Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο στην ψηφιακή εποχή
Θεματικές ξεναγήσεις και κανάλι στο YouTube: Οι ψηφιακές υπηρεσίες που αποκτά το πρώτο μουσείο της χώρας
Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο - Με το βλέμμα στο μέλλον: το έργο εκσυγχρονισμού και ανάδειξης με τη χρήση τεχνολογιών πληροφορικής - επικοινωνίας
Γιατί είναι ξεχωριστό το χρυσό σφραγιστικό δακτυλίδι από τον Θησαυρό της Τίρυνθας που χρονολογείται στον 16ο- 15ο αι. π.Χ.; Προς τι οι δύο διαμπερείς τρύπες που σώζονται στη βάση ενός μαρμάρινου ειδωλίου από την Κίμωλο; Τι παράσταση φέρει το αριστουργηματικό χρυσό κύπελλο από τον θολωτό τάφο των Δενδρών Αργολίδας και γιατί τα μοτίβα είναι σκαμμένα στην εσωτερική επιφάνεια; Ποια είναι η Διοτίμα την οποία βλέπουμε στην επώνυμη μαρμάρινη στήλη που βρέθηκε στην Αρχαία Αγορά της Μαντίνειας; Πώς και βρίσκουμε τόσες παραστάσεις Ερωτιδέων στις σαρκοφάγους του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου; Αυτές και πολλές ακόμα ιστορίες που κρύβουν 900 (από τα 15.000) εκθέματα στην κιβωτό της αρχαίας ελληνικής τέχνης περιμένουν να τις ανακαλύψουμε στο πρώτο μουσείο της χώρας μέσα από το νέο ψηφιακό πρόγραμμά του, που εξελίσσει την εμπειρία της επίσκεψης με υπηρεσίες που έχουμε αγαπήσει σε μεγάλα μουσεία του εξωτερικού.
Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο: οι νέες ψηφιακές υπηρεσίες του
Στην ανανεωμένη υποδοχή του ΕΑΜ ο επισκέπτης μπορεί πλέον να ζητήσει (δωρεάν, με το εισιτήριο εισόδου) την ειδική συσκευή ακουστικής ξενάγησης ώστε να ανακαλύψει επιλεγμένα αντικείμενα των συλλογών του –πρόγραμμα που λειτουργεί πιλοτικά καθώς χρειάζονται ακόμα βελτιώσεις. Συγκεκριμένα έχουν διαμορφωθεί 32 θεματικές ξεναγήσεις σε έξι γλώσσες (ελληνικά, αγγλικά, γερμανικά, γαλλικά, ιταλικά και ισπανικά). Ωστόσο, δεν θα είναι όλες διαθέσιμες την ίδια χρονική στιγμή, αλλά θα παρέχονται κάθε φορά εννέα διαφορετικές, εστιάζοντας σε ζητήματα όπως ο έρωτας, η λατρεία, η γυναίκα, το επέκεινα, ο αθλητισμός, ο κόσμος του Ομήρου, η εκπαίδευση στην αρχαία Ελλάδα, η ιστορία της γραφής. Αν, βέβαια, κατά τη διάρκεια της περιήγησης ενδιαφερθούμε για κάποιο έκθεμα που δεν περιλαμβάνεται σε αυτήν αλλά έχει σήμανση ακουστικής ξενάγησης, γίνεται να ακούσουμε τη διήγηση και γι’ αυτό το αντικείμενο πληκτρολογώντας τον σχετικό αριθμό.
Το επόμενο διάστημα αναμένεται να ενεργοποιηθεί και η εφαρμογή που θα μας επιτρέπει να ακούμε πληροφορίες για τα σημαντικότερα εκθέματα του μουσείου χρησιμοποιώντας το κινητό μας τηλέφωνο.
