- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Onassis Youth Festival: Μαθητές κάνουν «κατάληψη» στη Στέγη
Παιδιά από 9 γειτονιές της Αθήνας κάνουν αρχαία κλασικά κείμενα παραστάσεις σε ένα ξεχωριστό θεατρικό φεστιβάλ
Για τρεις ημέρες το πολιτιστικό σύμπαν της Συγγρού, τα καμαρίνια, η σκηνή και τα καθίσματα της πλατείας μπροστά από τη Μικρή Σκηνή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση γεμίζουν φωνές, γελάκια, ψιθύρους, πεταμένα σακίδια και ξεχασμένα φούτερ. Δεν είναι κατάληψη, είναι τα παιδιά, για την ακρίβεια η αξιολάτρευτη ακαταστασία και βαβούρα της ορμής που φέρει αυθόρμητα καμιά εκατοστή εφήβων oι οποίοι ξαφνικά τριγυρνάνε στη Στέγη επειδή ανεβάζουν παράσταση στο πλαίσιο του Onassis Youth Festival.
Με τα άγχη και τις αγωνίες τους, γεμάτοι ενθουσιασμό, ρυθμίζουν τις τελευταίες λεπτομέρειες πριν από τη μεγάλη μέρα, εκείνη που χωρίς ακόμα να το ξέρουν θα αποτελεί για πάντα μία από τις πιο δυνατές αναμνήσεις της εφηβικής και μαθητικής τους ζωής.
Τα πολλά ξενικά ονόματα που αναγράφονται στους συντελεστές μαζί με τα συνήθη ελληνικά ονοματεπώνυμα των συμμετεχόντων μαθητών –δηλωτικά της νέας ανθρωπογεωγραφίας των τάξεων του ελληνικού σχολείου– μόνο αισιοδοξία για το μέλλον γεννούν, μαζί με χαρά. Χαρά για όσα σχολεία δράττονται της ευκαιρίας και λαμβάνουν μέρος στο ξεχωριστό θεατρικό φεστιβάλ της Στέγης, τους καθηγητές που στηρίζουν την προσπάθεια των παιδιών και τους επαγγελματίες σκηνοθέτες και λοιπούς συντελεστές που στέκονται έμπρακτα δίπλα τους.
Αλλά και για αυτούς τους πολύ τυχερούς μαθητές, που χάρη σε μία αξιόλογη πρωτοβουλία ανακάλυψαν το θέατρο, τα σπουδαία αρχαιοελληνικά κείμενα, έμαθαν τι θα πει συνεργασία, δούλεψαν ομαδικά για την επίτευξη ενός κοινού στόχου, γέλασαν, έκλαψαν ακόμα, ήρθαν αντιμέτωποι με τους φόβους τους, ίσως ξεπέρασαν τον εαυτό τους, για να τον μάθουν τελικά καλύτερα.
Η Αντιγόνη, λοιπόν, ως αληθινή έφηβη αυτή τη φορά, τα βάζει με την οικογένειά της, ο Προμηθέας τιμωρείται γιατί έκανε αυτό που θεωρούσε σωστό, η Θεογονία παρουσιάζεται σαν ένα χειροποίητο «μαύρο» κουκλοθέατρο και ο οίκος των Ατρειδών έρχεται σε ευθεία σύγκρουση με τους μαθητές.
Ηρωικές επαναστάσεις των γραμμάτων συναντούν άλλες πιο γνώριμες, εφηβικές, έρωτες, καβγάδες, πόλεμος και αδικίες που δεν παλιώνουν ποτέ, δημιουργούν νέες διασυνδέσεις με τον κόσμο των μαθητών επί σκηνής. Εκεί που η Στέγη δίνει φωνή σε όσους σήμερα είναι ήδη το μέλλον μας, στους μαθητές από εννέα γειτονιές της Αθήνας που καλούνται να ξεπεράσουν φόβους και αναστολές ανεβαίνοντας στη Μικρή Σκηνή, με στόχο να την κατακτήσουν.
Φέτος, από 13 έως 15 Απριλίου, το Onassis Youth Festival αναδεικνύει το ταλέντο των εφήβων μέσα από κλασικά αρχαιοελληνικά κείμενα. Σκηνοθέτες και θεατρικές ομάδες συνεργάστηκαν με τα παιδιά δίνοντάς τους μαζί νέα πνοή. Δούλεψαν ασταμάτητα όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς στη σχολική τάξη και τώρα έφτασε η στιγμή να παρουσιάσουν τη δουλειά τους, σε εννέα ξεχωριστές παραστάσεις που απηχούν μέσα από τα σπουδαία αυτά κείμενα της αρχαιοελληνικής γραμματείας τις σκέψεις και τις αναζητήσεις της εφηβικής κοινότητας.
