Κινηματογραφος

Κριτική ταινίας: Aftersun

Η πιο συγκινητική ταινία της χρονιάς

324257-668306.jpg
Κωνσταντίνος Καϊμάκης
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κριτική ταινίας: Aftersun
© IMDb

Κριτική για την ταινία «Aftersun», σε σκηνοθεσία Σάρλοτ Γουέλς, με πρωταγωνιστές τους Πολ Μεσκάλ, Φράνκι Κόριο, Σίλια Ρόουλσον-Χολ

Νεαρός χωρισμένος πατέρας από την Σκωτία και η 11χρονη κόρη του φτάνουν για ολιγοήμερες καλοκαιρινές διακοπές στην Τουρκία. Ανάμεσα στις ξένοιαστες στιγμές, τα παιχνίδια διασκέδασης και τις γνωριμίες που θα ακολουθήσουν, το πρωταγωνιστικό ζευγάρι θα βρει την ευκαιρία να δυναμώσει περισσότερο τη σχέση του μέσω κάποιων ξεκαρδιστικών επεισοδίων αλλά και μερικών τρυφερών εκμυστηρεύσεων.

Η αβίαστη απλότητα και η ειλικρίνεια της γραφής κάνουν το θαυμάσιο «Aftersun» μια ξεχωριστή κινηματογραφική εμπειρία. Σπανίως έχουμε συναντήσει στο σινεμά τη σχέση πατέρα-κόρης δοσμένη με τόση αφοπλιστική τρυφερότητα. Και παρότι το κλάμα αποκλείεται να το αποφύγετε, η νεαρή σκηνοθέτρια Σάρλοτ Γουέλς από την Σκωτία αξίζει τα εύσημα καθώς δεν προβαίνει σε εύκολες ή εκβιαστικές λύσεις προκειμένου να φορτίσει τους αδένες δακρύων του θεατή. Η χαμηλόφωνη ανθρώπινη ιστορία  του «Aftersun» ξεδιπλώνεται με συγκρατημένη δραματικότητα που είναι επιβεβλημένη από τις ανεπαίσθητες  λεπτομέρειες της καθημερινότητας. Δικαίως η ταινία απέσπασε το Βραβείο της Επιτροπής στην Εβδομάδα Κριτικής του Φεστιβάλ των Καννών ενώ προβλήθηκε με επιτυχία και στο Διεθνές Διαγωνιστικό Πρόγραμμα του 28ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας. Επίσης αναδείχτηκε ως η καλύτερη ταινία του 2022 σύμφωνα με το IndieWire, ενώ πρόσφατα απέσπασε επτά βραβεία στα BIFA Awards -ανάμεσά τους αυτά της καλύτερης βρετανικής ανεξάρτητης ταινίας, καλύτερης σκηνοθεσίας και καλύτερου σεναρίου. Το μεγαλύτερο προτέρημα πάντως στην ταινία είναι το δέσιμο των δύο ηθοποιών. Η σκοτσέζα σκηνοθέτρια βρήκε τον ιδανικό πρωταγωνιστή της στο πρόσωπο (αλλά και την εύθραυστη μελαγχολία) του Πολ Μέσκαλ («Η χαμένη κόρη», «Normal People»). Όμως η αληθινή ανακάλυψη του έργου είναι η πιτσιρίκα Φράνκι Κόριο που καταφέρνει να δέσει τη χημεία τους χάρη στο σκαμπρόζικο ύφος του μικρομέγαλου κοριτσιού το οποίο βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή της ζωής του - η εφηβεία που πλησιάζει σε συνδυασμό με τα πρώτα ερωτικά καλέσματα της προκαλούν σύγχυση- κι επιπλέον παλεύει να διαχειριστεί το θέμα του χωρισμού των γονιών της. Το δυσκολότερο πάντως για την μικρή Σόφι είναι να κατανοήσει τους λόγους που οδήγησαν σε χωριστούς δρόμους τους γονείς της παρότι είναι προφανές ότι ακόμη αγαπιούνται. Όταν συμβεί αυτό, όλα τα μυστικά της από εδώ και πέρα ζωής της θα αποκαλυφθούν.  

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