- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Η Έλενα Πέγκα τα βάζει με το «Φόβο»
Μια παράσταση για τις απαγορευμένες επιθυμίες από τη νουβέλα του Στέφαν Τσβάιχ «Φόβος». Η Έλενα Πέγκα ξηγεί το πώς και το γιατί.
Μια παράσταση για τις απαγορευμένες επιθυμίες έστησε η Έλενα Πέγκα διασκευάζοντας και σκηνοθετώντας τη νουβέλα του Στέφαν Τσβάιχ «Φόβος». Εξηγεί το πώς και το γιατί.
Ο Τσβάιχ, ο Φρόιντ και ο «Φόβος»
Ο Φρόιντ εργαζόταν για να ξεμπλέξει τους ανθρώπους από τις αυταπάτες τους, και νομίζω πως αυτό ήταν που έλκυε τον Τσβάιχ στο έργο του Φρόιντ – ήταν φίλος του και είχε επηρεαστεί από τις καινοτόμες θεωρίες του. Συνυπήρχαν στη Βιέννη του μεσοπολέμου, που ήταν μια μεγαλούπολη. Στον «Φόβο» παρακολουθούμε ανθρώπους που αδυνατούν να αντιμετωπίσουν ο ένας τον άλλο, γιατί φοβούνται να δουν τον άλλο.
Διαβάζοντας τη νουβέλα θέλησα να τη δω μαζί με άλλους. Να δω το δράμα της Ιρένε να συμβαίνει, να δω τα σώματα, τις σχέσεις, τις χειρονομίες, τα βλέμματα. Να αναρωτηθώ μαζί με άλλους γιατί φοβόμαστε; Πόσο ελεύθεροι μπορούμε να είμαστε μαζί με τους άλλους∙ μαζί με τον άλλον; Υπάρχει συγχώρεση στις ανθρώπινες σχέσεις; Αποδοχή; Τι γεννάει τη σκληρότητα;
Ο φόβος που πραγματεύεται ο Τσβάιχ δεν είναι ο φόβος του ζώου για αυτοσυντήρηση. Είναι οι κατασκευασμένοι κοινωνικοί φόβοι μιας κοινωνίας συντηρητικής που θέτει απαγορεύσεις και βάζει τιμωρίες. Ο Τσβάιχ ήταν θερμός υποστηρικτής της πολυπολιτισμικότητας. Φοβόταν την ομοιομορφία, τον εθνικισμό, τα ολοκληρωτικά καθεστώτα. Οι φόβοι που περιγράφει έχουν να κάνουν με κοινωνίες που εκτρέφουν το φόβο της διαφορετικότητας, του αποκλεισμού, του σκανδάλου.
Μια μερίδα κοινωνιολόγων πιστεύει πως όσο οι κοινωνίες γίνονται πιο πολυπολιτισμικές οι φόβοι των ανθρώπων θα αμβλύνονται, οι άνθρωποι θα νιώθουν πιο ελεύθεροι. Ίσως η συνύπαρξη με πολλούς διαφορετικούς ανθρώπους να μας έκανε πιο σκεπτόμενους, πιο στοχαστικούς, πιο σοφούς.

Η παράσταση
Σήμερα, στην εποχή της οικονομικής κρίσης που όλους μας απασχολεί η πολιτική ζωή και η οικονομική επιβίωση, θέλησα να στραφώ σε συναισθήματα και καταστάσεις που επηρεάζουν εξίσου τη ζωή μας, όπως είναι οι διαπροσωπικές σχέσεις, ο γάμος, η οικογένεια, η απιστία, ο έρωτας και ο φόβος μέσα σε όλα αυτά, οι αυταπάτες.
Προσέγγισα τον «Φόβο» σαν ένα άχρονο κουαρτέτο∙ τέσσερις άνθρωποι σε ένα ρινγκ που αναμετριούνται, πέφτουν, ο ένας σηκώνει όρθιο τον άλλο, τον ξαναρίχνει, και όλο αυτό είναι και σαν ένας χορός. Υπάρχει μια αισθητική χοροθεάτρου, οι κινήσεις, τα σώματα, οι δυναμικές των σωμάτων στο χώρο και στο χρόνο φτιάχνουν μια χορογραφία παιγμένη από ηθοποιούς.
