Κινηματογραφος

Οι πιο δυνατές υποψηφιότητες και ποιοι μπορεί να γράψουν ιστορία στα Όσκαρ

Αντίστροφη μέτρηση για την 95η απονομή των βραβείων της Ακαδημίας

62222-137653.jpg
A.V. Team
9’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Οι πιο δυνατές υποψηφιότητες και ποιοι μπορεί να γράψουν ιστορία στα Όσκαρ
Ποιοι μπορεί να καταρρίψουν έξι ρεκόρ στα Όσκαρ @Robert Gauthier/Los Angeles Times via Getty Images

Όσκαρ 2023: Οι πιο δυνατές υποψηφιότητες για την κατηγορία καλύτερης ταινίας και τα έξι ρεκόρ που μπορεί να αποτελέσουν παρελθόν 

Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την 95η τελετή των βραβείων Όσκαρ. Η απονομή των Όσκαρ 2023 θα γίνει την Κυριακή (ξημερώματα Δευτέρας ώρα Ελλάδαςστο Λος Άντζελες.

Η ταινία «Τα πάντα όλα» των Ντάνιελ Κουάν και Ντάνιελ Σέινερτ προηγείται στην κούρσα με τις περισσότερες υποψηφιότητες (11 συνολικά).

Ακολουθούν οι ταινίες «Ουδέν νεώτερον από το δυτικό μέτωπο» και «Τα πνεύματα του Ινισέριν» με 9 υποψηφιότητες η κάθε μία και η ταινία «Έλβις» με 8 υποψηφιότητες.

Τα «πνεύματα του Ινισέριν» διεκδικούν το χρυσό αγαλματίδιο στην κατηγορία «Καλύτερη Ταινία» και «Καλύτερη Σκηνοθεσία». «Ο Μάρτιν Μακ Ντόνα έχει ένα αλάνθαστο κριτήριο στο πώς να δένει τις μικρές ανθρώπινες ιστορίες του με τα πλέον αντιφατικά και παράδοξα στοιχεία» γράφει ο Κωνσταντίνος Καϊμάκης στην κριτική του στην Athens Voice. Και προσθέτει: «Η θλίψη και το γέλιο, το γκροτέσκο και η συγκίνηση συμβαδίζουν σε μια αθόρυβη φαινομενικά διαδρομή κάποιων ασήμαντων ανθρώπων στον ξεχασμένο από θεούς κι ανθρώπους τόπο του Ινισέριν – ενός νησιού που δεν υπάρχει στην πραγματικότητα αλλά τα πάντα στο προσεκτικά αποτυπωμένο φυσικό σκηνικό της ταινίας φωνάζουν ότι "εδώ είναι Ιρλανδία"».

ΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΙΝΙΣΕΡΙΝ (The Banshees of Inisherin) - trailer (greek subs)

«Τα πάντα όλα» των Ντάνιελ Κουάν και Ντάνιελ Σάινερτ, με τους Μισέλ Γέο, Τζέιμι Λι Κέρτις, Στέφανι Χσου, Κε Χε Κουάν, ακολουθεί τη «μόδα των παράλληλων συμπάντων» με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο όμως, καθώς «αφήνει στην άκρη τη σοβαροφάνεια των κομιξάδικων μπλοκμπάστερ για να αφηγηθεί μια πιο χιουμοριστική εκδοχή του διασυμπαντικού… χάους». Πρόκειται για μια ταινία «κεφάτη αλλά και χωρίς πολύ ψαχνό γραφή που φέρνει στο νου τα δυστοπικά οράματα του "Matrix" (πακέτο με τις εντυπωσιακές χορογραφημένες φιγούρες πολεμικών τεχνών στις οποίες η Μισέλ Γέο του "Τίγρης και δράκος" μεταξύ άλλων έχει διδακτορικό) αλλά και τις ανορθογραφίες του «Cloud Atlas», αμφότερα των αδελφών Γουατσόφσκι». Η ταινία διεκδικεί τόσο το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας όσο και το Όσκαρ Καλύτερης Σκηνοθεσίας.

ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΟΛΑ (Everything Everywhere All at Once) - trailer (greek subs)

To «Ουδέν νεώτερον από το δυτικόν μέτωπον» είναι η «ναυαρχίδα» του Netflix στα φετινά βραβεία Όσκαρ. Βαθιά αντιπολεμικό, αποτελεί κινηματογραφική μεταφορά ενός κλασικού, πολύ σημαντικού και επιδραστικού βιβλίου που κυκλοφόρησε στη Γερμανία το 1929. Ο συγγραφέας του, Έρικ Μαρία Ρεμάρκ, όταν ήταν 18 χρονών κατετάγη εθελοντικά στο δυτικό Μέτωπο στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο και έζησε από πρώτο χέρι τη φρίκη του πολέμου, την οποία λίγα χρόνια μετά περιέγραψε μέσα από την ιστορία του Πάουλ Μπόυμερ, που με μια παρέα συμμαθητών του βρίσκονται, όπως κι εκείνος, από τα θρανία στην πρώτη γραμμή του μετώπου. Υποψήφιο μεταξύ άλλων για το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας, το φιλμ σάρωσε στα βραβεία Bafta.

Ουδέν Νεώτερον από το Δυτικό Μέτωπο | Επίσημο τρέιλερ | Netflix

H ταινία Tár, το αριστούργημα του Τοντ Φιλντ, διεκδικεί το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας και Σκηνοθεσίας μεταξύ άλλων, με την Κέιτ Μπλάνσετ να είναι έτοιμη για το τρίτο όσκαρ της καριέρας της. «Η Λίντια Ταρ είναι μια φημισμένη μαέστρος ορχήστρας κλασικής μουσικής που βρίσκεται στο ζενίθ της καριέρας της. Ενόψει της αυτοβιογραφίας της με τίτλο "Taron Tar" και της πολυαναμενόμενης νέας εκτέλεσης της 5ης Συμφωνίας του Μάλερ με τη συμφωνική του Βερολίνου (πόλη στην οποία ζει μόνιμα με τη σύντροφο και την υιοθετημένη κόρη τους), η ηρωίδα βλέπει τους πρώτους τριγμούς να σχηματίζονται στο απόλυτα ελεγχόμενο και οργανωμένο σύμπαν της, όταν αρχίζει να λαμβάνει απειλητικά μέιλ και περίεργα ταχυδρομικά δέματα» γράφει ο Κωνσταντίνος Καϊμάκης στην κριτική του στην Athens Voice.

«Είναι αληθινός, υψηλού ειδικού βάρους κινηματογράφος που αξίζει να επισκεφθεί κανείς παραπάνω από μία μόνο φορά. Τη δεύτερη θα δει μιαν άλλη ταινία. Την τρίτη θα του αποκαλυφθούν νέα μυστικά» σημειώνει από τη μεριά του ο Κυριάκος Αθανασιάδης για την ταινία Tar και την Κέιτ Μπλάνσετ.

TAR - trailer (greek subs)

Το «the Fabelmans», όπως γράφει η Φωτεινή Αλευρά στην Athens Voice, είναι «η ταινία εξερευνά την σχέση του Στίβεν Σπίλμπεργκ με την τέχνη του κινηματογράφου. Πριν και πάνω από αυτό όμως, εξερευνά τη σχέση με τη μητέρα του, η οποία είναι και η πιο βασική θεματική σε αυτό το οικογενειακό δράμα. Διότι περί αυτού πρόκειται. Οι δυσκολίες στις οικογενειακές σχέσεις, οι ματαιώσεις και οι απογοητεύσεις του Σάμι. Το μπούλινγκ και ο ρατσισμός με αφορμή την εβραϊκή καταγωγή του στο σχολείο, από τους συμμαθητές του. Η ανάγκη του να ελέγξει κάτι από την τρικυμία που λέγεται καθημερινότητα, μέσα σε μια καθόλου τυπική οικογένεια, οπότε και η ανάγκη του να σηκώσει την κάμερα και να κάνει ταινίες. Στις οποίες αυτός ελέγχει τη δράση».

