Πολιτικη & Οικονομια

10 ερωτήσεις και απαντήσεις για τους «Σπαρτιάτες» και την Ακροδεξιά

Μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου η επόμενη Ευρωβουλή θα μείνει χωρίς «Σπαρτιάτες»

giannis-meimaroglou.jpg
Γιάννης Μεϊμάρογλου
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
10 ερωτήσεις και απαντήσεις για τους «Σπαρτιάτες» και την Ακροδεξιά
© ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

«Σπαρτιάτες» και Ακροδεξιά: 10 ερωταπαντήσεις μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου να μην συμμετάσχει το κόμμα στις Ευρωεκλογές 2024

 

1. Μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου η επόμενη Ευρωβουλή θα μείνει χωρίς «Σπαρτιάτες»;

Το σίγουρο είναι ότι η επόμενη Ευρωβουλή δεν θα έχει εκπροσώπους του κόμματος «Σπαρτιάτες». Ωστόσο θα έχει, από την Ελλάδα, εκπροσώπους από κόμματα των οποίων οι υποψήφιοι μπορεί να προσελκύσουν «Σπαρτιάτες» ψηφοφόρους.

Επίσης η νέα Ευρωβουλή προβλέπεται ότι θα έχει και «Σπαρτιάτες» που θα εκλεγούν από άλλες χώρες από κόμματα με παρεμφερή «ιδανικά και οράματα».

2. Τι θα κάνουν οι ψηφοφόροι των «Σπαρτιατών» μετά την απαγόρευση της καθόδου του κόμματός τους στις Ευρωεκλογές;

Οι «Σπαρτιάτες» ψηφοφόροι θα θελήσουν να πάρουν εκδίκηση για τον αποκλεισμό του κόμματός τους επιλέγοντας υποψήφιους άλλων ψηφοδελτίων, συγγενικών και όχι μόνο κομμάτων. Για το σκοπό αυτό έχει ξεκινήσει ήδη μια Ακροδεξιά πλειοδοσία η οποία εκφράζεται τόσο με «κατάλληλα» για το σκοπό αυτό ονόματα στα ψηφοδέλτια όσο και με διακηρύξεις και θέσεις που στοχεύουν να συγκινήσουν το «σπαρτιάτικο» ακροατήριο. Η προεκλογική Βουλή εξελίσσεται σε θέατρο επίδειξης θρησκευτικής μισαλλοδοξίας, ρατσιστικών και εθνικιστικών απόψεων.

3. Είναι φασίστες όλοι οι ψηφοφόροι των «Σπαρτιατών»;

Πρόκειται για ένα ερώτημα-πρόσχημα που χρησιμοποιείται ευρύτατα για να αιτιολογηθεί το -ατομικό ή συλλογικό- κλείσιμο του ματιού στους «Σπαρτιάτες» ψηφοφόρους. Η ουσία είναι ότι όλοι όσοι ψήφισαν αυτό το μόρφωμα γνώριζαν πολύ καλά ότι επρόκειτο για ένα κόμμα με πραγματικό αρχηγό τον Κασιδιάρη, το οποίο ιδρύθηκε για να ξεπεράσει τον δικαστικό σκόπελο μετά την απόρριψη του κόμματός του «Έλληνες» από τον Άρειο Πάγο.

Και βέβαια ήξεραν όλοι ότι ο Κασιδιάρης ήταν από τα πρωταγωνιστικά στελέχη της εγκληματικής συμμορίας «Χρυσή Αυγή» που είναι στη φυλακή, αμετάκλητα καταδικασμένος για τη νεοναζιστική του δράση.

Από την άποψη αυτή, κάθε άλλο παρά παραπλανήθηκαν στην επιλογή τους να ψηφίσουν αυτό το κόμμα και επομένως δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία για όσους «αποδέχονται» σήμερα την ψήφο τους.

4. Είναι σωστές οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης που απαγορεύουν ή ακυρώνουν τη συμμετοχή του κόμματος «Σπαρτιάτες» στα δημοκρατικά εκλεγμένα όργανα σε Ελλάδα και Ευρώπη;

Οι αποφάσεις των θεσμικών οργάνων της Δικαιοσύνης ήταν επιβεβλημένες. Κανείς δεν θα μπορούσε να μιλάει για Κράτος Δικαίου σε μια χώρα στην οποία αλωνίζουν ατιμώρητα νεοναζιστικές συμμορίες οι οποίες ταυτόχρονα εκπροσωπούνται και στο Κοινοβούλιο.