Ήθελα να έχει μια αμεσότητα η παράσταση, να έχει βάθος χωρίς να έχει βάρος. Αυτό με δυσκόλεψε.
Εμπιστεύτηκα απαιτητικούς ρόλους σε ηθοποιούς της νεότερης γενιάς. Κράτησα τις ηλικίες που έχει ο Τσβάιχ στη νουβέλα. Με ενδιέφερε η Ιρένε, η κεντρική ηρωίδα, να είναι πολύ νέα και να φοβάται. Δουλέψαμε σαν ομάδα, χωρίς πρωταγωνιστές. Πρωταγωνιστής είναι ο φόβος.
Info: Από 22/1, Νέο Θέατρο Βασιλάκου, Προφήτου Δανιήλ 3 & Πλαταιών, Κεραμεικός, 2110132002-005. Πρωταγωνιστούν: Διαμαντής Καραναστάσης, Κατερίνα Μισιχρόνη, Κατερίνα Μαούτσου, Παναγιώτης Σούλης.
Φωτό: Τάσος Βρεττός
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Με αφετηρία τον Δημοσθένη, η παράστση μιλά για την εξουσία του λόγου, την ταυτότητα και τους ανομολόγητους έρωτες
Η καλλιτεχνική διευθύντρια μιλάει για το θέατρο, τη δημιουργία και τη θέση την οποία υπηρετεί πιστά από το 2022.
Στο απόλυτο σκοτάδι, όλες οι αισθήσεις ξυπνούν
Ο προγραμματισμός για τη σεζόν 2026-2027
Ο ιδρυτής του νέου θεατρικού χώρου μιλά στην ATHENS VOICE για τη φιλοσοφία και τον προγραμματισμό του
Η παράσταση είχε αναβληθεί λόγω πυρκαγιών
Οι πρεμιέρες και οι επαναλήψεις στα θέατρα Άνεσις, Νέος Ακάδημος και Χορν
Η αριστοφανική κωμωδία γίνεται μια σύγχρονη αντιπολεμική παραβολή, γεμάτη μουσική, χιούμορ και μικρές αλήθειες που δύσκολα ξεχνιούνται
Γιώργος Γάλλος και Καρυοφυλλιά Καραμπέτη πρωταγωνιστούν στη σκοτεινότερη τραγωδία του Σαίξπηρ
Ένα έργο για τα όρια του ανθρώπου, της μνήμης και της τεχνητής νοημοσύνης, σε σκηνοθεσία του Γκαλίν Στόεφ
Η αγαπημένη ηθοποιός μιλά για τη «Λυσιστράτη», τη σοβαρότητα της κωμωδίας και την εσωτερική ελευθερία που φέρνει ο χρόνος στη σκηνή και τη ζωή
Μια παράσταση χωρίς αποκλεισμούς από το Εθνικό Θέατρο και την Alpha Bank
Μετά τη Νέα Υόρκη, ταξιδεύει σε Λονδίνο και Ρώμη, για να επιστρέψει εκ νέου στην Αθήνα τον Δεκέβριο
Ο Αστέριος Πελτέκης σκηνοθετεί το έργο του Αριστοφάνη
Αύγουστος στην Αθήνα με θέατρο- Δείτε τις επιλογές σας
Ο Κωνσταντίνος Ζωγράφος, ο Βασίλης Παπαδόπουλος, ο Άλκης Μπακογιάννης, ο Γιάννης Σαμψαλάκης, Κωνσταντίνος Κοντογεωργόπουλος, ο Γιλμάζ Χουσμέν, ο Αντώνης Χρήστου και ο Σπύρος Μπόσγας μάς εκφράζουν τι είναι για εκείνους η Ειρήνη
Το ΚΘΒΕ κατεβαίνει στην Επίδαυρο με μια εκρηκτική Ελισάβετ Κωνσταντινίδου και μια «dream team» δημιουργών, αναζητώντας την έξοδο από την κοινωνική εντροπία μέσα από το γέλιο και τη συλλογική διεκδίκηση
Η πρώτη παράσταση προσβάσιμη σε θεατές με αισθητηριακές αναπηρίες στην ιστορία του Αρχαίου Θεάτρου
«Κατέκτησε μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά του κοινού και στην ελληνική καλλιτεχνική δημιουργία», αναφέρει η ανακοίνωση
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.