Θεατρο - Οπερα

18 ραντεβού για αυτή την εβδομάδα | 30 Νοεμβρίου - 6 Δεκεμβρίου 2023

Πρεμιέρες στη Στέγη, την Πειραματική του Εθνικού, το Πόρτα και το Σύγχρονο Θέατρο, η έκθεση «ΝοΗΜΑΤΑ» στο Μουσείο Ακρόπολης, Χριστούγεννα στο ΚΠΙΣΝ κ.ά.

woman_guest.jpg
Ιωάννα Γκομούζα
ΤΕΥΧΟΣ 895
8’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
«Η Καταρίνα και η ομορφιά να σκοτώνεις φασίστες» του Τιάγκο Ροντρίγκες
«Η Καταρίνα και η ομορφιά να σκοτώνεις φασίστες» του Τιάγκο Ροντρίγκες στη Στέγη © Joseph Banderet

Οι καλύτερες προτάσεις για συναυλίες, παραστάσεις, εκθέσεις, εκδηλώσεις την εβδομάδα 30 Νοεμβρίου-6 Δεκεμβρίου 2023

Εκδηλώσεις για την εβδομάδα 30 Νοεμβρίου - 6 Δεκεμβρίου 2023

Η Καταρίνα και η ομορφιά να σκοτώνεις φασίστες
Η πολυβραβευμένη παράσταση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Φεστιβάλ της Αβινιόν, Τιάγκο Ροντρίγκες, καταφθάνει στα μέρη μας επιδιώκοντας να πυροδοτήσει τη συζήτηση σχετικά με το αν υπάρχει θέση για βία στον αγώνα για έναν καλύτερο κόσμο. Στη σκηνή τα μέλη μιας οικογένειας, κάπου στον πορτογαλικό Νότο, που μία φορά τον χρόνο δολοφονούν έναν φασίστα. Πλέον έχει φθάσει η σειρά της νεαρής Καταρίνα να συμμετέχει σ’ αυτό το… φονικό τελετουργικό, όμως εκείνη αρνείται.
Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, 4-8 Δεκεμβρίου στις 20:30

ΝοΗΜΑΤΑ και αλληγορίες στην τέχνη
Ρούμπενς από το Πράδο (ο πίνακας «Ο Κρόνος καταβροχθίζει τον γιο του»), η «Συκοφαντία του Απελλή» από το Ουφίτσι, έργο του εργαστηρίου του Μποτιτσέλι, το άγαλμα Χίμαιρας του 400 π.Χ. από το Αρχαιολογικό Μουσείο Φλωρεντίαςέρχονται στην έκθεση «ΝοΗΜΑΤΑ» που ετοιμάζει ο καθηγητής Νίκος Σταμπολίδης. Εστιάζοντας στις προσωποποιήσεις και τις αλληγορίες από την αρχαιότητα έως τη σύγχρονη τέχνη, θα παρουσιάσει περίπου 160 έργα γλυπτικής, κεραμικής, ζωγραφικής και μεταλλοτεχνίας.
Μουσείο Ακρόπολης, 4 Δεκεμβρίου 2023-14 Απριλίου 2024

Peter Paul Rubens, «Ο Κρόνος καταβροχθίζει τον γιο του»
Peter Paul Rubens, «Ο Κρόνος καταβροχθίζει τον γιο του», από τη Συλλογή του Μουσείου Πράδο

Ο Χριστουγεννιάτικος Κόσμος στο ΚΠΙΣΝ
Τα φώτα της γιορτής ανάβουν στο αγαπημένο πάρκο της πόλης που μας υποδέχεται με φωτεινές εγκαταστάσεις, για πατινάζ στο κανάλι και φωτογραφίες με φόντο τα στολισμένα έλατα. Η αυλαία ανοίγει την Παρασκευή (στις 19:00) με κάλαντα και γιορτινά τραγούδια από τηχορωδία νέων του El Sistema Greece και τους Mwenso and the Shakes, που έρχονται από το Χάρλεμ,για μια πληθωρική χριστουγεννιάτικη μουσική περφόρμανς. Have yourself a merry little Christmas!
ΚΠΙΣΝ, 1 Δεκεμβρίουστις 19:00. Έως 7 Ιανουαρίου 2024

Χριστούγεννα στο ΚΠΙΣΝ
© Πελαγία Καρανικόλα

Η Κάλλας στη μεγάλη οθόνη
Έναν αιώνα από τη γέννηση της divina, η πορεία και η φωνή της Μαρίας Κάλλας ζωντανεύουν μέσα από δύο ταινίες. Στην Εθνική Λυρική Σκηνή (στις 2 Δεκεμβρίου, 18:30) προβάλλεται το ντοκιμαντέρ «Μαίρη, Μαριάννα, Μαρία: Τα άγνωστα ελληνικά χρόνια της Κάλλας» του Βασίλη Λούρα, με σπάνιο αρχειακό υλικό, συνεντεύξεις και ηχητικά ντοκουμέντα. Στα Village στο The Mall, στον Ρέντη και στο Παγκράτι (στις 2 και 3 Δεκεμβρίου) περιμένουμε το «Callas -Paris, 1958», το θρυλικό ρεσιτάλ της στη γαλλική πρωτεύουσα που παρουσιάζεται για πρώτη φορά σε έγχρωμη 4K αποκατάσταση και ήχο Dolby Atmos, από τον Tom Wolf και την ομάδα της ταινίας «Maria by Callas».