THE FABELMANS - trailer (greek subs)

«Η Φάλαινα» του Αρονόφσκι, ή αλλιώς το Όσκαρ στον κύριο Μπρένταν Φρέιζερ, παρακαλώ, όπως αναφέρει ο Κωνσταντίνος Καϊμάκης. Και προσθέτει: «Είναι μόνιμη θεματική στα περισσότερα φιλμ του Αρονόφσκι η αβάσταχτη μοναξιά που συνδέεται με ένα είδος αυτοκαταστροφικού εθισμού ("Ρέκβιεμ για ένα όνειρο"). Κατεβάζοντας ταχύτητα σε σχέση με το φρενήρη ρυθμό της εξοντωτικής "Μητέρας", ο Αμερικανός σκηνοθέτης φέρνει ανθρωπιά και συγκίνηση στην ιστορία του καταδικασμένου Τσάρλι, ο οποίος γίνεται θύτης και θύμα του ίδιου του εαυτού του. Βασισμένος σε ένα θεατρικό έργο του Σάμουελ Χάντερ (με τον ίδιο τον συγγραφέα να αναλαμβάνει στην σεναριακή προσαρμογή) ο Αρονόφκσι προσπαθεί να τιθασεύσει την αυθαίρετη παραβολή του μελβιλικού "Μόμπι Ντικ" με όρους χριστιανικού δράματος, που αγγίζει τα όρια της απλοϊκής και διδακτικής σαπουνόπερας».

Η ΦΑΛΑΙΝΑ (The Whale) - trailer (greek subs)

Έξι ρεκόρ που μπορεί να αποτελέσουν παρελθόν

Η τελετή απονομής των Όσκαρ θεωρείται πάντα η πιο μεγαλειώδης βραδιά στον κινηματογράφο, αλλά η φετινή μπορεί να είναι ιδιαίτερα ξεχωριστή, καθώς υπάρχουν πολλές πιθανότητες να γραφτεί ιστορία.

Η εφημερίδα «The Independen» δίνει έμφαση σε έξι πιθανές νίκες, που θα μπορούσαν να αποτελέσουν σημαντικά ορόσημα, σηματοδοτώντας νέα ρεκόρ.

1. Ο συνθέτης Τζον Ουίλιαμς θα μπορούσε να γίνει ο μεγαλύτερης ηλικίας βραβευμένος με διαγωνιστικό Όσκαρ. Εκτός από τις συνήθεις κατηγορίες Όσκαρ, υπάρχει μια σειρά από μη διαγωνιστικά βραβεία, όπως το Τιμητικό Βραβείο της Ακαδημίας.
Σε ηλικία 91 ετών, ο Τζον Ουίλιαμς μπορεί να διαδεχθεί τον σκηνοθέτη Τζέιμς Άιβορι και την ενδυματολόγο Αν Ροθ -που ήταν και οι δύο 89 ετών, όταν βραβεύθηκαν από την Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών και κατέρριψαν το ρεκόρ ως οι μεγαλύτερης ηλικίας βραβευθέντες με διαγωνιστικό Όσκαρ.

2. Η Άντζελα Μπάσετ εκπροσωπεί το MCU (Κινηματογραφικό Σύμπαν της Marvel) στην κατηγορία υποκριτικής για πρώτη φορά. Το Κινηματογραφικό Σύμπαν της Marvel δεν έχει εκπροσωπηθεί ποτέ στο παρελθόν σε καμία από τις τέσσερις κατηγορίες ερμηνείας των Όσκαρ, επομένως η υποψηφιότητα της Άντζελα Μπάσετ για τον ρόλο της στην ταινία «Black Panther: Wakanda Forever» είναι ήδη από μόνη της ένα κατόρθωμα. Εάν καταφέρει να κερδίσει Όσκαρ Β’ Γυναικείου Ρόλου, θα γράψει ιστορία και ως η πρώτη ηθοποιός που κερδίζει για μια ερμηνεία σε ταινία της Marvel.

3. Μία ακόμη σημαντική βραδιά για την ταινία «Everything Everywhere All At Once». Εκτός από τις νίκες της ταινίας «Everything Everywhere All At Once» στα βραβεία του Σωματείου Αμερικανών Ηθοποιών SAG Awards, της Βρετανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου Bafta και τις Χρυσές Σφαίρες, θα μπορούσε να συνεχίσει και σε πολλές από τις φετινές κατηγορίες των Όσκαρ. Η πρωταγωνίστρια της ταινίας Μισέλ Γιο, η οποία διεκδικεί βραβείο Α' Γυναικείου Ρόλου, θα μπορούσε να γίνει η πρώτη Μαλαισιανή ηθοποιός που κερδίζει Όσκαρ, καθώς και η πρώτη ηθοποιός από τη Νοτιοανατολική Ασία που αποσπά βραβείο στη συγκεκριμένη κατηγορία. Τόσο η Γιο, όσο και ο συμπρωταγωνιστής της Κι Χιου Κουάν (υποψήφιος για το Όσκαρ Β' Ανδρικός Ρόλου) μπορεί να καταρρίψουν ρεκόρ ως οι πρώτοι ηθοποιοί που θα κερδίσουν για την ερμηνεία χαρακτήρων που μιλούν μανδαρινικά και καντονέζικα κινεζικά. Επιπλέον, ο Κουάν θα μπορούσε να γίνει ο πρώτος βιετναμέζικης καταγωγής ηθοποιός με Όσκαρ ερμηνείας. Η συμπρωταγωνίστριά του Στέφανι Σου θα μπορούσε να είναι επίσης η πρώτη ηθοποιός κινεζικής καταγωγής που θα κερδίσει για την ερμηνεία της, καθώς είναι υποψήφια για Όσκαρ Β' Γυναικείου Ρόλου.

