Θεατρο - Οπερα

14 ραντεβού για αυτή την εβδομάδα | 9 - 15 Νοεμβρίου 2023

«Ευαγγελισμός, το μιούζικαλ» στο Rex, Ballets Jazz Montreal στο Μέγαρο, σύγχρονος χορός στην ΕΛΣ, The Undertones στο Gagarin 205 κ.ά.

woman_guest.jpg
Ιωάννα Γκομούζα
ΤΕΥΧΟΣ 892
9’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
"Ευαγγελισμός, το μιούζικαλ" στο Θέατρο Rex
"Ευαγγελισμός, το μιούζικαλ" στο Θέατρο Rex

Οι καλύτερες προτάσεις για συναυλίες, παραστάσεις, εκθέσεις, εκδηλώσεις την εβδομάδα 9-15 Νοεμβρίου 2023

Εκδηλώσεις για την εβδομάδα 9 - 15 Νοεμβρίου 2023

Ο Ευαγγελισμός έγινε μιούζικαλ
Τι συμβαίνει όταν μια ομάδα γιατρών και νοσηλευτών καταφέρνουν να αιχμαλωτίσουν τον Θάνατο;Μπορεί μια τέτοια αναπάντεχη νίκη να αποδειχτεί μάταιη; Ο Άγγελος Τριανταφύλλου και ο Δημήτρης Σταυρόπουλος, με αφετηρία το λιμπρέτο του Γιάννη Αστερή, χτίζουν μια μουσική παράσταση («Ευαγγελισμός, το μιούζικαλ») για τον χρόνο και την αγάπη. Στη σκηνή γνωστοί ερμηνευτές, όπως οι Μαρία Γεωργιάδου, Γιώργος Γλάστρας, Μαρία Διακοπαναγιώτου, Ελένη Κοκκίδου, Χρήστος Λούλης, Κατερίνα Παπουτσάκη, Έλλη Πασπαλά,Νατάσσα Μποφίλιου κ.ά.
Θέατρο REX, Τετάρτη & Κυριακή στις 19:00, Πέμπτη, Παρασκευή στις 20:30, Σάββατο στις 17:30 & 20:30

Χορεύουμε Jazz@Megaron;
Η φωνή του Λέοναρντ Κοέν δίνει τον ρυθμό και οι χορογραφίες του Αντώνη Φωνιαδάκη, της Άνναμπελ Λόπεζ Οτσόα και του Ίσαν Ρούστεμ την κίνηση. Ναι, το «Dance Me» των Ballets Jazz Montreal φτάνει και στην Αθήνα για να κλείσει τη μεγάλη γιορτή της τζαζ στο Μέγαρο. Μια πολυταξιδεμένη παραγωγή,που αποτίνει έναν ποιητικό φόρο τιμής στον διάσημο τραγουδοποιό και λογοτέχνη, ακολουθώντας το ταξίδι του στα μονοπάτια της ύπαρξης, από την αγάπη και τον αισθησιασμό στην απώλεια και τη θλίψη.
Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη, Σάββατο 11 & Κυριακή 12 Νοεμβρίου στις 20:00

«Dance Me» από τα Ballets Jazz Montreal στο Μέγαρο
«Dance Me» από τα Ballets Jazz Montreal στο Μέγαρο © Thierry Du Bois

Τα χρώματα του χορού
Τα τρίπτυχα χορού από το Μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής επιστρέφουν με χορογραφίες των Ντιέγκο Τορτέλλι, Εύας Γεωργιτσοπούλου και Κωνσταντίνου Ρήγου. Το «Hole in space», φτιαγμένο σχεδόν εξ’ ολοκλήρου μέσω βιντεοκλήσεων, επιδιώκειτη δημιουργία συνδέσεων και εκπλήξεων. Το «W(h)oman» αντλεί έμπνευση από τα σώματα, τη δύναμη και τη θηλυκότητα των χορευτών για να μιμηθεί αφηρημένα την ικανότητα των ζώων να αντιδρούν στον κίνδυνο. Το «Les Nuits d’ été», πάλι, μιλάει, σύμφωνα με τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Μπαλέτου «για τη ρευστότητα των σχέσεων και για το πώς όλα μπορούν να συμβούν κάτω από το φως του φεγγαριού».
Εναλλακτική Σκηνή Εθνικής Λυρικής Σκηνής, 12, 14, 16, 17, 18 Νοεμβρίου στις 20:30

