- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Ο Βαγγέλης Κύρης στην έκθεση «Emotions of the Athletic Body» του Giorgio Armani
«Emotions of the Athletic Body», ονομάζεται η καινούργια φωτογραφική έκθεση που διοργανώνει ο Ιταλός σχεδιαστής Giorgio Armani. Μερικοί από τους μεγαλύτερους φωτογράφους παγκοσμίως λαμβάνουν μέρος, με καινούργιες ή παλιές φωτογραφίες, απεικονίζοντας τη δυνατή σύνδεση του σχεδιαστή με τον Αθλητισμό. Ένας από τους συμμετέχοντες είναι ο έλληνας φωτογράφος Βαγγέλης Κύρης. Οι αθλητές και οι αθλήτριες αποτελούσαν πάντα μια ωραία θεματολογία για τη φωτογραφία λόγω της φυσικής τους κατάστασης. Αυτή η παρατήρηση είχε κεντρίσει και το ενδιαφέρον του Βαγγέλη Κύρη, ο οποίος είχε καλέσει ανά περιόδους, μπροστά στο φωτογραφικό του φακό μεγάλα ονόματα του αθλητισμού. Με αφορμή το βιβλίο του Giorgio Armani ‘Facce da Sport/Faces of Sport’ το 2004 φωτογράφισε με ρούχα και εσώρουχα του σχεδιαστή αθλητές και αθλήτριες όπως τον Κώστα Θάνου, τις Κλέλια και Άννυ Πανταζή καθώς και το Λάμπρο Παπακώστα. Με τις εικόνες αυτές επιλέχθηκε, ανάμεσα σε πολλούς φωτογράφους, να λάβει μέρος στην τωρινή έκθεση του Armani «Emotions of the Athletic body» αποτυπώνοντας τη δική του ματιά για τον αθλητισμό. Τον βρήκαμε και ρωτήσαμε για την εμβληματική έκθεση του Giorgio Armani, την ομορφιά του να φωτογραφίζεις αθλητές και τα μελλοντικά του σχέδια.
Τόσα χρόνια στο χώρο της φωτογραφίας… τι έχει μεσολαβήσει σ' αυτή τη τέχνη από την εποχή που πρωτοξεκινήσατε;
Είμαι γύρω στα 25 χρόνια φωτογράφος. Σ' αυτά τα χρόνια έχει γίνει μια τεράστια αλλαγή στο τεχνικό κομμάτι της φωτογραφίας. Τα πρώτα χρόνια δούλευα κλασικά φιλμ, κόντακτ, τυπώματα, ρετούς στο χέρι. Περνώντας στο digital, έγινε μια ριζική αλλαγή στον τρόπο που δουλεύουμε, σαν να είναι άλλο επάγγελμα. Ένα πράγμα δεν άλλαξε όμως, η καταγραφή της ψυχής στην φωτογραφία.
Γιατί φωτογραφίζετε αθλητές;
Δεν φωτογραφίζω αθλητές ειδικά, μόνο τις παραμονές των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 μου δόθηκε η ευκαιρία να φωτογραφίσω πολλούς αθλητές. Εκείνη την περίοδο μου ζητήθηκε από τον Giorgio Armani να λάβω μέρος στο βιβλίο του «Facce da Sport» με 8 έλληνες αθλητές με ρούχα Armani. Το βιβλίο άνοιξε με δική μου φωτογραφία, οι εικόνες παρουσιάστηκαν έπειτα σε έκθεση στο Μιλάνο, στο Armani\Arte, ενώ τέσσερις από αυτές κάλυψαν τις βιτρίνες των καταστημάτων Αrmani στην Νέα Υόρκη. Έτσι πρόεκυψε η συνεργασία μου με τον οίκο Armani, και σήμερα παρουσιάζονται τρεις φωτογραφίες μου στο μουσείο Armani/Silos, στην έκθεση με τίτλο «Emotions of the Athletic Body».

Τι βλέπει ο θεατής στο «Emotions of the Athletic body»; Τι θέλετε να του πείτε;
Σε αυτή την έκθεση ο θεατής μπορεί να δει την αρμονία, το πάθος, την πειθαρχία, αλλά και την αφαίρεση, για να επιτευχτεί ένας στόχος. Στοιχεία που χαρακτηρίζουν τον αθλητισμό, αλλά και τον οίκο Armani.
Υπάρχει σχέδιο να έρθει αυτή η έκθεση και στην Ελλάδα;
Σχέδιο δεν υπάρχει, γιατί είναι τεράστια παραγωγή. Θα ήταν όμως μια καλή ιδέα να προταθεί από κάποια μουσεία στην Ελλάδα.

Συμμετέχετε στην έκθεση με τις φωτογραφίες των Κώστα Θάνου, Κελία και Άννα Πανταζή και Λάμπρου Παπακώστα. Ποιο ήταν το concept - η κεντρική ιδέα- της φωτογράφησης;
Το concept ουσιαστικά της φωτογράφισης με τους υπέροχους έλληνες αθλητές και αθλήτριες, ήταν όλα αυτά που χαρακτηρίζουν τον αθλητισμό και τον οίκο Αρμάνι:αρμονία, πάθος, πειθαρχία, λιτότητα, όλα για την επίτευξη του στόχου.



