- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Chaniartoon 2024: Ανταπόκριση από το 8ο διεθνές φεστιβάλ κόμικς και animation στα Χανιά
Ένα φεστιβάλ στην άκρη της Ευρώπης με το βλέμμα στραμμένο στην καρδιά της
Χανιά - Chaniartoon 2024: Τι είναι αυτό που κάνει το φεστιβάλ κόμικς και animation τόσο δημοφιλές;
Τι είναι αυτό που κάνει ένα φεστιβάλ κόμικς επιτυχημένο; Μα φυσικά οι άνθρωποί του. Και πράγματι, το 8ο Chaniartoon, που διεξήχθη στην όμορφη πόλη των Χανίων το τελευταίο δεκαήμερο του Σεπτέμβρη ήταν μια ευχάριστη έκπληξη για όσους φαν της 9ης τέχνης το επισκεφτήκαμε με την δουλειά που είχαν ρίξει τόσο, οι δυο διοργανωτές του Φεστιβάλ: Μάριος Ιωαννίδης και η Κατερίνα Νανούρη όσο και ολόκληρη η ομάδα εργαζομένων και εθελοντών να φαίνεται διακριτικά σε κάθε πιθανή λεπτομέρεια.
Την πολύ προσεγμένη δουλειά σε όλες τις εκφάνσεις επιβεβαίωσαν και οι συμμετέχοντες: εκδότες που μας μίλησαν, μας έλεγαν πως οτιδήποτε επεσήμαναν στο παρελθόν ως αστοχία ή ό,τι θα μπορούσε να γίνει καλύτερα, απλά φέτος είχε λυθεί. Οι καλλιτέχνες από την άλλη μίλαγαν με τα πρόσωπά τους. Δεν έχω ξαναδεί σε κανένα φεστιβάλ τόσο χαρούμενους κομίστες σε artist alley.
Λίγες ώρες πριν τη λήξη του φεστιβάλ πιάνω τον Μάριο Ιωαννίδη για να τον ρωτήσω πώς νιώθει. «Τώρα που έχουν γίνει όλα, που τελειώνουν, σκέφτομαι ήδη τι θα κάνουμε του χρόνου», μου λέει. Ξεκίνησαν όλα πριν 8 χρόνια, με εκθέσεις μαθητών του Μάριου. Στην πορεία αποφάσισαν να το ανοίξουν καλώντας καλλιτέχνες και σιγά σιγά άνοιξε και κατέληξε να γίνει φεστιβάλ. Του λέω πως η θετική μου εντύπωση πηγάζει κυρίως από το γεγονός ότι το Chaniartoon είναι ένα Φεστιβάλ που έχει τα κόμικς στο επίκεντρο και τους κομίστες driving force του.
Δεν προσιδιάζει στα υπόλοιπα δρώμενα που εσχάτως ανοίγουν τόσο την ψαλίδα των πραγμάτων που περιλαμβάνουν (από gaming, επιτραπέζια, και ταινίες μέχρι cosplay). Μου απαντά απλά ότι πρότυπο του μικρού φεστιβάλ που έχουν στήσει στα Χανιά είναι κυρίως τα ευρωπαϊκά φεστιβάλ (όπως της Ανγκουλέμ στη Γαλλία) κι όχι τόσο τα αμερικανικά, γι’ αυτό κι έχει αυτόν τον χαρακτήρα. «Θέλουμε αργότερα να κάνουμε ένα άνοιγμα και προς παιχνίδια, αλλά όχι με την έννοια του gaming, αλλά παιχνίδια που περιλαμβάνουν εικονογράφηση και έχουν από πίσω μια δομημένη αφήγηση ως προς αυτό», καταλήγει.
Chaniartoon 2024: Ας δούμε όμως το 8ο διεθνές φεστιβάλ κόμικς και animation πιο αναλυτικά
Απλωμένο σε δέκα μέρες (από τις 20 έως τις 29) Σεπτεμβρίου με προφεστιβαλικές εκδηλώσεις να λαμβάνουν επίσης χώρα τα τριήμερα 6-9 και 13-15 του ίδιου μήνα σε διαφορετικά σημεία της πόλης, το φεστιβάλ διεξήχθη στο πανέμορφο θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης» σε μια προνομιακή τοποθεσία, στο λιμάνι των Χανίων. Στον περιβάλλοντα χώρο στήθηκε το artist alley με τους σχεδόν εξήντα κομίστες, τα καταστήματα κόμικς αλλά και το stage από το οποίο μας κράτησαν συντροφιά μπάντες και ντιτζέι. Στον εσωτερικό χώρο στήθηκαν οι πλούσιες (και υποδειγματικά επιμελημένες) εκθέσεις, ενώ στο θέατρο λάμβαναν χώρα οι διάφορες παρουσιάσεις, ομιλίες, εργαστήρια και συζητήσεις.
