- CITY GUIDE
- PODCAST
-
20°
Λέλα Αρβανίτη: Πολιτισμικό ταξίδι στα βάθη της Ινδίας
Η έκθεση «Lela's land» στο Βρυσάκι έχει χρώμα, τέχνη, σχέδια, στολίδια και λουλούδια
Η Λέλα Αρβανίτη παρουσιάζει την έκθεσή της με τίτλο «Lela's land» στο Βρυσάκι
Στον χώρο τέχνης Βρυσάκι άνοιξαν διάπλατα οι πόρτες του παραμυθένιου κόσμου της Λέλας Αρβανίτη, ο γεμάτος χρώμα, τέχνη, σχέδια, στολίδια και λουλούδια, ο οποίος σε παίρνει από το χέρι για ένα καταπληκτικό πολιτισμικό ταξίδι σε παζάρια της Ανατολής, στα βάθη της Ινδίας αλλά και σε μέρη της Ευρώπης και της Ελλάδας με έντονη παράδοση στην ενδυμασία και τα αξεσουάρ.
Μία τεράστια απώλεια, ένας αβάσταχτος πόνος, μία στιγμή που όλα σταματούν, που το παρελθόν εμφανίζεται και πονάει και το μέλλον εξαφανίζεται και μοιάζει να χάνεται, ήταν η αφορμή για να αρχίσει το μεγάλο ταξίδι της Λέλας σ' έναν κόσμο μακρινό, σ' έναν κόσμο με συμπυκνωμένη οδύνη, σ' έναν κόσμο που πένθιμες ψαλμωδίες μπλέκονται με τα τραγούδια παιδιών, σ' έναν κόσμο πονεμένο αλλά γεμάτο μοναδική ομορφιά ευαισθησία, ευγένεια, καλοσύνη.
Τα βήματά της την οδήγησαν στην Ινδία και εκεί έγινε το θαύμα, όπως λέει η ίδια χαρακτηριστικά. Οι αντιθέσεις της χώρας τη συγκλόνισαν. Από τη μια οι νεκροί του Γάγγη και από την άλλη τα παιδιά που δίνουν ελπίδα και κουράγιο να συνεχίσεις. «Έκανε δικό της τον παγκόσμιο πόνο και η δική της οδύνη έγινε μικρότερη μπροστά στον τεράστιο όγκο θλίψης». Εκεί έγινε η μεγάλη αλλαγή μέσα της. Η διαδικασία δεν ήταν εύκολη αλλά η χώρα αυτή, μαθημένη στον πόνο, ένιωσε τη λύπη της και της άνοιξε μία τεράστια αγκαλιά. Όπως λέει, «το ότι πλησίασε αυτή τη χώρα με πολλή ευαισθησία και σεβασμό ήταν το κλειδί για να την αγκαλιάσει και να την κάνει δική της».
Εκεί μπόρεσε και ξαναβρήκε το χαμόγελό της, εκεί έβαλε ξανά χρώμα στη ζωή της αλλά και στα μπαούλα της. Άρχισε να περιπλανιέται στα παζάρια σε διάφορες πόλεις της Ινδίας, να μαθαίνει, να γοητεύεται αλλά και να μαζεύει υλικά και πλουμίδια τα οποία αρχικά δεν ήξερε καν τι θα τα έκανε.
Με τη δημιουργικότητα και το ταλέντο της όμως άρχισε να δημιουργεί από το τίποτα κάτι πολύ όμορφο που δεν άργησε να βγει στην επιφάνεια. Με την αισθητική της, σαφώς επηρεασμένη από την Ινδία, άρχισε να μεταμορφώνει τα χρωματιστά κουρέλια και άλλα υφάσματα σε γιορντάνια λαμπερά. Έγιναν κούκλες, τσάντες, γιλέκα, καπέλα, επιτοίχια, επιτραπέζια στολίσματα. Διακοσμητικά στοιχεία, χάντρες, φούντες, κορδέλες, παγιέτες βρήκαν τη θέση τους πάνω σε υφάσματα, σε κεντήματα, σε βραχιόλια, σε σκουλαρίκια, σε κορώνες, σε φυλακτά, χριστουγεννιάτικες μπάλες και όλα αυτά μαζί συνθέτουν τον κόσμο της αναγεννημένης Λέλας.