4. Ο Πολ Μέσκαλ μπορεί να γίνει ο νεότερης ηλικίας βραβευμένος με Όσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου. Πρόσφατα ο Πολ Μέσκαλ, πρωταγωνιστής της ταινίας «Aftersun» έγινε 27 ετών. Ο Ιρλανδός ηθοποιός είναι υποψήφιος για Όσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου. Η κατάκτηση του βραβείου θα τον έκανε τον νεότερο ηθοποιό που θριαμβεύει σε αυτή την κατηγορία. Αυτή τη στιγμή το ρεκόρ κατέχει ο Έιντριεν Μπρόντι. Ο Μπρόντι ήταν 29 ετών όταν κέρδισε για την ερμηνεία του στην ταινία «The Pianist» το 2003.

5. Τα σίκουελ υποψήφια για Όσκαρ. Οι ταινίες «Top Gun: Maverick» και «Avatar: The Way of Water» δεν είναι μόνο τα κινηματογραφικά franchise που αναδείχθηκαν οι μεγαλύτερες επιτυχίες της χρονιάς, αλλά και οι δυο κυκλοφόρησαν με απόσταση αρκετών χρόνων από τα πρώτα φιλμ και αποδεικνύουν ότι ο χρόνος δεν είναι καθοριστικής σημασίας. Εφ’ όσον βραβευτεί μία από τις ταινίες θα γίνει το τρίτο σίκουελ που θα κατακτήσει Όσκαρ στην κατηγορία Καλύτερης Ταινίας, μαζί με τα φιλμ «The Godfather II» και «The Lord of the Rings: The Return of the King». Όμως το «Top Gun: Maverick» θα γίνει επίσης το πρώτο σίκουελ που θα κερδίσει χωρίς να έχει προταθεί για Όσκαρ στο παρελθόν η πρώτη ταινία της κινηματογραφικής σειράς.

6. Ο Στίβεν Σπίλμπεργκ μπορεί να καταρρίψει το ρεκόρ του Κλιντ Ίστγουντ. Ο Στίβεν Σπίλμπεργκ, 76 ετών είναι για 11η φορά υποψήφιος για Όσκαρ με την ταινία «The Fabelmans». Αν βραβευτεί θα είναι ο μεγαλύτερης ηλικίας σκηνοθέτης που θα νικήσει στην κατηγορία Καλύτερης Σκηνοθεσίας. Ο Κλιντ Ίστγουντ είναι κάτοχος του ρεκόρ, καθώς κέρδισε Όσκαρ Καλύτερης Σκηνοθεσίας σε ηλικία 74 ετών για την ταινία του «Million Dollar Baby».

Όσκαρ 2023: Η αναλυτική λίστα με τις υποψηφιότητες

ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΤΑΙΝΙΑ

  • All quiet on the Western Front
  • Avatar: The way of water
  • The Banshees of Inisherin
  • Elvis
  • Everything Everywhere All at Once
  • The Fabelmans
  • Tár
  • Top Gun: Maverick
  • Triangle of Sadness
  • Women Talking

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ

  • The Banshees of Inisherin, Martin McDonagh
  • Everything Everywhere All at Once, Daniel Kwan and Daniel Scheinert
  • The Fabelmans, Steven Spielberg
  • Tár, Todd Field
  • Triangle of Sadness, Ruben Östlund

Α’ ΑΝΔΡΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ

  • Austin Butler, Elvis
  • Colin Farrell, The Banshees of Inisherin
  • Brendan Fraser, The Whale
  • Paul Mescal, Aftersun
  • Bill Nighy, Living

