- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Όσκαρ 2026: Οι υποψηφιότητες, οι πιθανοί νικητές και οι αλλαγές του σύγχρονου σινεμά
Οι υποψηφιότητες για τα Όσκαρ 2026 ανακοινώθηκαν και η αίσθηση είναι ξεκάθαρη: πρόκειται για μια από τις πιο περίεργες και συζητημένες χρονιές των τελευταίων δεκαετιών. Όχι μόνο λόγω ονομάτων, αλλά κυρίως λόγω αριθμών, ισορροπιών και μιας κούρσας που αυτή τη φορά μοιάζει πραγματικά ανοιχτή.
Το Sinners οδηγεί ξεκάθαρα την κούρσα, γράφοντας ιστορία με 16 υποψηφιότητες, σπάζοντας το μέχρι σήμερα ρεκόρ των 14 που μοιράζονταν τα All About Eve, Titanic και La La Land. Καμία ταινία δεν είχε φτάσει ποτέ τις 15, κάτι που κάνει το επίτευγμα του Sinners ακόμη πιο εντυπωσιακό.
Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει αυτομάτως ότι μιλάμε για τη σπουδαιότερη ταινία όλων των εποχών. Το Sinners συγκεντρώνει τόσες υποψηφιότητες κυρίως λόγω εύρους. Είναι παρόν σχεδόν παντού: από ερμηνείες και σκηνοθεσία μέχρι μουσική, μοντάζ, φωτογραφία, σκηνικά, κοστούμια, ήχο και οπτικά εφέ. Επιπλέον, φέτος προστέθηκε για πρώτη φορά η κατηγορία Best Casting, κάτι που ευνοεί μια ensemble ταινία σαν το Sinners και αλλάζει λίγο τους αριθμητικούς συσχετισμούς με προηγούμενες χρονιές.
Στην κατηγορία της Καλύτερης Ταινίας οι υποψήφιες είναι οι Bugonia, F1, Frankenstein, Hamnet, Marty Supreme, One Battle After Another, The Secret Agent, Sentimental Value, το Sinners και το Train Dreams.
Και εδώ αξίζει μια προσωπική στάση: χαίρομαι πραγματικά για την παρουσία του Train Dreams στην κατηγορία. Είναι μια υπέροχη, ήσυχη και βαθιά ανθρώπινη ταινία που πέρασε κάπως under the radar, παρότι βρίσκεται στο Netflix, και η οσκαρική της αναγνώριση μοιάζει με μια καθυστερημένη αλλά απολύτως δίκαιη επιβεβαίωση.
Με το Bugonia οι ταινίες του Γιώργου Λάνθιμου φτάνουν συνολικά τις 27 οσκαρικές υποψηφιότητες, επίδοση που τον κατατάσσει ανάμεσα στους πιο σταθερά παρόντες auteurs της σύγχρονης εποχής. Σε προσωπικό επίπεδο, ο Λάνθιμος μετρά μέχρι σήμερα 6 οσκαρικές υποψηφιότητες, από το Dogtooth μέχρι τα The Favourite και Poor Things. Με το Bugonia προσθέτει ακόμη μία, φτάνοντας συνολικά τις επτά. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι, ενώ έχουμε συνηθίσει να τον βλέπουμε σχεδόν δεδομένα παρόντα στην κατηγορία Σκηνοθεσίας, φέτος ο εξαιρετικά σκληρός ανταγωνισμός δεν του επέτρεψε να εισχωρήσει στην πεντάδα.
Παρά τα παραπάνω, η πραγματική μάχη στην κατηγορία Καλύτερης Ταινίας παίζεται ξεκάθαρα ανάμεσα στο Sinners και το One Battle After Another. Και αυτή τη στιγμή όλα δείχνουν πως το δεύτερο έχει ένα μικρό αλλά ουσιαστικό προβάδισμα στη συνολική εικόνα της χρονιάς.
Στην Καλύτερη Σκηνοθεσία οι υποψήφιοι είναι η Chloé Zhao για το Hamnet, ο Josh Safdie για το Marty Supreme, ο Paul Thomas Anderson για το One Battle After Another, ο Joachim Trier για το Sentimental Value και ο Ryan Coogler για το Sinners.
Για τον Anderson η φετινή χρονιά μοιάζει κομβική. Μέχρι σήμερα έχει βρεθεί 11 φορές υποψήφιος για Όσκαρ χωρίς καμία νίκη, κάτι που για πολλούς ερμηνεύεται ως μια διαχρονική αδικία απέναντι σε έναν πλέον εμβληματικό σκηνοθέτη και στα αριστουργήματα που έχει χαρίσει στο σύγχρονο αμερικανικό σινεμά. Με το One Battle After Another δείχνει επιτέλους πιο κοντά από ποτέ στο πρώτο του αγαλματίδιο, συνολικά και όχι μόνο στη σκηνοθεσία.
Στον Α' Ανδρικό Ρόλο οι υποψήφιοι είναι ο Timothée Chalamet, ο Leonardo DiCaprio, ο Ethan Hawke, ο Michael B. Jordan και ο Wagner Moura. Εδώ, το φαβορί είναι ξεκάθαρα ο Chalamet για την ερμηνεία του στο Marty Supreme: ένας σκέτος σίφουνας σε όλη τη διάρκεια της ταινίας, που καταλήγει σε μια τελευταία σκηνή η οποία σου μένει χαραγμένη και συνοψίζει με ακρίβεια το εύρος και το ταλέντο του.
