- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Τα «Ταξίδια» της Πηγής Λυκούδη έγιναν «εν λευκώ»
Η συνθέτρια γράφει στην ATHENS VOICE με αφορμή το νέο της δίσκο.
Η νέα δισκογραφική δουλειά της Πηγής Λυκούδη «Ταξίδια Εν Λευκώ» κυκλοφορεί από την FM Records.
Της Πηγής Λυκούδη
«Η πρόσφατη δισκογραφική δουλειά μου με τίτλο "Ταξίδια εν λευκώ" προέκυψε μέσα από την ανάγκη μου να ενώσω το παρελθόν με το σήμερα. Εμπεριέχει τραγούδια τα οποία δεν γράφτηκαν στην ίδια χρονική περίοδο.
Τα τραγούδια "Όταν χάνεται ο ήλιος" σε ποίηση Μ.Μπουρμπούλη, "Ζειμπέκικο για δυο ζωές" σε στίχους Φ.Γράψα τα οποία ερμηνεύει ο Σπύρος Κλείσσας και τα δύο ορχηστρικά του δίσκου το ομότιτλο, "Ταξίδια εν λευκώ" και το "Tango της φωτιάς" γράφτηκαν πριν 5 χρόνια. Τα τραγούδια αυτά αγαπήθηκαν στις συναυλίες και αποφάσισα να τα εντάξω σε αυτό το C.D.
Το "Στα σύννεφα για λίγο", "Τα λόγια που ποτέ δεν έχω πει" σε στίχους Νάνσυς Κανέλλη και Ξένιας Δικαίου τα οποία ερμηνεύει η Μαρίνα Βολουδάκη καθώς και "Τα ταξίδια του νου" σε στίχους Γιώργου Μανιού με την ερμηνεία της Γεωργίας Αγγέλου γράφτηκαν αυτόν τον χειμώνα.
Αυτή η ενότητα δημιουργήθηκε μέσα από την ανάγκη μου να πω δυνατά και καθάρια πως "Όταν χάνεται ο ήλιος", για να βρεθείς "Στα σύννεφα για λίγο", πρέπει να κάνεις "Βήματα", να χορέψεις "Ζεϊμπέκικο για δύο", ένα παθιασμένο "Tango της Φωτιάς" να πεις "Λόγια που ποτέ δεν έχεις πει" και να "Ταξιδέψεις με το νου" εκεί όπου η συνάντηση με το εαυτό μας είναι λυτρωτική! Η επιλογή τους έγινε βάζοντας τον εαυτό μου στη θέση του ακροατή, θέλοντας να δημιουργήσω μία ενότητα η οποία να με ταξιδεύει και να ενώνει περιόδους της γραφής μου. Έμπνευση μου ήταν οι ίδιοι οι στίχοι, οι οποίοι στην περίοδο που έγιναν τραγούδια με εξέφραζαν απόλυτα!
Μαζί με το γεγονός ότι τα ερμήνευσαν σημαντικές φωνές της νέας γενιάς, επί χρόνια συνεργάτες μου, ο Σπύρος Κλείσσας, η Γεωργία Αγγέλου και η Μαρίνα Βολουδάκη επέτειναν την απόφασή μου να μπω στην διαδικασία της ηχογράφησης αυτού του CD που κυκλοφόρησε από την Fm Records. Το εξώφυλλο που ζωντανεύει μέσω της εικαστικής τέχνης τον τίτλο της ενότητας αυτής, φιλοτέχνησε η Κατερίνα Σαμαρτζίδου. Το μεγαλύτερο μέρος των έργων μου ερωτοτροπεί με την ποίηση. Βλέπετε η Τέχνη της Ποίησης έχει την δύναμη να πει με «ευγενικό και ωραίο» τρόπο τις πιο δύσκολες αλήθειες της ζωής και αυτό είναι κάτι που θαυμάζω και μου αρέσει σαν στάση ζωής! Συμφωνώ απόλυτα με τον νομπελίστα ποιητή μας τον Οδυσσέα Ελύτη ο όποιος έχει αναφέρει πως: η Ποίηση είναι το άλλο πρόσωπο της περηφάνιας!
