηνοθεσίες της δύο πολυβραβευμένα σήριαλ των τελευταίων δεκαετιών, η «Αίθουσα του Θρόνου» (βασισμένο στο μυθιστόρημα του Τάσου Αθανασιάδη) στο Mega και το «Δέκα» (βασισμένο στο μυθιστόρημα του Μ. Καραγάτση) στον Alpha. Ανάμεσα στις σκηνοθεσίες της στο θέατρο, ο «Επαγγελματίας» του Ν. Κοβάσεβιτς, οι «Εκτελεστές» του Γ. Σκούρτη, και η «Ισορροπία του Nash» στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου.
Περισσότερες Πληροφορίες:
Θέατρο ΊΣΟΝ (Μελενίκου 33, Βοτανικός/Γκάζι)
Πρεμιέρα: 18 Οκτωβρίου
Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή στις 21:00
Τιμή εισιτηρίων: 10€ (γενική είσοδος), 8€ (μειωμένο: φοιτητικό, ΑΜΕΑ, άνεργοι, συνταξιούχοι), 5€ (ατέλειες ΣΕΗ ή Θεατρικών Σπουδών)
Κράτηση εισιτηρίων: 2130411546, Viva
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η παράσταση του Γιώργου Γαλίτη «Ευτυχώς, Ευτυχία!», που σκηνοθετεί η Τατιάνα Λύγαρη, παρουσιάζεται στους χώρους δημόσιας υγείας της Αθήνας
Μιλήσαμε με τον συγγραφέα για το βιβλίο του «Ήλιος με ξιφολόγχες» και με τη σκηνοθέτρια Ελένη Ευθυμίου για την παράσταση που ανεβαίνει στο ΚΘΒΕ
Σκηνοθετεί το «Μαύρο Κουτί» του Γιώργου Ηλιόπουλου, μια μαύρη κωμωδία για τα μυστικά που όλοι κρύβουμε
Το ζεύγος Ομπάμα ενώνει τις δυνάμεις τους με τον παραγωγό Μάικ Μπόσνερ και τον σκηνοθέτη Τόμας Κέιλ
Η Ιόλη Ανδρεάδη και ο Άρης Ασπρούλης διασκευάζουν τη δημοφιλή αλλά και πικρή κωμωδία του Μολιέρου
Ο δημοφιλής ηθοποιός μιλά για τον ρόλο του στη νέα παράσταση της Νεφέλης Μαϊστράλη, τον παραλογισμό, την αποκτήνωση και την επιρροή των social media
Από τις μπουάτ της Πλάκας στα τηλεοπτικά πλατό, υπήρξε πάντα κάτι παραπάνω από καλλιτέχνης
Μια παραβολή για τα γηρατειά, μια κωμωδία που εγείρει μια ολόκληρη σειρά προβληματισμών για τη συχνά σκληρή μοίρα των ηλικιωμένων στην κοινωνία μας
Ο Ακύλλας Καραζήσης και η Νεφέλη Μαϊστράλη δουλεύουν με ένα ensemble ηθοποιών, πάνω στο «Καπούτ» του Κούρτσιο Μαλαπάρτε
Η Ελένη Ευθυμίου σκηνοθετεί το τελευταίο μυθιστόρημα του Γιώργου Σκαμπαρδώνη
Ο ηθοποιός σκηνοθετεί και πρωταγωνιστεί στην παράσταση «Άμλετ-Σώμα σε αναίρεση» στο θέατρο Άβατον
Η Άννα Σωτρίνη σκηνοθετεί το διαχρονικό έργο του Ευγενίου Λαμπίς
Μία ιστορία έλξης και κυριαρχίας, όπου η επιθυμία γίνεται πεδίο μάχης
Η παράσταση κάνει πρεμιέρα στις 7 Μαρτίου στη Μονή Λαζαριστών
Ο «Μισάνθρωπος», η «Βότκα Μολότοφ», η «Κυρά της Ρω» στο Θέατρο Φιλίπ και η «Αλίκη στη Χώρα των Ψαριών» στον Ελληνικό Κόσμο
Η ξεχωριστή ηθοποιός του ελληνικού κινηματογράφου και του θεάτρου διηγείται τη ζωή της
Από την «Αχόρταγη σκιά» του Μαριάνο Πενσότι μέχρι τον «Σωσμένο» σε σκηνοθεσία Βασίλη Μπισμπίκη
Ο ηθοποιός και σκηνοθέτης συναντά τη Λένα Κιτσοπούλου στην πολύκροτη διασκευή του «Σωσμένου» και μιλάει στην Athens Voice για το θέατρο, το σινεμά και τη ζωή του
Μιλήσαμε με τον πρωταγωνιστή της παράστασης «Αγώνες και μεταμορφώσεις μιας γυναίκας στο θέατρο Τζένη Καρέζη
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.