Καλεσμένοι του φετινού φεστιβάλ ήταν ο Ιταλός θρύλος των Disney κόμικς, Μάσσιμο ντε Βίτα (μπορεί να έχετε διαβάσει τις επικές ιστορίες του «Ζωδιακή Πέτρα» και «Σπαθί των Πάγων»), ο Ιάπωνας mangaka Shintaro Kago (κόμικς του κυκλοφορούν στα ελληνικά από τις εκδόσεις Jemma Press) και ο πολύ ενδιαφέρων ελληνοεβραίος κομίστας και ερευνητής πιο γνωστός για τα εννοιολογικά του κόμικς Ιλάν Μανουάχ. Τι είναι τώρα τα εννοιολογικά κόμικς; Με λίγα λόγια ο Μανουάχ με συνεχείς πειραματισμούς -τυπογραφικούς, εννοιολογικούς, περιεχομένου κ.ά.- δημιουργεί conceptual comics, έχοντας μια κριτική διάθεση πάνω στις επικρατούσες ιδεολογίες πίσω από δημοφιλή κόμικς της Δύσης αλλά και του συγκειμένου που τις περιβάλλουν. Μεταξύ πολλών άλλων, έχει φτιάξει τα πρώτα κόμικς που δημιουργήθηκαν εξ ολοκλήρου με αναδυόμενη τεχνητή νοημοσύνη.
Και οι τρεις καλεσμένοι είχαν εκθέσεις αφιερωμένες στη δουλειά τους, ενώ το πλούσιο εκθεσειακό πρόγραμμα συμπλήρωναν η Έκθεση-Αφιέρωμα στον Hugo Pratt, δημιουργό του Κόρτο Μαλτέζε, που είχαμε δει και νωρίτερα φέτος στο Comicdom της Αθήνας, η έκθεση αφιέρωμα στα 10 χρόνια του ενθέτου Καρέ-Καρέ της Εφ.Συν., έκθεση αφιερωμένη στην μεταφορά σε κόμικς του Βίου και Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά του Καζαντζάκη από τον Soloup με τίτλο «Ζορμπάς - πράσινη πέτρα ωραιοτάτη» (εκδ. Διόπτρα), η θεματική έκθεση τρόμου με έργα κόμικς πλήθους ελλήνων και ξένων σχεδιαστών, η έκθεση «Ανάμεσά μας» για την ομώνυμη συλλογική ανθολογία κόμικς τρόμου που μόλις εκδόθηκε από την ομάδα που «τρέχει» το φεστιβάλ Chaniartoon και περιλαμβάνει έντεκα πρωτότυπες ιστορίες από έλληνες κομίστες αλλά και μερικές ακόμα.
"In un periodo di diversi e dolorosi tagli alle testate Disney da parte di Panini, la pubblicazione del nuovo numero di...
Posted by Papersera on Saturday, August 11, 2018
Στις πολύ ενδιαφέρουσες στιγμές του φεστιβάλ, πέραν από τη συγκινητική αφιερωματική εκδήλωση στον Μάσσιμο ντε Βίτα και τη συζήτησή του μ’ ένα κοινό που αποτελούνταν από γονείς και τα παιδιά τους με όλους να έχουν μεγαλώσεις με τις ντίσνεϊ ιστορίες που κατασκεύασε ο ιταλός μαέστρος, ήταν η συζήτηση για τα κόμικς και την τεχνητή νοημοσύνη. Τα αίματα άναψαν καθώς το θέμα της τεχνητής νοημοσύνης είναι πέραν από επίκαιρο και ευαίσθητο καθώς διεγείρει τα πνεύματα και συχνά δημιουργούνται εντάσεις μεταξύ υποστηρικτών και πολέμιων. Έτσι και στα κόμικς. Ακούστηκαν πολλά ενδιαφέροντα πράγματα τόσο από συζητητές όσο και από το κοινό. Η συμμετοχή του Μανουάχ στο πάνελ ήταν κάτι παραπάνω από χρήσιμη γιατί πέραν από μια αναπολογητική και συγχρόνως νηφάλια ματιά που υποδέχεται το νέο φαινόμενο, έδινε συγχρόνως τον τόνο και έθετε το πλαίσιο, έχοντας ο ίδιος χειριστεί τα εργαλεία αυτά για να κατασκευάσει κόμικς και γνωρίζοντας το διεθνές συγκείμενο από πρώτο χέρι.
