Μουσικη

Taylor Swift: Γιατί το 2022 ήταν η χρονιά της - Τα 12 ρεκόρ και οι διακρίσεις της

Από την απόκτηση διδακτορικού μέχρι την απόλυτη κυριαρχία με το νέο της άλμπουμ «Midnights», σάρωσε σχεδόν τα πάντα στο πέρασμά της

Κωνσταντίνος Χριστοφόρου
Κωνσταντίνος Χριστοφόρου
7’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Taylor Swift: Τα ρεκόρ που έσπασε το 2022 με το άλμπουμ «Midnights» και οι μεγάλες διακρίσεις της.

Taylor Swift: Τα ρεκόρ που έσπασε το 2022 με το άλμπουμ «Midnights» και οι μεγάλες διακρίσεις της.

Είναι η χρονιά της Taylor Swift και εμείς απλώς παρακολουθούμε από τη γωνία. Με δεκάδες βραβεία, εκατομμύρια πωλήσεις, επιτυχίες στα charts, μέχρι και πανεπιστημιακούς τίτλους, η 32χρονη ποπ σταρ είχε μια δυνατή χρονιά.

Από πού να ξεκινήσει κανείς; Από τη στιγμή που πέτυχε τον στόχο της να γίνει επίτιμος διδάκτορας -φορώντας μοβ και μαύρες ρόμπες- στο πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης εκφωνώντας την ομιλία απονομής; Ή μήπως από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Tribeca, τα VMA και το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τορόντο που ακολούθησαν, όταν κέρδισε τη θέση της ως σκηνοθέτρια για την ταινία μικρού μήκους “All Too Well: The Short Film”;

Και φυσικά, το προφανέστερο όλων, το δέκατο στούντιο άλμπουμ της Midnights κατέρριψε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Ακόμη και η ίδια -11 φορές νικήτρια Grammy- δεν μπορούσε να πιστέψει την επιτυχία της.

Taylor Swift: Πώς έσπασε όλα τα ρεκόρ με το νέο της άλμπουμ «Midnights»
© Press Photo

Βραβεύτηκε ως επίτιμος διδάκτορας Καλών Τεχνών από το New York University
Μπορείτε να την αποκαλείτε Dr. Swift. Οι fans ξέρουν καλά εδώ και χρόνια ότι η Taylor Swift είναι ειδική στο να γράφει ερωτικά, μελιστάλαχτα τραγούδια, αλλά στην τελετή αποφοίτησης του NYU, στις 18 Μαΐου, έλαβε επίσημα τα δίπλωμα του επίτιμου διδάκτορα Καλών Τεχνών. «Επιτρέψτε μου να πω, καλώς ήρθατε στη Νέα Υόρκη, σας περιμένει», αστειεύτηκε στην αρχή της ομιλίας της και στο τέλος είπε: «Ας συνεχίσουμε, λοιπόν, να χορεύουμε σαν να είμαστε… η τάξη του 2022».

NYU's 2022 Commencement Speaker Taylor Swift

Τιμήθηκε στο Tribeca Film Fest  και στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματοράφου του Τορόντο για την πρώτη της ταινία μικρού μήκους
Τον Ιούνιο, η Taylor Swift ήταν τιμώμενη καλεσμένη στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Tribeca για τη δουλειά της ως ανερχόμενη σκηνοθέτιδα, αφού άρχισε να ασχολείται με τη σκηνοθεσία ταινιών μικρού μήκους κάνοντας την αρχή με το “All Too Well: The Short Film”. Η ποπ σταρ απάντησε σε ερωτήσεις σχετικά με την ταινία, στην οποία πρωταγωνιστούν ο Dylan O'Brien και η Sadie Sink, και ερμήνευσε το βραβευμένο “All Too Well” παίζοντας κιθάρα. Τρεις μήνες αργότερα, η ιστορία επανελήφθη στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τορόντο, όπου η ταινία έκανε πρεμιέρα για πρώτη φορά. «Θα ήθελα να συνεχίσω να κάνω μικρά βήματα και τώρα βρίσκομαι στη φάση που το επόμενο βήμα δεν θα είναι μικρό», δήλωσε εννοώντας ότι είναι ανοιχτή στο να σκηνοθετήσει μια κανονική ταινία.