Καμιά ανοχή, στο όνομα της δημοκρατίας, δεν μπορεί να δικαιολογηθεί απέναντι σε εγκληματικά στοιχεία που την υπονομεύουν ανοιχτά. Αντίστοιχα δεν μπορεί να υπάρξει ανοχή απέναντι στους θαυμαστές των συμπεριφορών αυτών. Η προκλητική παρουσία των «Σπαρτιατών» βουλευτών - ευχαριστίες στον Κασιδιάρη, αναφορές σε νονούς και greek mafia - δικαιολογεί απόλυτα τις τελευταίες δικαστικές αποφάσεις και ενισχύει το κύρος του Κοινοβουλευτικού θεσμού.

5. Είναι αλήθεια ότι οι δικαστικές αποφάσεις που απαγορεύουν έχουν ως αποτέλεσμα να αποδυναμώνεται η Ακροδεξιά στη χώρα μας;

Αποδείχτηκε ότι οι δυνάμεις της Ακροδεξιάς δεν αποδυναμώθηκαν. Το ποσοστό που συγκέντρωσαν οι «Σπαρτιάτες» στις τελευταίες εκλογές, αν και ιδρύθηκαν μερικές μόνο μέρες νωρίτερα, δείχνει ότι το νεοναζιστικό καρκίνωμα έχει ρίζες.

Επίσης, το σύνολο των κομμάτων που εκφράζουν ακροδεξιές απόψεις το 2023 πλησίασε εκλογικά το 15% ενώ σήμερα, με βάση τις δημοσκοπήσεις, κινείται σε ακόμα υψηλότερα επίπεδα.

Η αντιμετώπιση των ακραίων απόψεων δεν μπορεί να περιορίζεται μόνο σε δικαστικές αποφάσεις. Χρειάζονται ριζικά μέτρα και πολιτική σύγκρουση με τις αιτίες που τρέφουν τον λαϊκισμό.

6. Είναι υπαρκτός ο κίνδυνος να ακυρωθεί η πορεία προς την Ευρωπαϊκή ενοποίηση εξ αιτίας της ανόδου της Ακροδεξιάς στις ευρωεκλογές;

Η Ακροδεξιά της Ευρώπης δείχνει τον τελευταίο καιρό απειλητικά τα δόντια της καθώς βλέπει τις δυνάμεις της να αυξάνονται θεαματικά σε αρκετές χώρες. Στο πρόσφατο συνέδριο των ακροδεξιών κομμάτων στην Ιταλία ετέθη ο εκλογικός στόχος της αλλαγής του συσχετισμού των πολιτικών δυνάμεων του ευρωκοινοβουλίου ώστε η «Ακροδεξιά διεθνής» να παίξει καθοριστικό ρόλο στο σχεδιασμό της μελλοντικής πορείας της ΕΕ.

Αν η ανοδική αυτή πορεία επιβεβαιωθεί στις ευρωεκλογές αλλά και στη συνέχεια, στις κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις στη Γαλλία και στη Γερμανία τότε το όραμα της ευρωπαϊκής ενοποίησης θα θολώσει ακόμα περισσότερο και θα απομακρυνθεί.

7. Κινδυνεύει η δημοκρατία από την Ακροδεξιά στην Ελλάδα;

Η μεταπολιτευτική δημοκρατία που συμπληρώνει σε λίγο 50 χρόνια σταθερής και αδιάλειπτης παρουσίας έχει αποδείξει ότι είναι ανθεκτική και στις πιο αντίξοες συνθήκες. Εξάρθρωσε την τρομοκρατία και έκλεισε στη φυλακή τους πρωτεργάτες της «Χρυσής Αυγής».

Αυτό δεν σημαίνει σε καμιά περίπτωση ότι η δημοκρατία είναι δεδομένη και ότι δεν χρειάζεται επαγρύπνιση από τις δυνάμεις του δημοκρατικού τόξου. Η πολυδιάσπαση του ακροδεξιού χώρου δεν πρέπει να καθησυχάζει κανένα. Όπως αποδείχτηκε αυτές τις μέρες στο θέμα των τραμπουκισμών στις εκκλησίες αλλά και στις απειλές που εκτοξεύτηκαν εναντίον βουλευτών, τα κόμματα αυτά λειτουργούν και ως συγκοινωνούντα δοχεία.

