Εικαστικα

12 ραντεβού για αυτή την εβδομάδα | 26 Οκτωβρίου - 1 Νοεμβρίου 2023

Μπαίνουμε στο νέο Μουσείο Μαρία Κάλλας και στο Platforms Project στην Τεχνόπολη, βλέπουμε ταινίες από το Φεστιβάλ Δράμας στην Ταινιοθήκη και τη νέα εικαστική δουλειά των The Callas στα Δύο Χωριά κ.ά.

woman_guest.jpg
Ιωάννα Γκομούζα
ΤΕΥΧΟΣ 890
7’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μουσείο Μαρία Κάλλας: άποψη του πρώτου ορόφου
Μουσείο Μαρία Κάλλας: άποψη του πρώτου ορόφου © Βαγγέλης Πατσιαλός

Οι καλύτερες προτάσεις για συναυλίες, παραστάσεις, εκθέσεις, εκδηλώσεις την εβδομάδα 26 Οκτωβρίου-1 Νοεμβρίου 2023

Εκδηλώσεις για την εβδομάδα 26 Οκτωβρίου - 1 Νοεμβρίου 2023

Ένα μουσείο για τη Μαρία Κάλλας
Εκατό χρόνια από τη γέννηση της κορυφαίας υψιφώνου, η πολυαναμενόμενη μόνιμη έκθεση του Δήμου Αθηναίων στο νεοκλασικό της Μητροπόλεως 44 έρχεται στον τόπο όπου έκανε τα πρώτα σημαντικά βήματα της σταδιοδρομίας της για να φωτίσει την πορεία της divina. Η γυναίκα, η καλλιτέχνης, η ντίβα και ο μύθος της Κάλλας προσεγγίζονται μέσα από προσωπικά αντικείμενα (παρτιτούρες, κοστούμια παραστάσεων, αξεσουάρ, φορέματα κ.ά.) και επιστολές της, αρχειακό και οπτικοακουστικό υλικό (βιντεοσκοπημένες παραστάσεις, συνεντεύξεις, ντοκιμαντέρ, κ.λπ.).
Μουσείο Μαρία Κάλλας, από 26 Οκτωβρίου

Προσωπικά αντικείμενα της Μαρίας Κάλλας από τις συλλογές των Κ. και Β. Πυλαρινού, Ν. Χαραλαμπόπουλου και Ν. Πετσάλη-Διομήδη
Μουσείο Μαρία Κάλλας: Προσωπικά αντικείμενα της ξακουστής υψιφώνου από τις συλλογές των Κ. και Β. Πυλαρινού, Ν. Χαραλαμπόπουλου και Ν. Πετσάλη-Διομήδη © Βαγγέλης Πατσιαλός

Το Φεστιβάλ Δράμας στην Αθήνα
Δεν ανεβήκατε τον Σεπτέμβριο στο ραντεβού των μικρομηκάδων; Οι 35 ταινίες από το Εθνικό Διαγωνιστικόπρόγραμμα (φυσικά και η βραβευμένη με τον «Χρυσό Διόνυσο» Αρκουδότρυπα των Χρυσιάννας Παπαδάκη και Στέργιου Ντινόπουλου) και 25 σπουδαστικές συμμετοχές ταξιδεύουν στην Λαϊδα. Δημιουργίες με τη συμμετοχή δημοφιλώνερμηνευτών, από σκηνοθέτες όπως οι Αλέξανδρος Βούλγαρης, Παναγιώτης Φαφούτης, Γιώργος Σερβετάς, νέους δημιουργούς, αλλά και ηθοποιούς στο σκηνοθετικό τους ντεμπούτο (Αινείας Τσαμάτης, Κατερίνα Μαυρογιώργη). Την Πέμπτη 26/10, στη Γιορτή του Σινεμά, το εισιτήριο θα κοστίζει 2 ευρώ.
Ταινιοθήκη της Ελλάδος, 26-29 Οκτωβρίου στις 20:00-22:00

Η βραβευμένη "Αρκουδότρυπα" των Χρυσιάννας Παπαδάκη και Στέργιου Ντινόπουλου από το Φεστιβάλ Δράμας
Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας: Η βραβευμένη "Αρκουδότρυπα" των Χρυσιάννας Παπαδάκη και Στέργιου Ντινόπουλου

