Εικαστικα

Αναστάσης Παναγής Μελέτης: Όταν το Gothic συναντήθηκε με τον Albert Camus

H πρώτη του έκθεση με τίτλο «Tales of the green heart» παρουσιάζεται στο Okay Space

1981395_693844203972406_824273566.jpg
Αντώνης Θεοχάρης Κιούκας
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Αναστάσης Παναγής Μελέτης, «Tales of the green heart» στο Okay Space

Αναστάσης Παναγής Μελέτης: Η εικαστική του έκθεση «Tales of the green heart» στο Okay Space

Στο Okay Space παρουσιάζεται η πρωτότυπη εικαστική έκθεση του Αναστάση Παναγή Μελέτη, με τίτλο «Tales of the green heart». Η έκθεση είναι μια πολυμεσική εγκατάσταση, γεμάτη από τεκμήρια φυσικών καταστροφών. Το Okay Space μετατρέπεται στο εγκαταλελειμμένο εργαστήριο ενός ψευδό-επιστήμονα που μέσω τελετουργιών, μάταια προσπαθεί να σώσει τον κόσμο. Φύση και μυθολογία συμπλέκονται με την υπαρξιακή εμπειρία του καλλιτέχνη. Όλα γύρω σαπίζουν, γίνονται τοξικά, δεν υπάρχει πια ζωή. Στο κέντρο της έκθεσης κυριαρχεί μια καρδιά, πράσινη που στάζει δηλητήριο. Είναι μία «πράσινη» έκθεση. Το πράσινο με τη διττή σημασία του, ως ζωτικό και νοσηρό, καταλαμβάνει τον χώρο, που λειτουργεί ως άγονο πλέον έδαφος, μολύνοντάς τον.

Αναστάσης Παναγής Μελέτης, «Tales of the green heart» στο Okay Space

Ο Αναστάσης Παναγής Μελέτης μιλάει για την έκθεσή του, «Tales of the green heart», στο Okay Space

«Βασική έμπνευση για το έργο αυτό αποτελεί η ιστορία της οργισμένης θεάς Δήμητρας, όταν εκείνη πληγωμένη αποσύρεται από τον κόσμο, εγκαταλείποντας την ανθρωπότητα στον αφανισμό. Όπως η Δήμητρα, έτσι και ο ερευνητής έχει αποσυρθεί. Το “εργαστήριο”, στοιχειωμένο πια, κατοικείται από μια πράσινη καρδιά από την οποία αναβλύζει δηλητήριο.  Διάσπαρτα, κατεστραμμένα και συγχωνευμένα υλικά, νεκρά φυτά, τελετουργικά αντικείμενα, ανθρώπινα μέλη, μαζί με ότι έχει απομείνει από την έρευνα του εξαφανισμένου επιστήμονα λειτουργούν σαν στοιχεία για την ανασύνθεση μίας θραυσματικής ιστορίας» μας λέει ο Μελέτης.

Αναστάσης Παναγής Μελέτης, «Tales of the green heart» στο Okay Space

Ο Μέλετης βρίσκει και κομματιάζει χρησιμοποιημένο χαρτί, εφημερίδες, βιβλία, σχέδια και ανακυκλώνοντας τα φτιάχνει εύθραυστες επιφάνειες. Πάνω τους αφηγείται ιστορίες απομάκρυνσης, για θυμωμένες Θεές που αυτοακρωτηριάζονται και χαρακτήρες που βρίσκουν την σωτηρία τους, όταν μετατρέπονται σε φυτομορφικά και υβριδικά όντα. Ο καλλιτέχνης επικεντρώνεται στο αποτύπωμα της αλληλεπίδρασης του ανθρώπου στη φύση και σε αρχαίους “πράσινους” μύθους και τελετές που σχετίζονταν με αυτή. Και ταυτόχρονα σε μία παράλληλη αφήγηση, επεξεργάζεται τη ματαίωση και το συναισθηματικό κενό που αφήνει  πίσω της το τραυματικό τέλος μιας σχέσης. Παραλληλίζει, τη συνθήκη που προκαλεί αυτή η πληγή με μια κατάρρευση που ξεκινά από μέσα και κατακλύζει τον κόσμο, με μια ολοκληρωτική φυσική καταστροφή. Οι μύθοι και η τελετουργία έρχονται – ίσως – να δώσουν τη λύση, τη διέξοδο ή ακόμη και τη λύτρωση. Το ατομικό βίωμα του τραύματος, που ο Αναστάσης Παναγής Μελέτης ταυτίζει με την αποσύνθεση του φυσικού περιβάλλοντος, επεκτείνεται στο συλλογικό μέσω της επανοικειοποίησης και του επαναπροσδιορισμού των μύθων και της τελετουργίας - εκτονώνοντας έτσι κάτι που αλλιώς θα έμενε στο ασυνείδητο. Ο καλλιτέχνης, ως ερευνητής, κυριευμένος από τη ζωογόνο και καταστροφική δύναμη των προϊστορικών γυναικείων θεοτήτων της φύσης, παρατηρεί και καταγράφει, μεταμορφώνεται κι ο ίδιος καθώς ψάχνει απαντήσεις.

