Κινηματογραφος

Τα φαβορί, τα αουτσάιντερ και το παιχνίδι των προβλέψεων στα φετινά Όσκαρ

Ποιοι διεκδικούν με αξιώσεις τα χρυσά αγαλματίδια, λίγο πριν την πιο λαμπερή βραδιά του Χόλιγουντ

karathanos.jpg
Δημήτρης Καραθάνος
38’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Όσκαρ 2023: Οι ταινίες, οι σταρ και οι δημιουργοί που οδηγούν την κούρσα - Φαβορί και αουτσάιντερ λίγο πριν την απονομή των 95ων Βραβείων της Ακαδημίας.
Τα χρυσά αγαλματίδια των Όσκαρ περιμένουν τους νέους κατόχους τους λίγο πριν την απονομή των 95ων Βραβείων της Ακαδημίας στο Μπέβερλι Χιλς © Jay L. Clendenin / Los Angeles Times via Getty Images

Όσκαρ 2023: Οι ταινίες, οι σταρ και οι δημιουργοί που οδηγούν την κούρσα - Φαβορί και αουτσάιντερ λίγο πριν την απονομή των 95ων Βραβείων της Ακαδημίας.

Πάντα φαντασμαγορικά, ενίοτε επεισοδιακά και πάντοτε έξτρα larger than life, τα βραβεία Όσκαρ είναι ένα μοναδικό ραντεβού ανάμεσα στον κινηματογράφο και την κοινωνία του θεάματος, ένα event που προσδίδει σταθερά κάθε χρόνο τη δική του μυθολογία στο ημερολόγιο του Μαρτίου.

Είναι επίσης η στιγμή που βρίσκει όλο τον πλανήτη εναρμονισμένο σε οθόνες και τηλεοπτικούς δέκτες, καθώς οι επιλογές της Αμερικανικής Ακαδημίας αποκαλύπτονται στο κοινό και τα επόμενα φιλμ και οι πρωταγωνιστές οι οποίοι κατακτούν την κινηματογραφική αθανασία εξυψώνονται στην αψίδα της Χολιγουντιανής δόξας.  

H 95η τελετή απονομής των Όσκαρ θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά δίχως κόκκινο χαλί την Κυριακή 12 Μαρτίου, στο Dolby Theatre του Λος Άντζελες, με παρουσιαστή τον Τζίμι Κίμελ και θα μεταδοθεί ζωντανά σε όλο τον κόσμο.

Το «Τα Πάντα Όλα» (Everything Everywhere All At Once), η περιπέτεια επιστημονικής φαντασίας που προκάλεσε αίσθηση στη φετινή κινηματογραφική παραγωγή, οδηγεί τις υποψηφιότητες για τα βραβεία, κερδίζοντας 11 υποψηφιότητες.

Όσκαρ 2023: Οι ταινίες, οι σταρ και οι δημιουργοί που οδηγούν την κούρσα - Φαβορί και αουτσάιντερ λίγο πριν την απονομή των 95ων Βραβείων της Ακαδημίας.
To σετ έχει στηθεί και το κοινό βγαίνει selfies στα σκαλοπάτια του Dolby Theatre, όπου θα πραγματοποιηθεί η τελετή απονομής των 95ων Όσκαρ την Κυριακή 12 Μαρτίου © EPA/Etienne Laurent

Ακολουθούν από κοντά στη λίστα των φαβορί το «Ουδέν Νεώτερον από το Δυτικό Μέτωπο» (All Quiet on the Western Front), το πασιφιστικό έπος του Α' Παγκοσμίου Πολέμου και το «Τα πνεύματα του Ινισέριν» (The Banshees of Inisherin), μια σκοτεινή κωμική ματιά στη φιλία που εκτυλίσσεται με φόντο τον ιρλανδικό εμφύλιο πόλεμο, καθώς και τα δύο σημείωσαν από εννέα υποψηφιότητες.

Λίγο πριν τη μεγάλη βραδιά του κινηματογράφου, φυλλομετρούμε τη λίστα των υποψηφιοτήτων στις 23 κατηγορίες και κάνουμε τις απαραίτητες εκτιμήσεις για τα φαβορί και τα αουτσάιντερ των Όσκαρ 2023.

