- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Κάθρυν Χάντερ: Μία γυναίκα ενσαρκώνει τον Προμηθέα στην Επίδαυρο
Η βραβευμένη ελληνικής καταγωγής Κάθρυν Χάντερ στον ρόλο του Προμηθέα Δεσμώτη στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου
Η διεθνής θεατρική και κινηματογραφική ηθοποιός Κάθρυν Χάντερ θα βρεθεί με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας και τον «Προμηθέα Δεσμώτη» στο Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου
Ο «Προμηθέας Δεσμώτης» του Αισχύλου είναι ένα από τα σημαντικότερα κείμενα της αρχαιότητας και τον κεντρικό ρόλο του δεν θα μπορούσε παρά να ενσαρκώσει κάποιος εξίσου σημαντικός ηθοποιός. Ο λόγος για μία γυναίκα και συγκεκριμένα για την ελληνικής καταγωγής Κάθρυν Χάντερ, η οποία θα αναλάβει να υποδυθεί τον αλυσοδεμένο στον Καύκασο Τιτάνα το ερχόμενο καλοκαίρι στο Φεστιβάλ Επιδαύρου.
Η μεγαλωμένη στην Αγγλία θεατρική και κινηματογραφική ηθοποιός από την Χίο συνεργάζεται με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας, αφότου επιλέχτηκε από τον καλλιτεχνικό διευθυντή Σταύρο Τσακίρη για τον ρόλο. Ο ίδιος σκηνοθετεί και την παράσταση και δηλώνει ότι είδε στο πρόσωπο και την ερμηνευτική δεινότητα της Κάθρυν Χάντερ τον ιδανικό Προμηθέα για το «ίσως πιο φωτισμένο κείμενο όλων των εποχών», όπως χαρακτηρίζει το έργο του Αισχύλου. Για τη βραβευμένη με Λόρενς Ολίβιε ηθοποιό η ανάληψη ενός αντρικού ρόλου δεν φαίνεται να είναι κάτι δύσκολο, αλλά ούτε και κάτι καινούριο, αφού το 1997ήταν η πρώτη γυναίκα που υποδύθηκε τον Βασιλιά Ληρ.
Έτσι, η Κάθρυν Χάντερ θα βρεθεί στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου στις 9 και 10 Αυγούστου, ενώ θα ερμηνεύσει τον ρόλο της στα ελληνικά, σύμφωνα με τη μετάφραση του Δημήτρη Δημητριάδη. Παράλληλα, δίπλα της σε αυτές τις δύο παραστάσεις, μεταξύ άλλων, θα βρεθούν οι ηθοποιοί Νικήτας Τσακίρογλου, Δημήτρης Πιατάς, Πέγκυ Τρικαλιώτη, Αλεξάνδρος Μπουρδούμης και Γεράσιμος Γενατάς.
Συντελεστές:
Μετάφραση: Δημήτρης Δημητριάδης
Σκηνοθεσία: Σταύρος Τσακίρης
Σκηνικά: Κώστας Βαρώτσος
Κοστούμια: Γιάννης Μετζικώφ
Κίνηση: Μαρτσέλο Μάνι
Φωτισμός: Σάκης Μπιρμπίλης
Πρωταγωνιστές: Κάθρυν Χάντερ, Νικήτας Τσακίρογλου, Δημήτρης Πιατάς, Πέγκυ Τρικαλιώτη, Αλέξανδρος Μπουρδούμης, Γεράσιμος Γενατάς και άλλοι.
Λίγα λόγια για την Κάθρυν Χάντερ:
Μια ελληνίδα από τις Οινούσες της Χίου (το γένος Χατζηπατέρα), που γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη και μεγάλωσε στην Αγγλία. Σπούδασε Θέατρο και Γαλλική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ και στη συνέχεια βρέθηκε στη Βασιλική Ακαδημία Δραματικής Τέχνης στο Λονδίνο (RADA).
Η πορεία της στο θέατρο είναι μεγάλη και συνοδεύεται από πολλά βραβεία, με κάποιες από τις σημαντικότερες εμφανίσεις της να είναι σε έργα όπως: «Τίμων ο Αθηναίος», «Ριχάρδος Γ’ της Αγγλίας», «Βασιλιάς Ληρ», «Αντώνιος και Κλεοπάτρα», «Σελεστίνα», «Γέρμα», «Το Σπίτι Της Μπερνάρτνα Άλμπα», «Συρανό ντε Μπερζεράκ», «Δόνα Ροζίτα», «Spoonface Steinberg», το βραβευμένο με Time Out Award καλύτερης ηθοποιού «The Skriker» και το βραβευμένο με Λόρενς Ολίβιε Καλύτερου Α’ Γυναικείου Ρόλου «Η Επίσκεψη».