Όπως υποστηρίζουν οι άνθρωποι της Στέγης, η νεότητα είναι κατάσταση· μια κατάσταση του μυαλού. «Αυτό που θέλουμε εμείς να καταφέρουμε με το Onassis Youth Festival είναι να αφήνουμε αυτούς που είναι νέοι να είναι όντως νέοι, να σκέφτονται δραστικά και αντιδραστικά, να σκέφτονται με τον τρόπο που αντιστοιχεί στην ορμή και στη φόρα που αξίζει να έχει αυτή η ηλικία. Στο Onassis Youth Festival, παιδιά από γειτονιές της Αθήνας καταπιάνονται με τα αρχαία κλασικά κείμενα, τα κάνουν παραστάσεις και, πάνω από όλα, τα κάνουν δικά τους. Άλλωστε, όταν η Αντιγόνη τα έβαζε με τον βασιλιά της πόλης της ήταν μόλις 16 ετών» σχολιάζει η Αφροδίτη Παναγιωτάκου, διευθύντρια Πολιτισμού του Ιδρύματος Ωνάση.
Info
13-15 Απριλίου 2018, Μικρή Σκηνή στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, Συγγρού 107, www.sgt.gr/gre/SPG2011. Η είσοδος στις παραστάσεις είναι δωρεάν, με δελτία εισόδου, τα οποία διανέμονται μία ώρα πριν από την έναρξη της κάθε παράστασης.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η ζωή του σαν σκηνή – τώρα στη «Τζένη Τζένη» του Νίκου Καραθάνου στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, μια αναμέτρηση με την κλασική ταινία της Φίνος Φιλμ
Θεατρικές πρεμιέρες και έργα που παίζονται για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων
Δείτε τις πρώτες φωτογραφίες της παράστασης
Μια μουσικοθεατρική παράσταση όπου ο χρόνος ξεφεύγει από τη γραμμική του πορεία
Οι δύο ηθοποιοί υποδύονται την Τασούλα, την πρωταγωνίστρια της παράστασης στο θέατρο Παλλάς, σε διπλή διανομή
Ένα από τα πιο προκλητικά και ριζοσπαστικά μυθιστορήματα της γαλλικής λογοτεχνίας παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα
Το αυτοβιογραφικό έργο της νομπελίστριας μεταφέρεται από την ομάδα ETÚTI στο Blue Box Creative Studio
Η Μαρία Ναυπλιώτου ως Άτοσσα, ο Δημήτρης Καταλειφός ως Δαρείος, ο Αναστάσης Ροϊλός ως Ξέρξης και ο Σταύρος Σβήγκος ως Αγγελιοφόρος
Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ της Αβινιόν έρχεται για λίγες μέρες στην Αθήνα
Μετά την επιτυχία στη Θεσσαλονίκη, το έργο της Λιλής Ζωγράφου έρχεται στην Αθήνα σε σκηνοθεσία Ένκε Φεζολλάρι
Μπήκαμε στα παρασκήνια της παράστασης και μιλήσαμε με τους πρωταγωνιστές, Νίκο Κοσώνα (Ζυλ) και Γιάννη Καράμπαμπα (Ζαν)
Αποκλειστικές φωτογραφίες από τις πρόβες της παράστασης, λίγο πριν από τη γενική δοκιμή της 18ης Απριλίου
Ένας ύμνος στην ελευθερία και τον έρωτα -Σκηνοθέτης ο Ένκε Φεζολλάρι
Ναταλία Γεωργοσοπούλου, Σάββας Στρούμπος και Φανή Βοβώνη μετέφρασαν για πρώτη φορά στα ελληνικά τις επιστολές που συνέταξε η Ουλρίκε Μάινχοφ μέσα στις φυλακές υψίστης ασφαλείας
Ο επικεφαλής του Royal Ballet ευχαρίστησε τον Τιμοτέ Σαλαμέ
Πολυαναμενόμενες πρεμιέρες και κάποιες επαναλήψεις από προηγούμενες χρονιές που έρχονται για λίγες παραστάσεις
Η γνωστή ηθοποιός μιλάει στην ATHENS VOICE με αφορμή τον μονόλογο «Girls and boys» που συνεχίζεται για δεύτερη σεζόν στο θέατρο Αλάμπρα
Οι παραστάσεις που ρίχνουν αυλαία τον Απρίλιο και τον Μάιο
Η διάσημη όπερα του Μπιζέ στην πιστή «ανακατασκευή» της παρισινής της πρεμιέρας του 1875
Η ηθοποιός πρωταγωνιστεί στην παράσταση «Θάνατος παλληκαριού» του Κωστή Παλαμά στον Μικρό Κεραμεικό
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.