Εικαστικα

Πέθανε ο πρωτοποριακός γλύπτης Καρλ Αντρέ - Έχει κατηγορηθεί ότι δολοφόνησε τη σύντροφό του

Καταγγελίες εναντίον του και από τη σταρ του Χόλιγουντ, Έλεν Μπάρκιν

62224-137655.jpg
Newsroom
7’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο καλλιτέχνης Καρλ Αντρέ πέθανε σε ηλικία 88 ετών - Η κληρονομιά του αμαυρώνεται από τους ισχυρισμούς ότι σκότωσε τη σύζυγό του, Άνα Μεντιέτα.
O Αμερικανός καλλιτέχνης Καρλ Αντρέ πέθανε σε ηλικία 88 ετών © EPA/Etienne Laurent | Χ

Ο καλλιτέχνης Καρλ Αντρέ πέθανε σε ηλικία 88 ετών - Η κληρονομιά του αμαυρώνεται από τους ισχυρισμούς ότι σκότωσε τη σύζυγό του, Άνα Μεντιέτα.

Ο Καρλ Αντρέ, πρωτοποριακός μινιμαλιστής γλύπτης των μέσων του 20ου αιώνα του οποίου η κληρονομιά αμαυρώνεται από τους ισχυρισμούς ότι δολοφόνησε τη σύντροφό του, Κουβανή καλλιτέχνιδα Άνα Μεντιέτα, πέθανε στις 24 Ιανουαρίου στο Μανχάταν σε ηλικία 88 ετών. Ο θάνατός του επιβεβαιώθηκε από τη γκαλερί Πόλα Κούπερ.

Ο καλλιτέχνης Καρλ Αντρέ πέθανε σε ηλικία 88 ετών - Η κληρονομιά του αμαυρώνεται από τους ισχυρισμούς ότι σκότωσε τη σύζυγό του, Άνα Μεντιέτα.
Έκθεση έργων του Καρλ Αντρέ στο Παρίσι το 2016 © EPA/Etienne Laurent

Καρλ Αντρέ: Πέθανε ο πρωτοπόρος της μινιμαλιστικής γλυπτικής

Ο Αντρέ γεννήθηκε στο Κουίνσι της Μασαχουσέτης το 1935 και μετακόμισε στη Νέα Υόρκη το 1957, αφού υπηρέτησε στον αμερικανικό στρατό.

Η καλλιτεχνική του παραγωγή χαρακτηρίζεται από έργα δαπέδου που βασίζονται στη χρήση βιομηχανικών υλικών και στοιχειωδών μορφών.

Carl Andre – 'Works of Art Don't Mean Anything' | TateShots

Καρλ Αντρέ: Οι υποψίες για τον θάνατο της Άνα Μεντιέτα

Η επιτυχία του Καρλ Αντρέ στις δεκαετίες του 1960 και του 1970 επισκιάστηκε από τον πρόωρο θάνατο της Μεντιέτα, της τρίτης συζύγου του, η οποία κατέρρευσε 34 ορόφους από το διαμέρισμα του ζευγαριού στο Γκρίνουιτς Βίλατζ κατά τη διάρκεια ενός καυγά τον Σεπτέμβριο του 1985.

Δεν βρέθηκαν αυτόπτες μάρτυρες στον χώρο και δεν τραβήχτηκαν φωτογραφίες του σώματός της, αλλά ένας θυρωρός είπε σε δημοσιογράφους των New York Times ότι είχε ακούσει μια γυναίκα να ουρλιάζει πριν το σώμα της Μεντιέτα προσγειωθεί με ένα δυνατό γδούπο στην οροφή ενός ολονύχτιου ντελικατέσεν.

Ο Αντρέ κατηγορήθηκε και τελικά αθωώθηκε για φόνο δευτέρου βαθμού το 1988, σε μια δίκη με μεγάλη δημοσιότητα, η οποία συνέχισε να πολώνει την κοινότητα των τεχνών μέχρι τον 21ο αιώνα.

Το 2014, ο Αντρέ ήταν το αντικείμενο μιας αναδρομικής έκθεσης του μουσείου Dia Chelsea που αντιμετωπίστηκε με μια δράση διαμαρτυρίας που περιλάμβανε σκούρο κόκκινο αίμα και εντόσθια κοτόπουλου, προς τιμήν της μνήμης της Μεντιέτα και του δικού της καλλιτεχνικού έργου.

Τρία χρόνια αργότερα, διαδηλωτές διέκοψαν ξανά έκθεση έργων του Καρλ Αντρέ στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Λος Άντζελες, μοιράζοντας καρτ-ποστάλ με το πορτρέτο της Μεντιέτα, στις οποίες αναγραφόταν η ερώτηση: «Ο Καρλ Αντρέ είναι στο MoCA Geffen. Πού είναι η Άνα Μεντιέτα;».

Ο Καρλ Αντρέ κατηγορήθηκε ότι επιτέθηκε στην Έλεν Μπάρκιν

Το 2020, ο Αντρέ κατηγορήθηκε ότι επιτέθηκε στην ηθοποιό Έλεν Μπάρκιν, η οποία θυμήθηκε ένα περιστατικό από τα 20 της, όπου ο καλλιτέχνης έσφιξε βίαια τα χέρια του γύρω από τον λαιμό της.

Παρά τις υποψίες για την εμπλοκή του Αντρέ στον θάνατο της Μεντιέτα, ο γλύπτης συνέχισε να τυγχάνει ευρείας αναγνώρισης στον κόσμο της τέχνης, διατηρώντας την εκπροσώπησή του από τη γκαλερί της νεοϋορκέζικης συνοικίας του Τσέλσι, Πόλα Κούπερ.

Η γκαλερί, η οποία συνδέεται με τον Αντρέ από το 1964, είπε σε μια δήλωση στο Hyperallergic ότι θα συνεχίσει να εργάζεται σε έναν επερχόμενο κατάλογο με τα γλυπτά του καλλιτέχνη.

Τα έργα του Καρλ Αντρέ βρίσκονται επίσης σε εξέχουσες συλλογές μουσείων παγκοσμίως, όπως το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης, το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης, το Μουσείο Αμερικανικής Τέχνης Γουίτνεϊ και το Μουσείο Γκούγκενχαϊμ στη Νέα Υόρκη.

(Με πληροφορίες του Hyperallergic)

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