Εικαστικα

Τέχνη: 6 ραντεβού για τις 4-10 Απριλίου

O Ally Rosenberg στα Δύο Χωριά, η Κατερίνα Κομιανού στο Radio Athènes, η Γεωργία Καρύδη στο Ίδρυμα Θεοχαράκη κ.ά.

woman_guest.jpg
Ιωάννα Γκομούζα
ΤΕΥΧΟΣ 911
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ally Rosenberg, "Just a phase"
Ally Rosenberg, "Just a phase"

Εκθέσεις στα Δύο Χωριά, το Radio Athènes, το Ίδρυμα Β.&Μ. Θεοχαράκη, το Λόφος art project και την Αίθουσα Τέχνης Αθηνών

Εγκαίνια για την εβδομάδα 3-10/4

O Ally Rosenberg και ηΜυϊκή μνήμη
Στα γλυπτά και τις εγκαταστάσεις του υιοθετεί μια προσωπική προσέγγιση στην εξερεύνηση της ανθρώπινης μορφής και συνδυάζει ποικίλα υλικά, με διάθεση να αποκαλύψει τη δυναμική σχέση μεταξύ εικόνας και αντικειμένου. Δυο χρόνια μετά την τελευταία του ατομική στην Αθήνα, ο Βρετανός καλλιτέχνης παρουσιάζει τη νέα του δουλειά. Υπό τον τίτλο «Muscle memory» ασχολείται με τις πολύπλευρες συνδέσεις –υλικές, εικονικές, συναισθηματικές και δομικές– μεταξύ σώματος, μνήμης και μύθου, κλείνοντας το μάτι περιπαικτικά στα παραδοσιακά ανδρικά πρότυπα. 
Δύο Χωριά, 6 Απριλίου έως 11 Μαΐου

Ally Rosenberg, "Death creaps in through the gums"
Ally Rosenberg, "Death creaps in through the gums"

Τα «Κειμήλια» της Κατερίνας Κομιανού
Βγαίνει στους δρόμους με το σούρουπο, μοναχικά, χωρίς κινηματογραφική ομάδα. Με μια αναλογική φωτογραφική μηχανή ή μια κάμερα με φιλμ σούπερ 8 ανά χείρας εξερευνά την αστική τοπογραφία επιδιώκοντας να αφουγκραστεί την πολιτική πραγματικότητα μέσα από την δημόσια γλυπτά και αντικείμενα στο αστικό κέντρο. «Κοιτάζω τους χώρους που συνδέονται με την ανάμνηση –λίγο πριν να μην είναι. Στο σημείο λίγο πριν την απώλεια. Το φιλμ μου παρέχει την υφή και τον απροσδιόριστο χρόνο μιας ποιητικής αφήγηση» δηλώνει η ίδια. Αυτές τις διαδρομές εκθέτει στη νέα της έκθεση, από τα Προπύλαια και την Ομόνοια έως το Πολυτεχνείο και Αρχαιολογικό Μουσείο αλλά και ακόμα παραπέρα, στην πλατεία Αμερικής.
Radio Athènes, 10 Απριλίου-22 Μαϊου (εγκαίνια από τη δύση του ηλίου)

Κατερίνα Κομιανού, "Ομόνοια"
Κατερίνα Κομιανού, "Ομόνοια"

«Ωδή στη φιλία» από τη Γεωργία Καρύδη
«Μια παρτιτούρα συνύπαρξης» χτίζει η καλλιτέχνιδα, μουσικός και περφόρμερ σε διάλογο με την επιμελήτρια Αγγελική Τζωρτζακάκη στο πλαίσιο των εκθέσεων THF RAW. Με αφετηρία τη φωνή, τη μουσική και τη φεμινιστική λογοτεχνία γύρω από τη φιλία, δημιουργεί γραφικές και λεκτικές παρτιτούρες, μια κινούμενη ηχητική εγκατάσταση, μια γλυπτική παρέμβαση και ένα πρόγραμμα παραστατικών δράσεων, καλώντας μας να συμμετέχουμε σε μια προσωπική, αλλά και από κοινού συνθήκη, όπου η σκηνή και ο δημόσιος χώρος συναντώνται.
Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη, 4 Απριλίου έως 31 Μαΐου (εγκαίνια στις 18:00-21:00)

