- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Xoris Filtro: Η ατομική έκθεση ζωγραφικής της Κατερίνας Πεφτίτση στην iamart
«Στην ερώτηση του ψυχολόγου πώς νιώθω, απαντούσα πάντα με μια ζωγραφιά»
H γκαλερί iamart φιλοξενεί την πρώτη έκθεση ζωγραφικής της Κατερίνας Πεφτίτση από 13/4 έως 19/4
«Η αλήθεια είναι κάτι που όσο ήμασταν παιδιά τη λέγαμε αβίαστα και όσο μεγαλώνουμε της φοράμε φίλτρα, μέχρι να φτάσει να ακούγεται σαν ψέμα», μου λέει η Κατερίνα Πεφτίτση για την έμπνευση της πίσω από την έκθεση “Xoris Filtro”. Τη γνωρίσαμε ως plus size μοντέλο και τώρα, στην πρώτη της ατομική έκθεση στην iamart, μας συστήνεται ως ζωγράφος.
Xoris Filtro: Η ατομική έκθεση ζωγραφικής της Κατερίνας Πεφτίτση στην iamart
Πρόκειται για μια έκθεση βασισμένη σε τέσσερις θεματικές: τις ψυχολογικές διαταραχές, τα όνειρα, τα συναισθήματα και το όραμα. Μέσα από 38 πίνακες που αποτυπώνουν σουρεαλιστικά και εξπρεσιονιστικά στοιχεία, η Κατερίνα προσφέρει τη δίκη της οπτική των πραγμάτων. Μία οπτική χωρίς φίλτρα. «Πρέπει να βλέπουμε τις αλήθειες, για να μπορούμε να τις επικοινωνήσουμε και να μιλήσουμε για αυτές», μου λέει.
Η συλλογή ζωγραφικής “Echoes of Fear”
Περισσότερο από όλες τις συλλογές, μου κινεί το ενδιαφέρον η “Echoes of Fear”. Πρόκειται για μια συλλογή που αναφέρεται σε ψυχολογικές διαταραχές. «Στην ερώτηση του ψυχολόγου πώς νιώθω, πάντα απαντούσα με μια ζωγραφιά», λέει η Κατερίνα. Οι επτά πίνακες της –που δημιουργήθηκαν στη διάρκεια των συνεδριών- αναδύονται ως μια ζωντανή εξερεύνηση του ψυχολογικού τοπίου, όπου το φανταστικό και το σουρεαλιστικό συγκλίνουν για να φωτίσουν τις κρυφές εσοχές του μυαλού. Μέσα από αφηρημένα μοτίβα, η καλλιτέχνης εισχωρεί στα βάθη της συνείδησης, προσφέροντας ματιές στην κατακερματισμένη πραγματικότητα της χώρας των θαυμάτων- υπάρχει σαφής αναφορά στο Alice in Wonderland. Κάθε καμβάς γίνεται μία αφορμή για την εξερεύνηση των αποχρώσεων των ψυχολογικών φαινομένων, από τη διάσταση έως τη μεταμόρφωση της ταυτότητας, προσκαλώντας τους θεατές να αντιμετωπίσουν τις χιλιάδες πτυχές του δικού τους ψυχισμού.
«Ευελπιστώ ο κόσμος να νιώσει συναισθήματα και να ταξιδέψει μαζί με εμένα στον μαγικό μου κόσμο, μέσα στον οποίο καλείται να αντιμετωπίσει φοβίες και αλήθειες. Σε πολλές εικόνες ενδέχεται να αντικρίσει κανείς τον εαυτό του. Τα σκοτάδια του και το φως του. Το ταξίδι αυτό έχει πάντα ένα μαγικό μονοπάτι… », λέει η Κατερίνα Πεφτίτση κλείνοντας τη συζήτησή μας.
Το opening της έκθεσης θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 13/4 στις 18:00 έως 23:00. Στο σύνολο οι πίνακες είναι 38 και διαθέσιμοι προς πώληση.
Info
Διάρκεια έκθεσης, 13-19/4,
Καθημερινά 18:00-21:00
Είσοδος: Ελεύθερη
Γκαλερί IAMART, Νότη Μποτσαρη 10, Κουκάκι
Instagram
katerinapeftitsi.com
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μια μεγάλη έκθεση αποδεικνύει ότι ο Ανρί Ματίς, στα ογδόντα του, επανεφηύρε την τέχνη του και επηρέασε την ιστορία της τέχνης
Η πορεία της καλλιτεχνικής ιδιοφυίας του 20ού αιώνα
Η έκθεση διοργανώνεται στο πλαίσιο του εορτασμού για την Εκατονταετηρίδα του Κολλεγίου
Ατομικά και συλλογικά πρότζεκτ που εγκαινιάζονται αυτήν την εβδομάδα
Εγκαινιάζεται επίσημα στις 15 Απριλίου - Ενδέχεται να ανοίξει νωρίτερα στο κοινό
Τερατάκια που γελούν, γυναίκες που ποζάρουν και ένας κόσμος που εκρήγνυται
Νίκη Καναγκίνη, Γιάννης Χρήστου και Στάθης Λογοθέτης σε «διάλογο» μέσα από τα έργα τους και την πορεία τους
Ανατροπή από κορυφαίο μελετητή - Το έργο ανήκει στον Ολλανδό καλλιτέχνη και όχι σε μαθητή του
Στο επίκεντρο της βραδιάς βρέθηκε η «Θεά από Ατσάλι» αφιερωμένη στη θρυλική Μαρία Κάλλας
Ο βίος του Ολλανδού ζωγράφου που άσκησε καταλυτική επιρροή στην τέχνη
Ένας σχολιασμός της οπτικής κουλτούρας συμβάλλοντας ουσιαστικά στον σύγχρονο καλλιτεχνικό διάλογο
Συνέντευξη με τον πρόεδρο του Μητροπολιτικού Οργανισμού MOMus για την έκθεση «Ο Κόσμος της Πρωτοπορίας: Πόλη, Φύση, Σύμπαν, Άνθρωπος» στην Εθνική Πινακοθήκη
Oι σχεδιαστές που άλλαξαν τη μόδα
Όλα για τη Συλλογή Κωστάκη, τη Ρωσική Πρωτοπορία και την έκθεση «Ο Κόσμος της Πρωτοπορίας: Πόλη, Φύση, Σύμπαν, Άνθρωπος»
Από τη μεγάλη συλλογή του ΜΙΕΤ στο Μουσείο Μπενάκη μέχρι την περφόρμανς του Γιώργου Δρίβα στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά
Ανακαλύψτε τη δυναμική της τέχνης για χώρους με προσωπική σφραγίδα και μοναδική ταυτότητα
Η έκθεση «60 χρόνια ΜΙΕΤ. Αναγνώσεις μιας συλλογής» στο Μουσείο Μπενάκη αναδεικνύει την ιστορία της ελληνικής τέχνης του 20ού αιώνα μέσα από έργα που παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο κοινό
Σε επιμέλεια Νεκτάριου – Αλφρέδου Γκούβερη, ως Τρίτη 31 Μαρτίου.
Με αφορμή την αναδρομική του έκθεση, ο ζωγράφος μιλάει για τη γενιά του ’30, τους δασκάλους της Σχολής Καλών Τεχνών, το φως του Μολύβου και τη ζωγραφική ως τρόπο ζωής
Νέο δημοσίευμα επιχειρεί να λύσει το μεγαλύτερο αίνιγμα της σύγχρονης τέχνης - Αλλά τι αλλάζει πραγματικά;
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.