Η εμπειρία της επίσκεψης, πάντως, ξεκινά πριν καν βρεθούμε στο ίδρυμα-τοπόσημο στην Πατησίων καθώς μέσα από τον σχετικό διαδικτυακό τόπο έχουμε την ευκαιρία να προετοιμάσουμε την πορεία μας στον χώρο με μια εικονική περιήγηση και να επιλέξουμε τα αντικείμενα στα οποία θα θέλαμε να εστιάσουμε ή να δούμε γενικές πληροφορίες για τις θεματικές ξεναγήσεις (σχετικά με τη διάρκειά τους, τον αριθμό σημείων εστίασης που περιλαμβάνουν, ακόμα και το μήκος της πορείας τους).
Μεγάλες οθόνες αφής στην υποδοχή του μουσείου ενημερώνουν για τις ψηφιακές δυνατότητες που παρέχει. Έτσι πληροφορούμαστε για την ιστορία του τόσο ως αρχιτεκτονικού μνημείου όσο και την εξέλιξή του μέσα από ιστορικά γεγονότα, αρχαιολογικές ανακαλύψεις και προσωπικότητες που το υπηρέτησαν.
Και ακόμα, έχουμε την επιλογή να στείλουμε σε φίλους μας προσωπικά μηνύματα με ηλεκτρονικές κάρτες που απεικονίζουν εμβληματικά αντικείμενα των συλλογών, όπως η «προσωπίδα του Αγαμέμνονα», το σύμπλεγμα Αφροδίτης, Πάνα και Έρωτα, τον τζόκεϊ του Αρτεμισίου ή τον αρπιστή της Κέρου.
Παράλληλα, υλοποιήθηκε ένα έργο προληπτικής συντήρησης και ψηφιοποίησης του σημαντικού φωτογραφικού αρχείου του ΕΑΜ.
«Τα μουσεία είναι ζωντανοί οργανισμοί που αναπτύσσονται και εξελίσσονται παράλληλα και μαζί με την κοινωνία στην οποία ανήκουν και την οποία υπηρετούν. Γι’ αυτό οφείλουν να είναι καθολικά ανοιχτά, προσβάσιμα, φιλόξενα, να εμπνέουν και να εκπαιδεύουν το κοινό, να προκαλούν συναισθήματα και ενσυναίσθηση όσο και να διαδίδουν γνώσεις, να απευθύνονται όμως στο μυαλό αλλά και στην ψυχή. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα εξυπηρετεί αυτή ακριβώς την πολιτική. Δεν οδηγεί το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο μόνο στην ψηφιακή εποχή αλλά εξασφαλίζει την καθολική προσβασιμότητα είτε μιλάμε για τους συνανθρώπους μας με αναπηρία είτε μιλάμε για όλους αυτούς οι οποίοι θέλουν να δουν τον ελληνικό πολιτισμό στη μεγαλύτερη κιβωτό του διεθνώς ή ακόμα να μετέχουν στα εκπαιδευτικά προγράμματα του μουσείου» ανάφερε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη κατά την παρουσίαση του έργου.
Σε αυτό το πλαίσιο παρέχονται ήδη στοχευμένες ξεναγήσεις στη νοηματική για ειδικές ομάδες κοινού, ενώ για τα άτομα με προβλήματα όρασης εμπλουτίζεται η λίστα με τα αυθεντικά εκθέματα καθώς και αντίγραφα που δύνανται να ανακαλύπτουν μέσα από την αφή. Το μουσείο, όμως αποκτά και κανάλι στο YouTube που θα επιτρέπει στο κοινό και στην ελληνική περιφέρεια και διεθνώς να παρακολουθεί ζωντανά τη μετάδοση εκδηλώσεων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων.
Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο: χρηματοδότηση 4,5 εκατομμυρίων για το 2024
«Σήμερα είναι μια μεγάλη μέρα για το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Με σεβασμό στην ιστορία του, με δύναμη και μαχητικότητα για το παρόν, με το βλέμμα στραμμένο στο αύριο, το μεγαλύτερο μουσείο της χώρας, το μουσείο της εθνικής μας ταυτότητας αρχίζει να επανασυστήνεται στο παγκόσμιο κοινό» δήλωσε η γενική διευθύντρια του ΕΑΜ, Άννα-Βασιλική Καραπαναγιώτου. Ανακοίνωσε, μάλιστα, πως στις αρχές του νέου χρόνου θα ανακοινωθεί και το πρόγραμμα δράσεων του φορέα για το 2024 για το οποίο το ΥΠΠΟ έχει διαθέσει κονδύλι 4,5 εκατομμυρίων ευρώ. Κι όσο για τις εργασίες επέκτασης του μουσείου; Αναμένουμε νεότερα το πρώτο δίμηνο του 2024 όταν θα υπογραφεί η χορηγική σύμβαση για την εκπόνηση των μελετών.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το αριστούργημα του Γιοχάνες Βερμέερ θα φιλοξενηθεί προσωρινά στο Μουσείο Τέχνης Nakanoshima στην Οσάκα
Το έργο απεικονίζει έναν ηλικιωμένο, φαλακρό άνδρα με πλούσια γενειάδα και έντονο βλέμμα
Τα έργα προσφέρθηκαν από τη Μπαρμπαρά Ντοφέν Ντυτιύ, σύζυγο του εγγονού του
Όταν ο γύρω κόσμος αναφέρεται στους «νέους» αναφέρονται ακόμα σε εμάς;
Ατομικές ή συλλογικές, καλλιτέχνες που παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα ή μή, σε μεγάλα μουσεία και ιδρύματα ή σε μικρότερους χώρους, δείτε τις εκθέσεις που θα θυμόμαστε
Ένας οδηγός για τις εκθέσεις που αξίζει να δεις σε μουσεία, γκαλερί, ιδρύματα και χώρους τέχνης
Τι είδαμε στη μεγάλη αναδρομική έκθεση του σπουδαίου καλλιτέχνη στην Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων
Ένα σπίτι του αθηναϊκού Μεσοπολέμου μετατρέπεται σε εφαλτήριο πολιτισμού
Πρόσωπα, σώματα και μορφές, συνθέσεις και γεωμετρικές φόρμες, φυτά και ζώα γίνονται εφαλτήρια της αιώνιας αναζήτησης του ανθρώπινου ψυχισμού
Από το μεγάλο πρότζεκτ στο Γουλανδρή μέχρι την αναδρομική του Σπύρου Πώρου
Μιλήσαμε με την εικαστικό για την έκθεσή της «Error 404: Reality Not Found» και την απόσταση ανάμεσα στην παιδική αθωότητα και την ενήλικη ματαιοδοξία
9 καλλιτέχνες συνομιλούν μέσω της ζωγραφικής και της γλυπτικής
Τα πιο χαρακτηριστικά έργα από τις δύο πιο πρόσφατες εκθέσεις του στη χώρα μας, όπου εντοπίσαμε στοιχεία «ελληνικότητας».
Ο διάσημος Ελληνο-αμερικανός καλλιτέχνης μιλά για τη σειρά «Portraits», την τεχνική superdots, αλλά και την ιδιαίτερη σχέση του με τη μαγειρική
Προσεγγίζοντας την «κοσμογονία» όχι μόνο ως μυθολογική αρχή, αλλά ως σύγχρονη εμπειρία
Το νέο πρότζεκτ καλύπτει τουλάχιστον 15 διαφορετικά κινήματα της ιστορίας της τέχνης
Στη δημοπρασία που οργάνωσε ο Τζον Όλιβερ για την ενίσχυση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης
Έργα του βρίσκονται διάσπαρτα σε διάφορα σημεία της Ελλάδας
Το φετινό Φεστιβάλ Φωτιστικών Εγκαταστάσεων έχει τίτλο Βιο-Φωταύγεια (Bio-Lumina)
Μιλήσαμε με τον καλλιτέχνη για τη νέα έκθεσή του στην Ελλάδα, με τίτλο «The Athens algorithm»
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.