Γεωργία Καρύδη, "I love that song"
Γεωργία Καρύδη, στιγμιότυπο από την περφόρμανς "I love that song" στην Hyle, 2022 © Αλεξάνδρα Μασμανίδη

Ένα ζευγάρι στη ζωή και την τέχνη
Περίπου 70 έργα του Πάνου Σαραφιανού (1919-1968) και της Μαίρης Χατζηνικολή (1928-2020) παρουσιάζονται στην έκθεση «Η τέχνη ως κοινό δώρο» στον νέο χώρο στην Κυψέλη που είχαν οραματιστεί και είναι αφιερωμένος στη δουλειά τους. Μια διαδρομή στην εικαστική εξέλιξη των δύο δημιουργών (οι οποίοι δίδαξαν γενιές νέων καλλιτεχνών), από τον φωτογραφικό ρεαλισμό, στην αφαίρεση και την αναζήτηση του φωτός. Το αφιέρωμα θα πλαισιωθεί με συζητήσεις, παρουσιάσεις και δράσεις γύρω από το έργο και τις ιδέες τους.
Λόφος art project, 5 Απριλίου-30 Ιουνίου (εγκαίνια στις 18:00)

Η Μαίρη Χατζηνικολή με έργο της
Η Μαίρη Χατζηνικολή με έργο της

Πορτρέτα σε λαβυρίνθους
Μορφές γυναικών αινιγματικές αλλά και γάτες που σε κοιτούν κατάματα ενώ διαπερνούνται από κύματα, βυθίζονται σε σπείρες ή στέκονται ακίνητες σε στατικούς κύκλους και τρίγωνα. Είναι οι πρωταγωνίστριες στους έντεκα καμβάδες μεγάλων διαστάσεων που παρουσιάζει ο Αλέξης Κόρμπης στην τρίτη του ατομική έκθεση. Ισορροπώντας ανάμεσα στη ρεαλιστική απεικόνιση της φιγούρας και τα ψυχεδελικά μοτίβα που την περιβάλλουν, την πραγματικότητα και τον συμβολισμό του ονείρου, ο ζωγράφος επιδιώκει να δημιουργήσει μια αίσθηση ανοίκειου.
Αίθουσα Τέχνης Αθηνών, 4 Απριλίου-11 Μαϊου (εγκαίνια στις 19:00)

Αλέξης Κόρμπης

Μια γνωριμία με την Λόλα Γκονζάλες
Χρησιμοποιώντας το βίντεο, τον ήχο και την περφόρμανς, το έργο της διερευνά τις έννοιες της συλλογικότητας, της αφοσίωσης, της φιλίας, της γενιάς και της γλώσσας και αμφισβητεί τους κοινούς μας φόβους και τις ελπίδες μας για το μέλλον. Η 36χρονη Γαλλίδα καλλιτέχνιδα, η οποία ζει αυτό το διάστημα στην Αθήνα, μας συστήνει τη δουλειά της μέσα από μια διάλεξη στο πλαίσιο του κύκλου Soft Walls. H Gonzàlez έχει παρουσιάσει την πρακτική της στο MAC της Λυών, στο Κέντρο Ζωρζ Μπομπιντού και στο Palais de Tokyo στο Παρίσι, στο MAAT της Λισαβόνας και στο Basis της Φρανκφούρτης, ενώ από το 2021, σε συνεργασία με τον Malak Maatoug, διευθύνει το La Maison dans laquelle, έναν κοινωνικό, καλλιτεχνικό και εκπαιδευτικό χώρο στο Ντορντόν της Γαλλίας.
Enterprise Projects, 10 Απριλίου στις 19:00

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