Κινηματογραφος

Γυναικείες κουβέντες: Δύο οσκαρικές υποψηφιότητες για τη Σάρα Πόλεϊ

Κριτική για την ταινία της Σάρα Πόλεϊ

324257-668306.jpg
Κωνσταντίνος Καϊμάκης
ΤΕΥΧΟΣ 860
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Γυναικείες κουβέντες

Κριτική για την ταινία «Γυναικείες κουβέντες» της Σάρα Πόλεϊ με πρωταγωνιστές τους Ρούνι Μάρα, Κλερ Φόι, Τζέσι Μπάκλεϊ, Τζούντι Αϊβι, Μπεν Γουίσο, Φράνσις Μακ Ντόρτμαντ

Οι γυναίκες μιας απομονωμένης θρησκευτικής κοινότητας διαφωνούν ως προς το ποιον δρόμο θα πρέπει να ακολουθήσουν, προκειμένου να τερματίσουν την αντρική βαναυσότητα.

Ευρηματικό φεμιονιστικό δράμα το υποψήφιο για όσκαρ σενάριο της Καναδής Σάρα Πόλεϊ συνδέει τη μακρόχρονη πορεία καταπίεσης και βίας που υπέστη το γυναικείο φύλο από τις ανά τους αιώνες αδίστακτες πατριαρχικές κοινωνίες, με μια εμπνευσμένη ιστορία αφύπνισης και γυναικείας ενδυνάμωσης. Με μια θεατρικότητα που συντελείται στον κλειστό χώρο ενός στάβλου, η δημιουργός συνθέτει το ανθρώπινο υλικό της με χαρακτήρες αναγνωρίσιμους, συμβολικούς και υποστηρικτικούς (καταπληκτικές οι περισσότερες ερμηνεύτριες) ενός μαχητικού έργου καταγγελίας που δεν αποφεύγει κάποια προβλέψιμα σχόλια αλλά σε γενικές γραμμές η αφήγηση χαρακτηρίζεται από δεξιότητα και πυκνότητα ιδεών. Ίσως το παρακάνει λίγο με το ζήτημα της θρησκευτικής πίστης η Σάρα Πόλεϊ αλλά οι μεστές και ουσιώδεις «Γυναικείες Κουβέντες» της κορυφώνονται με μια κινηματογραφική συνέπεια που καθηλώνει.

ΓΥΝΑΙΚΕΙΕΣ ΚΟΥΒΕΝΤΕΣ (Women Talking) - official trailer (greek subs)

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