Εικαστικα

Τέχνη: 8 ραντεβού για τις 11-17 Απριλίου

James Turrell στην Gagosian, Slow art day στο Ίδρυμα Β.&Ε. Γουλανδρή, Γιώργος Χαδούλης στη Σκουφά κ.ά.

woman_guest.jpg
Ιωάννα Γκομούζα
ΤΕΥΧΟΣ 912
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Slow art day στο Μουσείο Ιδρύματος Β. & Ε. Γουλανδρή
Slow art day στο Ίδρυμα Β. & Ε. Γουλανδρή: πάρε τον χρόνο σου μπροστά στα έργα τέχνης

Εκθέσεις και δράσεις σε Ίδρυμα Β.&Ε. Γουλανδρή, Gagosian, γκαλερί Σκουφά, Space52, Callirrhoe, ΔΛ Gallery

Έρχονται την εβδομάδα 11-17 Απριλίου

Δες τέχνη με το πάσο σου
Slow Art Day αυτό το Σάββατο και το Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή στο Παγκράτι μας προτρέπει να… κατεβάσουμε ταχύτητα και αφιερώσουμε λίγα περισσότερα λεπτά στοχασμού μπροστά σε επιλεγμένα έργα της συλλογής του (ένα κινεζικό ταφικό ειδώλιο της δυναστείας Τανγκ, πίνακες των A.R. Penck και Γιώργου Ρόρρη και το «Τοπίο Λονδίνου – Picadilly Circus I» της Chryssa). Επιπλέον, ετοιμάζει δράσεις ενσυνειδητότητας με την ιστορικό τέχνης Λύντια Πετροπούλου και επίκεντρο το έργο «Ενενήντα εννέα κεφάλια» του Φρίντενσραϊχ Χούντερτβασερ.
Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή, 13 Απριλίου στις 10:00-18:00 

Ο James Turrell και το «Φως της παρουσίας»
«Δεν είμαστε φτιαγμένοι για τον ήλιο του μεσημεριού, είμαστε φτιαγμένοι για το λυκόφως. Όταν το φως λιγοστεύει, η κόρη διαστέλλεται και τότε μπορούμε πραγματικά να το αισθανθούμε», δηλώνει. Ο Αμερικανός διάσημος καλλιτέχνης, άλλωστε, από το 1966 χρησιμοποιεί το φως ως υλικό του επιδιώκοντας να εξερευνήσει τα όρια της όρασης και της ψυχολογικής αντίληψης. Στην Αθήνα περιμένουμε τα έργα του Knowing Light (2007) και Rounded Up (2024), από την ενότητα Glass Series, που παρουσιάζουν πεδία φωτός τα οποία βλέπει ο θεατής μέσα από γεωμετρικά ανοίγματα.
Gagosian, 11 Απριλίου-25 Μαϊου (εγκαίνια στις 19:00-22:00)

James Turrell, Knowing light, 2007
James Turrell, Knowing light, 2007

Τα «Νέα τοπία» του Γιώργου Χαδούλη
Είκοσι νέα έργα, σοδειά της τελευταίας τριετίας, παρουσιάζει ο Γιώργος Χαδούλης. Τοπία ριζωμένα στη μνήμη του, σκηνικά που έχει ζήσει και εξερευνήσει αποτυπώνονται με λάδια σε καμβάδες μεγάλων διαστάσεων και μελάνια σε χαρτί. Ένα ταξίδι σε πευκόφυτες ακτογραμμές, πελαγίσιες βίστες με λευκά ιστία στο κάδρο και καλοκαιρινές βουτιές στη θάλασσα από τα βράχια.
Γκαλερί Σκουφά, 11 Απριλίου έως 11 Μαΐου (εγκαίνια στις 19:30-21:30) 

Γιώργος Χαδούλης, "Swimmers 21"
Γιώργος Χαδούλης, "Swimmers 21"

