Εικαστικα

Slow Art Day: απολαμβάνοντας τέχνη σε αργή κίνηση

Το Σάββατο 13 Απριλίου μουσεία και πολιτιστικά ιδρύματα σε όλο τον κόσμο μας προσκαλούν να πάρουμε τον χρόνο μας καθώς περιεργαζόμαστε τα έργα τέχνης

woman_guest.jpg
Ιωάννα Γκομούζα
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Slow art day στο Μουσείο Ιδρύματος Β. & Ε. Γουλανδρή
Slow art day στο Μουσείο Ιδρύματος Β. & Ε. Γουλανδρή

Slow Art Day 2024 στο Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή στο Παγκράτι και το MOMus – Μουσείο Φωτογραφίας στη Θεσσαλονίκη

Χαλάρωσε το βλέμμα σου, το πρόσωπο, τον αυχένα, τους ώμους σου. Πάρε τρεις βαθιές εισπνοές. Δώσε προσοχή στους ήχους γύρω σου. Όταν νιώσεις έτοιμος/η, παρατήρησε το έργο τέχνης που αποκαλύπτεται μπρος σου, αλλά από απόσταση, ώστε να μπορέσεις να το δεις ολόκληρο. Άσε τα μάτια σου να περιηγηθούν αργά πάνω στην επιφάνειά του. Ποιες σκέψεις σου προκαλεί; Τι σε κάνει να αισθάνεσαι; Σου θυμίζει κάτι; Παρατήρησε τις γραμμές, τα σχήματα, τα χρώματα, τις υφές, τις μορφές, τα υλικά. Τι προσπαθεί, άραγε, να επικοινωνήσει ο καλλιτέχνης; Αξίζει να μετακινηθείς για να το απολαύσεις από διαφορετικές οπτικές γωνίες. Διακρίνεις αλλαγές;

Με τέτοιες οδηγίες περιήγησης θα μας υποδεχτεί το Σάββατο 13 Απριλίου το Ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή, το πρώτο αθηναϊκό μουσείο που συμμετέχει στην Slow Art Day.

Τι είναι η Slow Art Day

Όταν σύμφωνα με έρευνες ο χρόνος που αφιερώνει ένας επισκέπτης σε κάθε μουσειακό έκθεμα κυμαίνεται μόλις σε λίγα δευτερόλεπτα (χωρίς να ξεπερνά το μισό λεπτό), ο συγκεκριμένος διεθνής θεσμός μας προσκαλεί να πάρουμε τον χρόνο μας, να κατεβάσουμε ταχύτητα και να αδράξουμε τα δώρα που προσφέρει η αργή παρατήρηση. Nα αφουγκραστούμε και να κατανοήσουμε καλύτερα τα έργα τέχνης, ακόμα και να τα εντάξουμε σε μια συζήτηση που θα έχουμε με φίλους.

Το εγχείρημα ξεκίνησε επίσημα το 2010 και έκτοτε δεν λείπει από τον προγραμματισμό μουσείων και γκαλερί διεθνώς, με περισσότερες από 1.500 εκδηλώσεις σε ετήσια βάση, ακόμα και στην Ανταρκτική! Στη φετινό ραντεβού «επιβράδυνσης» συμμετέχουν από το Εθνικό Μουσείο της Στοκχόλμης στη Σουηδία ως το The Arts House Trust στη Νέα Ζηλανδία και από το Altes Museum του Βερολίνου έως την Εθνική Πινακοθήκη της Σιγκαπούρης.

Slow art day στο Μουσείο Ιδρύματος Β. & Ε. Γουλανδρή
Slow art day στο Ίδρυμα Β. & Ε. Γουλανδρή: πάρε τον χρόνο σου μπροστά στα έργα τέχνης

H Slow Art Day στο Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή

Το γνωστό αθηναϊκό μουσείο στο Παγκράτι μας προσκαλεί να βιώσουμε την εμπειρία εστιάζοντας σε τέσσερα επιλεγμένα έργα της μόνιμης συλλογής του: το «Άλογο με ιπποσκευή» στον πρώτο όροφο -ένα κινεζικό ταφικό ειδώλιο από εφυαλωμένο πηλό του 8ου αιώνα της δυναστείας Τανγκ-, «Το Κόκκινο Ψάρι» του A.R. Penck στον δεύτερο όροφο, την «Μεγάλη σπουδή στο κόκκινο του Καδμίου» του Γιώργου Ρόρρη στον τρίτο όροφο και το «Τοπίο Λονδίνου – Picadilly Circus I» από την Chryssa στον τέταρτο όροφο.

