Μουσικη

Ο Parov Stelar μιλάει στην Athens Voice

Ο αγαπημένος παραγωγός του ελληνικού κοινού έρχεται στο Release Athens Festival στις 17 Ιουνίου και υπόσχεται ένα live γεμάτο εκπλήξεις

357830-741365.jpg
Φιλίππα Δημητριάδη
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
© Christine Miess
© Christine Miess

Είναι αδιαμφισβήτητα ένας από τους αγαπημένους καλλιτέχνες του ελληνικού κοινού. Τα τραγούδια με τα οποία έκανε μεγάλη επιτυχία αποτελούν μέχρι και σήμερα αναπόσπαστα κομμάτια ραδιοφωνικών και διαδικτυακών playlists και σε κάθε του live εμφάνιση στη χώρα μας (και όχι μόνο) όσοι βρίσκονται κάτω από τη σκηνή, δεν σταματούν να χορεύουν.

O Marcus Fuereder, γνωστότερος με το καλλιτεχνικό του όνομα Parov Stelar, κατέχει πολύ καλά το μυστικό της επιτυχίας. Τα μίντια τον έχουν χρήσει τον πιο επιτυχημένο Αυστριακό μουσικό διεθνώς, καθώς και ιδρυτή ενός ολόκληρου genre, του electro swing. Μαζί με τη μπάντα του, Parov Stelar Band, είναι περιζήτητοι σε ολόκληρο τον κόσμο και μάλιστα έχει καταφέρει να αναδείξει τα μέλη της σε αυτόφωτες μουσικές υπάρξεις (βλέπε Cleo Panther, αλλά και Max The Sax, ο πρώην σαξοφωνίστας του).

parov_chair.jpg
«Πάνε δύο χρόνια από την τελευταία φορά που ήρθα στην Ελλάδα, συνεπώς έρχομαι με πολύ όρεξη».
 

Επιστρέφει στην Αθήνα μετά από δύο ολόκληρα χρόνια και στις αποσκευές του έχει το τελευταίο του άλμπουμ, "The Burning Spider", αλλά και ένα ολόφρεσκο single, το "Taking Over" με την Krysta Youngs στα φωνητικά, το οποίο μάλλον πρέπει να μας προϊδεάσει για κάτι καινούριο πολύ σύντομα. 

Το "The Burning Spider" διαθέτει αρκετές φωτεινές στιγμές, κλασικά «παροφστελαρικά» κομμάτια και μερικά λίγο περισσότερο ηλεκτρονικά ξεσπάσματα απ’ ό,τι μας έχει συνηθίσει, ωστόσο δεν είναι ένα άλμπουμ που γέννησε hits. Αυτό δεν φαίνεται ότι θα αποτελέσει πρόβλημα για τον Αυστριακό που γνωρίζει πολύ καλά πως να ξεσηκώνει το κοινό του. 

Στην τηλεφωνική μας συνομιλία αναφερθήκαμε στο άγχος της διαρκούς αναζήτησης της καινοτομίας, στο πώς έχουν αλλάξει τα πράγματα στη μουσική βιομηχανία από τότε που εκείνος έκανε το μεγάλο brake through, καθώς φυσικά και για το τι θα δούμε φέτος στη σκηνή του Release Athens Festival, που υποστηρίζει το Athens Voice Radio 102.5.

Είσαι ενθουσιασμένος που επιστρέφεις στην Ελλάδα;
Φυσικά! Είμαι πάρα πολύ ενθουσιασμένος. Πάνε δύο χρόνια από την τελευταία φορά, συνεπώς έρχομαι με πολύ όρεξη.

Συνδέεσαι με το ελληνικό κοινό; Ποια είναι τα vibes που παίρνεις από εμάς όταν βρίσκεσαι στη σκηνή;
Οι Έλληνες είναι φανταστικοί! Κάτι που λέω πολύ συχνά είναι ότι η Ελλάδα κατέχει ένα κομμάτι της καρδιάς μου καθώς ήταν μία από τις πρώτες χώρες όπου παίξαμε διεθνώς και η Ελλάδα και οι Έλληνες βοήθησαν πάρα πολύ στην προώθηση της καριέρας μου και τους είμαστε πάντα ευγνώμονες για αυτό. Θα επιστρέφουμε ξανά και ξανά, είναι τιμή μας και χαρά μας.