Η έκθεση, επιμέλειας Ίριδας Κρητικού, συνοδεύεται από ένα μικρό βιβλίο, σε σχεδιασμό Ανδρέα Γεωργιάδη, με φωτογραφίες Ηλία Γεωργουλέα, το οποίο αποτελεί ένα αποτύπωμα της δουλειάς της, αποτέλεσμα της ουσιαστικής μετάλλαξης της δημιουργού. Το αφιερώνει στην αγαπημένη της ανιψιά, Κλαίρη, η οποία εδώ και πολλά χρόνια μοιράζεται μαζί της τις εμπειρίες που προσφέρει αυτή η μαγική χώρα, στα εγγόνια της Γιώργο και Μάρκο, αλλά και στον Κρίστιαν ο οποίος έχει καταφέρει, όπως αναφέρει με ιδιαίτερη συγκίνηση η Λέλα, να κρατήσει στιβαρά την εύθραυστη ισορροπία της οικογένειάς της.
Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 21 Οκτωβρίου 2024.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σώματα σαν αστικοί κήποι, ιατρικές και κυτταρικές εικόνες ως τοπία
Φιλοξενείται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αρχαίας Γλυπτικής Giovanni Barracco
Ο Κ. ΒΗΤΑ μιλά για τον χρόνο, τη ζωγραφική και τη νέα του έκθεση
Το έργο του καλλιτέχνη εκτίθεται για πρώτη φορά σε εξωτερικό χώρο
Το σπίτι ως συνθήκη προσωρινότητας και τόπο μεταμόρφωσης
Το «Πορτρέτο του κόμη-δούκα του Ολιβάρες» χρονολογείται περίπου στο 1626
Στην Παλαιά Βουλή, το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο ξετυλίγει τα 110 χρόνια που γέννησαν τη σύγχρονη πρωτεύουσα
Ο Θανάσης Χονδρός, η Αλεξάνδρα Κατσιάνη, η θεωρία «1 + 1 = 1» και ένας αποχαιρετισμός
Ο Έλληνας street artist τιμά την αεροδιαστημική κληρονομιά της πόλης του Τέξας
Η Upper Ankyle παρουσιάζει μια ομαδική έκθεση για τη μνήμη, τη μετάβαση και τον ασταθή χρόνο του παρόντος
Η τέχνη βγαίνει από τα όρια μιας γκαλερί και κυκλοφορεί μέσα στην πόλη
«Κάθε αντικείμενο που δημιουργεί κάποιος έχει διττή χρηστικότητα: στην καθημερινότητα και στην ψυχή»
Η Φθινοπωρινή Δημοπρασία Νεοελληνικής Τέχνης της VERGOS Auctions πραγματοποιείται την Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου στις 18:00
Η μεγάλη, εντυπωσιακή και μαζί ποιητική έκθεση παρουσιάζεται στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος
Δέκα χρόνια μετά την πρώτη του έκθεση στην γκαλερί Δυο Χωριά, ο κορυφαίος Έλληνας εικαστικός επιστρέφει με τη δεύτερη ατομική του έκθεση «Βαθιά δραματική τέχνη» για να μας παρουσιάσει τον κόσμο του.
Ο δημοφιλής καλλιτέχνης παρουσιάζει την έκθεση «Μόνο η ακτογραμμή μένει» στο πλαίσιο των 61ων Δημητρίων
Η Σοφία Αθανασούλια και η Ελένη Παλόγου διερευνούν τα όρια ανάμεσα στο σώμα, την τεχνολογία και το περιβάλλον
Η έκθεση στη Roma Gallery, που αποτελεί κάτι σαν αναδρομή στην πρόσφατη δουλειά του, συγκεντρώνει ζωγραφικά έργα από τρεις σειρές έργων του Issachar
Η ηχητική εγκατάσταση του Γάλλου καλλιτέχνη, που μετατρέπει το νερό σε μουσική, εκτίθεται για πρώτη φορά σε εξωτερικό χώρο, εγκαινιάζοντας το Onassis Mandra
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.