Comics & Artificial Intelligence. I am very happy to announce that our work and research is featured in NeurIPS, the...
Posted by Ilan Manouach on Saturday, December 12, 2020
Αξίζουν πραγματικά συγχαρητήρια στους συντελεστές αυτού του μικρού περιφερειακού φεστιβάλ κόμικς. Το πολυσυλλεκτικό του πρόγραμμα αποτελεί υπόδειγμα για εκδηλώσεις που αφορούν μια από τις πιο δυναμικά εξελισσόμενες τέχνες σήμερα: αυτή των κόμικς. Το Chaniartoon είναι ένα φεστιβάλ στην άκρη της Ευρώπης με το βλέμμα στραμμένο στην καρδιά της.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σύγχρονη τέχνη, γλυπτική, φωτογραφία γεμίζουν το καλοκαίρι μας με όμορφες εικόνες
Ένα πρότζεκτ αφιερωμένο στον ρόλο και την έννοια του χορού
Ο ζωγράφος παρουσιάζει παράλληλα τις εκθέσεις «Κλεμμένος Πειρατής» και «Beauty and Blue» στην Kapopoulos Fine Arts και στο «Πάτμιον» Πνευματικό Κέντρο.
Η πρώτη Cycladic Biennale ανοίγει τον διάλογο ανάμεσα στη σύγχρονη τέχνη, τη μνήμη και τον νησιωτικό χώρο, μετατρέποντας το νησί σε έναν ανοιχτό εκθεσιακό χάρτη
Η έκθεση Jeux des Échos παρουσιάζεται στην Galerie Basia Embiricos, στο Marais, στο πλαίσιο του Paris Design Week 2026
Η Κατερίνα Χάρου παρουσιάζει την έκθεση Studio per l'Eternità στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κυθήρων, σε επιμέλεια της Μαρίας Κασιμάτη Τσούτσια
Ο ιστορικός τέχνης και επιμελητής δεν αφηγείται ιστορίες άλλων, αλλά επιμελείται το ίδιο του το βλέμμα: τις εμμονές, τις επιστροφές και τις αγάπες που το διαμόρφωσαν.
46 καλλιτέχνες από 10 διαφορετικές χώρες της υφηλίου, θα φωτίσουν τα ζητήματα του σύγχρονου κόσμου, μετατρέποντάς τα σε μια εμπειρία συλλογικού στοχασμού, ενσυναίσθησης και θεραπείας
Έξι νέοι καλλιτέχνες καλούνται να δημιουργήσουν έργα για την καλοκαιρινή ραστώνη στην έκθεση «Midsummer Party: Reflections on Space and Time — Don’t Ask Me Why»
Διεθνής τιμή για τον επιδραστικό καλλιτέχνη σε ειδική τελετή στο Κονσερτχεμπάου του Άμστερνταμ
H Μαργαρίτα Αθανασίου, η Βαλίνια Σβορώνου, η Σοφία Κουλουκούρη, ο Κοσμάς Νικολάου, η Βέρα Χοτζόγλου και ο Κωνσταντίνος Δουμπενίδης μιλούν στην ATHENS VOICE
Ένας εικαστικός διάπλους ανάμεσα στο χθες και το σήμερα, το μυθικό και το καθημερινό, το εθνικό και το παγκόσμιο
Η ατομική της έκθεση παρουσιάζεται στο Παλαιό Σχολείο του Κάστρου, στη Σίφνο
Από το «It's Greek to me» στην αναγέννηση των ελληνικών γραμμάτων στη Δύση
Ο Απόστολος Τσορφόλιας και ο Βασίλης Χριστοδούλου μιλούν για κοινή εικαστική δράση «Σκαλωσιά» στο χώρο της Νοταρά 44
Σύγχρονη τέχνη σε ένα παραδοσιακό σπίτι στον οικισμό Σαν Μιχάλη
Εικαστική έκθεση εμπνευσμένη από την Οδύσσεια του Christopher Nolan
Μια βόλτα στο κέντρο χρειάζεται και μια μικρότερη ή μεγαλύτερη δόση... τέχνης
Η εικαστικός και επιμελήτρια εκθέσεων μίλησε στην ATHENS VOICE για το κανάλι της στο YouTube
Εγκαινιάζεται στο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας την Τετάρτη 22 Ιουλίου
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.