Πιστεύω πώς η ποίηση, οι καλοί στίχοι, ο δυνατός και ουσιαστικός λόγος έχει τη δύναμη να μας αλλάξει. Όταν αυτό συνδυάζεται, με την τέχνη της μουσικής δημιουργείται ένα δυνατό κράμα, το τραγούδι, το οποίο μπορεί να τρυπώσει βαθιά στην ψυχή μας και να μας δώσει ώθηση στις διαδρομές που καλούμαστε να πορευτούμε στην ζωή! Ο σπουδαίος μαθηματικός και φιλόσοφος του 16 ου αιώνα Μπλεζ Πασκάλ έγραψε: Αυτοί που έχουν τη μεγαλύτερη επίδραση στην κοινωνία δεν είναι αυτοί που γράφουν τους νόμους. Είναι αυτοί που γράφουν τα τραγούδια!
Από την σύλληψη της ιδέας ενός τραγουδιού ή ενός μεγάλου συμφωνικού έργου μετέχεις στον κόσμο της δημιουργίας έναν κόσμο ολόκληρου που πάλλεται, ελίσσεται, ανοίγει νέους δρόμους, εν τέλει μας αλλάζει. Αυτό το μαγικό ταξίδι σε κάθε δημιουργία είναι που μου δίνει δύναμη να συνεχίζω. Στόχος είναι τα ταξιδέψουμε μαζί εν λευκώ, να ακουμπήσουμε στα χείλη μελωδικά ό,τι μας ενώνει! Καλή ακρόαση!»
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
O ίδιος είναι θερμός υποστηρικτής του Τραμπ
Μερικές φορές η απόδραση έχει κύματα. Μερικές φορές έχει διπλή κάσα. Στα Χανιά έχει και τα δύο.
Eπισκέπτες και ντόπιοι, διαφορετικές ηλικίες αλλά κοινή αγάπη για τον χορό και την καλή μουσική
Στα highlights η Ενάτη του Μπετόβεν που θα παρουσιαστεί ακριβώς την επέτειο του θανάτου του μεγάλου συνθέτη, αλλά και η εμφάνιση της ΚΟΑ στο εμβληματικό Concertgebouw στο Άμστερνταμ
Η Φωτεινή Ζιώγα γράφει για το Rock in Athens του 1985 και το FOMO του 2026
Ξεκαθαρίζει τι ήταν το λευκό αντικείμενο που έπεσε στο μικρόφωνό του
«Θεσσαλονίκη, δεν ξεχνάμε, ήσουν η πρώτη πόλη της Ευρώπης που μας κάλεσε να παίξουμε λάιβ»
Η συγγραφέας Θεοδώρα Ιωαννίδου μας μιλά για τη βραδιά του φεστιβάλ που είναι αφιερωμένη στις γενοκτονίες Αρμενίων, Ποντίων και Ασσυρίων
Το πρώτο μουσικό βίντεο της K-pop που φτάνει σε αυτό το ορόσημο
Μια ματιά στην πορεία και το αποτύπωμα των Σουηδών metallers, λίγο πριν την εμφάνισή τους στο Release Athens
Ένα ατμοσφαιρικό μείγμα πειραματικής παραγωγής και μυθικής αφήγησης
Το νέο τραγούδι «The Cicadas» με τη συμμετοχή του Γιάννη Πανταζή και του Γυναικείου Φωνητικού Συνόλου Ροδόπης
Έγραψαν ιστορία με το «Foreign Tongues»
Έναν χρόνο μετά τον θάνατο του, η γενέτειρά του τον τιμά με ένα μεγάλο πρόγραμμα εκδηλώσεων
Πότε θα ξεκινήσει το τουρ του εμβληματικού τραγουδοποιού
Κυκλοφορούν πρώιμες ηχογραφήσεις του θρυλικού καλλιτέχνη, με τη συμμετοχή του κιθαρίστα των Led Zeppelin
Οι δυο τους γνωρίστηκαν στο «Bar» και μετά δημιούργησαν το συγκρότημα «Φίλοι για πάντα»
Φολκ, σόουλ, indie rock και τζαζ ήχοι για το πρώτο μισό της χρονιάς
Νέα εποχή για το θρυλικό συγκρότημα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.