Φωτογραφια

Στη φωτογράφο Rineke Dijkstra απονεμήθηκε το μεγάλο βραβείο Hasselblad Award

16 φωτογραφίες από το συνολικό της έργο που είναι επικεντρωμένο στο σύγχρονο πορτρέτο 

107302-212813.jpg
Θανάσης Καρατζάς
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
346492-719484.jpg
Rineke Dijkstra

Η Ολλανδή φωτογράφος Rineke Dijkstra κέρδισε το αναγνωρισμένου κύρους βραβείο, Hasselblad Award του 2017 για το σύνολο της δουλειάς της τα τελευταία 30 χρόνια. Η δουλειά της εστιάζεται σε πορτρέτα, συχνά παιδιών ή εφήβων, καθώς και γυναικών.

Η Dijkstra είναι γνωστή για τις μακροχρόνιες εργασίες της, όπως οι σειρές Beach Portraits, Almerisa, Olivier, The Buzzclub, Daniel, Adi, Shira, and Keren, Rishonim High School, Herzliya και Israel.

 

Η ίδια θεωρείται ιέρεια του σύγχρονου πορτρέτου για τη σύγχρονη φωτογραφία. Με τη μόνιμη χρήση ενός ιδιαίτερου φλας και μιας μεγάλης μηχανής, ανέπτυξε μια δική της τεχνική που αφαιρεί κάθε φωτοσκίαση από την εικόνα, ενώ ο ρεαλισμός και ο κλινικός τρόπος της κάνει την εικόνα της να μοιάζει κατά κάποιον τρόπο με ολόσωμη ακτινογραφία.

 

Η Dijkstra έχει επηρεάσει όσο λίγοι τη σύγχρονη φωτογραφία, ενώ και η τεχνική της έχει υιοθετηθεί από πολλούς φωτογράφους παγκοσμίως αλλά και στην Ελλάδα.

 

Ειδικά η φωτογραφία της μητέρας που μόλις έχει γεννήσει και κρατάει το παιδί της, θεωρείται ως σημείο αναφοράς της δουλειάς της.  

Rineke Dijkstra

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