- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
Xoris Filtro: Η ατομική έκθεση ζωγραφικής της Κατερίνας Πεφτίτση στην iamart
«Στην ερώτηση του ψυχολόγου πώς νιώθω, απαντούσα πάντα με μια ζωγραφιά»
H γκαλερί iamart φιλοξενεί την πρώτη έκθεση ζωγραφικής της Κατερίνας Πεφτίτση από 13/4 έως 19/4
«Η αλήθεια είναι κάτι που όσο ήμασταν παιδιά τη λέγαμε αβίαστα και όσο μεγαλώνουμε της φοράμε φίλτρα, μέχρι να φτάσει να ακούγεται σαν ψέμα», μου λέει η Κατερίνα Πεφτίτση για την έμπνευση της πίσω από την έκθεση “Xoris Filtro”. Τη γνωρίσαμε ως plus size μοντέλο και τώρα, στην πρώτη της ατομική έκθεση στην iamart, μας συστήνεται ως ζωγράφος.
Xoris Filtro: Η ατομική έκθεση ζωγραφικής της Κατερίνας Πεφτίτση στην iamart
Πρόκειται για μια έκθεση βασισμένη σε τέσσερις θεματικές: τις ψυχολογικές διαταραχές, τα όνειρα, τα συναισθήματα και το όραμα. Μέσα από 38 πίνακες που αποτυπώνουν σουρεαλιστικά και εξπρεσιονιστικά στοιχεία, η Κατερίνα προσφέρει τη δίκη της οπτική των πραγμάτων. Μία οπτική χωρίς φίλτρα. «Πρέπει να βλέπουμε τις αλήθειες, για να μπορούμε να τις επικοινωνήσουμε και να μιλήσουμε για αυτές», μου λέει.
Η συλλογή ζωγραφικής “Echoes of Fear”
Περισσότερο από όλες τις συλλογές, μου κινεί το ενδιαφέρον η “Echoes of Fear”. Πρόκειται για μια συλλογή που αναφέρεται σε ψυχολογικές διαταραχές. «Στην ερώτηση του ψυχολόγου πώς νιώθω, πάντα απαντούσα με μια ζωγραφιά», λέει η Κατερίνα. Οι επτά πίνακες της –που δημιουργήθηκαν στη διάρκεια των συνεδριών- αναδύονται ως μια ζωντανή εξερεύνηση του ψυχολογικού τοπίου, όπου το φανταστικό και το σουρεαλιστικό συγκλίνουν για να φωτίσουν τις κρυφές εσοχές του μυαλού. Μέσα από αφηρημένα μοτίβα, η καλλιτέχνης εισχωρεί στα βάθη της συνείδησης, προσφέροντας ματιές στην κατακερματισμένη πραγματικότητα της χώρας των θαυμάτων- υπάρχει σαφής αναφορά στο Alice in Wonderland. Κάθε καμβάς γίνεται μία αφορμή για την εξερεύνηση των αποχρώσεων των ψυχολογικών φαινομένων, από τη διάσταση έως τη μεταμόρφωση της ταυτότητας, προσκαλώντας τους θεατές να αντιμετωπίσουν τις χιλιάδες πτυχές του δικού τους ψυχισμού.
«Ευελπιστώ ο κόσμος να νιώσει συναισθήματα και να ταξιδέψει μαζί με εμένα στον μαγικό μου κόσμο, μέσα στον οποίο καλείται να αντιμετωπίσει φοβίες και αλήθειες. Σε πολλές εικόνες ενδέχεται να αντικρίσει κανείς τον εαυτό του. Τα σκοτάδια του και το φως του. Το ταξίδι αυτό έχει πάντα ένα μαγικό μονοπάτι… », λέει η Κατερίνα Πεφτίτση κλείνοντας τη συζήτησή μας.
Το opening της έκθεσης θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 13/4 στις 18:00 έως 23:00. Στο σύνολο οι πίνακες είναι 38 και διαθέσιμοι προς πώληση.
Info
Διάρκεια έκθεσης, 13-19/4,
Καθημερινά 18:00-21:00
Είσοδος: Ελεύθερη
Γκαλερί IAMART, Νότη Μποτσαρη 10, Κουκάκι
Instagram
katerinapeftitsi.com
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η έκθεση πλαισιώνεται από δίγλωσσο (ελληνικά-αγγλικά) κατάλογο με έγχρωμες αναπαραγωγές των έργων
Η έκθεση «Κιβωτός του λόγου. Τέχνη και γραφή» στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας αναδεικνύει το έργο της γλύπτριας και ζωγράφου
Από το Scary Movie μέχρι τις ταινίες με βαμπίρ αντικείμενα και λεπτομέρειες που δεν γνωρίσαμε
Η έκθεση γλυπτικής του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών πραγματοποιείται και φέτος στον εξωτερικό χώρο του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου
Από την αναδρομική του Λεβίδη στο Μουσειο Μπενάκη μέχρι τις «Αφάλες» της Δανάης Στράτου στο Μέγαρο Μουσικής
Γυναίκες που μπήκαν εκεί όπου δεν τις ήθελαν και άλλαξαν για πάντα την ελληνική τέχνη
Από τα «αδύναμα έργα» του Χρήστου Παπούλια, στον «νεφελώδη ουρανό» της Kylie Manning
Τρεις ημέρες πολιτισμού, γαστρονομίας, εκπαίδευσης και μουσικής στο νησί
Από το «Διπλό πορτραίτο» του Βλάση Φρυσίρα στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού μέχρι το «Nice to meet you again» της Uman στην Γκαλερί Ελένη Κορωναίου
Η διεθνής εικαστικός μίλησε στην ATHENS VOICE λίγο πριν τα εγκαίνια της έκθεσής της στην Γκαλερί Ελένη Κορωναίου
Το έργο εκτίθεται στο Λονδίνο και η αξία του εκτιμάται στα 160 εκατ. ευρώ
Ακτίνες Χ και υπέρυθρη φωτογράφιση αποκάλυψαν πρόσωπα και αντικείμενα που αφαίρεσε από το «Το Γεύμα» του 1873
Θα φιλοξενείται στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» έως και τις 30 Νοεμβρίου
Σώματα σαν αστικοί κήποι, ιατρικές και κυτταρικές εικόνες ως τοπία
Φιλοξενείται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αρχαίας Γλυπτικής Giovanni Barracco
Ο Κ. ΒΗΤΑ μιλά για τον χρόνο, τη ζωγραφική και τη νέα του έκθεση
Το έργο του καλλιτέχνη εκτίθεται για πρώτη φορά σε εξωτερικό χώρο
Το σπίτι ως συνθήκη προσωρινότητας και τόπο μεταμόρφωσης
Το «Πορτρέτο του κόμη-δούκα του Ολιβάρες» χρονολογείται περίπου στο 1626
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.