Όσο δεν θα υπάρχει ισχυρή και αξιόπιστη δημοκρατική αντιπολίτευση τόσο θα αυξάνονται οι ακροδεξιές πιέσεις προς την κυβέρνηση.

8. Ποιο είναι το περιβάλλον που ευνοεί την αύξηση της επιρροής των ακροδεξιών απόψεων;

Η ρητορική της Ακροδεξιάς ήταν πάντα ρητορική μίσους. Ο χυδαίος λαϊκισμός επιστρατεύει την πατριωτική δήθεν εθνοκαπηλεία, τον θρησκευτικό σκοταδισμό, τον ομοφοβικό λόγο και τον κάθε είδους ρατσισμό προκειμένου να δημιουργήσει ένα όσο γίνεται πιο τοξικό περιβάλλον. Ταυτόχρονα αξιοποιεί τα προβλήματα της καθημερινότητας όπως για παράδειγμα την αύξηση των ανισοτήτων για να χαϊδέψει αυτιά και να γίνει αρεστός. Η τελευταία «δέσμευση» του Βελόπουλου για συντάξεις ύψους 4.000 € είναι χαρακτηριστική τέτοιων ανεξέλεγκτων λαϊκιστικών εξαγγελιών.

9. Πώς επιδρούν τα αυταρχικά καθεστώτα στην ενίσχυση των ακροδεξιών θέσεων; Τι θα γίνει αν εκλεγεί ο Τραμπ στην Αμερική;

Τα αυταρχικά και ολοκληρωτικά καθεστώτα στον πλανήτη αποτελούν διαρκή πηγή έμπνευσης για τις ακραίες λαϊκιστικές δυνάμεις. Αρκεί να δει κανείς για παράδειγμα τις θέσεις των ακροδεξιών της Ευρώπης απέναντι στο καθεστώς Πούτιν και στην παράνομη εισβολή του στην Ουκρανία πριν δύο χρόνια. Αποκαλύφθηκε πρόσφατα ότι η Μαρίν Λε Πέν βρισκόταν σε συζητήσεις με τον Ρώσο ηγέτη, ενώ ο Ούγγρος Βίκτωρ Όρμπαν στηρίζει ανοιχτά τα επεκτατικά σχέδια του Πούτιν.

Η ενδεχόμενη επανεκλογή του Τραμπ στην προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών θα του επιτρέψει να επιβεβαιώσει τη συμπάθειά του σε καθεστώτα τύπου Πούτιν και Ερντογάν αναδεικνύοντας με ακόμα πιο δραματικούς τόνους τα προβλήματα ασφάλειας και άμυνας της ΕΕ αλλά και τους κινδύνους από την υποτίμηση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής

10. Πώς πρέπει να αντιμετωπίσουν οι πολιτικές δυνάμεις του δημοκρατικού τόξου τον κίνδυνο της Ακροδεξιάς;

Οι δημοκρατικές δυνάμεις δεν πρέπει να αφήσουν κανένα απολύτως περιθώριο στην Ακροδεξιά να θεωρήσει ότι θα μπορούσε να διαδραματίσει ρυθμιστικό ρόλο στη πολιτική ζωή της χώρας, ανεξαρτήτως της κρισιμότητας οποιασδήποτε συγκυρίας. Καμιά πολιτική σκοπιμότητα ή μικροκομματικό συμφέρον δεν μπορεί να υπαγορεύσει κανενός είδους συνεργασία με μορφώματα του ακροδεξιού λαϊκιστικού χώρου. Ο δρόμος της συνέχισης της δημοκρατικής σταθερότητας περνάει μέσα από πολιτικές συναινέσεις και συγκλίσεις απόψεων και όχι μέσα από επικίνδυνα παιχνίδια με τους υπονομευτές των δημοκρατικών θεσμών. Οποιαδήποτε υποχώρηση στις πιέσεις της Ακροδεξιάς μπορεί να έχει τραγικές συνέπειες για τη δημοκρατία και τη χώρα.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.