- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Η επιστροφή: Ο Ρέιφ Φάινς είναι ο «άλλος» Οδυσσέας
Αν και πιστό ως προς τα ομηρικά γεγονότα και τους χαρακτήρες, ο Ιταλός σκηνοθέτης επιλέγει να απαρνηθεί την επική χροιά προκειμένου να αναδυθεί ένας αντίθετος –μελαγχολικός και σαφέστατα αντιηρωικός– τόνος
Kριτική για την ταινία Η επιστροφή (The return). Σκηνοθεσία: Ουμπέρτο Παζολίνι Πρωταγωνιστούν: Ρέιφ Φάινς, Ζιλιέτ Μπινός, Τσάρλι Πλάμερ, Άνχελα Μολίνα, Νικήτας Τσακίρογλου
Ύστερα από 10ετή περιπλάνηση μετά το τέλος του Τρωικού Πολέμου, ο ταλαιπωρημένος Οδυσσέας φτάνει στην πατρίδα του. Όμως στο νησί της Ιθάκης κουμάντο κάνουν πλέον οι νταήδες μνηστήρες που εποφθαλμιούν τον άδειο θρόνο, πιέζοντας ταυτόχρονα την Πηνελόπη να επιλέξει έναν απ' αυτούς για σύζυγό της.
Αν και πιστό ως προς τα ομηρικά γεγονότα και τους χαρακτήρες, ο Ιταλός σκηνοθέτης επιλέγει να απαρνηθεί την επική χροιά προκειμένου να αναδυθεί ένας αντίθετος –μελαγχολικός και σαφέστατα αντιηρωικός– τόνος. Η απόφασή του αυτή είναι καλοδεχούμενη αλλά προκαλεί προβλήματα στη δραματουργία (άνιση και χωρίς τις κορυφώσεις, με εξαίρεση το αιματοβαμμένο φινάλε), καθώς ο προσδόκιμος ουμανισμός πηγαίνει στράφι, λόγω της αδύναμης σύνδεσης της διαχρονικής δύναμης της αρχετυπικής ιστορίας με μια πιο μοντέρνα οπτική στα ζητήματα επιβίωσης και τοξικής αρρενωπότητας. Οι λάθος επιλογές και τα εγκλήματα του παρελθόντος φορτώνουν με τύψεις τον παραιτημένο Οδυσσέα (ένας ρόλος με αρκετά προβλήματα για τον Φάινς, που δεν ξέρει από πού να «πιαστεί»), ενώ η Ζιλιέτ Μπινός ως Πηνελόπη βρίσκει πιο εύκολα τη χαμηλών τόνων ιδιοσυγκρασία της χειραφετημένης ηρωίδας της, που αποτελεί τρόπαιο για όλους σχεδόν τους αντρικούς χαρακτήρες του έργου.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο σκηνοθέτης του Avatar μετακομίζει επικαλούμενος την πόλωση της Αμερικής του Τραμπ
Από το Παγκράτι στο παγκόσμιο σινεμά και τη διεθνή αναγνώριση
Τι αποκάλυψε σε συνέντευξη που παραχώρησε
Τι αποκάλυψε σε συνέντευξη που παραχώρησε
Είχε προταθεί για τελευταία φορά το 1985, για το «Twice in a Lifetime»
Διπλή υποψηφιότητα και ιστορικά επιτεύγματα
Σύμφωνα με την ανάλυση του «Variety»
Σάρωσε ο Γιώργος Λάνθιμος με τέσσερις υποψηφιότητες
Πρωταγωνιστούν οι Μπένεντικτ Κάμπερμπατς, Ρόζαμουντ Πάικ και Άντονι Χόπκινς
Ξεπέρασε το προηγούμενο ρεκόρ που μοιράζονταν οι ταινίες All About Eve (1950), Τιτανικός (1997) και La La Land (2016)
Ανακοινώθηκαν οι λίστες για τα 98α βραβεία - Η ταινία του Έλληνα δημιουργού διεκδικεί το χρυσό αγαλματίδιο σε κορυφαίες κατηγορίες
Στις 24 Ιανουαρίου 2026 θα πραγματοποιηθεί η προβολή του ντοκιμαντέρ στα Εξάρχεια
Σήμερα η ανακοίνωση των υποψηφιοτήτων
Πήρε βραβείο καλύτερης ταινίας από την Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου στο 27ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.
Το Όσκαρ για την ερμηνεία του στο «Dark Knight» και η παγκόσμια αναγνώριση
Πολλά στοιχεία στο σενάριο δίνονται χωρίς ειρμό, σε μια προκάτ αστυνομική πλοκή
Ίσως η καλύτερη σαιξπηρική ταινία που έχουμε δει τα τελευταία 20-30 χρόνια.
Η ψυχραιμία και η αξιοπρέπεια της νεαρής Κάρλα είναι τα στοιχεία του φιλμ που σου εντυπώνονται εντονότερα.
Αυτές είναι οι καλύτερες φετινές ταινίες και οι 20 καλύτερες σειρές που μπορείς να δεις στην πλατφόρμα του
Η «Χιονάτη» της Disney και το «War of the Worlds» με Ice Cube συγκεντρώνουν τις περισσότερες υποψηφιότητες
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.