Θεατρο - Οπερα

13 ραντεβού για αυτή την εβδομάδα | 23 - 29 Νοεμβρίου 2023

«Βασιλιάς Ληρ» στο Θέατρο οδού Κεφαλληνίας, «Έγκλημα και τιμωρία» στο Πορεία, ο «Προμηθέας» του Άρη Μπινιάρη στο Γκλόρια, η έκθεση «Unboxing Callas» από την ΕΛΣ κ.ά.

woman_guest.jpg
Ιωάννα Γκομούζα
ΤΕΥΧΟΣ 894
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η Μπέττυ Αρβανίτη ως «Βασιλιάς Ληρ» στη νέα παράσταση του Στάθη Λιβαθινού στο Θέατρο οδού Κεφαλληνίας
Η Μπέττυ Αρβανίτη ως «Βασιλιάς Ληρ» στη νέα παράσταση του Στάθη Λιβαθινού στο Θέατρο οδού Κεφαλληνίας © Eλίνα Γιουνανλή

Οι καλύτερες προτάσεις για συναυλίες, παραστάσεις, εκθέσεις την εβδομάδα 23-29 Νοεμβρίου 2023

Εκδηλώσεις για την εβδομάδα 23 - 29 Νοεμβρίου 2023

Ο Στάθης Λιβαθινός σκηνοθετεί «Βασιλιά Ληρ»
Η Μπέττυ Αρβανίτη ντύνεται το κοστούμι του τραγικού σαιξπηρικού ήρωα που αποφασίζει να δώσει το βασίλειό του σε όποια από τις κόρες του τον πείσει για την αγάπη της. «Πυρήνας της παράστασης θα είναι η πρόκληση», δηλώνει ο σκηνοθέτης Στάθης Λιβαθινός, ο οποίος πατά στη διασκευή του Στρατή Πασχάλη που πυκνώνει το έργο και συναιρεί πρόσωπα και καταστάσεις.
Θέατρο Οδού Κεφαλληνίας, από 23 Νοεμβρίου

«Έγκλημα και τιμωρία» στην Τρικόρφων
Κορυφαίο ψυχογράφημα της ανθρώπινης ύπαρξης, το διάσημο μυθιστόρημα του Φιόντορ Ντοστογιέφσκι διασκευάζει ο Θανάσης Τριαρίδης σε μια σκηνική πρόταση που απηχεί μέχρι και την οδυνηρή εμπειρία του Ολοκαυτώματος και επιφυλάσσει έναν ρόλο έκπληξη για τον Ρώσο συγγραφέα. Στο δυναμικό του ο σκηνοθέτης Δημήτρης Τάρλοου έχει τον Προμηθέα Αλειφερόπουλο ως Ρασκόλνικοφ, τη Μαριάννα Πουρέγκα να ενσαρκώνει τη νεαρή πόρνη Σόνια και τους Δημήτρη Ήμελλο και Κώστα Φιλίππογλου (σε διπλή διανομή) στον χαρακτήρα του ανακριτή Πορφύρη. Η ATHENS VOICE είναι χορηγός επικοινωνίας της παράστασης.
Θέατρο Πορεία, από 23 Νοεμβρίου

"Έγκλημα και τιμωρία" στο θέατρο Πορεία
© Μαρίζα Καψαμπέλη

Μια έκθεση για την Κάλλας
Να ανακαλύψουμε εκ νέου τη μυθική divina μάς καλεί η έκθεση «Unboxing Callas» που επιμελείται ο Βασίλης Ζηδιανάκης. Στον δεύτερο όροφο της Εθνικής Βιβλιοθήκης θα εκτεθούν η συλλογή του Δημήτρη Πυρομάλλη για τηθρυλική σοπράνο –δισκογραφία, βιβλιογραφία, φωτογραφικό υλικό, αντικείμενα–, ντοκουμέντα από το αρχείο της ΕΛΣ καθώς και πρωτότυπα εικαστικά έργα έντεκα σύγχρονων καλλιτεχνών. Παράλληλα, στο φουαγιέ της Λυρικής θα παρουσιάζεται ένα εικαστικό έργο του Αλέξη Φιδετζή και της Μαλβίνας Παναγιωτίδη.
Εθνική Λυρική Σκηνή & Εθνική Βιβλιοθήκη, 26 Νοεμβρίου 2023-10 Ιανουαρίου 2024