«Les Nuits d’été», μια χορογραφία του Κωνσταντίνου Ρήγου από το Μπαλέτο της ΕΛΣ
Colors στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ: η χορογραφία του Κωνσταντίνου Ρήγου «Les Nuits d’été» © Γιώργος Καλκανίδης

Η «Υπόθεση Παραντάιν» στη σκηνή
Γεννήθηκε το 1933 από την πένα του Βρετανού μυθιστοριογράφουΡόμπερτ Χίτσενς, έδωσε υλικό στον Άλφρεντ Χίτσκοκ για την ομώνυμη ταινία με τους Γκρέγκορι Πεκ, Αν Τοντ, Αλίντα Βάλλι και Τσαρλς Λότον και τώρα γίνεται θεατρικό έργο από τη Μαργαρίτα Δαλαμάγκα-Καλογήρου. Ο λόγος για την περίφημη ιστορία της γοηρευτικής κυρίας Παραντάιν που κατηγορείται ότι δηλητηρίασε τον ήρωα πολέμου σύζυγό της. Την υπεράσπισή της αναλαμβάνει ο ανερχόμενος δικηγόρος σερ Μάλκολμ Κην, ο οποίος την ερωτεύεται παράφορα. Σκηνοθετεί ο Αλέξιος Κοτσώρης. Παίζουν: Μαρίνα Παντελάκη,  Φωτεινή Τεντολούρη,  Ηλέκτρα Μαγγίνα, Βαγγέλης Μάγειρος, Γιώργος Λουράκης, Στέφανος Κακαβούλης, Απόστολος Μαλεμπιτζής, Θάνος Κρομμύδας.
Αγγέλων Βήμα, από τις 11 Νοεμβρίου 

"Υπόθεση Παραντάιν" στο Αγγέλων Βήμα
"Υπόθεση Παραντάιν" στο Αγγέλων Βήμα © Νικόλας Παπουτσάκης

Η ζωγραφική του Φίλιππου Θεοδωρίδη
Η θέα της Αθήνας από το εργαστήριό του στο Μοναστηράκι,οι σκιές που δημιουργούν τα κτήρια που το περιβάλλουν, εικόνες μισοκατεστραμμένων αφισών και αρχαία ελληνικά σύμβολα τροφοδοτούν τον χρωστήρα του ζωγράφου στη νέα του έκθεση με τίτλο «Misremembered memories». Εστιάζοντας στην ιδέα της κατασκευής, δημιουργεί με ακρυλικά χρώματα, γκουάς και λάδια στον καμβά αφηρημένες συνθέσεις με έντονα χρώματα, μοτίβα, πλέγματα και γραμμές.
Γκαλερί Ζουμπουλάκη, 9 Νοεμβρίου-9 Δεκεμβρίου (εγκαίνια στις 18.00-21.00)

Φίλιππος Θεοδωρίδης, "Impatient youth"
Φίλιππος Θεοδωρίδης, "Impatient youth"

Είναι ο Ορφέας Αυγουστίδης «Άσχημος»;
Από αυτή την εβδομάδα ο δημοφιλής ηθοποιός θα είναι ο ήρωας του δραματουργού της Σαουμπίνε, Μάριους φον Μάγενμπουργκ στην πολυαναμενόμενη νέα σκηνοθεσία του Γιώργου Κουτλή. Γιατί ο Λέττε είναι άσχημος, πολύ άσχημος. Όταν τελικά μετά από μια επέμβαση αποκτά ένα ανείπωτα όμορφο πρόσωπο, που γίνεται προϊόν προς πώληση, τα παίρνουν μια πραγματικά άσχημη τροπή.
Νέο Θέατρο Κατερίνας Βασιλάκου, από τις 10 Νοεμβρίου

