- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Κλεονίκη Δεμίρη: Δείτε το βιντεοκλίπ για το τραγούδι «Η τσακίστρα»
Το τραγούδι είναι μέρος του soundtrack της κινηματογραφικής ταινίας «Behind the sins»
Κλεονίκη Δεμίρη - Η τσακίστρα, Η μοιραία γυναίκα της Σμύρνης: Το νέο τραγούδι σε μουσική Νίκου Πλατύραχου στην ταινία «Behind the sins» του Μιχάλη Καφαντάρη
Σμύρνη. Μία μοιραία πόλη που χάθηκε άδοξα στις φλόγες στις αρχές του 20ού αιώνα. Εκείνοι που κατάφεραν να σωθούν έφεραν μαζί τους ανάμεσα στα άλλα και το πλούσιο σμυρναίικο ιδίωμα. Λέξεις ιδιαίτερες όπως «Τσακίστρα», που δηλώνει την νεαρή κοπέλα που έχει λυγερή μέση και καθώς περπατάει την «τσακίζει» όπως τσακίζει και τις ανδρικές καρδιές.
Το τραγούδι «Η τσακίστρα» είναι μέρος του soundtrack της κινηματογραφικής ταινίας «Behind the sins» με μία από τις τρεις ιστορίες της να αναφέρεται στο σμυρναίικο στοιχείο που κατέκλυσε την μεσοπολεμική Δραπετσώνα.
Τη μουσική του τραγουδιού και ολόκληρης της ταινίας υπογράφει ο Νίκος Πλατύραχος ο οποίος συνθέτει μια μελωδία για τα αιώνια νιάτα και την γυναικεία γοητεία της Σμύρνης. Οι στίχοι του τραγουδιού είναι του Μιχάλη Καφαντάρη, σκηνοθέτη και σεναριογράφου της ταινίας «Behind the sins».
Η ερμηνεύτρια Κλεονίκη Δεμίρη εμφανίζεται στο βιντεοκλίπ και στην ταινία ως μία από τις δεκάδες λυρικές τραγουδίστριες που κατέφθασαν από τη Σμύρνη μετά την καταστροφή (ας μην ξεχάσουμε ποτέ ότι την ίδια εποχή που ολόκληρη η Ελλάδα είχε μόνο μια λυρική σκηνή, η πόλη της Σμύρνης είχε τέσσερις όπερες).
Μέσα από τον ρόλο της η Κλεονίκη Δεμίρη ενσαρκώνει τις Σμυρνιές καλλιτέχνιδες που κατάφεραν όχι απλά να επιβιώσουν στην νέα πατρίδα αλλά και να χτίσουν μια νέα καριέρα ανανεώνοντας το μουσικό τοπίο της Ελλάδας.
Το βιντεοκλίπ, όπως και όλο το φιλμ, γυρίστηκε με τις τεχνικές του παλιού ασπρόμαυρου σινεμά και είναι γεμάτο από μυστήρια στοιχεία της Σμυρναίικης ιστορίας και παράδοσης. Ένα τέτοιο είναι ο αριθμός 13 που εμφανίζεται στιγμιαία για να υπενθυμίσει την ημέρα που η Σμύρνη παραδόθηκε στις φλόγες, ή η ξαφνική εμφάνιση μιας «Σμυρνιάς στο Παραθύρι», ίσως ο διασημότερος στίχος που γράφτηκε ποτέ για Σμυρνιά «τσακίστρα» και που τραγουδιέται μέχρι τις ημέρες μας.
Από μία τέτοια δημιουργική δουλειά δεν θα μπορούσε να λείπει το σύμβολο αυτής της τεράστιας μουσικής παράδοσης, το «σμυρναίικο βιολί», το οποίο ζωντανεύει ο σπεσιαλίστας του είδους Κυριάκος Γκουβέντας πλαισιωμένος από επίσης κορυφαίους μουσικούς.
Μέρος του βιντεοκλίπ είναι αυθεντικά πλάνα της ταινίας στα οποία εμφανίζονται οι ηθοποιοί:
- Ευφημία Καλογιάννη
- Δήμητρα Δερζέκου
- Αναστασία Τριανταφυλλίδη
- Κώστας Παπαδόπουλος
- Μαριάννα Ντίρου
- Πέλια Γιαννουλάτου
- Κώστας Τσιάκος
- Αντώνης Δαγιάσης
- Αλέξανδρος Μισιρλιάδης
- Ροδούλα Χαμηλοθώρη
- Μύριαμ Καλατζή
- Γεωργία Κακαρίνου
- Μαρία Τραγουλιά
- Χάρης Γιαχνής
- Παύλος Γιαννακούρος
- Έκτακτη εμφάνιση
- Κώστας Γκαραμέτσης
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο βιρτουόζος πιανίστας Ντένις Κοζούχιν ερμηνεύει όλα τα Κοντσέρτα του συνθέτη σε δύο συναυλίες
Από το ΧΙΠ ΧΟΠ CON 2026 μέχρι το «Μπλουζ του Μικρού Πρίγκιπα» του Γιάννη Αγγελάκα
Το δυναμικά ανερχόμενο αθηναϊκό dj duo μιλάει στην ATHENS VOICE
Η τελετή απονομής έχει προγραμματιστεί για το Σάββατο 23 Μαΐου
«Στον κατεξοχήν ανδροκρατούμενο κόσμο της τζαζ, οι χώροι για συζήτηση μεταξύ γυναικών είναι ελάχιστοι»
Δείτε το video clip που κάνει πρεμιέρα στο athensvoice.gr - Ο Βαγγέλης Ορφανίδης μιλά για το νέο single και την Αθήνα ως «σπίτι»
Κατά τη διάρκεια συναυλίας στην Πράγα
«Αυτό μας προκαλεί ναυτία και μας κάνει έξαλλους», δήλωσε ο Άλεξ Καπράνος
Η συζήτηση που είχε με τον Πολ ΜακΚάρτνεϊ
Ο δημιουργός της μεγάλης επιτυχίας «Karma Chameleon» αποκάλυψε ότι χρησιμοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη στη μουσική του
Από φανατικός θαυμαστής έγινε ο τραγουδιστής του συγκροτήματος
Μιλήσαμε με τον Ολλανδό πιανίστα και συνθέτη με αφορμή την πρώτη του εμφάνιση στην Αθήνα, στον Φιλολογικό Σύλλος Παρνασσός
Το συγκρότημα του Ντέιμον Άλμπαρντ παρουσίασε το νέο άλμπουμ με καλεσμένους-έκπληξη και οικοδεσπότη τον Ράιαν Γκόσλινγκ
Οι νύχτες της Πλατείας Νερού όπως αποθανατίστηκαν από πέντε γυναίκες φωτογράφους
Ο front-man της θρυλικής μπάντας των 80’s «Culture Club» θα βρεθεί στη μουσική σκηνή του διαγωνισμού
Kαθώς για περίπου τρία χρόνια ζούσε σε ένα μικρό τροχόσπιτο
Ο Νόαμ Μπετάν θα ερμηνεύσει το «Michelle»
Η βραβευμένη με Όσκαρ ηθοποιός εντυπωσιάζει στο πρώτο single Burial από τη νέα ταινία της A24
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.