Το Platforms Project 2023 σε νέο στέκι
Πενήντα έξι εικαστικές πλατφόρμες από 24 χώρες, με περισσότερους από 900 καλλιτέχνες, αλλά για πρώτη φορά και οκτώ ομάδες αρχιτεκτονικής και θεάτρου, μουσική, DJ’s και, φυσικά, ομιλίες, περφόρμανς, εργαστήρια και εκπαιδευτικά προγράμματα για τα παιδιά παρουσιάζει η διεθνής έκθεση της ανεξάρτητης καλλιτεχνικής σκηνής Platforms Project. Φέτος ραντεβού στο Γκάζι.
Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, 26 Οκτωβρίου στις 18:00-22:30, 27-29 Οκτωβρίου στις 12:00-21:00

Λεπτομέρεια από το "In the spirit of art" της Holly Crawford από την ομάδα AC Institute
Platforms Project 2023: Λεπτομέρεια από το έργο "In the spirit of art" της Holly Crawford που παρουσιάζεται στο περίπτερο του AC Institute

Τα… παράξενα φρούτα των The Callas
Νυχτερινοί πίνακες με ακρυλικά και σπρέι, ζωγραφισμένα λουλούδια σε σκούρo φόντo –σαν ανεπαίσθητο memento mori–, μια στήλη από παλιά μάρμαρα πεζοδρομίων της Αθήνας, αλλά και οι χαρακτηριστικές χειροποίητες ταπισερί των Λάκη και Άρη Ιωνά μας υποδέχονται στην έκθεση «Strangefruits». Μετά την περσινή τους μεγάλη παρουσίαση στη Στέγη, ξεκινούν τώρα τη συνεργασία τους με την γκαλερί της Μαρίνας Βρανοπούλου.
Δύο Χωριά Ακρόπολη, 1 Νοεμβρίου-6 Ιανουαρίου

The Callas, "Suddenly last summer" (2023)
The Callas, "Suddenly last summer" (2023)

Άμλετ/Κολτές από την Έφη Θεοδώρου
Το ΔΗΠΕΘΕ Κρήτηςπαρουσιάζει για πρώτη φορά στην Ελλάδα, σε σκηνοθεσία της καλλιτεχνικής του διευθύντριας, το έργο του Μπερνάρ-Μαρί Κολτές «Η ημέρα των φόνων στην ιστορία του Άμλετ». Μια διασκευή του αριστουργήματος του Σαίξπηρ, που εξερευνά ζητήματασχετικά με την ταυτότητα, τον έρωτα, την εξουσία, τις οικογενειακές σχέσεις, την αναμέτρηση με το αναπόδραστο του θανάτου. Με τους Έκτορα Λυγίζο, Μαρία Σκουλά, Γιώργο Κριθάρα και Μάγδα Καυκούλα
Θέατρο Altera Pars, 26-28 Οκτωβρίου στις 21:00 & 29 Οκτωβρίου στις 20:00

«Η ημέρα των φόνων στην ιστορία του Άμλετ» από το ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης
© Πάτροκλος Σκαφίδας

Ο αρχέγονος ήχος των PAGAN
Ο ήχος τους ηλεκτρισμένος φέρει στο κύτταρότου τη μυστηριακή ατμόσφαιρα της παγανιστικής παράδοσης και του δημοτικού τραγουδιού. Ενώ ηχογραφούν το πρώτο τους άλμπουμ, το progressive ethnic συγκρότημα επιστρέφει στη μουσική σκηνή της Ηπείρου και Αχαρνών με τραγούδια που ξεχώρισαν, όπως το «Κοίτα με» και το μοιρολόι «Καρότσα».
Κύτταρο Live, 27 Οκτωβρίου στις 22:00

Η Έβελυν Ασουάντ των PAGAN
Η Έβελυν Ασουάντ των PAGAN

Η Μαρία Παπανικολάου για την ελευθερία
Στο έργο της συνδυάζει γλυπτική, φωτογραφία, βίντεο και επιτελεστικές δράσεις επιχειρώντας να διερευνήσει τον περιορισμό της ελευθερίας, τον εγκλεισμό, αλλά και τη δυνατότητα απόδρασης και υπέρβασης των ορίων. Οι μινιμαλιστικές παρεμβάσειςστην έκθεσή της «Free from what»μας περιμένουν για λίγο ακόμα. Την Πέμπτη με ελεύθερη είσοδο και δωρεάν ξεναγήσεις (στις 18:00-20:00) και την Κυριακή με ομιλία-περφόρμανς από την καλλιτέχνιδα (στις 16:00-20:00).
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, έως 29 Οκτωβρίου (12:00-20:00, Πέμπτη 12:00-22:00)

Μαρία Παπανικολάου, άποψη της έκθεσης "Free from what" στο annexM του Μεγάρου Μουσικής