Παράλληλα, η θεατρική της παρουσία έχει υπάρξει και σκηνοθετική, με τις παραστάσεις «Napoleon Distrobed», «Out of Blixen», «Οθέλλος», «Όρνιθες», «Mr Puntila and his man Matti», «Wiseguy Scapino», «The Glory of Living», «Η κωμωδία των παρεξηγήσεων», «Περικλής» και «Mr Perfect Mind», ενώ την έχουμε δει και σε σημαντικές κινηματογραφικές και τηλεοπτικές παραγωγές, όπως οι «Les Miserables» και «Ο Χάρι Πότερ και το Τάγμα του Φοίνικα».
Στην Ελλάδα η Κάθρυν Χάντερ έχει εμφανιστεί επί σκηνής δύο φορές, τον Μάιο του 2009, στο θέατρο «Δημήτρης Χορν», σε μια ερμηνεία του μονολόγου «Ο Πίθηκος του Κάφκα», σε σκηνοθεσία Walter Meierjohann και τον Δεκέμβριο του 2014, με την παρουσία της στην παράσταση των Πίτερ Μπρουκ και Μαρί-Ελέν Εστιέν «Η κοιλάδα των εκπλήξεων», στο Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Κάθε Σεπτέμβριο θα ανακοινώνονται οι υποψηφιότητες και η απονομή θα πραγματοποιείται τον Οκτώβριο.
Η διεθνούς φήμης μεσόφωνος αναλαμβάνει τον εμβληματικό ρόλο σε μια παραγωγή υψηλών απαιτήσεων
Η παράσταση της ομάδας blindspot, σε κείμενο και σκηνοθεσία της Γιώτας Αργυροπούλου, παρουσιάζεται από τις 19 Νοεμβρίου
Μιλήσαμε με τη σκηνοθέτρια, με αφορμή την παράσταση «Θαυμαστός καινούριος κόσμος» στο θέατρο Δίπυλον
Μέσα από ρόλους, κίνηση και αυτοσχεδιασμούς, οι συμμετέχοντες εξερευνούν τον εαυτό τους, τις σχέσεις και τον κόσμο γύρω τους.
Η νέα σεζόν 2026-2027 ξεκινά κυρίως με επαναλήψεις από προηγούμενες χρονιές
Στη Σκιάθο του Παπαδιαμάντη η «Φόνισσα» βρήκε ξανά τη φωνή της
Μια συζήτηση με τους συντελεστές της παράστασης «Bacon» για τον έρωτα, τη βία και το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση, με αφορμή τη δεύτερη σεζόν του στο Θέατρο Άνεσις
Τιμώμενα πρόσωπα ο Θεόδωρος Τερζόπουλος και η Άννα Βαγενά
Από μια σχολή θεάτρου σε έναν ζωντανό οργανισμό εκπαίδευσης, έρευνας και πολιτισμού
«Υπάρχουν ελάχιστα μέρη σε αυτόν τον πλανήτη όπου μπορούμε απλώς να είμαστε μαζί»
Οι παραγωγές που επιστρέφουν από προηγούμενες σεζόν και οι νέες πρεμιέρες
Special guest στην πρεμιέρα η Κατερίνα Στανίση
Πότε θα πραγματοποιηθεί η ακρόαση
Μιλήσαμε με τους ηθοποιούς της μουσικοχορευτικής παράστασης σε σκηνοθεσία Ρέππα-Παπαθανασίου
Οι παραστάσεις της νέας σεζόν στην Εθνική Λυρική Σκηνή, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και το Ολύμπια – Δημοτικό Θέατρο «Μαρία Κάλλας».
Ένα μιούζικαλ των Ρέππα – Παπαθανασίου με τις μεγαλύτερες επιτυχίες του Μίμη Πλέσσα
Η Σούλα Παρασίδη μιλά στην ATHENS VOICE για την Κάλλας, τη Living Opera και όσα καμία τεχνολογία δεν μπορεί να αναπαράγει στη ζωντανή σκηνή
Η μεγάλη μουσικοθεατρική παραγωγή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος έρχεται στην Αθήνα
Σπουδαίοι δημιουργοί, μεγάλα κείμενα και επιστροφές σε παλιότερες παραγωγές από νέες σκηνοθετικές ματιές
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.