"Μαίρη, Μαριάννα, Μαρία": η μεσόφωνος Κική Μορφονιού μιλά για τη Μαρία Κάλλας στο ντοκιμαντέρ του Βασίλη Λούρα
"Μαίρη, Μαριάννα, Μαρία": η μεσόφωνος Κική Μορφονιού μιλά για τη Μαρία Κάλλας στο ντοκιμαντέρ του Βασίλη Λούρα © Ανδρέας Σιμόπουλος

«Ο πατέρας» και τα θρύψαλα της μνήμης
Με τον χαρακτήρα που έδωσε στον Άντονυ Χόπκινς το δεύτερό του Όσκαρ καταπιάνεται ο Περικλής Μουστάκης. Στην παράσταση που σκηνοθετεί η Ελένη Σκότη, ερμηνεύει έναν ηλικιωμένο πατέρα που χάνει τη μνήμη του λόγω άνοιας και αρχίζει να αμφισβητεί τους αγαπημένους του και την πραγματικότητα γύρω του. Μια «τραγική φάρσα» με χιούμορ και τρυφερότητα από τον Γάλλο συγγραφέα Φλοριάν Ζελέρ. Στον ρόλο της κόρης η Ιωάννα Παππά.
Σύγχρονο Θέατρο, από 30 Νοεμβρίου

"Ο πατέρας" σε σκηνοθεσία Ελένης Σκότη στο Σύγχρονο Θέατρο
© Πάτροκλος Σκαφίδας

O Bryan Adams στην Αθήνα
Από την πόλη μας ξεκινά ο Καναδός πολυβραβευμένος rocker τηνέα του ευρωπαϊκή περιοδεία. Σε μια καλλιτεχνική διαδρομή τεσσάρων δεκαετιών, μετρά 17 στούντιο άλμπουμ και τέσσερις νέες κυκλοφορίες το 2022 –ανάμεσά τους το «So Happy It Hurts» που προτάθηκε για Grammy. Στιγμές από αυτή την πορεία θα απολαύσουμε αυτή την Τρίτη στο Μαρούσι.
Κλειστό Γήπεδο Μπάσκετ OAKA, 5 Δεκεμβρίουστις 21:30

Bryan Adams

«Ένα άλλο τοπίο» από τον Νικόλα Κληρονόμο
Πλάι σε ουρανοξύστες, γκρεμίζοντας παλιά σπίτια, σε πάρκα και παραλίες, οι εκσκαφείς που αντικρύζουμε καθημερινά εμπνέουν τη νέα δουλειά του γνωστού ζωγράφου. Με εκρηκτική παλέτα και όχημα τα στιβαρά μηχανήματα προχωρεί, όπως σημειώνει ο ιστορικός τέχνης Θοδωρής Κουτσογιάννης, «σε μία διαδικασία “ανατομίας” του αστικού τοπίου».
Αστρολάβος – δεξαμενή, έως 2 Δεκεμβρίου

Νικόλας Κληρονόμος, "3rd Symphony"

Τέσσερα βράδια με τη Monika
«Να συναντηθούμε όλοι εκεί για να ταξιδέψουμε μακριά μέσα από τη μουσική και τα τραγούδια για να επιστρέψουμε έστω και λίγο αλλαγμένοι και πιο αληθινοί» μας προσκαλεί η δημοφιλής τραγουδοποιός. Στις αποσκευές της φέρνει αγγλόφωνα κομμάτια από το «Avatar» αλλά και τον νέο δίσκο της «Proud», το «ForeverYours» που έχει καιρό να παίξει ζωντανά και διασκευές τραγουδιών που αγαπά πολύ.
VOX, κάθε Πέμπτη από 30 Νοεμβρίου έως 21 Δεκεμβρίου στις 21:00

Μόνικα

Μια «Κακούργα πεθερά» στη σκηνή
Μετά τους «Αριστερόχειρες» και τις «Σπυριδούλες», η διακεκριμένη με το βραβείο «Ελευθερία Σαπουντζή» Νεφέλη Μαϊστράλη στρέφει ξανά το βλέμμα της στην ελληνική κοινωνία και εμπνέεται από το έγκλημα της Χαροκόπου που συντάραξε την χώρα στις αρχές του 20ού αιώνα.Μια παράσταση σε σκηνοθεσία του Θανάση Ζερίτη, που επιχειρεί να φωτίσει την οριακή ψυχολογία των ανθρώπων που καταφεύγουν στη βία, έχοντας υπάρξει προηγουμένως οι ίδιοι θύματά της. Με τους Ελένη Ουζουνίδου, Εριέττα Μανούρη, Γιώργο Παπανδρέου, Ιώκο και την συγγραφέα.
Θέατρο Πόρτα, από τις 4 Δεκεμβρίου 

