Μουσικη

Μέσα στα Μεσάνυχτα της Taylor Swift

Το ρολόι χτυπάει 12 και η Taylor Swift γίνεται πάλι μια ποπ Σταχτοπούτα και σπάει όλα τα ρεκόρ στον ψηφιακό μουσικό κόσμο

tania-skrapaliori.jpg
Τάνια Σκραπαλιώρη
7’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Taylor Swift: Πώς έσπασε όλα τα ρεκόρ με το νέο της άλμπουμ «Midnights»
© Press Photo

Taylor Swift: Πώς έσπασε όλα τα ρεκόρ με το νέο της άλμπουμ «Midnights»

Νάσβιλ, Τενεσί, 2005. Σε μια παρουσίαση ταλέντων στο Bluebird Café μια δεκαεξάχρονη Taylor Swift τραβάει την προσοχή ενός στελέχους της Dream Works, ο οποίος ετοιμάζεται να ιδρύσει την δική του ανεξάρτητη δισκογραφική εταιρεία. Η Taylor Swift γίνεται το μεγάλο αστέρι της Big Machine Records και το ντεμπούτο album της, με τίτλο το όνομά της σκαρφαλώνει στο Νο. 5 του Billboard 200, όπου και παραμένει για 157 εβδομάδες, σημειώνοντας ρεκόρ παραμονής για τη δεκαετία των 00s με την Taylor Swift να γίνεται η πρώτη γυναίκα – καλλιτέxνιδα της country με credits συνθέτη σε κάθε τραγούδι ενός πλατινένιου δίσκου. Fast forward, Λος Άντζελες, Καλιφόρνια, 2021, Τελετή Απονομής των 63ων Βραβείων Grammy. Η Taylor Swift κερδίζει το βραβείο στην κατηγορία “Album of the Year” για το “Folklore” και γίνεται η πρώτη καλλιτέχνιδα με τρία Grammies “Album of the Year” στην κατοχή της (είχε προηγηθεί η βράβευσή της για το Fearless” το 2010, και για το 1989 τo 2016). Οκτώβριος 2022, Spotify, παντού στον κόσμο. Το ρολόι χτυπάει μεσάνυχτα και το νέο album της Taylor Swift, “Midnights”, κάνει drop, σημαίνοντας μια από τις μεγαλύτερες εμπορικές μουσικές επιτυχίες των τελευταίων χρόνων και μια ακόμα απόδειξη, ότι η Taylor Swift έχει τα ρεκόρ στο αίμα της.

Taylor Swift: Πώς έσπασε όλα τα ρεκόρ με το νέο της άλμπουμ «Midnights»
© Dave Hogan

Όπως κάθε super star διαρκείας, που έχει κάνει skip από καιρό την παγίδα του κομήτη, έτσι κι η Taylor Swift έχει τελειοποιήσει, ακούσια ή εκούσια, τη συνταγή του να επανεφευρίσκει ή να επανανακαλύπτει τον εαυτό της, με εκ του αποτελέσματος αριστοτεχνικά εκτελεσμένες διαδρομές και πήγαινε - έλα μεταξύ βουνού και πόλης, Νάσβιλ και Νέας Υόρκης, διαμερίσματος και εξοχικού, folk δασών και ποπ μητροπόλεων. Και είναι, ίσως, μια από τις μεγαλύτερες ειδοποιούς αρετές της -αν όχι η μεγαλύτερη- αυτή, ακριβώς,  η αφοπλιστική και γοητευτική ευκολία και χάρη με την οποία μεταμορφώνεται από new age icon της country σε super pop star και το αντίστροφο και ξανά το αντίστροφο.

Στο “Midnights”, το δέκατο studio album της Taylor Swift, που έρχεται μετά από το εξαιρετικό indie folk δίπτυχο των “Folklore” και “Evermore” του 2020, όλα είναι ρυθμισμένα στην εντέλεια, για να σφραγίσουν αυτήν την αρετή και μία ακόμη μετάβαση, ή μάλλον επιστροφή της, στα ποπ εδάφη που είχε, δικαιωματικά, κατακτήσει με albums όπως το “1989” και το “Reputation”. Και όλη η ουσία, όλο το παιχνίδι του “Midnights” παίζεται ακριβώς στις συνθήκες αυτής της επιστροφής της Tay στην pop που την έβαλε στην τροχιά της μεγάλης star.