Όσκαρ 2023: Οι ταινίες, οι σταρ και οι δημιουργοί που οδηγούν την κούρσα - Φαβορί και αουτσάιντερ λίγο πριν την απονομή των 95ων Βραβείων της Ακαδημίας.
H κούρσα για τα Όσκαρ 2023 κορυφώνεται την Κυριακή στο Λος Άντζελες © EPA/Caroline Brehman

Oscars 2023: Καλύτερη ταινία - Οι υποψηφιότητες

  • Ουδέν Νεότερον από το Δυτικό Μέτωπο
  • Avatar: The way of water
  • Τα Πνεύματα του Ινισέριν
  • Elvis
  • Τα Πάντα Όλα
  • The Fabelmans
  • Tár
  • Top Gun: Maverick
  • Το Τρίγωνο της Θλίψης
  • Γυναικείες Κουβέντες

Προβλέψεις: Τρεις κόσμοι συγκρούονται στην κατηγορία της καλύτερης ταινίας: Το «Τα πάντα όλα» είναι ο πιθανότερος νικητής, καθολικά αναγνωρισμένο από τους σινεκριτικούς, αλλά και κάτοχος των κορυφαίων διακρίσεων της κινηματογραφικής συντεχνίας, συμπεριλαμβανομένου του προνομιακού Producers Guild's, ενώ κέρδισε επίσης το βραβείο της Ένωσης Αμερικανών Κριτικών Κινηματογράφου, μεταξύ πολλών άλλων.

Αλλά η ψηφοφορία της Ακαδημίας δεν φαίνεται να ευνοεί μια τόσο πολωτική ταινία: Πολλοί τη λάτρεψαν, άλλοι τη βρήκαν ακατανόητη, γεγονός που κάνει πιθανή την επικράτηση του γερμανόφωνου «Ουδέν Νεότερον από το Δυτικό Μέτωπο», στο οποίο έχει ποντάρει όλες του τις μάρκες το ευρωπαϊκό σινεμά.

Σημαντική παράμετρος: Το «Τα πάντα όλα» δοκίμασε την τύχη του στις αίθουσες και πέτυχε θρίαμβο, με εισπράξεις 107 εκατομμυρίων δολαρίων παγκοσμίως. Έχουν ωριμάσει άραγε οι συνθήκες για να βραβευτεί με την υψηλότερη διάκριση ένα φιλμ που κυκλοφόρησε απευθείας σε streaming πλατφόρμα; Σε μια τέτοια περίπτωση, το «Ουδέν Νεότερον από το Δυτικό Μέτωπο», θα γινόταν ο πρώτος νικητής του Netflix σε αυτή την κατηγορία. Όσο για το «Top Gun: Maverick», υπήρξε ένας κριτικός και εισπρακτικός θρίαμβος που συνέβαλε στην αναβίωση του εμπορικού κινηματογράφου.

Oscars 2023: Καλύτερη σκηνοθεσία - Οι υποψηφιότητες

  • Μάρτιν ΜακΝτόνα, Τα Πνεύματα του Ινισέριν
  • Ντάνιελ Κβαν και Ντάνιελ Σάινερτ, Τα Πάντα Όλα
  • Στίβεν Σπίλμπεργκ, The Fabelmans
  • Τοντ Φιλντ, Tár,
  • Ρούμπεν Όστλουντ, Το Τρίγωνο της Θλίψης

Προβλέψεις: Παρότι ο Στίβεν Σπίλμπεργκ έχει εξαπολυθεί σε μαραθώνια καμπάνια προώθησης της πιο προσωπικής ταινίας του και έστω και αν δεν αμφισβητείται η σημαντική καλλιτεχνική αξία του «The Fabelmans», το δέος του «Τα Πάντα Όλα» φαντάζει αξεπέραστο. 

The Fabelmans | Official Trailer [HD]

Το σκηνοθετικό ντουέτο των Ντάνιελ Κβαν και Ντάνιελ Σάινερτ δικαιούται το χρυσό αγαλματίδιο για την τεράστια φιλοδοξία του εγχειρήματός τους σε τεχνικό επίπεδο όσο και για το θέαμα που προσφέρουν, γεγονός που πιστοποιεί η επικράτησή τους σε σχεδόν κάθε άλλη απονομή βραβείων πριν τα Όσκαρ. Σε περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις, το δίδυμο θα αποτελέσει τη μόλις τρίτη σκηνοθετική ομάδα η οποία κερδίζει στην κατηγορία, μετά το «West Side Story» του 1961 και το «Καμιά Πατρίδα για τους Μελλοθάνατους», των αδελφών Κοέν το 2007.

Oscars 2023: Α' Ανδρικός Ρόλος - Οι υποψηφιότητες

  • Όστιν Μπάτλερ, Elvis
  • Κόλιν Φάρελ, Τα Πνεύματα του Ινισέριν
  • Μπρένταν Φρέιζερ, Φάλαινα
  • Πολ Μεσκάλ, Aftersun
  • Μπιλ Νάι, Living

Προβλέψεις: Τα φαβορί είναι εύλογα σε μια κούρσα που βρίσκει δύο ηθοποιούς να δίνουν την ερμηνεία της ζωής τους. Ο Όστιν Μπάτλερ φορά τα μπλε σουέντ παπούτσια ενός γίγαντα της ποπ κουλτούρας, κατορθώνοντας να κάνει δικό του τον ρόλο του «Elvis».