"Κακούργα πεθερά"

3 ραντεβού στο Κύτταρο
Τραγούδια από τη δισκογραφία της, ινδοπρεπή του ’60, πειραγμένα παραδοσιακά κι άγνωστα ρεμπέτικα θα παίζειγια τρεις Δευτέρες του Δεκέμβρη (στις 21:00) η Μάρθα Φριντζήλα στο μουσικό στέκι της Ηπείρου και Αχαρνών. Εντωμεταξύ θα μας έχουν ξαναφέρει εδώ ο Δημήτρης Μυστακίδης και η παρέα του, με κιθάρες, τσαμπούνες και βιολιά (1/12 στις 22:00), αλλά και οι Γκιντίκι και οι Banda Entopica από τη Θεσσαλονίκη με τραγούδια παραδοσιακά από τα Βαλκάνια και πρωτότυπες συνθέσεις (2/12 στις 21:30).

Μάρθα Φριντζήλα & The Kubara Project

«Love and Money» από την ομάδα Ατονάλ
Με το επίκαιρο έργο του καταξιωμένου Βρετανού συγγραφέα Ντένις Κέλλυ ασχολείται η σκηνοθέτις Σοφία Μαραθάκη. Μαζί με τους Κατερίνα Μαούτσου, Άρη Μπαλή, Νάνσυ Μπούκλη και Γιώργο Σύρμα ξετυλίγουν στη σκηνή μια τραγική φάρσα για τις ανθρώπινες σχέσεις που διαλύονται από το χρήμα, τον καταναλωτισμό, τα χρέη.
Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν – Υπόγειο, από τις 4 Δεκεμβρίου 

"Love and money" από την ομάδα Ατονάλ
"Love and money" από την ομάδα Ατονάλ

Ο Γκοντάρ για τον Γκοντάρ
Πανελλαδική πρεμιέρα για το ντοκιμαντέρ της Φλοράνς Πλαταρέέναν χρόνο από τον θάνατο του σπουδαίου Γαλλοελβετού δημιουργού. Ακολουθεί την πορεία του, μέσα από πλάνα από τα γυρίσματα ταινιών της δεκαετίας του ’60, αποσπάσματα από συνεντεύξεις του και υλικό από τις Κάννες το 1968, όταν με τον Τρυφώ επέμεναν ότι το φεστιβάλ θα έπρεπε να κλείσει σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους απεργούς διαδηλωτές.
Ταινιοθήκη της Ελλάδος, 1 Δεκεμβρίου στις 20.30

Ο κινηματογραφιστής Ζαν-Λυκ Γκοντάρ
© Philippe R. Doumic /Gamma-Rapho

We are here prepared for tragedy
Έναν αιρετικό χορό για τη σύγχρονη ελληνική τραγωδία με χορικά και απόψεις διανοητών της εποχής μας στήνει η Σοφία Μαυραγάνη στην Πειραματική Σκηνή Νέων Δημιουργών του Εθνικού Θεάτρου. Μια παράσταση στα όρια της διάλεξης, του χορού, της συναυλίας και του θεάτρου για τις τραγωδίες που αξίζει και εκείνες που δεν αξίζει να ζούμε, υπό τους ήχους της μουσικής του Larry Gus.
Θέατρο Rex, από τις 2 Δεκεμβρίου

Thats it: 5 εικονογράφοι για την Ιταλία
Μια ονειρική Βενετία με περισσότερες γόνδολες από τουρίστες, το φρενήρες Μιλάνο της βιομηχανίας και της τέχνης, οι λαϊκές αγορά και τα κανόλι της Σικελίας.Σ’ ένα πολύχρωμο ταξίδι στην γείτοναμας παρασύρουν οι δημιουργίες των εικονογράφων Michele Bruttomesso,Chiara Fracella, Illudio, Maria Mangiapane, Sara Passamonti και Lucio Schiavon. Τόσο εύκολα, όσο μια βόλτα στην Βασιλίσσης Σοφίας.
Στον εξωτερικό φράχτη της Πρεσβείας της Ιταλίας, έως τα μέσα Δεκεμβρίου

"That's it": έργο του Lucio Schiavon
"That's it": έργο του Lucio Schiavon

Μουσεία και δικαιοσύνη
Η Hanouf Al-Alawi, επικεφαλής εξωστρέφειας στο Βρετανικό Μουσείο, η Annie Fletcher, διευθύντρια στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης Ιρλανδίας, η Αφροδίτη Παναγιωτάκου, Διευθύντρια Πολιτισμού του Ιδρύματος Ωνάση, η Elvira Dyangani Ose, διευθύντρια του MACBA, είναι ανάμεσα στους ομιλητές του συνεδρίου CoMuseum, που φέτος επικεντρώνεται στη δικαιοσύνηκαι την εκπροσώπηση μέσα στα μουσεία. Είσοδος ελεύθερη με προεγγραφή στο https://thecomuseum.org/.
Μουσείο Μπενάκη/Πειραιώς 138, στις 6-8 Δεκεμβρίου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