Taylor Swift - Bejeweled (Official Music Video)

Το ρολόι που χτύπησε μεσάνυχτα την Παρασκευή 21 Οκτωβρίου, οπότε και το “Midnights” κυκλοφόρησε επίσημα μέσω όλων των γνωστών πλατφορμών, σηματοδότησε ένα μπαράζ ρεκόρ στο μουσικό ψηφιακό κόσμο, αρχής γενομένης με το ίδιο το Spotify που -έστω και για λίγο- τα «βρήκε σκούρα» με τη streaming ζήτηση για το νέο album της Tay Tay αντιμετωπίζοντας χιλιάδες αναφορές χρηστών για προβλήματα απόκρισης και πρόσβασης στο περιεχόμενο του δίσκου. Από εκεί και πέρα όλα είναι λίγο πολύ γνωστά, με τη μια μεγάλη είδηση για την εμπορική επιτυχία του “Midnights” να διαδέχεται την άλλη: ρεκόρ ακρόασης δίσκου στο Spotify με 184,6 εκατομμύρια streams το πρώτο 24ωρο και κατάρριψη του σχετικού ρεκόρ που κατείχε ο Drake με το “Certified Lover Boy”, 357 εκατομμύρια on demand streams του δίσκου μόνο την πρώτη εβδομάδα της κυκλοφορίας του, πάνω από ένα εκατομμύριο πωλήσεις του δίσκου μέσα στις δύο πρώτες εβδομάδες κυκλοφορίες του μόνο στις ΗΠΑ, πάνω από μισό εκατομμύριο πωλήσεις βινυλίων (νούμερο άκρως εντυπωσιακό, αν όχι αδιανόητο, για τη στάθμη του φυσικού προϊόντος στην ψηφιακή εποχή), και φυσικά ο -μάλλον φτηνός- εντυπωσιασμός που προκαλεί ο τίτλος «H Taylor Swift Γράφει Ιστορία ως η Πρώτη Καλλιτέχνιδα που Καταλαμβάνει Ολόκληρο το Top 10 του Billboard Hot 100» - φτηνός γιατί οι κανόνες εξαγωγής των charts του Billboard επιεικώς ξεχειλώθηκαν για να οδηγηθούμε με συνοπτικές διαδικασίες και καταχρηστική εκμετάλλευση των όρων της ψηφιακής μουσικής αγοράς σε αυτό το ευφορικό για τους “Swifties” νέο.

Taylor Swift: Πώς έσπασε όλα τα ρεκόρ με το νέο της άλμπουμ «Midnights»
© Press Photo

Αν τα Billboard charts, ωστόσο, «καταγγέλλονται» ως αμφιλεγόμενα, η εμπορική επιτυχία του Midnights  παραμένει αδιαμφισβήτητη – μια επιτυχία που είχε να καταγραφεί χρόνια στη μουσική βιομηχανία και σίγουρα είναι η μεγαλύτερη, μέχρι στιγμής, για την Taylor Swift -όχι μόνο σε μεγέθη και αριθμούς αλλά και σε ό, τι αφορά τη σπουδή με την οποία έσπευσε η πλειοψηφία του παγκόσμιου μουσικού Τύπου να αποθεώσει το “Midnights”.

Πράγματι, μια γρήγορη, διαγώνια ματιά στα άρθρα που βγήκαν την επόμενη κι όλας ημέρα της κυκλοφορίας του δίσκου, στα μεγαλύτερα έντυπα και sites, αρκεί για να διαπιστωθεί μια «λευκή επιταγή» στο “Midnights” – σαν να ήταν κάπως προαποφασισμένο να θεωρηθεί ένας μεγάλος ενός ποπ mastermind. Στα πέριξ και στα ενδότερα του δίσκου υπάρχουν όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που μπορούν να τηρήσουν, κάπως, τα προσχήματα αυτής της επιτυχίας: όμορφα, καλογραμμένα τραγούδια -το ταλέντο της Taylor Swift στην ποπ σύνθεση είναι επίσης αδιαμφισβήτητο- , σύγχρονη αισθητική στην παραγωγή -στο τιμόνι της οποίας επέστρεψε με τη σειρά του ο Jack Antonoff που έχει κι αυτός το δικό του φανατικό κοινό αλλά και μια ικανή μερίδα επικριτών-, η συνήθης γριφώδης marketing promo στρατηγική με «μυστηριώδεις» αναρτήσεις της Taylor Swift στις οποίες καλεί τους fans της να λύσουν το παζλ της νέας της κυλοφορίας,  τα συνήθη κλεισίματα του ματιού στην προσωπική της ζωή και τις βεντέτες που έχουν, κατά καιρούς, ξετυλιχθεί γύρω της -βλέπε “Karma” και “Vigilante Shit”, τυράκια και easter eggs διάσπαρτα -κατά τη συνήθεια που έγινε λατρεία για τους fans της Taylor Swift-, «πιασάρικη» συνεργασία με τη Lana del Ray -αν και το νωχελικό “Snow On The Beach” απέχει αρκετά από το να γίνει ένα ουσιαστικό highlight του δίσκου- και ένα lead single – κυριολεκτικά ναυαρχίδα που αρκεί για να πάρει στις πλάτες του το Midnights και να το περάσει στη μουσική ιστορία.