Στον Α' Γυναικείο Ρόλο οι υποψήφιες είναι η Jessie Buckley, η Rose Byrne, η Kate Hudson, η Renate Reinsve και η Emma Stone. Η Stone φτάνει τις 7 συνολικές υποψηφιότητες σε μικρότερη ηλικία από τη Meryl Streep, με τη διαφορά ότι το δικό της προβάδισμα προκύπτει και από υποψηφιότητές της ως παραγωγού, ενώ της Streep μέχρι τότε αφορούσαν αποκλειστικά ερμηνευτικούς ρόλους. Παρ’ όλα αυτά, το φαβορί εδώ δείχνει να είναι η Buckley.
Στους Β΄ Ρόλους η εικόνα είναι πιο ρευστή. Στον Β΄ Ανδρικό Ρόλο, ο Stellan Skarsgard θεωρείται αυτή τη στιγμή το φαβορί, αν και προσωπικά ξεχώρισα την ερμηνεία του Sean Penn, σε έναν από τους πιο εσωτερικούς και αθόρυβα δυνατούς ρόλους της καριέρας του. Στον Β΄ Γυναικείο Ρόλο όλα δείχνουν πως το προβάδισμα έχει προς το παρόν η Teyana Taylor.
Αν κάτι γίνεται ξεκάθαρο από τις υποψηφιότητες των Όσκαρ 2026, είναι ότι δεν μιλάμε απλώς για μια χρονιά ρεκόρ, αλλά για μια χρονιά μετάβασης. Η Ακαδημία μοιάζει να εκσυγχρονίζεται ουσιαστικά, αγκαλιάζοντας είδη που μέχρι πρότινος κρατούσε σε απόσταση. Δεν έχουμε ξαναδεί ποτέ ταινία με βρικόλακες να φτάνει μέχρι την υποψηφιότητα Καλύτερης Ταινίας, πόσο μάλλον να συγκεντρώνει τόσο πολλές συνολικά, και το γεγονός ότι ένα horror φιλμ όπως το Sinners αντιμετωπίζεται με τέτοια σοβαρότητα λέει πολλά.
Την ίδια στιγμή συνεχίζεται ξεκάθαρα και το άνοιγμα προς τον διεθνή κινηματογράφο μετά την τομή που έφεραν τα Παράσιτα, με τη φετινή αναγνώριση μη χολιγουντιανών ταινιών όπως το The Secret Agent και το Sentimental Value να δείχνει ότι αυτή η αλλαγή δεν ήταν συγκυριακή, αλλά έχει διάρκεια.
Το αν τελικά θα σαρώσει το One Battle After Another ή αν το Sinners θα μετατρέψει την αριθμητική του υπεροχή σε νίκες μένει να το δούμε. Το σίγουρο είναι ότι, για πρώτη φορά μετά από καιρό, τα Όσκαρ μοιάζουν να αντικατοπτρίζουν πραγματικά το εύρος, την ποικιλία και τις αλλαγές του σύγχρονου σινεμά. Και αυτό από μόνο του έχει σημασία.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η νέα ταινία, σε σκηνοθεσία Κρεγκ Γκιλέσπι, μας συστήνει τη νέα υπερηρωίδα της DC
Από την «Καζαμπλάνκα» στο «Scream», κι από τα «Σαγόνια του καρχαρία» στη «Σιωπή των αμνών» και στον «Τιτανικό»
Το θρυλικό κόμικ των '90s ζωντανεύει στην οθόνη - Πρεμιέρα το 2026
Πρεμιέρα στις κινηματογραφικές αίθουσες στις 24 Σεπτεμβρίου 2027
Έρχεται audiobook 13 ωρών με ψηφιακή αναπαραγωγή της φωνής του ηθοποιού πριν από την ταινία του Κρίστοφερ Νόλαν
Στο καστ επρόκειτο να συμμετάσχουν γνωστά ονόματα, όπως η Τζέιν Σέιμουρ και ο Μάλκολμ ΜακΝτάουελ
Από την Πέμπτη 25 Ιουνίου έως την Κυριακή 28 Ιουνίου 2026
Ο Τάικα Γουαϊτίτι σκηνοθετεί την ταινία επιστημονικής φαντασίας που βασίζεται στο μπεστ σέλερ του Καζούο Ισιγκούρο
Τον πρωταγωνιστικό ρόλο είχε εξασφαλίσει η ηθοποιός Τζούλια Γκάρνερ
Ο διάσημος σκηνοθέτης και η ποπ σταρ εθεάθησαν σε παραθαλάσσια πόλη
Αγγελόπουλος και Καϊτέλ κάτω από τον αθηναϊκό ουρανό
Η νέα ταινία της Disney και της Pixar ξεπέρασε τα 300 εκατ. δολάρια παγκοσμίως στο πρώτο Σαββατοκύριακο
Αλλαγή σχεδίων μετά τη συμφωνία-μαμούθ 50 δισ. δολαρίων με την εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης
Οι κριτικοί αποθεώνουν την πρωταγωνίστρια - Τι λένε για την πλοκή και τους χαρακτήρες
Σε κλίμα συγκίνησης στο Θέατρο Κολωνού, ο χολιγουντιανός σταρ τίμησε τη μνήμη του Θόδωρου Αγγελόπουλου
Ο σκηνοθέτης Ρόμπερτ Ζεμέκις επέλεξε να γυρίσει την ταινία σε δύο φάσεις
Το project περιγράφεται ως μια κωμωδία που διαδραματίζεται σε ένα απομακρυσμένο και μυστηριώδες νησί
Τον ρόλο που επρόκειτο να υποδυθεί τελικά ανέλαβε ο Τζον Πάνκοου
Ομηρικά έπη, σούπερ ήρωες και auteur vibes
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.