Την ίδια ημέρα θα πραγματοποιηθούν, επίσης, δυο δράσεις ενσυνειδητότητας (mindfulness) στο πλαίσιο του προγράμματος «Mindfulness στο Μουσείο» που στοχεύει να βοηθήσει τους συμμετέχοντες να γίνουν ενεργοί, συνειδητοί θεατές, ενθαρρύνοντάς τους να αντλήσουν πληροφορίες και γνώση από αυτά που βλέπουν και αισθάνονται, πέρα από αυτά που ήδη γνωρίζουν για την κατανόηση ενός έργου ή αντικειμένου τέχνης. Ένα «διαλογιστικό ταξίδι», που σύμφωνα με τους διοργανωτές, χρησιμεύει ως μέσο ενδυνάμωσης και συμβάλλει στην βελτίωση της προσοχής και της συγκέντρωσης, την τόνωση της μνήμης, την μείωση του άγχους, τη διαχείριση του στρες και την καλλιέργεια συναισθημάτων.

Παρέα με την ιστορικό τέχνης, εικαστική εκπαιδευτικό και εκπαιδεύτρια ενσυνειδητότητας Λύντια Πετροπούλου, το κοινό θα εστιάσει στο έργο «Ενενήντα εννέα κεφάλια» του Friedensreich Hundertwasser. Η πρώτη δράση, από τις 11.00 έως τις 12.00, θα πραγματοποιηθεί για γονείς και παιδιά από 7 ετών και άνω, ενώ η δεύτερη, από τις 12.30 έως τις 13.45, απευθύνεται σε ενήλικες.

Nelly’s
Έλλη Σουγιουλτζόγλου-Σεραϊδάρη (Nelly’s) Η Ρωσίδα χορεύτρια Elizaveta (Lila) Nikolska στην Ακρόπολη, Νοέμβριος 1930 © Μουσείο Μπενάκη/Φωτογραφικά Αρχεία

Slow Art Day 2024 στο MOMus Μουσείο Φωτογραφίας

Τον θεσμό, πάντως, γνωρίσαμε στην Ελλάδα πρώτα στα βόρεια, αφού ο Μητροπολιτικός Οργανισμός Μουσείων της Θεσσαλονίκης μας έχει ήδη στείλει σχετικά καλέσματα στο παρελθόν.

Φέτος το Σάββατο 13 Απριλίου μας προσκαλούν σε μια ειδική παρουσίαση στην έκθεση Nelly’s στο Μουσείο Φωτογραφίας στο λιμάνι. Όσοι συμμετέχουν, θα παρακολουθήσουν αρχικά ένα μάθημα σύντομης γιογκικής πρακτικής, με την φωτογράφο και πιστοποιημένη δασκάλα της γιόγκα Ιωάννα Φωτιάδου. Ενώ στη συνέχεια θα έχουν τον χρόνο να παρατηρήσουν και να «διαβάσουν» επιλεγμένα έργα της έκθεσης για 10 λεπτά το καθένα, πριν συζητήσουν την εμπειρία τους με τους επιμελητές του μουσείου πίνοντας καφέ με θέα τη θάλασσα.

Το μεγάλο αφιέρωμα στην επιδραστική φωτογράφο, που ξεκίνησε από το Μουσείο Μπενάκη, ξετυλίγει τη διαδρομή της με άξονες τις τρεις πόλεις στις οποίες διαμόρφωσε το καλλιτεχνικό της βλέμμα. Από τα χρόνια της μαθητείας της στη Δρέσδη στις αρχές του 1920, την άφιξή της στην Αθήνα και τη δυναμική της παρουσία στα φωτογραφικά δρώμενα της πόλης έως το 1966, όταν πια συνταξιοδοτήθηκε μετά από 27 χρόνια ακάματης εργασίας στη Νέα Υόρκη.

INFO:

Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή
Ερατοσθένους 13, Παγκράτι, 210 725 2895
Σάββατο 13 Απριλίου, στις 10:00-18:00

MOMus - Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης
Αποθήκη Α, προβλήτα Α, λιμάνι, 2310 566716
Σάββατο 13 Απριλίου, 17:00-20:00
Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής έως και την Πέμπτη 11 Απριλίου 2024 στο 2310 566716. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