Taylor Swift - Anti-Hero (Official Music Video)

Το πανέμορφο, εθιστικό “Anti - Hero” είναι, πράγματι, ο μεγάλος πρωταγωνιστής του “Midnights”, το χρυσό δεκάρι του δέκατου album της και το απόλυτο soundtrack για τις μικρές ώρες της Taylor Swift και εκατοντάδων άλλων ανθρώπων που αλλάζουν τις -κατά τα άλλα όμορφες και χαρούμενες- ημέρες τους, μέσα σε έναν δαίδαλο υπαρξιακών νευρώσεων και άγχους, αποφεύγοντας τους καθρέφτες.  Ένα εστεμμένο hit στο οποίο όμως συναντάμε, ίσως, τους πιο ωραίους στίχους που έγραψε ποτέ η Taylor Swift, για κάτι άλλο πέρα από μια ιστορία έρωτα ή αγάπης, εκδίκησης ή πάθους ή και πάλι έρωτα. Το “Anti - Hero” είναι το τραγούδι -και το video clip- με το οποίο η Taylor Swift τσαλακώνεται και ραγίζει το προσωπείο για το οποίο έχει κατηγορηθεί ουκ ολίγες φορές, είναι ο χτύπος του ρολογιού τα μεσάνυχτα που τη μεταμορφώνει από ποπ πριγκίπισα σε Σταχτοπούτα, που καλείται να αντιμετωπίσει το μεγαλύτερο της πρόβλημα και φόβο: τον εαυτό της.

Taylor Swift: Πώς έσπασε όλα τα ρεκόρ με το νέο της άλμπουμ «Midnights»
© Press Photo

Ακόμα, λοιπόν, κι αν το “Midnights” δεν ανοίγει κάποιο ρηξικέλευθο κεφάλαιο στην ιστορία της σύγχρονης ποπ μουσικής, ακόμα κι αν δεν φτάνει, στο σύνολό του, καθαρά με δημιουργικούς όρους, τον πήχη των προηγούμενων breakthroughs της Taylor Swift έχει ήδη στρογγυλοκαθίσει στη θέση ενός μεγάλου ορόσημου στη δισκογραφία της και στη σύγχρονη ποπ γενικότερα. Η Taylor Swift, που έχει, ήδη, γίνει μάθημα και case study στα πανεπιστήμια απολαμβάνει, με το Midnights, όσα έσπειρε και κέρδισε με τους εννέα προηγούμενους δίσκους της. Τη δεδομένη λατρεία του πιστού της fan base, το «κατόρθωμα» να ανακτήσει τα πλήρη δικαιώματα των πρώτων της δίσκων πρακτικά επανηχογραφώντας τους, αλλά και την όψιμη αποδοχή των «ροκάδων» που κέρδισε με τα “Folklore” και “Evermore” και τη συνεργασία με τον Aaron Dessner των The National. To “Anti - Hero” είναι ένα απόλυτο cross – over που παίζεται, ήδη, σε όλα τα ραδιόφωνα, mainstream και «εναλλακτικά» που είχαν διστάσει, ίσως, να αγκαλιάσουν προηγούμενους ποπ πειραματισμούς της Taylor Swift. Το “Midnights” είναι ένα album αυτοπεποίθησης μιας ποπ σταρ της γενιάς της, που φέρει στο πακέτο της την ευτυχή στόφα της δημιουργού και ξέρει να ξανανιώνει την εικόνα της και να σε κάνει να περιμένεις το επόμενο βήμα της. Καθόλου απίθανο που τα μεσάνυχτα της Δευτέρας 14 Νοεμβρίου,  βρήκαν την Taylor Swift να έχει θριαμβεύσει στη λαμπερή τελετή απονομής των βραβείων MTV EMA 2022.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