Ποια είναι τα επόμενα σχέδια σας;
Τα επόμενά μου σχέδια είναι εκθέσεις σε μουσεία και γκαλερί στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ξεκινώ στις 2 Δεκεμβρίου στη Λευκωσία της Κύπρου, στον χώρο τέχνης «The Gym» της Έρικα Βασιλείου, ένα καινούργιο project που υλοποιώ με τον συνεργάτη μου Anatoli Georgiev. Τυπώνουμε φωτογραφίες-πορτραίτα από θέματα που έχω κάνει, όπως ταξιδιωτικά με στολές απ' όλο τον κόσμο αλλά και πορτραίτα 15ου αιώνα με έμπνευση El Greco και είτε τις κεντάμε σε σημεία που υπάρχουν κεντήματα, είτε τις ζωγραφίζουμε, είτε αλλού γίνεται συνδυασμός και των δύο. Μοιάζουν σαν ατέλειωτα κάποιες φορές και παρουσιάζονται σε τελάρα, λάβαρα ακόμα και μαξιλάρια. Είναι μια προσπάθεια να εντάξουμε την φωτογραφία στην διακοσμητική με διαφόρους τρόπους, γι' αυτό το ονομάζουμε «The Deco Portrait».

Η έκθεση λαμβάνει μέρος στο μουσείο Armani/ Silos, Via Bergognone, 40, 20144 Milano, Italy. Θα είναι ανοιχτή για το κοινό έως τις 27 Νοεμβρίου 2016. Οι συμμετέχοντες φωτογράφοι: Norman Watson, Steven Klein, Richard Phibbs, Kurt Markus, Howard Schatz, Aldo Fallai, Scotty Cunningham, Gianfranco Gorgoni, Francesco Εscalar, Vangelis Kyris, Eric Nehr, Tom Munro, Cliff Watts, Stefano Guindani, David McKnight, Mert Alas & Marcus Piggott.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η Τατιάνα Μαυρομάτη και η Δήμητρα Κάκκα φωτογραφίζουν τους χώρους ανάμεσα στο ιδιωτικό και το δημόσιο
Αποκλειστικές φωτογραφίες για την Athens Voice
«Η φωτογραφία είναι ένα δίκοπο μαχαίρι»: Μια συνομιλία με τον Μιχαήλ Μοσχολιό για τον δρόμο, τη μοναξιά και τη δραματικότητα της εικόνας
Όλα όσα γράφτηκαν τότε ήταν λάθος
Φωτογραφική σπουδή στο μοναδικό χωριό της Τήνου
Ο φωτογράφος μιλάει στην ATHENS VOICE για την καταγραφής της επόμενης μέρας της φωτιάς στον Ελαιώνα της Άμφισσας, μέσα από ένα ασπρόμαυρο οδοιπορικό μνήμης
Με αφορμή την έκθεση «Ιστός / WEB», η φωτογράφος και επιμελήτρια μιλάει στην ATHENS VOICE για τη βιωματική δύναμη της εικόνας και την καλλιτεχνική εμπειρία του Λουξεμβούργου
Η Καθολική Εκκλησία του Αγίου Φραγκίσκου και της Αγίας Κλάρας οργανώνει φωτογραφική έκθεση για την ειρήνη και την πνευματικότητα
Το οδοιπορικό του Κωνσταντίνου Νικολόπουλου στα προσφυγικά χωριά της βόρειας Ταϊλάνδης
Ο διάσημος φωτογράφος μιλάει στην ATHENS VOICE για το φως, το ένστικτο και τη φωτογραφία δρόμου
Η ιστορία, ο πολιτισμός και η καθημερινότητα μιας χώρας που βρίσκεται στο επίκεντρο των εξελίξεων
Το Σάββατο 30 Μαΐου 2026 στο αίθριο της Στοάς Αρσακείου
Μιλήσαμε με τον φωτογράφο με αφορμή τη νέα του έκθεση στην o.art.ath Gallery
Η φωτογράφος μιλά στην ATHENS VOICE για την έκθεσή της στην iFocus Photo Gallery
Aπαθανατίζοντας την «άγρια μαγεία» της σε εμβληματικούς χώρους όπως το CBGB
Μαρτυρίες από συναντήσεις με κορυφαίους ηθοποιούς της χρυσής εποχής του ελληνικού σινεμά
Η φωνή της Αθήνας μέσα από 37 φωτογράφους στο πλαίσιο του This is Athens City Festival
Η πολυμεσική έκθεση «Athens A.M. Extended» εγκαινιάζει τον νέο χώρο METACOSMOΙ
Την φωτογραφία τράβηξε η Αμερικανίδα φωτογράφος Κάρολ Γκούζι
Ο πρέσβης της Βραζιλίας στην Ελλάδα μιλάει για τη φωτογραφική του έκθεση στην Πρεσβεία της Βραζιλίας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.