Ο «Προμηθέας» του Άρη Μπινιάρη
Σ’ έναν δυστοπικό κόσμο, στον οποίο κυριαρχούν οι απολυταρχικές πρακτικές και η κοινωνική καταπίεση, ο κρατούμενος Προμηθέας (Μιχάλης Βαλάσογλου) υπόκειται στις ανακρίσεις των εκπροσώπων του καθεστώτος. Ο Άρης Μπινιάρης αναμετράται ξανά με τον κόσμο του μυθικού επαναστάτησε μια παράσταση που βασίζεται σε δικό του κείμενο και ενσωματώνει στίχους του ράπερ Άγνωστος Χειμώνας.
Θέατρο Γκλόρια, από 27 Νοεμβρίου

"Προμηθέας" του Άρη Μπινιάρη
© Πάτροκλος Σκαφίδας

«Γυναίκες χωρίς σύνορα» στην οθόνη
Το «Μέντιουμ» της Χριστίνας Ιωακειμίδη, «Η δουλειά της»με τη Μαρίσα Τριανταφυλλίδου, η «Σελήνη» της Ζακλίν Λέντζου, «Η μητέρα του σταθμού»της Κωστούλας Τωμαδάκη, το «Χαντούς, ένα παραμύθι» της Αλεξίας Τσούνη, το «Bella» της Θέλγιας Πετράκη φιγουράρουν στο πρόγραμμα προβολώντου 7ου Φεστιβάλ WIFT. Αφιερωμένη στην ισότητα στον κινηματογράφο, η διοργάνωση παρουσιάζει (χωρίς εισιτήριο) ντοκιμαντέρ και ταινίες μυθοπλασίας τις οποίες υπογράφουν ή στις οποίες έχουν συμμετοχή Ελληνίδες δημιουργοί.
Ταινιοθήκη της Ελλάδος, 23-26 Νοεμβρίου

Στο σύμπαν του MIRfestival
Από το προαύλιο του Αγ. Νικολάου Πευκακίων στην Ασκληπιού ως τη Γλυπτή Προκυμαία του Φλοίσβου, σε χώρους του κέντρου αλλά και σ’ ένα δάσος μυστικό μάς διακτινίζει το φεστιβάλ που επιμελείται η Χριστιάνα Γαλανοπούλου. Δώδεκα περφόρμανς, που παρουσιάζονται σε πανελλαδική ή και παγκόσμια πρώτη, με ελεύθερη είσοδο, επιχειρούν να χτίσουν έναν χώρο για την τρυφερότητα. Θέτουν ερωτήματα για το παρελθόν και το μέλλον μας, φέρνουν στο επίκεντρο το τραύμα και την κάθαρση, τη γυναικεία οργή και την αναζήτηση της χαράς.
Από 23 έως 30 Νοεμβρίου

Ingri Fiksdal, Diorama
Ingri Fiksdal, Diorama

«Συρανό» ο Μιχάλης Σαράντης
Με το διάσημο έμμετρο ρομαντικό δράμα του Εντμόντ Ροστάν καταπιάνεται ο Γιώργος Νανούρης, σε μια παράσταση που ακροβατεί ανάμεσα στο χιούμορ και τη συγκίνηση. Επί σκηνής, ο ιππότης και ποιητής Συρανό ντε Μπερζεράκ χαρίζειστον Κριστιάν (Ιάσονας Παπαματθαίου)τη φωνή και τις λέξεις του ώστε να κατακτήσει τη Ρωξάνη (Λένα Παπαληγούρα), εκφράζοντας έτσι τα δικά του συναισθήματα στην ηρωίδα.
Θέατρο Αλκυονίς, από 24 Νοεμβρίου

«Grecofuturisme» από τη Μόνικα Καμπασελέ
Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ελλάδα, με καταγωγή από το Κονγκό,αλλάτην τελευταία τετραετία ζει στο Παρίσι, όπου και ηχογράφησε το πρώτο της άλμπουμ ως leader. Στη μουσική της τα θρακιώτικα και τα ρεμπέτικα συναντούν τη bebop και το γαλλικό στοιχείο. Μετά το Παρίσι, η νεαρή τραγουδίστρια μας συστήνει το «Grecofuturisme» για πρώτη φορά στην Ελλάδα.
Half Note Jazz Club, 23 Νοεμβρίου στις 21:30