Μια οικογενειακή ιλαροτραγωδία
Τι συμβαίνει την ημέρα της επετείου γάμου των γονιών, όταν κάποιοι γιορτάζουν, ενώ άλλοι εύχονται να μην είχε υπάρξει ποτέ; Η παράσταση «Ναπάλμ Χάσταγκ Φάμιλι»,σε κείμενο και σκηνοθεσία Πάνου Κούγια, επανακάμπτει θέτοντας στο επίκεντρο την «αγία ελληνική οικογένεια», τη ρουτίνα, τους βίαιους μηχανισμούς, τα μυστικά της.
Red Jasper Cabaret theatre, από 30 Οκτωβρίου, Δευτέρα & Τρίτη στις 21:00

Ναπάλμ χάσταγκ φάμιλι

Ίχνη τοπίων από τη Συλλογή Σωτήρη Φέλιου
Η 23χρονη Ιταλίδα Maria Alessio επιμελείται τη δεύτερη ομαδική έκθεση στο πλαίσιο του Προγράμματος Φιλοξενίας Ακαδημαϊκής και Επιμελητικής Έρευνας του Courtauld Institute of Art και της Συλλογής Σωτήρη Φέλιου. Με τίτλο «A sense of place», επικεντρώνεται στο τοπίο παρουσιάζοντας έργα ζωγραφικής και γλυπτά γνωστών καλλιτεχνών, μεταξύ των οποίων οι Ηώ Αγγελή, Αλέκος Λεβίδης, Ανδρέας Λόλης, Τάσος Μαντζαβίνος, Ναταλία Μελά, Εμμανουήλ Μπιτσάκης κ.ά.
16 Φωκίωνος Νέγρη, 25 Οκτωβρίου-11 Νοεμβρίου (εγκαίνια στις 18:00-21:00)

Οι Epica στην Πειραιώς
Γιορτάζουν τα 20 χρόνια τους και επιστρέφουν στα μέρη μας, μετά την περσινή τους εμφάνιση στο Release Athens. Μια βραδιά συμφωνικού metal από την ολλανδική μπάντα, με την Σιμόν Σίμονς και τον κιθαρίστα Μαρκ Γιάνσεν να τραγουδούν αγαπημένα και νέα κομμάτια τους.
Floyd, 26 Οκτωβρίου από τις 22:00

Epica
© Tim Tronckoe

Ο Νίκος Κουρής διαβάζει Λορεντζάτο
Επτά πρωταγωνιστές του θεάτρου συναντούν νέους σκηνοθέτες καικαταξιωμένους μουσικούς και επιχειρούν θεατρικές αναγνώσειςκειμένων-ορόσημα της ελληνικής λογοτεχνίας.Τον νέο κύκλο στις καθιερωμένες «Παραβάσεις» εγκαινιάζει ο Νίκος Κουρής, ο οποίος συνεργάζεται με τον Μάριο Μπανούσι και διαβάζει την «Ιογενή Πνευμονία» του Ζήσιμου Λορεντζάτου. Το μοναδικό αφήγημα που επιχείρησε να γράψει ο σημαντικός δοκιμιογράφος, κριτικός, ποιητής και μεταφραστής μιλά σε τρίτο πρόσωπο για τη μοναξιά του αρρώστου και μια περιπέτεια υγείας που έζησε.
Φάρος ΚΠΙΣΝ, 29 Οκτωβρίου στις 16:00

Ο Νίκος Κουρής διαβάζει Ζήσιμο Λορεντζάτο στις "Παραβάσεις/Αναγνώσεις" του ΚΠΙΣΝ
© Μαρίζα Καψαμπέλη

Νύχτες βραδύτητας στην Ελευσίνα
Οι ομιλίες για τον χρόνο επιστρέφουν στο προαύλιο του Αγίου Νικολάου, πάντα κάτω από το φως της πανσελήνου. Θα παρουσιαστεί το ντοκιμαντέρ «Η Επιστροφή του Ε.Χ. Γονατά» της Εύας Στεφανή ενώ μετά θα συζητήσουν με το κοινό ο συγγραφέας Σάββας Μιχαήλ και ο Εμμανουήλ Πλειώνης, αστροφυσικός και πρόεδρος του Εθνικού Αστεροσκοπείου. Η βραδιά θα κλείσει με στίχους ποιητώναπό τον ηθοποιό και επιμελητή της δράσης, Ηλία Κουνέλα.
Αρχαιολογικός χώρος Ελευσίνας, 29 Οκτωβρίου στις 19:00

Νύχτες Βραδύτητας στην Ελευσίνα

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