Εικαστικα

Costas Picadas - Anatomy unveiled στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Σαντορίνης

Ένας αρμονικός διάλογος με τον Άρη Κατσιλάκη

62222-137653.jpg
A.V. Team
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Costas Picadas - Anatomy unveiled στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Σαντορίνης

Costas Picadas - Anatomy unveiled στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Σαντορίνης

To Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Σαντορίνης παρουσιάζει ως το τέλος Σεπτεμβρίου 2024 τους καλλιτέχνες Κώστα Πηγαδά και Άρη Κατσιλάκη σε μια έκθεση με ξεχωριστά έργα των δύο οραματιστών καλλιτεχνών, οι οποίοι μέσα από μια μοναδική συνεργασία, παρουσιάζουν έναν αρμονικό διάλογο μεταξύ των διαφορετικών αλλά συμπληρωματικών καλλιτεχνικών τους εκφράσεων.

Κώστας Πηγαδάς, «Εγκέφαλος», «Καρδιά», «Πνεύμονες»
Κώστας Πηγαδάς, «Εγκέφαλος», «Καρδιά», «Πνεύμονες»

Ο Κώστας Πηγαδάς μας προσκαλεί σε ένα βασίλειο όπου η τέχνη συνυπάρχει άψογα με την τεχνολογία. Η σειρά των εκτυπώσεών του, που περιλαμβάνει τα έργα «Γόνατο», «Καρδιά», «Εγκέφαλος» και «Πνεύμονες», μαγεύει με τα υπερρεαλιστικά χρυσά όργανα και τα φύλλα που φυτρώνουν μοναχικά μέσα σε ένα κατάλευκο χαρτί. Ως ένας ευέλικτος καλλιτέχνης πολλών μέσων, ο Πηγάδας κινείται άνετα μεταξύ ζωγραφικής, φωτογραφίας και βίντεο. Εστιάζοντας σε ψηφιακές εκτυπώσεις, που βασίζονται σε τρισδιάστατα μοντέλα ανθρώπινης ανατομίας, αποκαλύπτει την περίπλοκη ομορφιά της κυτταρικής ζωής σε μικροκοσμική και μακροκοσμική κλίμακα, δένοντας τα έργα του αρμονικά με τα εντυπωσιακά γλυπτά του Κατσιλάκη.

Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Σαντορίνης
Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Σαντορίνης

Λίγα λόγια για τον Κώστα Πηγαδά

Ο Κώστας Πηγαδάς γεννήθηκε στα Ιωάννινα. Σπούδασε Καλές Τέχνες στην École des Beaux-Arts και Ιστορία της Τέχνης στη Σχολή του Λούβρου στο Παρίσι. Τα έργα του, έχουν εκτεθεί σε περισσότερες από 90 εκθέσεις σε διάφορες χώρες. Από το 1994 ζει και εργάζεται στη Νέα Υόρκη και προσπαθεί συνεχώς να χτίσει γέφυρες ανάμεσα στην τέχνη και την επιστήμη.

Με την τέχνη του, φιλοδοξεί να οδηγήσει την εμπειρία του θεατή πέρα από την συναισθηματική πρόκληση, σε μια ανταπόκριση που θα επεκτείνει τη συνείδηση και θα επηρεάζει σώμα και ψυχή.

Σύμφωνα με τον ίδιο: «Ζούμε σε μια εποχή όπου πολλοί άνθρωποι έχουν αποκοπεί εδώ και καιρό από τα φυσικά περιβάλλοντα που κάποτε βοηθούσαν στη ρύθμιση του νευρικού μας συστήματος. Όταν όμως επιστρέφουμε στη φύση, επανέρχεται στη μνήμη μας η συμβίωση που αναπτύξαμε μαζί της καθ' όλη τη διάρκεια της εξέλιξης».

Costas Picadas - Anatomy unveiled στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Σαντορίνης

Η σειρά Anatomy unveiled εμπνέεται σε μεγάλο βαθμό από αυτές τις επιστημονικές πραγματικότητες, με στόχο να προκαλέσει μια εμπειρία που δεν είναι μόνο οπτικά και γνωστικά διεγερτική για τον θεατή, αλλά προάγει επίσης την ευεξία και ενθαρρύνει την ψυχική και σωματική υγεία.

H ατομική έκθεση του Πηγαδά υπενθυμίζει ότι είναι καλό κατά καιρούς να απομακρύνουμε το βλέμμα μας από το άμεσο τεχνολογικό μας παρόν, όπου ο νους και το σώμα μας συχνά διαχωρίζονται και να σκεφτούμε για λίγο την ποιητική τους επανένωση.

Άρθρα, κριτικές και αναλύσεις του έργου του, εμφανίζονται σε καταλόγους ατομικών και ομαδικών εκθέσεων, καθώς και σε εφημερίδες και περιοδικά στη Γαλλία, την Ελλάδα και τη Νέα Υόρκη, όπως το Zing Magazine, το Absolute Arts, το New York Spaces, το Whitehot, το Flash Art και άλλα.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Άποψη της έκθεσης "Δημοκρατία" στην Εθνική Πινακοθήκη
«Δημοκρατία»: μια έκθεση για την πολιτική λειτουργία της τέχνης στον ευρωπαϊκό νότο

140 έργα από 55 δημιουργούς ανιχνεύουν τις καλλιτεχνικές πρακτικές που γεννήθηκαν μέσα από τον αγώνα για ελευθερία σε Ελλάδα, Ισπανία, Πορτογαλία τις δεκαετίες 1960-1970

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.