Ενώ ο Μπρένταν Φρέιζερ χρησιμοποίησε προσθετικά, αλλά και κάθε ερμηνευτικό του εφόδιο, για να μεταμορφωθεί σε έναν παχύσαρκο άνδρα που αναζητά τη λύτρωση στη «Φάλαινα». Ο πρώτος κέρδισε τα βραβεία Critics Choice και SAG, ο Όστιν Μπάτλερ Χρυσή Σφαίρα και BAFTA.

Όσκαρ 2023: Οι ταινίες, οι σταρ και οι δημιουργοί που οδηγούν την κούρσα - Φαβορί και αουτσάιντερ λίγο πριν την απονομή των 95ων Βραβείων της Ακαδημίας.
O Όστιν Μπάτλερ φιγουράρει ανάμεσα στα φαβορί για το βραβείο Α' Ανδρικού Ρόλου στα Όσκαρ © EPA/Allison Dinner

Την τελική επιλογή δυσκολεύει η ποιότητα των υπόλοιπων προσώπων που απαρτίζουν τη λίστα. Στα 73 του, ο Μπιλ Νάι είναι ο βετεράνος υποψήφιος της κατηγορίας, o Πολ Πασκάλ με επιδεικνύει το είδος της λεπτότητας που συνήθως παραβλέπεται από τα μέλη της Ακαδημίας στο «Aftersun», ενώ ο Κόλιν Φάρελ δίνει μια ψυχωμένη, γεμάτη μεθοδική αφέλεια στα «Πνεύματα του Ινισέριν», ως αγρότης του οποίου η ζωή ανατρέπεται όταν ο καλύτερός του φίλος διακόπτει τον δεσμό τους.

Oscars 2023: Α' Γυναικείος Ρόλος - Οι υποψηφιότητες

  • Κέιτ Μπλάνσετ, Tár
  • Άνα ντε Άρμας, Blonde
  • Άντρια Ράιζμπορο, To Leslie
  • Μισέλ Γουίλιαμς, The Fabelmans
  • Μισέλ Γιο, Τα Πάντα Όλα

Προβλέψεις: Η κούρσα για το Όσκαρ καλύτερου γυναικείου ρόλου ξεκίνησε με τις Μπλάνσετ και Γιο να κερδίζουν Χρυσές Σφαίρες στις κατηγορίες Δράματος και Κωμωδίας αντίστοιχα. Στη συνέχεια, η 53χρονη Αυστραλιανή ηθοποιός κέρδισε τα βραβεία της Ένωσης Αμερικανών Κριτικών Κινηματογράφου, αλλά και το BAFTA. Αξίζει να συνυπολογιστεί ότι μια ενδεχόμενη νίκη της Κέιτ Μπλάνσετ θα μπορούσε να σηματοδοτήσει τη μοναδική βράβευση για μια ταινία «δύσκολη» όσο το «Tár» του Τοντ Φιλντ, το οποίο διαγωνίζεται σε έξι υποψηφιότητες για Όσκαρ, συμπεριλαμβανομένων εικόνας, σκηνοθεσίας, πρωτότυπου σεναρίου και μοντάζ.

Όσκαρ 2023: Οι ταινίες, οι σταρ και οι δημιουργοί που οδηγούν την κούρσα - Φαβορί και αουτσάιντερ λίγο πριν την απονομή των 95ων Βραβείων της Ακαδημίας.
H Κέιτ Μπλάνσετ διεκδικεί το τρίτο της Όσκαρ, αυτή τη φορά για το «Tár» του Τοντ Φιλντ, το οποίο διαγωνίζεται σε έξι κατηγορίες © EPA/Allison Dinner

Όσο για τη Μισέλ Γιο, απέσπασε κορυφαία διάκριση στα βραβεία Screen Actors Guild (SAG) και Independent Spirit, αποκτώντας πολύτιμη δυναμική μέσα από μια ταινία που μοιάζει να καλπάζει σε νικηφόρο διάδρομο. Οι ομιλίες της 60χρονης Γιο τόνισαν την ευγνωμοσύνη της που επιτέλους καταξιώνεται, ενώ η Μπλάνσετ είναι έτοιμη για την τρίτη της νίκη. Ίσως είναι η σειρά της για πρώτη φορά υποψήφιας Γιο να γράψει ιστορία, ως η πρώτη ηθοποιός από την Ασία που κερδίζει το Όσκαρ καλύτερου πρωταγωνιστικού ρόλου.

Oscars 2023: Β' Ανδρικός Ρόλος - Οι υποψηφιότητες

  • Μπρένταν Γκλίσον, Τα Πνεύματα του Ινισέριν
  • Μπράιαν Ταϊρί Χένρι, Causeway
  • Τζουντ Χιρς, The Fabelmans,
  • Μπάρι Κέογκαν, Τα Πνεύματα του Ινισέριν
  • Κε Χούι Κουάν, Τα Πάντα Όλα

Προβλέψεις: Ό,τι εγγύτερο σε ατράνταχτο φαβορί στις κατηγορίες υποκριτικής φέτος, είναι σχεδόν βέβαιο ότι ο Κε Χούι Κουάν θα αποχωρήσει ως νικητής από τα Όσκαρ, για τον ρόλο του Γουέιμοντ Γουάνγκ στο «Τα Πάντα Όλα».

