- CITY GUIDE
- PODCAST
-
18°
3 εκθέσεις που προτείνουμε για την εβδομάδα
Τι θα δούμε σε μεγάλα μουσεία και γκαλερί της Αθήνας
Οι εκθέσεις της εβδομάδας: Από τον κόπο του καλλιτέχνη μέσω της γλυπτικής του Παππά, μέχρι το συμβολικό αλφάβητο του Πάρι Κούτσικου και την καλλιτεχνική πολυμορφία της Αφρικής
Μια βόλτα σε μουσεία και γκαλερί θα μας αποκαλύψει εκθέσεις διαφορετικές μεταξύ τους που έχουν όμως όλες κάτι να μας πουν και να μας κάνουν να στοχαστούμε πάνω στην τέχνη και τη ζωή.
Οι εκθέσεις της εβδομάδας
Η πολυμορφία του καλλιτεχνικού τοπίου στην Αφρική σήμερα
Η έκθεση «Η φωνή της Αφρικής» γιορτάζει τη δυναμική και καινοτομία της σύγχρονης αφρικανικής τέχνης, παρουσιάζοντας έργα καλλιτεχνών όπως οι Aboudia, Adjei Tawiah, Amadou Opa Bathily και Armand Boua. Μέσα από χρώματα, υφές και τολμηρές συνθέσεις, τα έργα εξετάζουν την αφρικανική ταυτότητα, την αστικοποίηση, τη μετανάστευση και τις κοινωνικές δυναμικές. Οι καλλιτέχνες χρησιμοποιούν πρωτότυπα υλικά και τεχνικές για να απεικονίσουν την ποικιλία και την ένταση της σύγχρονης Αφρικής, ενσωματώνοντας παραδόσεις και καινοτομία.
Roma Gallery, έως 1 Μαρτίου
Πώς μια ιδέα μετατρέπεται σε έργο τέχνης;
Η έκθεση «Προδανεισθείς χρόνος» τιμά τη δημιουργική διαδικασία του Γιάννη Παππά, παρουσιάζοντας σχέδια, γλυπτά, ζωγραφική και φωτογραφίες. Εξετάζει τον χρόνο ως «δανεικό» πόρο που εμπλουτίζει τη δημιουργία και αποκαλύπτει τα στρώματα κόπου και έμπνευσης του καλλιτέχνη πίσω από τα έργα. Οι επισκέπτες καλούνται να μυηθούν στον κόσμο του Γιάννη Παππά και να γίνουν μάρτυρες του κοπιώδους ταξιδιού και της διαδικασίας που μετατρέπει φευγαλέες ιδέες σε διαχρονικά έργα τέχνης.
Μουσείο Μπενάκη, Κτίριο Οδού Πειραιώς, 20 Φεβρουαρίου έως 27 Ιουλίου
Ένα νέο αλφάβητο που διηγείται σουρεαλιστικές ιστορίες
Στη νέα έκθεσή του «Letterdom», ο Πάρις Κούτσικος δημιουργεί ένα νέο αλφάβητο, συνδυάζοντας υλικά και στοιχεία που παραπέμπουν στη σουρεαλιστική σκέψη και τις παραδοξολογικές κατασκευές. Με αναφορές στο κίνημα του λετρισμού και τις αρχαίες τεχνικές γραμματογραφίας, κάθε γράμμα μπορεί να αποκτήσει απεριόριστη σημασία. 26 γράμματα του λατινικού αλφαβήτου μάς διηγούνται 26 διαφορετικές ιστορίες, προσφέροντας στον θεατή πολλαπλές αναγνώσεις και δημιουργώντας μια ποιητική σύνθεση της ιστορίας της τέχνης.
Γκαλερί Ιλεάνα Τούντα, έως 8 Μαρτίου
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο Κ. ΒΗΤΑ μιλά για τον χρόνο, τη ζωγραφική και τη νέα του έκθεση
Το έργο του καλλιτέχνη εκτίθεται για πρώτη φορά σε εξωτερικό χώρο
Το σπίτι ως συνθήκη προσωρινότητας και τόπο μεταμόρφωσης
Το «Πορτρέτο του κόμη-δούκα του Ολιβάρες» χρονολογείται περίπου στο 1626
Στην Παλαιά Βουλή, το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο ξετυλίγει τα 110 χρόνια που γέννησαν τη σύγχρονη πρωτεύουσα
Ο Θανάσης Χονδρός, η Αλεξάνδρα Κατσιάνη, η θεωρία «1 + 1 = 1» και ένας αποχαιρετισμός
Ο Έλληνας street artist τιμά την αεροδιαστημική κληρονομιά της πόλης του Τέξας
Η Upper Ankyle παρουσιάζει μια ομαδική έκθεση για τη μνήμη, τη μετάβαση και τον ασταθή χρόνο του παρόντος
Η τέχνη βγαίνει από τα όρια μιας γκαλερί και κυκλοφορεί μέσα στην πόλη
«Κάθε αντικείμενο που δημιουργεί κάποιος έχει διττή χρηστικότητα: στην καθημερινότητα και στην ψυχή»
Η Φθινοπωρινή Δημοπρασία Νεοελληνικής Τέχνης της VERGOS Auctions πραγματοποιείται την Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου στις 18:00
Η μεγάλη, εντυπωσιακή και μαζί ποιητική έκθεση παρουσιάζεται στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος
Δέκα χρόνια μετά την πρώτη του έκθεση στην γκαλερί Δυο Χωριά, ο κορυφαίος Έλληνας εικαστικός επιστρέφει με τη δεύτερη ατομική του έκθεση «Βαθιά δραματική τέχνη» για να μας παρουσιάσει τον κόσμο του.
Ο δημοφιλής καλλιτέχνης παρουσιάζει την έκθεση «Μόνο η ακτογραμμή μένει» στο πλαίσιο των 61ων Δημητρίων
Η Σοφία Αθανασούλια και η Ελένη Παλόγου διερευνούν τα όρια ανάμεσα στο σώμα, την τεχνολογία και το περιβάλλον
Η έκθεση στη Roma Gallery, που αποτελεί κάτι σαν αναδρομή στην πρόσφατη δουλειά του, συγκεντρώνει ζωγραφικά έργα από τρεις σειρές έργων του Issachar
Η ηχητική εγκατάσταση του Γάλλου καλλιτέχνη, που μετατρέπει το νερό σε μουσική, εκτίθεται για πρώτη φορά σε εξωτερικό χώρο, εγκαινιάζοντας το Onassis Mandra
Περισσότερα από 60 έργα παρουσιάζονται σε συνεργασία με την Εθνική Βιβλιοθήκη
Ενισχύει τέσσερα μουσεία προωθώντας την ελληνική δημιουργία και τη διεθνή πολιτιστική συνεργασία
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.