Taylor Swift - All Too Well: The Short Film

Κέρδισε το βίντεο της χρονιάς στα Video Music Awards
Κυριακή 28 Αυγούστου. Μια από τις πιο ένδοξες ημέρες στην καριέρα της Taylor Swift. Όχι μόνο ήταν η κορυφαία νικήτρια στα Video Music Awards 2022, κερδίζοντας το βίντεο της χρονιάς, το καλύτερο βίντεο μεγάλης διάρκειας και την καλύτερη σκηνοθεσία για το “All Too Well: The Short Film”, αλλά επίσης συγκλόνισε εκατομμύρια θαυμαστές σε όλο τον κόσμο ανακοινώνοντας το δέκατο άλμπουμ της, “Midnights”. Εκείνο το βράδυ έγινε η πρώτη καλλιτέχνης που κέρδισε για τρίτη φορά το βίντεο της χρονιάς. Είχε προηγουμένως κερδίσει το συγκεκριμένο βραβείο το 2015 για το “Bad Blood” και το 2019 για το “You Need to Calm Down”.

Βραβεύτηκε ως συνθέτης της δεκαετίας από το NSAI
Τον Σεπτέμβριο επέστρεψε στο Nashville, το μέρος όπου ξεκίνησαν όλα, για να δεχτεί το βραβείο συνθέτη της δεκαετίας από τη Διεθνή Ένωση Τραγουδιστών του Nashville. Στην τελετή απονομής των βραβείων στο Ryman Auditorium, η σταρ ερμήνευσε το “All Too Well” και έδωσε μια ομιλία αποκαλύπτοντας λεπτομέρειες για τη διαδικασία σύνθεσης των τραγουδιών της. «Αυτό το βραβείο τιμά την οικογένειά μου, τους συνεργάτες και την ομάδα μου», είπε η Taylor κατά την τελετή απονομής. «Οι φίλοι μου και οι πιο φανατικοί θαυμαστές μου είναι οι πιο σκληροί επικριτές μου και όλοι όσοι μπήκαν στη ζωή μου ή έφυγαν από αυτήν. Γιατί τόσο η σύνθεση των τραγουδιών μου όσο και η ζωή μου, είναι το ίδιο πράγμα. Όπως είπε κάποτε η σπουδαία Nora Ephron: όλα είναι αντιγραφή».

Κατέρριψε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο με το άλμπουμ Midnights
Μετά την κυκλοφορία του “Midnights”, στις 21 Οκτωβρίου, το οποίο περιέχει 13 κομμάτια και ήταν το πρώτο της αυτοβιογραφικό υλικό μετά το Lover του 2019, η Taylor Swift έγινε η πρώτη καλλιτέχνιδα που κατέλαβε και τις 10 πρώτες θέσεις στο Hot 100 σε μια εβδομάδα. Το “Midnights”, ξεπέρασε, επίσης, το ρεκόρ του Certified Lover Boy από τον Drake για τις περισσότερες top 10 επιτυχίες ενός άλμπουμ και ισοφάρισε τη Barbra Streisand για τα περισσότερα Νο.1 άλμπουμ στο Billboard 200 μεταξύ γυναικών. Ήταν επίσης το πρώτο άλμπουμ που πούλησε πάνω από 1 εκατομμύριο αντίτυπα (συνολικά 1,14 εκατομμύρια) μέσα σε μια εβδομάδα. Στην πραγματικότητα, η ποπ σταρ έχει πέντε διαφορετικά άλμπουμ που πούλησαν πάνω από 1 εκατομμύριο μέσα σε μια εβδομάδα.

Taylor Swift - Anti-Hero (Official Music Video)

Βρέθηκε για ένατη φορά στο Νο. 1 του Billboard με το Anti-Hero
Το “Anti-Hero”, το βασικό σινγκλ του “Midnights”, ήταν το ένατο Νο.1 τραγούδι της καριέρας της στο Billboard Hot 100. Οι προηγούμενες Νο.1 επιτυχίες της είναι τα “We Are Never Ever Getting Back Together” (2012), “Shake It Off” (2014), “Blank Space” (2014), “Bad Blood” με τον Kendrick Lamar (2015), “Look What You Made Me Do” (2017), “Willow” (2020), “Cardigan” (2020) και “All Too Well” (2021).

Έγινε η πρώτη καλλιτέχνιδα που έκατσε ένα χρόνο στο Νο 1 στο Billboard Artist 100
Η Taylor Swift έγραψε ιστορία στο Billboard στις αρχές Νοεμβρίου, όταν έγινε η πρώτη καλλιτέχνης που έμεινε στην κορυφή του Billboard Artist 100 Chart για 52 συνολικά εβδομάδες. Έφτασε, επίσης, τις 15 συνολικά εβδομάδες έχοντας ταυτόχρονα Νο.1 επιτυχίες στο Hot 100, στο Billboard 200 και στο Artist 100, με τον Drake -πάντως- να κρατάει ακόμη το ρεκόρ - είχε βρεθεί στην κορυφή των Big Three ταυτόχρονα για 16 συνολικά εβδομάδες.