Όντας ένα από τα comeback της χρονιάς, με μια καριέρα που ξεκίνησε στα μέσα της δεκαετίας του 1980, μέσα από το «Goonies» και το φραντσάιζ του Ιντιάνα Τζόουνς, ο Βιετναμεζο-αμερικανός ηθοποιός έχει κερδίσει σχεδόν κάθε βραβείο για το οποίο έχει προταθεί αυτή τη σεζόν.

View this post on Instagram

A post shared by Ke Huy Quan (@kehuyquan)

Το γεγονός οφείλεται στο ότι ο Κουάν είναι σπουδαίος στο «Τα Πάντα Όλα», κάνοντας κυριολεκτικά «τα πάντα όλα», από το να υποδύεται τον αφελή σύζυγο, τον ατρόμητο μαχητή ή τον ρομαντικό πρωταγωνιστή - και τα καταφέρνει σε όλα. Έχει ειπωθεί ότι ο Κε Χούι Κουάν είναι η παλλόμενη καρδιά του «Τα Πάντα Όλα» και είναι σχεδόν αδύνατο να στερηθεί το βραβείο ένας ηθοποιός που ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του στο σινεμά ως πιτσιρικάς, για να πετύχει την καθολική αναγνώριση σχεδόν τέσσερις δεκαετίας αργότερα.

Oscars 2023: Β' Γυναικείος Ρόλος - Οι υποψηφιότητες

  • Άντζελα Μπάσετ, Wakanda Forever
  • Χονγκ Τσάου, Φάλαινα
  • Κέρι Κόντον, Τα Πνεύματα του Ινισέριν
  • Τζέιμι Λι Κέρτις, Τα Πάντα Όλα
  • Στέφανι Χσου, Τα Πάντα Όλα

Προβλέψεις: Νικήτρια της Ένωσης Κριτικών και των Χρυσών Σφαιρών, η Άντζελα Μπάσετ μπορεί να κατακτήσει το βραβείο για την πρώτη της υποψηφιότητα, μετά το «What’s Love Got to Do with It» του 1994. Μια ενδεχόμενη επιτυχία της θα σήμαινε το πρώτο Όσκαρ σε κατηγορία ερμηνείας για ταινία της Marvel.

Αν κερδίσει η Τζέιμι Λι Κέρτις, θα είναι εν πολλοίς για τον ίδιο λόγο με τη Μπάσετ: Για το σώμα έργου που έχει καταθέσει και για την κινηματογραφική κληρονομιά της. Ως αουτσάιντερ, στην κούρσα συμμετέχει και η βραβευμένη με BAFTA Κέρι Κόντον, η οποία υποδύεται τον ίσως πιο συμπαθητικό χαρακτήρα στα «Πνεύματα του Ινισέριν». Σε μια τόσο αμφίρροπη κατηγορία, όλα είναι πιθανά.

Όσκαρ 2023: Οι ταινίες, οι σταρ και οι δημιουργοί που οδηγούν την κούρσα - Φαβορί και αουτσάιντερ λίγο πριν την απονομή των 95ων Βραβείων της Ακαδημίας.
H Άντζελα Μπάσετ ως βασίλισσα Ραμόντα στο «Black Panther: Wakanda Forever» © Marvel Studios

Oscars 2023: Πρωτότυπο σενάριο - Οι υποψηφιότητες

  • Τα Πνεύματα του Ινισέριν
  • The Fabelmans
  • Τα Πάντα Όλα
  • Tár
  • Το Τρίγωνο της Θλίψης

Προβλέψεις: Το σενάριο του Μάρτιν ΜακΝτόνα για «Τα Πνεύματα του Ινισέριν» θα ήταν μια ασφαλής πρόβλεψη για τη νίκη, εάν οι Ντάνιελ του «Τα Πάντα Όλα» δεν είχαν κερδίσει το βραβείο του Σωματείου Αμερικανών Σεναριογράφων νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Όσκαρ 2023: Οι ταινίες, οι σταρ και οι δημιουργοί που οδηγούν την κούρσα - Φαβορί και αουτσάιντερ λίγο πριν την απονομή των 95ων Βραβείων της Ακαδημίας.
«Τα πνεύματα του Ινισέριν» με πρωταγωνιστή τον Κόλιν Φάρελ διεκδικούν 9 βραβεία της Αμερικανικής Ακαδημίας © EPA/Allison Dinner

Oscars 2023: Διασκευασμένο σενάριο - Οι υποψηφιότητες

  • Ουδέν Νεότερον από το Δυτικό Μέτωπο
  • Glass Onion: Στα Μαχαίρια
  • Living
  • Τop Gun: Maverick
  • Γυναικείες Κουβέντες
WOMEN TALKING | Official Trailer