Μόνικα Καμπασελέ
© Γιώτα Εφρεμίδου

Live στο Κύτταρο
Με διάθεση να δημιουργήσουν την ατμόσφαιρα ενός νεοϋορκέζικου underground κλαμπ επιστρέφουν στην Αθήνα οι Fuzztonesαυτή την Παρασκευή. Ο RudiProtrudi και η παρέα του φέρνουν στις αποσκευές τους και το πρόσφατο άλμπουμ τους Encore. Τη βραδιά ανοίγουν οι TheSnails (στις 21:00). Το Σαββατόβραδο, πάλι, στη σκηνή της Ηπείρου και Αχαρνών καταφθάνουν τα Μωρά στη Φωτιά με «Μανιφέστο», «Υποσχέσεις», «Funkπάθη», «Αδρεναλίνη» και βάλε… Μαζί τους οι Σάτυροι (από τις 22:00).

Μωρά στη Φωτιά στο Κύτταρο

Απόψε, στου Πανάγαθου!
Ο Νίκος Γούναρης «συναντά»τη ρεμπέτισσα Μαρίκα Νίνου και την πιανίστα και συνεργάτιδα του Τσιτσάνη, Ευαγγελία Μαργαρώνη στη νέα μουσική παράσταση της Μαργαρίτας Δαλαμάγκα-Καλογήρου. Οικοδεσπότης τους, ο… Πανάγαθος που στήνει κόντρες για να διασκεδάσει την ανία που τού προκαλεί η παραδείσια απραξία. Θα γίνει τελικά τρικούβερτος καβγάς μεταξύ «ελαφρών» και «λαϊκών»; Με τους Δημήτρη Κοντοδήμο, Θάνο Πολύδωρα, Αμαλία Αυγουστάκη και Υβόνη Σιέμου.
Αγγέλων Βήμα, από 26 Νοεμβρίου

"Απόψε στου Πανάγαθου" στο Αγγέλων Βήμα

Τρεις βραδιές για τον Θάνο Μικρούτσικο
Έγραψε συμφωνικά έργα, όπερα, μουσική για τη σκηνή και τον κινηματογράφο, τραγούδια που αγαπήθηκαν όσο λίγα. Τέσσερα χρόνια από τον θάνατο του συνθέτη, τρεις συναυλίες μάς θυμίζουν την πλούσια παρακαταθήκη του. Στο Ολύμπια, την Παρασκευή η Μαρία Παπαγεωργίου επιλέγει «17 ταπεινά ρέκβιεμ για το μέλλον» από τη δισκογραφία του, ενώ μια μέρα αργότερα ο Χρήστος Θηβαίος τραγουδά «Τα μπλουζ του Θάνου». Και έπεται συνέχεια στις 30 του μήνα στο Μέγαρο με μελωδίες του για το θέατρο.
Ολύμπια, Δημοτικό Μουσικό Θέατρο Μαρία Κάλλας, 24 & 25 Νοεμβρίου στις 20:30

Θάνος Μικρούτσικος

Η Νίκη της Σαμοθράκης στο σύμπαν
Μετά τις Καρυάτιδες και τις Σειρήνες, η φωτογράφος Αμαλία Σωτηροπούλου εστιάζει το ενδιαφέρον της στο εμβληματικό μαρμάρινο γλυπτό που βρέθηκε στο ιερό των Μεγάλων Θεών. Στις εικόνες της η Νίκη βγαίνει από τα όρια του κόσμου μας και μεταφέρεται στο διάστημα.
Γκαλερί 7, 28 Νοεμβρίου-30 Δεκεμβρίου (εγκαίνια στις 20:00-22:00)

Αμαλία Σωτηροπούλου, “The Winged Victory of Samothrace and the Universe”

Ένας μονόλογος για το «Εύθραυστον»
Όταν ο πόνος γίνεται δεύτερη φύση, μπορεί η ανάγκη για ζωή και δημιουργία να υπερβεί κάθε δυσκολία; Η Αγγελική Τσαμπάζη «συναντά» τη Φρίντα Κάλο σε μια φανταστική συνθήκη: πάνω σε ένα κρεβάτι αποζητά τη βοήθεια της. Αντλώντας από το προσωπικό της βίωμα (καθώς για μεγάλο χρονικό διάστημα η ερμηνεύτρια αντιμετώπιζε κινητικά προβλήματα λόγω ενός αυτοάνοσου νοσήματος), μιλά για το πώς βιώνεται το κάθε τι, μέσα από τη ματιά ενός ανθρώπου για τον οποίο τίποτα δεν είναι δεδομένο.
Πολυχώρος VAULT, από 24 Νοεμβρίου

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