Η έκθεση προκαλεί το κοινό να επανεξετάσει τη σχέση του με τους μύθους και τη φύση, αναζητώντας λύσεις και διέξοδο σε ένα κόσμο όπου η καρδιά, ως συμβολικό κέντρο ζωής, αν και δηλητηριασμένη, παραμένει ακέραιη και δύναται να αναγεννηθεί.

Αναστάσης Παναγής Μελέτης, «Tales of the green heart» στο Okay Space

Βιογραφικό Αναστάση Παναγή Μελέτη

Ο Αναστάσης Παναγής Μελέτης, είναι εικαστικός, performer και σκηνοθέτης που ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Το 2022 απέκτησε Ενσωματωμένο Δίπλωμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στις Καλές Τέχνες, στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας.

Στο έργο του, συχνά συνδυάζει ψηφιακά μέσα, εγκαταστάσεις, κατασκευές, ζωγραφική και επιτελέστηκες ενέργειες για να δημιουργήσει θραυσματικά μυθολογικά περιβάλλοντα και υβριδικά όντα, που τα κατοικούν. Η έρευνά του αγγίζει θεματικές όπως η μετα-ψηφιακή εποχή, η οικολογία, η queer αρχαιολογία και ζητήματα φύλλου, σεξουαλικότητας και ανισότητας. Μέσω της πρακτικής του εξετάζει πολιτισμικά κατάλοιπα και επιχειρεί να φέρει στο φως τις ψυχολογικές και κοινωνικές διαδικασίες που συμβάλλουν στον σχηματισμό ταυτοτήτων. Το 2023 επικεντρώθηκε στη δημιουργία της πρώτης του μικρού μήκους ταινίας "The Wooden Dear", η οποία αυτή τη στιγμή βρίσκεται στo τελικό στάδιο του Post Production.

Το έργο του έχει εκτεθεί σε εικαστικούς χώρους, ιδρύματα και διοργανώσεις όπως: στο P.S. Communitism (2023), στο Okay Space (2022), στα Performance Rooms (2022), στη Cantina Antisocial (2022), στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας (2022), στο HEAD 2 HEAD festival (2021), στο Art Athina Online (2021), στο Ίδρυμα Μιχάλη Κακογιάννη (2018) και στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών (2017).

Έχει επίσης εργαστεί για καλλιτέχνες όπως ο Δημήτρης Παπαϊωάννου (Transverse Orientation, 2021) και έχει συνεργαστεί ως performer με τον Νίκο Ναυρίδη (Noli me Tangere, 2019), τον Πάνο Σκλαβενίτη (Cargo, 2019) και τον Μάριο Σταμάτη (Τnugdal’s Decent, 2024).

Αναστάσης Παναγής Μελέτης, «Tales of the green heart» στο Okay Space

Info
Διάρκεια έκθεσης: 31 Μαΐου -16 Ιουνίου 2024
Ημέρες & Ώρες Λειτουργίας: Τρίτη με Κυριακή, 17:00 - 21:00
Επιμέλεια έκθεσης: Captain
Stavros
Project
development: Αναστάσης Παναγής Μελέτης, Μαρίζα Κεφαλά
Επιμελητικό κείμενο: Μαρίζα Κεφαλά
Διεύθυνση Παραγωγής: Anastasia
Qka, Μαρίζα Κεφαλά
Επικοινωνία: Κατερίνα Π. Τριχιά
Τοποθεσία: Okay
Space, Κεφαλληνίας 7, Αθήνα 113 61

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Άποψη της έκθεσης "Δημοκρατία" στην Εθνική Πινακοθήκη
«Δημοκρατία»: μια έκθεση για την πολιτική λειτουργία της τέχνης στον ευρωπαϊκό νότο

140 έργα από 55 δημιουργούς ανιχνεύουν τις καλλιτεχνικές πρακτικές που γεννήθηκαν μέσα από τον αγώνα για ελευθερία σε Ελλάδα, Ισπανία, Πορτογαλία τις δεκαετίες 1960-1970

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.