Πρόβλεψη: Δύο υποψηφιότητες Καλύτερης Ταινίας τίθενται αντιμέτωπες και σε αυτό τον αγώνα. Ενώ το «Γυναικείες Κουβέντες» πετυχαίνει έναν σεναριακό άθλο, τοποθετώντας μια οκταμελή κοινότητα μεννονιτών χριστιανών σε ένα στάβλο προσφέροντας συναρπαστικό σινεμά επί μια ώρα και 44 λεπτά, το «Ουδέν Νεότερον από το Δυτικό Μέτωπο» κερδίζει ολοένα μεγαλύτερη υποστήριξη καθώς περισσότεροι θεατές εμβαπτίζονται στο αντιπολεμικό του μήνυμα, μέσα από την πλατφόρμα του Netflix.

Oscars 2023: Ξενόγλωσση ταινία - Οι υποψηφιότητες

  • Ουδέν Νεότερον από το Δυτικό Μέτωπο
  • Argentina, 1985
  • Close
  • EO
  • The Quiet Girl

Πρόβλεψη: Για να εντοπίσει κανείς κάποιο φιλμ που δεν κέρδισε το Όσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας ενώ διεκδικεί βραβείο καλύτερης ταινίας, θα πρέπει να ανατρέξει στο «Emigrants» του 1971. Κάτι που σημαίνει ότι θα ήταν σοκαριστικό το να μην επικρατήσει το «Ουδέν Νεότερον από το Δυτικό Μέτωπο», προπάντων αν συνυπολογιστεί ότι η ταινία του Έντουαρντ Μπέργκερ είναι υποψήφια για εννέα βραβεία, νούμερο - έκπληξη για μια διεθνή ταινία μεγάλου μήκους.

Όσκαρ 2023: Οι ταινίες, οι σταρ και οι δημιουργοί που οδηγούν την κούρσα - Φαβορί και αουτσάιντερ λίγο πριν την απονομή των 95ων Βραβείων της Ακαδημίας.
Στη λίστα των φαβορί σε 9 κατηγορίες το αντιπολεμικό έπος «Ουδέν Νεώτερον από το Δυτικό Μέτωπο» © Netflix

Oscars 2023: Καλύτερη φωτογραφία - Οι υποψηφιότητες

  • Ουδέν Νεότερον από το Δυτικό Μέτωπο
  • Bardo
  • Τop Gun: Maverick
  • Empire of Light
  • Tár

Πρόβλεψη: Το «Tár» είναι μια από τις πιο οπτικά εντυπωσιακές ταινίες του περασμένου έτους, και αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην κινηματογράφιση του Φλόριαν Χοφμάιστερ. Η Μάντι Γουόκερ του «Elvis» διαθέτει κάποιο προβάδισμα, αλλά μετά τη νίκη του στα BAFTA, το «Ουδέν Νεότερον…» έχει αξιόλογη δυναμική και σε αυτή την κατηγορία.

View this post on Instagram

A post shared by The Academy (@theacademy)

Oscars 2023: Καλύτερα κοστούμια - Οι υποψηφιότητες

  • Babylon
  • Elvis
  • Wakanda Forever
  • Tα Πάντα Όλα
  • Η Κυρία Χάρις Πάει στο Παρίσι

Πρόβλεψη: Ενώ όλοι οι υποψήφιοι εδώ αξίζουν για τους δικούς τους λόγους, η δουλειά της Κάθριν Μάρτιν για το «Elvis» είναι υπερβολικά λαμπρή για να αγνοηθεί. Αναδημιουργώντας ορισμένα από τα πιο εμβληματικά ρούχα του Έλβις Πρίσλεϊ, η Μάρτιν αποδεικνύει το γιατί έχει κερδίσει άλλες δύο φορές στο παρελθόν για τη δουλειά της σε ταινίες του Μπαζ Λούρμαν. Μετά το «Μουλέν Ρουζ» και το «Μεγάλος Γκάτσμπι», πιθανότατα θα φύγει και φέτος από τα Όσκαρ με ένα αγαλματίδιο στις αποσκευές της.

Όσκαρ 2023: Οι ταινίες, οι σταρ και οι δημιουργοί που οδηγούν την κούρσα - Φαβορί και αουτσάιντερ λίγο πριν την απονομή των 95ων Βραβείων της Ακαδημίας.
Oι επιλογές της Αμερικανικής Ακαδημίας για τα φετινά Όσκαρ αποκαλύπτονται στο κοινό την Κυριακή © Instagram / The Academy

Oscars 2023: Καλύτερο μοντάζ - Οι υποψηφιότητες

  • Τα Πνεύματα του Ινισέριν
  • Elvis
  • Tar
  • Τα Πάντα Όλα
  • Top Gun Maverick

Προβλέψεις: Πριν από λίγους μήνες, φαινόταν ότι το «Top Gun: Maverick» θα κέρδιζε την κατηγορία, ώσπου το «Τα Πάντα Όλα» αρχίσει να σαρώνει τα βραβεία σε κάθε σχετική διοργάνωση. Πολλοί υποστηρίζουν ότι πρόκειται για καλό λόγο, καθώς ο μοντέρ Πολ Ρότζερς είναι υπεύθυνος για την ίσως περισσότερο επεξεργασμένη ταινία που έχει προταθεί ποτέ στα Όσκαρ.