Taylor Swift Takes Over The 2022 MTV EMAs

Στέφθηκε κορυφαία νικήτρια στα European Music Awards
Η Taylor Swift ήταν η κορυφαία νικήτρια στα MTV EMA 2022, κερδίζοντας συνολικά τέσσερα βραβεία: καλύτερος καλλιτέχνης, καλύτερο βίντεο, καλύτερο ποπ και καλύτερο βίντεο μεγάλης διάρκειας για το “All Too Well: The Short Film”.

Έλαβε τέσσερις υποψηφιότητες για Grammy
Μόνο η Taylor Swift θα μπορούσε να κερδίσει τέσσερις υποψηφιότητες για Grammy και να είναι μια από τις πιο ήρεμες ημέρες της χρονιάς της. Αλλά —με 11 Grammy ήδη στην κατοχή της— η ποπ σταρ είναι τώρα υποψήφια για το τραγούδι της χρονιάς 2023 με το “All Too Well”, καλύτερο τραγούδι country για το “I Bet You Think About Me”, καλύτερο τραγούδι οπτικών μέσων με το “Carolina” και το καλύτερο μουσικό βίντεο για το “All Too Well: The Short Film”.

Ιστορικές πωλήσεις εισιτηρίων για την περιοδεία Eras Tour
Αυτό το κατόρθωμα εξόργισε εκατομμύρια θαυμαστές, αλλά εξακολουθεί να είναι κατόρθωμα. Η Swift έσπασε το ρεκόρ των περισσότερων εισιτηρίων που πουλήθηκαν ποτέ σε μια μέρα, με 2 εκατομμύρια θέσεις μόνο κατά την προπώληση του Eras Tour. Η διαδικασία πώλησης εισιτηρίων ήταν τόσο αποδιοργανωμένη, που η ίδια η Swift δημοσίευσε μια δήλωση εκθέτοντας την εταιρία Ticketmaster επειδή απέτυχε να ανταποκριθεί στην υψηλή ζήτηση — παρόλο που είχαν «υποσχεθεί» ότι θα ήταν προετοιμασμένη.

Κέρδισε έξι American Music Awards
Η Swift σάρωσε και στα AMA, όπου κέρδισε βραβεία για το καλύτερο ποπ άλμπουμ, την αγαπημένη ποπ καλλιτέχνιδα, την αγαπημένη country καλλιτέχνιδα, το καλύτερο country άλμπουμ, το καλύτερο μουσικό βίντεο και τέλος την καλλιτέχνιδα της χρονιάς — σηματοδοτώντας το 40ό βραβείο της και επεκτείνοντας το ρεκόρ της ως η πιο πολυβραβευμένη καλλιτέχνιδα στην ιστορία των AMA. «Ξέρετε, τα τελευταία χρόνια έχω κυκλοφορήσει περισσότερη μουσική από όλη τη δεκαετία που προηγήθηκε και πραγματικά νιώθω ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι εσείς ξεκαθαρίσατε ότι θέλετε να ακούσετε πολλή μουσική που θα έκανα εγώ. Με ενθαρρύνατε. Και έτσι, ανακάλυψα ότι όσο περισσότερη μουσική έβγαζα, τόσο πιο χαρούμενη ήμουν και συνέχιζα να δημιουργώ», είχε δηλώσει.

Taylor Swift Accepts the 2022 AMA for Favorite Music Video - The American Music Awards

Έκλεισε το 2022 ως η κορυφαία γυναίκα καλλιτέχνης της χρονιάς
Η Taylor Swift σημείωσε άλλη μια νίκη όταν το Billboard αποκάλυψε τα charts του 2022. Το ποπ είδωλο στέφθηκε ως η κορυφαία γυναίκα καλλιτέχνης του 2022, καθώς και η Νο.2 καλλιτέχνης της χρονιάς, μετά τον ράπερ Bad Bunny από το Πουέρτο Ρίκο. Αυτή συνολικά είναι η έκτη φορά που κατακτά τον τίτλο της κορυφαίας γυναίκας καλλιτέχνης της χρονιάς για το Billboard.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