"Ο άσχημος",σε σκηνοθεσία Γιώργου Κουτλή
© Daniel Egneus

Πίντερ από Παπαδόπουλο και Ανδριολάτου
Στον Εραστή, ένα από τα πιο αινιγματικά έργα του, ο νομπελίστας συγγραφέαςεστιάζει στις ανθρώπινες σχέσεις, επιχειρώντας νααναδείξει πώς η μεγαλύτερη μοναξιά μπορεί και τρυπώνει καμιά φορά μέσα στα ζευγάρια. Ως σκηνοθέτες και συμπρωταγωνιστές, η Κλέλια Ανδριολάτου και ο Πάνος Παπαδόπουλος εξερευνούν αυτή τη σεζόν τη διαβρωτική πορεία του χρόνου στη σχέση του Ρίτσαρντ και της Σάρα, που κάποτε ερωτεύτηκαν με τηνπρώτη ματιά και τώρα ζουν «σχεδόν» ευτυχισμένοι.
Θέατρο του Νέου Κόσμου, από τις 15 Νοεμβρίου

"Ο εραστής" με τους Πάνο Παπαδόπουλο και Κλέλια Ανδριολάτου
© Πάτροκλος Σκαφίδας

Ιστορίες από το Πάικο
Μια καινούρια ενότητα που έχουν δημιουργηθεί από το 2016 έως σήμερα παρουσιάζει ο εικαστικός Γιώργος Τσακίρης. Στο επίκεντρo του ενδιαφέροντός του οι παραδοσιακές βελέντζες, τα μάλλινα υφαντά που χρησίμευαν ως κλινοσκεπάσματα, στα οποία επεμβαίνει με μικρές χειρονομίες δημιουργώντας, όπως σημειώνει η επιμελήτρια Θούλη Μισιρλόγλου, «αντικείμενα που στέκονται ανάμεσα. Ανάμεσα στα καθημερινά, χρηστικά και εμπορευματικά αντικείμενα και ανάμεσα στα έργα τέχνης, ανάμεσα στη μνήμη του παρελθόντος και την ζώσα μνήμη του παρόντος, ανάμεσα στην υλικότητα και την κοινωνική διάσταση των υλικοτήτων».
Roma Gallery, έως 2 Δεκεμβρίου

Γιώργος Τσακίρης, "Άσπρη βελέντζα"

Ο Αλέξανδρος Γεωργίου «Από την οπτική του Ναι»
Παράλληλα με την αναδρομική έκθεση σχεδίων του στην Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων, ο γνωστός καλλιτέχνης παρουσιάζει στην ίδια γειτονιά πρόσφατες ζωγραφικές δημιουργίες που φιλοτέχνησε μπροστά στο κοινό, στον χώρο της γκαλερί. Μια συνέχεια της προσωπικής του αναζήτησης γύρω από υπαρξιακά ερωτήματα, στα έργα κατοικούν και συσχετίζονται πλάσματα αινιγματικά. Ο τίτλος της έκθεσης αναφέρεται στη στιγμή που υποδεχόμαστε το άγνωστο και το ρίσκο που αυτό φέρει.
Γκαλερί Ρεβέκκα Καμχή, 9 Νοεμβρίου-16 Δεκεμβρίου(εγκαίνια στις 19:00-22:00)

Αλέξανδρος Γεωργίου, "Από την οπτική του ναι" στην γκαλερί Ρεβέκκα Καμχή

Ένας Αμερικανός πρόεδρος τον… Νοέμβριο
Οξυδερκής συγγραφέας που δεν χαρίζεται σε κανέναν, σύμφωνα με τον σκηνοθέτη Μιχάλη Σιώνα, ο Ντέιβιντ Μάμετ με το «November» παρέδωσε μια πολιτική κωμωδία που ξεμπροστιάζει τις οικονομικές συμφωνίες μεγάλων λόμπι, τα fakenews και την αδιαφορίατων ανθρώπων που κάνουν κουμάντο για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ο Σταύρος Σβίγκος ερμηνεύει έναν πρόεδρο των Η.Π.Α. που προσπαθεί να επανεκλεγεί ακόμα και ξαναγράφοντας προς όφελός του την Ιστορία…
Θέατρο «Τζένη Καρέζη», κύηαπό τις 10 Νοεμβρίου