Everything Everywhere All At Once | Official Trailer HD | A24

Oscars 2023: Καλύτερη σκηνογραφία - Οι υποψηφιότητες

  • Ουδέν Νεότερον από το Δυτικό Μέτωπο
  • Avatar: the Way of Water
  • Babylon
  • Elvis
  • The Fabelmans

Προβλέψεις: Αυτή η νίκη φαίνεται να πηγαίνει στο βραβευμένο με BAFTA «Babylon» και τον Ντάμιεν Τσαζέλ, για την αποτύπωση της Χρυσής Εποχής του Χόλιγουντ σε όλη της την παρακμή και τη μεγαλοπρέπεια. Ο σχεδιασμός παραγωγής είναι άψογος και η ταινία ξεπέρασε τα «Ουδέν Νεότερον…» και «Elvis» στην κατηγορία περιόδου των βραβείων του Σωματείου Καλλιτεχνικών Διευθυντών.

Όσκαρ 2023: Οι ταινίες, οι σταρ και οι δημιουργοί που οδηγούν την κούρσα - Φαβορί και αουτσάιντερ λίγο πριν την απονομή των 95ων Βραβείων της Ακαδημίας.
Η χρυσή εποχή του Χολιγουντιανού γκλάμουρ στο «Babylon» του Μπαζ Λούρμαν © Paramount Pictures

Oscars 2023: Καλύτερο μακιγιάζ - Οι υποψηφιότητες

  • Ουδέν Νεότερον από το Δυτικό Μέτωπο
  • The Batman
  • Wakanda Forever
  • Elvis
  • Φάλαινα
View this post on Instagram

A post shared by The Whale (@thewhalemov)

Προβλέψεις: Το ιστορικό προηγούμενο θέλει το βραβείο της κατηγορίας να πηγαίνει σε ταινίες για πραγματικούς ανθρώπους. Οι αξιοσημείωτες μεταμορφώσεις που χρειάστηκε να υποστούν οι ηθοποιοί των «Elvis» και «Φάλαινα» δίνουν ξεκάθαρες ενδείξεις για το φαβορί. Ωστόσο, η μεταμόρφωση του Κόλιν Φάρελ για το «The Batman» ήταν ίσως το εντυπωσιακότερο δείγμα της τέχνης του μακιγιάζ στον κινηματογράφο πέρυσι.

Όσκαρ 2023: Οι ταινίες, οι σταρ και οι δημιουργοί που οδηγούν την κούρσα - Φαβορί και αουτσάιντερ λίγο πριν την απονομή των 95ων Βραβείων της Ακαδημίας.
Θα δώσει το μακιγιάζ του «The Batman» Όσκαρ σε μια ταινία υπερηρώων; © DC Entertainment/Warner Bros

Oscars 2023: Καλύτερη μουσική επένδυση - Οι υποψηφιότητες

  • Ουδέν Νεότερον από το Δυτικό Μέτωπο
  • Babylon
  • Τα Πνεύματα του Ινισέριν
  • Τα Πάντα Όλα
  • The Fabelmans

Προβλέψεις: Μπορεί να μην εξυμνήθηκε για τις κινηματογραφικές αρετές του, όλοι όσοι το παρακολούθησαν ωστόσο παραδέχονται ότι ένα από τα καλύτερα στοιχεία του «Babylon» ήταν η παρτιτούρα του Τζάστιν Χούργουιτς. Γεγονός είναι πάντως ότι η Ακαδημία αγαπά τον Τζον Γουίλιαμς, και μια βράβευση του «Fabelmans» θα τον έκανε τον γηραιότερο νικητή όλων των εποχών.

Oscars 2023: Καλύτερο πρωτότυπο τραγούδι - Οι υποψηφιότητες

  • Applause – Tell It like a Woman
  • Hold My Hand – Top Gun: Maverick
  • Lift Me Up – Wakanda Forever
  • Naatu Naatu – RRR
  • This is a Life – Τα Πάντα Όλα

Προβλέψεις: Με τη μακρά παράδοση που θέλει τους ποπ σταρ να κατακτούν τα Όσκαρ, η Lady Gaga θα έπρεπε να έχει το προβάδισμα για το «Hold My Hand» ή ίσως και η Rihanna, για το «Lift Me Up». Αλλά η καμπάνια για την επικράτηση του ινδικού παγκόσμιου blockbuster «RRR» είναι χειμαρρώδης: Πολλοί ψηφοφόροι της Ακαδημίας, αν δεν έχουν παρακολουθήσει και τις τρεις ώρες του μιούζικαλ, έχουν παρακολουθήσει το δημοφιλές χορευτικό βίντεο για το χαριτωμένα μεταδοτικό «Naatu Naatu».