Ό,τι αγγίζω, γίνεται εγώ
Μια έρευνα για το πώς διασταυρώνονται χειρονομίες, γλώσσα και αξία, η έκθεση που επιμελείται η Κύπρια επιμελήτρια Ευαγόρια Δαπόλα είναι επηρεασμένη από το δοκίμιο «Το κλειδί του Βερολίνου» του φιλοσόφου και κοινωνιολόγου Μπρούνο Λατούρ. Η ιδέα πηγάζει από τα αρχαία ερείπια, με στόχο να επανεξετάσει τις αντιδράσεις μας στα αρχαία αντικείμενα που εξάγονται από τα εγγενή τους συστήματα, τις ιδιαίτερες γεωγραφίες και τις συμπεριφορές τους. Στο αφιέρωμα συμμετέχουν οι εικαστικοί Κωστής Βελώνης, Έλλη Αντωνίου, Φάνος Κυριάκου, Δημήτρης Κοντοδήμος, Σωκράτης Σωκράτους και Διονύσης Χριστοφιλογιάννης. Την έκθεση θα πλαισιώσουν αναγνώσεις, προβολές, συζητήσεις και μια σχετική έκδοση.
Space52, 12 Απριλίου έως 4 Μαΐου (εγκαίνια στις 17:00)

Κωστής Βελώνης, "Marble, Labour and the Sun", 2024
Κωστής Βελώνης, "Marble, Labour and the Sun", 2024

Διπλό ραντεβού στη Σίνα
Με εκθέσεις της Olivia Coeln («Bunch») αλλά και της Πάκυς Βλασσοπούλου («We need to do more: magical thinking») θα κυλήσει το υπόλοιπο της άνοιξης στο Callirrhoë. Εκκινώντας από την ικανότητα των παιδιών να βυθίζονται σε φανταστικούς φανταστικούς κόσμους κι έτσι να αντιλαμβάνονται και να αλληλεπιδρούν με τον κόσμο από διαφορετικές οπτικές γωνίες, η Βλασοπούλου δημιουργεί καταφύγια για διάφορα πλάσματα, καλλιεργώντας την αίσθηση της ασφάλειας και του ανήκειν.
Callirrhoe, 12 Απριλίου έως 25 Μαΐου (εγκαίνια στις 19:00-22:00)

Home(r) keeps me alive
Στο πλαίσιο του προγράμματος RETURN2ITHACA curating art & artists του καθιερωμένου φεστιβάλ στην Ιθάκη, εννέα φωτογράφοι διερευνούν την έννοια του ομηρικού νόστου και την ανάγκη επιστροφής ως ένα ταξίδι στις ανέγγιχτες ρίζες και την εστία. Μέσα από προσωπικές διαδρομές, διυποκειμενικές σχέσεις και πολιτιστικές αλληλεπιδράσεις και με κριτική ματιά οι καλλιτέχνες σχολιάζουν ζητήματα πολιτικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά. Συμμετέχουν οι: Κατερίνα Διγώνη, Ηλίας Λόης, Αντωνία Πετρίτη, Iris Demain, Elba Haxel, Massimiliano Gatti, Mauro Fiorito, Mafalda Rakos, Irene Zottola. Την έκθεση επιμελούνται οι Νίνα Κασσιανού και Alejandro Castellote.
ΔΛ Gallery, 13 Απριλίου έως 29 Ιουνίου (εγκαίνια στις 15:00-21:00)

Οι «κόμβοι» της Ερμιόνης Συρογιαννοπούλου
Απόφοιτος της ΑΣΚΤ, όπου σπούδασε ζωγραφική κοντά στους Μιχάλη Μανουσάκη, Κώστα Τσώλη και Μάριο Σπηλιόπουλο και σκηνογραφία με την Λίλη Πεζανού, η 26χρονη εικαστικός παρουσιάζει την πρώτη της ατομική έκθεση. Ο τίτλος «Knots» προϊδεάζει για μια επίμονη χειρωναξία που βασίζεται στην επανάληψη και επιδιώκει την κίνηση καθώς πλέκει τα σύρματά της δένοντας σ’ έναν κάνναβο ένα πλήθος από ακίδες.
ΔΛ gallery, 13 Απριλίου έως 29 Ιουνίου (εγκαίνια στις 15:00-21:00)

Ερμιόνη Συρογιαννοπούλου, από την έκθεση "Knots"

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