"November"
© Πάτροκλος Σκαφίδας

«Μίμησις πράξεως» από τη Μάτω Ιωαννίδου
Εμπνευσμένα από αρχετυπικές προσωπικότητες έργων της αρχαίας τραγωδίας, την Αντιγόνη και τον Οιδίποδα, τον Ορέστη, την Φαίδρα και τη Μήδεια, είναι τα έργα που παρουσιάζει η ζωγράφος στο Ωδείον Αθηνών. Σκοπός της, όπως υπογραμμίζει, είναι «οι εσωτερικές συγκρούσεις, η ένταση, οι αποφάσεις, η δράση, οι αντιπαραθέσεις, η λύτρωση-κάθαρση, όλο το “ανθρώπινο” που διακυβεύεται, να αποδοθεί εικαστικά με έναν τελετουργικό τρόπο». Η ATHENSVOICE είναι χορηγός επικοινωνίας της έκθεσης.
Πολυχώρος Ω2, έως 21 Νοεμβρίου

Μάτω Ιωαννίδου, "Μήδεια"
Μάτω Ιωαννίδου, "Μήδεια"

Τρεις νύχτες στο Κύτταρο
Η Παρασκευή σου σηκώνει έξοδο με υπόκρουση Lynyrd Skynyrd; Οι Nostos υπόσχονται ένα καταγαιστικό τρίωρο αφιέρωμα στη σπουδαία southern rock μπάντα με 26 αγαπημένα τους τραγούδια (στις 21:30). Στη σκηνή της Ηπείρου και Αχαρνών το Σάββατο ανήκει στους Babo Koro, ένα από τα δυναμικότερα σχήματα του progressive-παραδοσιακού ρεύματος (στις 22:00), ενώ την Κυριακή οι Threshold συναντούν ξανά μετά από έξι χρόνια το ελληνικό κοινό. Μαζί τους οι The Silent Wedding (στις 20:30).

Babo Koro
Babo Koro

Πανκ από τη Βόρεια Ιρλανδία
Κοντεύουν πέντε δεκαετίες από τότε που σχηματίστηκαν αλλά αυτή θα είναι μόλις η πρώτη τους εμφάνιση στην Ελλάδα. Αυτό το Σάββατο οι The Undertones περνούν και από τα μέρη μας φέρνοντας στις αποσκευές τους κομμάτια από το νέο άλμπουμ τους «Dig What You Need» αλλά και από προηγούμενες δουλειές τους (όπως τα «Get Over You», «Jimmy Jimmy», «My Perfect Cousin», «Teenage Kicks» κ.ά.). Τη βραδιά ανοίγει η νεοσύστατη ελληνική μπάντα Vaxtones.
Gagarin 205, 11 Νοεμβρίου από τις 20:00

The Undertones

Μουσικά «Roots & Rituals»
Η Ελένη και η Σουζάνα Βουγιουκλή επιστρέφουν στη σκηνή της Αβραμιώτου. Για έξι βράδια μας προσκαλούν σ’ ένα μουσικό ταξίδι στον κόσμο, με βαλκανικές πολυφωνίες, ελληνικά ρεμπέτικα και εκστατικούς ρυθμούς από την Κάτω Ιταλίααλλά και με το σπαρακτικό ηχόχρωμα του πορτογαλέζικου fado και τη δωρικότητα των αμερικανικών blues και του gospel.
SIX D.O.G.S, κάθε Κυριακή από 12 Νοεμβρίου έως 18 Δεκεμβρίου, στις 21:30

Ελένη και η Σουζάνα Βουγιουκλή
© Κυριάκος Κατσαρέας

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