Naacho Naacho (Full Video) RRR - NTR, Ram Charan | M M Kreem | SS Rajamouli | Vishal Mishra & Rahul

Oscars 2023: Καλύτερα ηχητικά εφέ - Οι υποψηφιότητες

  • Ουδέν Νεότερον από το Δυτικό Μέτωπο
  • Avatar: The Way of Water
  • The Batman
  • Elvis
  • Top Gun: Maverick

Προβλέψεις: Η πιο δυνατή υποψηφιότητα του «Top Gun: Maverick» για Όσκαρ, η πρωτοποριακά δυναμική σχεδίαση ήχου για τα πολλαπλά ιπτάμενα ακροβατικά της ταινίας θα έπρεπε να αρκούν για να το δώσουν το βραβείο, εκτός εάν η ηχητική απόδοση του πολέμου χαρακωμάτων στο «Ουδέν Νεότερον από το Δυτικό Μέτωπο» αποδειχθεί υπερβολικά σθεναρή και σε αυτή την κατηγορία.

Όσκαρ 2023: Οι ταινίες, οι σταρ και οι δημιουργοί που οδηγούν την κούρσα - Φαβορί και αουτσάιντερ λίγο πριν την απονομή των 95ων Βραβείων της Ακαδημίας.
Ηχητικά εφέ: Η πιο δυνατή υποψηφιότητα του «Top Gun: Maverick» για Όσκαρ © EPA/Allison Dinner

Oscars 2023: Καλύτερα οπτικά εφέ - Οι υποψηφιότητες

  • Ουδέν Νεότερον από το Δυτικό Μέτωπο
  • Avatar: The Way of Water
  • The Batman
  • Black Panther: Wakanda Forever
  • Top Gun: Maverick

Προβλέψεις: Το πολυσυζητημένο «Avatar: The Way of Water» του Τζέιμς Κάμερον είναι το μεγάλου προϋπολογισμού μεγαθήριο με τις καθηλωτικές υποβρύχιες λήψεις και το εφευρετικό ντιζάιν, όλα δηλαδή τα στοιχεία που λογικά θα του χαρίσουν το φετινό Όσκαρ.

Όσκαρ 2023: Οι ταινίες, οι σταρ και οι δημιουργοί που οδηγούν την κούρσα - Φαβορί και αουτσάιντερ λίγο πριν την απονομή των 95ων Βραβείων της Ακαδημίας.
«Avatar: The Way of Water»: Η νέα πανδαισία οπτικών εφέ του Τζέιμς Κάμερον διεκδικεί Όσκαρ στη σχετική κατηγορία © 20th Century Studios

Oscars 2023: Καλύτερη ταινία κινουμένων σχεδίων - Οι υποψηφιότητες

  • Πινόκιο του Γκιγιέρμο ντελ Τόρο
  • Μαρσέλ, το Παπουτσωμένο Κοχύλι
  • Γάτος Σπιρουνάτος: Η Τελευταία Επιθυμία
  • Sea Beast
  • Turning Red

Προβλέψεις: Είναι σχεδόν γραφτό να κερδίσει αυτή την κατηγορία το μαγευτικό stop-motion animation «Πινόκιο», σηματοδοτώντας άλλη μια νίκη για το Netflix, παρά τον ανταγωνισμό μιας ακόμη εφευρετικής και καινοτόμου ταινίας stop-motion, που δεν απευθύνεται απαραίτητα σε παιδιά, του «Μαρσέλ, το Παπουτσωμένο Κοχύλι».

Marcel The Shell With Shoes On | Official Trailer HD | A24

Oscars 2023: Καλύτερο ντοκιμαντέρ - Οι υποψηφιότητες

  • All That Breathes
  • All the Beauty and the Bloodshed
  • Fire of Love
  • A House Made of Splinters
  • Navalny

Προβλέψεις: Το πολιτικά επίκαιρο «Navalny» έρχεται με τις δάφνες του BAFTA και στην κορύφωση του αντι-Πουτινικού δημόσιου συναισθήματος, ενώ το βραβευμένο με Χρυσό Λέοντα και αγαπημένο των κριτικών «All the Beauty and the Bloodshed», ένα πορτρέτο της διάσημης φωτογράφου και πολιτικής ακτιβίστριας Ναν Γκόλντιν, το οποίο παράλληλα σκύβει στην κρίση των οπιοειδών που μαστίζει τις ΗΠΑ, διεκδικεί με ίσους όρους το Όσκαρ.

