Φωτογραφια

Η ιστορία του hip-hop σε 25 εικόνες

Η Λίζα Λεόνε ήταν εκεί

daad.jpg
Δημήτρης Αθανασιάδης
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
71466-143916.jpg

Πριν γίνει βιομηχανία, το hip-hop ήταν κοινότητα. Η Λίζα Λεόνε είχε την τύχη όχι μόνο να ζήσει από κοντά μερικούς από τους θρύλους του αλλά και να τους φωτογραφήσει. Τράβηξε την πρώτη της φωτογραφία σε ηλικία οκτώ ετών, σε έναν αυτοσχέδιο σκοτεινό θάλαμο που είχε διαμορφώσει στο μπάνιο του ο θείος της. Όταν μεγάλωσε συνεργάστηκε με τον Στάνλεϊ Κιούμπρικ στο φιλμ «Μάτια ερμητικά κλειστά».

n

Notorious Big

Ίσως ούτε η ίδια να φανταζόταν, στα τέλη των 80s και στις αρχές των 90s, όταν «έπαιζε» με την φωτογραφική της μηχανή, πως οι λήψεις της θα αποτελούσαν μελλοντικά μερικά από τα πιο χαρακτηριστικά hip-hop ντοκουμέντα. Παράλληλα, soul και funk θηρία που επηρέασαν καθοριστικά το hip-hop δέχτηκαν να ποζάρουν στον φακό της. Η μουσική, ο χορός, η τέχνη και η μόδα της εποχής εκείνης στις γειτονιές του Μπρονξ και τους Λος Άντζελες. Ζώντας στον πυρετό της «μαύρης» μουσικής φωτογράφισε σχεδόν τους πάντες και τα πάντα.

n

Isaac Hayes

Οι πρώιμες ηχογραφήσεις του Nas για το κλασικό πλέον άλμπουμ «Illmatic», ένα jammin’ στην ταράτσα από τους Fugees, το θολό βλέμμα του Snoop Dog, ο πολύς Grandmaster Flash, η μεγαλοσύνη του James Brown, η kingsize μούτα του Notorious Big και άλλες hip-hop στιγμές είναι λίγα από τα πολλά που έζησε και φρόντισε να κλικάρει. Οι λήψεις αυτές διαφέρουν από το «επίσημο» στουντιακό υλικό που είχε δει μέχρι τώρα το φως της δημοσιότητας.

n

Spike Lee

Οι μέρες και οι νύχτες εκείνες αναβιώνουν μέσα από τις σελίδες του λευκώματος «Here I Am», που ετοιμάζεται να κυκλοφορήσει από τον εκδοτικό οίκο «Minor Matters». Μέχρι τις 31 Ιουλίου μπορείς να κάνεις τη δική σου παραγγελία, για να το παραλάβεις σε μια συλλεκτική έκδοση που θα φέρει το ονοματεπώνυμό σου. Τιμώντας τα «παιδιά» του το «Bronx Museum Of The Arts» θα φιλοξενήσει την έκθεση φωτογραφίας «Here I Am» της Λίζα Λεόνε από τις 13 Σεπτεμβρίου έως τις 11 Ιανουαρίου του 2015. Δείτε παρακάτω μερικές από τις ιστορικές hip-hop στιγμές που πρόκειται να εκτεθούν στο κοινό.

n

Guru

n

The Roots

n

James Brown

n

Grandmaster Flash 

n

House Of Pain

n

Ron Ayers

n

Nas: Illmatic Sessions

n

Snoop Dog

n

 Fab Five Freddie

n

Yoyo, Mc Lyte, Brandy, Latifah

n

LL Cool J

n

Normski

n

Eazy E

n

Mary J Blige

n

Guru

 n

Cachao

n

Premiere, Q-Tip, Nas, Large Professor 

n

Rocksteady Crew

n

Yoyo

n

Fab Five Freddy

n

Erick Sermon

 Δείτε τι δηλώνει η Λίζα Λεόνε για το λεύκωμα «Here I Am». 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