Εικαστικα

Xoris Filtro: Η ατομική έκθεση ζωγραφικής της Κατερίνας Πεφτίτση στην iamart

«Στην ερώτηση του ψυχολόγου πώς νιώθω, απαντούσα πάντα με μια ζωγραφιά»

mjsigalou
Μαρία-Ιωάννα Σιγαλού
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κατερίνα Πεφτίτση: Έκθεση ζωγραφικής

H γκαλερί iamart φιλοξενεί την πρώτη έκθεση ζωγραφικής της Κατερίνας Πεφτίτση από 13/4 έως 19/4

«Η αλήθεια είναι κάτι που όσο ήμασταν παιδιά τη λέγαμε αβίαστα και όσο μεγαλώνουμε της φοράμε φίλτρα, μέχρι να φτάσει να ακούγεται σαν ψέμα», μου λέει η Κατερίνα Πεφτίτση για την έμπνευση της πίσω από την έκθεση “Xoris Filtro”. Τη γνωρίσαμε ως plus size μοντέλο και τώρα, στην πρώτη της ατομική έκθεση στην iamart, μας συστήνεται ως ζωγράφος.

Κατερίνα Πεφτίτση

Xoris Filtro: Η ατομική έκθεση ζωγραφικής της Κατερίνας Πεφτίτση στην iamart 

Πρόκειται για μια έκθεση βασισμένη σε τέσσερις θεματικές: τις ψυχολογικές διαταραχές, τα όνειρα, τα συναισθήματα και το όραμα. Μέσα από 38 πίνακες που αποτυπώνουν σουρεαλιστικά και εξπρεσιονιστικά στοιχεία, η Κατερίνα προσφέρει τη δίκη της οπτική των πραγμάτων. Μία οπτική χωρίς φίλτρα. «Πρέπει να βλέπουμε τις αλήθειες, για να μπορούμε να τις επικοινωνήσουμε και να μιλήσουμε για αυτές», μου λέει.

Η συλλογή ζωγραφικής “Echoes of Fear”

Schizophrenia
Schizophrenia, πίνακας της Κατερίνας Πεφτίτση από τη συλλογή "Echoes of Fear"

Περισσότερο από όλες τις συλλογές, μου κινεί το ενδιαφέρον η “Echoes of Fear”. Πρόκειται για μια συλλογή που αναφέρεται σε ψυχολογικές διαταραχές. «Στην ερώτηση του ψυχολόγου πώς νιώθω, πάντα απαντούσα με μια ζωγραφιά», λέει η Κατερίνα. Οι επτά πίνακες της –που δημιουργήθηκαν στη διάρκεια των συνεδριών- αναδύονται ως μια ζωντανή εξερεύνηση του ψυχολογικού τοπίου, όπου το φανταστικό και το σουρεαλιστικό συγκλίνουν για να φωτίσουν τις κρυφές εσοχές του μυαλού. Μέσα από αφηρημένα μοτίβα, η καλλιτέχνης εισχωρεί στα βάθη της συνείδησης, προσφέροντας ματιές στην κατακερματισμένη πραγματικότητα της χώρας των θαυμάτων- υπάρχει σαφής αναφορά στο Alice in Wonderland. Κάθε καμβάς γίνεται μία αφορμή για την εξερεύνηση των αποχρώσεων των ψυχολογικών φαινομένων, από τη διάσταση έως τη μεταμόρφωση της ταυτότητας, προσκαλώντας τους θεατές να αντιμετωπίσουν τις χιλιάδες πτυχές του δικού τους ψυχισμού.

«Ευελπιστώ ο κόσμος να νιώσει συναισθήματα και να ταξιδέψει μαζί με εμένα στον μαγικό μου κόσμο, μέσα στον οποίο καλείται να αντιμετωπίσει φοβίες και αλήθειες. Σε πολλές εικόνες ενδέχεται να αντικρίσει κανείς τον εαυτό του. Τα σκοτάδια του και το φως του. Το ταξίδι αυτό έχει πάντα ένα μαγικό μονοπάτι… », λέει η Κατερίνα Πεφτίτση κλείνοντας τη συζήτησή μας.

Το opening της έκθεσης θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 13/4 στις 18:00 έως 23:00. Στο σύνολο οι πίνακες είναι 38 και διαθέσιμοι προς πώληση.

XORIS FILTRO, έκθεση ζωγραφικής της Κατερίνας Πεφτίτση

Info
Διάρκεια έκθεσης, 13-19/4,
Καθημερινά 18:00-21:00
Είσοδος: Ελεύθερη
Γκαλερί IAMART, Νότη Μποτσαρη 10, Κουκάκι
Instagram
katerinapeftitsi.com 

 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πώς εικονογράφοι από την Ελλάδα και το Εμιράτο της Σάρτζα δημιούργησαν μαζί έργα τέχνης
Πώς εικονογράφοι από την Ελλάδα και το Εμιράτο της Σάρτζα δημιούργησαν μαζί έργα τέχνης

Οι Αντώνης Νικολόπουλος (Soloup), Βασίλης Γρίβας και Ντανιέλα Σταματιάδη δούλεψαν παρέα με τους Νάσσερ Νασράλλαχ, Ρασίντ Αλ Μούλλα και Άλια Αλ Χαμάντι σε κοινό εργαστήριο

Έκθεση: Ραδιόφωνα του μεσοπολέμου και της κατοχής
Ραδιόφωνα του μεσοπολέμου και της κατοχής «ξαναζωντανεύουν»  σε μια ξεχωριστή έκθεση

Τι μας είπε ο συλλέκτης και συντηρητής Νίκος Λαμπράκης για την έκθεση που περιλαμβάνει ραδιόφωνα και συσκευές τηλεπικοινωνιών από τα χρόνια του μεσοπολέμου ως τα πιο πρόσφατα χρόνια

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.