Α’ ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΣ ΡΟΛΟΣ

  • Cate Blanchett, Tár
  • Ana de Armas, Blonde
  • Andrea Riseborough, To Leslie
  • Michelle Williams, The Fabelmans
  • Michelle Yeoh, Everything Everywhere All at Once

Β’ ΑΝΔΡΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ

  • Brendan Gleeson, The Banshees of Inisherin
  • Brian Tyree Henry, Causeway
  • Judd Hirsch, The Fabelmans,
  • Barry Keoghan, The Banshees of Inisherin
  • Ke Huy Quan, Everything Everywhere All at Once

Β’ ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΣ ΡΟΛΟΣ

  • Angela Bassett, Wakanda Forever
  • Hong Chau, The Whale
  • Kerry Condon, The Banshees of Inisherin
  • Jamie Lee Curtis, Everything Everywhere All at Once
  • Stephanie Hsu, Everything Everywhere All at Once

ΠΡΩΤΟΤΥΠΟ ΣΕΝΑΡΙΟ

  • The Banshees of Inisherin
  • The Fabelmans
  • Everything Everywhere All at Once
  • Tár
  • Triangle of Sadness

ΔΙΑΣΚΕΥΑΣΜΕΝΟ ΣΕΝΑΡΙΟ

  • All quiet on the Western Front
  • Glass Onion
  • Living
  • Τop Gun: Maverick
  • Women Talking

ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΔΙΕΘΝΗΣ ΤΑΙΝΙΑ

  • All quiet on the Western Front (Germany)
  • Argentina, 1985 (Argentina)
  • Close (Belgium)
  • EO (Poland)
  • The quiet girl (Ireland)

ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ

  • All Quiet on the Western Front
  • Bardo
  • Τop Gun: Maverick
  • Empire of Light
  • Tár

ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΜΟΝΤΑΖ

  • The Banshees of Inisherin
  • Elvis
  • Tar
  • Everything Everywhere All at Once
  • Top Gun Maverick

ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΣΚΗΝΟΓΡΑΦΙΑ

  • All Quiet on the Western Front
  • Avatar: the Way of Water
  • Babylon
  • Elvis
  • The Fabelmans

ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ

  • Babylon
  • Elvis
  • Wakanda Forever
  • Everything Everyhere
  • Mrs harris Goes to Paris

ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΜΑΚΙΓΙΑΖ / ΚΟΜΜΩΣΕΙΣ

  • All Quiet on the Western Front
  • The Batman
  • Wakanda Forever
  • Elvis
  • The Whale

ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΜΟΥΣΙΚΗ

  • All Quiet on the Western Front
  • Babylon
  • The Banshees of Inisherin
  • Everything Everyhere All at Once
  • The Fabelmans

ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ

  • Applause – Tell It like a Woman
  • Hold My Hand – Top Gun: Maverick
  • Lift Me Up – Black Panther: Wakanda Foreverφι
  • Naatu Naatu – RRR
  • This is a Life – Everything Everywhere All at Once

ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΗΧΟΣ

  • All Quiet on the Western Front
  • Avatar: The Way of Water
  • The Batman
  • Elvis
  • Top Gun: Maverick

ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΟΠΤΙΚΑ ΕΦΕ

  • All Quiet on the Western Front
  • Avatar: The Way of Water
  • The Batman
  • Black Panther: Wakanda Forever
  • Top Gun: Maverick

ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΤΑΙΝΙΑ ΚΙΝΟΥΜΕΝΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ

  • Guillermo del Toro’s Pinocchio
  • Marcel the Shell with Shoes On
  • Puss in Boots: The Last Wish
  • Sea Beast
  • Turning Red

ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ

  • All That Breathes
  • All the Beauty and the Bloodshed
  • Fire of Love
  • A House Made of Splinters
  • Navalny

ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ

  • The Elephant Whisperers
  • Haulout
  • How Do You Measure a Year?
  • The Martha Mitchell Effect
  • Stranger at the Gate

ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΤΑΙΝΙΑ ΚΙΝΟΥΜΕΝΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ

  • The Boy, the Mole, the Fox and the Horse
  • The Flying Sailor
  • Ice Merchants
    My Year of Dicks
  • An Ostrich told me the world is fake and I think I believes it

ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΤΑΙΝΙΑ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ

  • An Irish Goodbye
  • Ivalu
  • Le Pupille
  • Night Ride
  • The Red Suitcase.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