Είσαι ένας καλλιτέχνης που έκανε το break through του μέσα από τα παραδοσιακά μέσα και σε μία εποχή που τα social media δεν ήταν ακόμα τόσο διαδεδομένα. Σήμερα βλέπουμε καλλιτέχνες να γίνονται γνωστοί όχι μόνο μέσα από ένα κανάλι στο YouTube, αλλά και μέσω του Instagram ή του Snaptchat. Πώς το σχολιάζεις αυτό;
Η μουσική βιομηχανία αλλάζει και εξελίσσετε κάθε εβδομάδα αν όχι κάθε μέρα! Αυτή τη στιγμή πιστεύω ότι η κατάσταση είναι μία μίξη από τα παραδοσιακά μέσα, όπως το ραδιόφωνο που είναι ακόμα δημοφιλές, απλά όχι τόσο πια, και από τις playlist στο Spotify ή στην Apple Music ή στο Soundcloud. Ο καλλιτέχνης έρχεται λίγο τελευταίος. Αυτές είναι οι αλλαγές που καταδεικνύουν ότι η μουσική αγορά έχει πάρει μία άλλη κατεύθυνση. Είναι κρίμα γιατί νομίζω χάνουμε πια τον καλλιτέχνη. Ο κόσμος ακούει περισσότερο playists και οι περισσότερες playlists είναι ready to go, δεν έχουν κάποια επιμέλεια από πίσω. Βέβαια υπάρχουν εξαιρετικοί καλλιτέχνες εκεί έξω και φοβερά κομμάτια που συμπεριλαμβάνονται σε αυτές τις λίστες, για να είμαι απόλυτα δίκαιος.  

© Christine Miess
© Christine Miess

Επίσης είναι πλέον γεγονός η πρωτοκαθεδρεία της Hip Hop και R n’B μουσικής, που εκτόπισε την rock από την κορυφή και όχι μόνο. Έχεις νιώσει ότι η μουσική σου και είδος που υπηρετείς που μάλιστα, σύμφωνα με τα μίντια, ο ίδιος έβαλες στον μουσικό χάρτη, είναι πλέον ξεπερασμένη; Ότι δεν ενδιαφέρει πια τον κόσμο;
Την κάνω αυτή την ερώτηση στον εαυτό μου πολύ συχνά. Δε θα έλεγα πάντως ότι έχω το δικό μου genre. Ότι αυτό είναι electro swing και τέλος, γιατί πάντα πειραματιζόμουν με  διαφορετικούς ρυθμούς. Πιστεύω ότι σαν καλλιτέχνης είναι σημαντικό να διευρύνεις όσο γίνεται το είδος που υπηρετείς, να είσαι ανοιχτόμυαλος, να παίρνεις άλλες κατευθύνσεις και να δοκιμάζεις πολλούς τρόπους –ευτυχώς η ηλεκτρονική μουσική το επιτρέπει αυτό- γιατί αλλιώς κατηγοριοποιείς ο ίδιος τον εαυτό σου.

Είναι πολύ νωρίς να ρωτήσω αν ετοιμάζεις κάτι καινούριο μετά το "The Burning Spider";
Άγκυρα (γελάει). Όχι, δεν είναι πολύ νωρίς, καθώς δουλεύω συνεχώς πάνω σε υλικό και έχω ήδη μία τεράστια συλλογή από νέα κομμάτια, αλλά ξέρεις, ένα νέο άλμπουμ είναι σαν ένα μωρό, ένα νέο παιδί που έρχεται στον κόσμο και η απόφαση του τι να συμπεριλάβεις σε αυτό και τι να αφήσεις έξω είναι πάρα πολύ δύσκολη. Όμως δουλεύω σε αυτό και το πιο πιθανό είναι να έχουμε κάτι καινούριο προς το τέλος του καλοκαιριού ή το φθινόπωρο.

Θα έχουμε την ευκαιρία να ακούσουμε κάτι καινούριο στην σκηνή του Release Festival;
Δεν νομίζω ότι θα παίξουμε κάποιο ακυκλοφόρητο κομμάτι, άλλωστε έχουμε να παίξουμε πολλά από τον νέο δίσκο. Ας κρατήσουμε τα υπόλοιπα μυστικό!

parov2.jpg
«. Πιστεύω ότι σαν καλλιτέχνης είναι σημαντικό να διευρύνεις όσο γίνεται το είδος που υπηρετείς, να είσαι ανοιχτόμυαλος, να παίρνεις άλλες κατευθύνσεις και να δοκιμάζεις πολλούς τρόπους».

Τι άλλο θα δούμε λοιπόν επί σκηνής στις 17 Ιουνίου από εσένα και τους εξαιρετικούς μουσικούς που πάντα σε συνοδεύουν;
Έχουμε κάνει πολλές αλλάγες στα visuals και στο φωτισμό της σκηνής που πιστεύω ότι είναι κάτι που θα σας συναρπάσει, επίσης θα παίξουμε πολλά καινούρια κομμάτια καθώς δεν θέλω εκείνοι που έχουν παρευρεθεί και στα προηγούμενα show να δουν μία επανάληψη των προηγούμενων, είναι πολύ σημαντικό για εμένα αυτό. Εννοείται πώς δεν θα παραλείψουμε τα κλασικά, όμως θα είναι ένα live γεμάτο εκπλήξεις.

Ο Parov Stelar θα εμφανιστεί στη σκηνή του Release Athens Festival 2018 την τρίτη μέρα του φεστιβάλ, 17 Ιουνίου, μαζί με τους Jamiroquai, Cigarettes After Sex, Sillyboy's Ghost Relatives και Σtella.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