All the Beauty and the Bloodshed - Official Trailer (2022) Nan Goldin

Oscars 2023: Καλύτερη ταινία κινουμένων σχεδίων μικρού μήκους - Οι υποψηφιότητες

  • The Boy, the Mole, the Fox and the Horse
  • The Flying Sailor
  • Ice Merchants
  • My Year of Dicks
  • An Ostrich told me the world is fake and I think I believes it

Προβλέψεις: Εδώ πλεονεκτεί το συγκινητικό «The Boy, The Mole, The Fox and the Horse», ο όμορφα διασκευασμένος παιδικός μύθος του Βρετανού εικονογράφου Τσάρλι Μακέσι, προσαρμοσμένος από το εικονογραφημένο βιβλίο του. μπεστ σέλερ του. Για όσους δεν ανταποκρίνονται στο παιδικό περιεχόμενο, υπάρχει ο νικητής των Καννών «Ice Merchants» του Ζοάο Γκονζάλες.

Όσκαρ 2023: Οι ταινίες, οι σταρ και οι δημιουργοί που οδηγούν την κούρσα - Φαβορί και αουτσάιντερ λίγο πριν την απονομή των 95ων Βραβείων της Ακαδημίας.
Τέσσερις ασυνήθιστοι φίλοι, ένα αγόρι, ένας ασβός, μια αλεπού και ένα άλογο μοιράζονται αλήθειες της ζωής στο μικρού μήκους animation που διεκδικεί βραβείο Όσκαρ © Apple TV+

Oscars 2023: Καλύτερο ντοκιμαντέρ μικρού μήκους - Οι υποψηφιότητες

  • The Elephant Whisperers
  • Haulout
  • How Do You Measure a Year?
  • The Martha Mitchell Effect
  • Stranger at the Gate

Προβλέψεις: H συγκλονιστική ιστορία της Καρτίκι Γκονσάλβες για ένα ανιδιοτελές ζευγάρι στην Ινδία που φροντίζει ένα μωρό ελέφαντα που κανείς άλλος δεν ξέρει πώς να μεγαλώσει συγκεντρώνει τις πιθανότητες. Η εναλλακτική είναι το «Haulout» των αδελφών Μαξίμ Αρμπουγκάεφ και Εβγκένια Αρμπουγκάεβα, για έναν απομονωμένο Ρώσο επιστήμονα στη Σιβηρία που παρακολουθεί τις ετήσιες κινήσεις των θαλάσσιων ίππων. Ενώ η νομπελίστρια ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των γυναικών στο Πακιστάν Μαλάλα Γιουσαφζάι, προσδίδει διασημότητα στο «Stranger at the Gate» του Τζόσουα Σεφτέλ, για έναν Αμερικανό πεζοναύτη που ήταν έτοιμος να βομβαρδίσει ένα τζαμί μέχρι να επισκεφτεί την τοποθεσία και να τον κερδίσει η καλοσύνη που την περικλείει.

Όσκαρ 2023: Οι ταινίες, οι σταρ και οι δημιουργοί που οδηγούν την κούρσα - Φαβορί και αουτσάιντερ λίγο πριν την απονομή των 95ων Βραβείων της Ακαδημίας.
Στην κατηγορία καλύτερου ντοκιμαντέρ μικρού μήκους, ξεχωρίζει το «The Elephant Whisperers» της Καρτίκι Γκονσάλβες © Netflix

Oscars 2023: Καλύτερη ταινία μικρού μήκους - Οι υποψηφιότητες

  • An Irish Goodbye
  • Ivalu
  • Le Pupille
  • Night Ride
  • The Red Suitcase

Προβλέψεις: Ο ιρλανδικός κινηματογράφος ξεχωρίζει στα φετινά Όσκαρ, με το «Τα Πνεύματα του Ινισέριν» να κερδίζει εννέα υποψηφιότητες και το «Ήσυχο κορίτσι» να δίνει στην Ιρλανδία την πρώτη της υποψηφιότητα στην κατηγορία ξενόγλωσσης ταινίας. Αλλά φαίνεται μάλλον απίθανο να κερδίσει το «Ήσυχο κορίτσι» και είναι απολύτως πιθανό το «Τα Πάντα Όλα» να εκτοπίσει τα «Πνεύματα…» στις περισσότερες κατηγορίες.

An Irish Goodbye | Official Trailer HD | Oscar® Nominated & BAFTA Winning Short Film

Ωστόσο, το «An Irish Goodbye» θα μπορούσε να καταλήξει να δώσει στη χώρα το βραβείο που της αξίζει. Το υπέροχο μικρού μήκους φιλμ των σκηνοθετών Ρος Γουάιτ και Τομ Μπέρκλεϊ ακολουθεί δύο αδέλφια, που προσπαθούν να ολοκληρώσουν τη λίστα επιθυμιών της πρόσφατα θανούσης μητέρα τους.

(Με πληροφορίες του IndieWire, του Collider και του Hollywood Reporter)

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