Θεατρο - Οπερα

19 ραντεβού για αυτή την εβδομάδα | 7 - 13 Δεκεμβρίου 2023

Μποέμ στην ΕΛΣ, αφιέρωμα στην Άνγκελα Σάνελεκ στην Ταινιοθήκη, πρεμιέρες στο Αμφι-θέατρο, το Θέατρο Άλφα και το Θέατρο του Νέου Κόσμου, η Ρένα Παπασπύρου στην Εθνική Πινακοθήκη κ.ά.

woman_guest.jpg
Ιωάννα Γκομούζα
ΤΕΥΧΟΣ 896
7’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
"Μποέμ" στην Εθνική Λυρική Σκηνή
"Μποέμ" στην Εθνική Λυρική Σκηνή © Ανδρέας Σιμόπουλος

Οι καλύτερες προτάσεις για συναυλίες, παραστάσεις, εκθέσεις, εκδηλώσεις την εβδομάδα 7-13 Δεκεμβρίου 2023

Εκδηλώσεις για την εβδομάδα 7 - 13 Δεκεμβρίου 2023

Μποέμ, η ανάρπαστη
Τo αριστούργημα του Πουτσίνι επιστρέφει επτά χρόνια μετά την τελευταία παρουσίασή του στην ΕΛΣ και τα εισιτήρια έκαναν γρήγορα φτερά. Τα καλά νέα είναι ότι προστέθηκε μια επιπλέον παράσταση (στις 7/1). Η σπαρακτική ερωτική ιστορία ανάμεσα στον ποιητή Ροντόλφο και τη ράφτρα Μιμή, έως τον θάνατό της από φυματίωση, ζωντανεύει μέσα από την αναβίωση της σκηνοθεσίας του Γκρέιαμ Βικ.
Εθνική Λυρική Σκηνή, από 9 Δεκεμβρίου

«The doctor» με Γουλιώτη και Χατζόπουλο
Η πολιτική της ταυτότητας και η κουλτούρα της ακύρωσης βρίσκονται στο επίκεντρο του θρίλερ του Ρόμπερτ Άικ που ανεβάζει η Κατερίνα Ευαγγελάτου. Όλα ξεκινούν όταν μια έφηβη μεταφέρεται σε κρίσιμη κατάσταση στο Ινστιτούτο Elizabeth μετά από μια αυτοσχέδια έκτρωση και η καθηγήτρια Ρουθ Γουλφ αρνείται την είσοδο ενός ιερέα στον θάλαμό της. Το σκάνδαλο που ξεσπά σύντομα λαμβάνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.
Αμφι-Θέατρο Σπύρου Ευαγγελάτου, από 8 Δεκεμβρίου

"The doctor" στο Αμφι-Θέατρο Σπύρου Ευαγγελάτου
© Έφη Γούση

Το αινιγματικό σινεμά της Άνγκελα Σάνελεκ
To 2019 κέρδισε την Αργυρή Άρκτο με το «Ήμουν στο σπίτι, αλλά», ενώ φέτος η γυρισμένη στην Ελλάδα  «Μουσική» της, μια σύγχρονη μεταφορά του μύθου του Οιδίποδα, απέσπασε την Αργυρή Άρκτο Καλύτερου Σεναρίου. Με αυτή, λοιπόν, ξεκινά το αφιέρωμα στην καταξιωμένη Γερμανίδα κινηματογραφίστρια. Θα προβληθούν συνολικά 13 ταινίες της, ενώ η ίδια παραδώσει και masterclass (στις 9/12 στο Ινστιτούτο Γκαίτε).
Ταινιοθήκη της Ελλάδος, 7-12 Δεκεμβρίου

Η Ρένα Παπασπύρου και η ύλη
Επίμονη «χαρτογράφος» του ταπεινού και λησμονημένου ίχνους στην αστική καθημερινότητα κι αγαπητή δασκάλα για χρόνια στην ΑΣΚΤ, η γνωστή εικαστικός εγκαινιάζει το πρόγραμμα «Ενδιάμεσος Χώρος» της ΕΠΜΑΣ. Με αφετηρία την εγκατάσταση «Baalbeks», παρουσιάζει περίπου είκοσι δημιουργίες από τις ενότητες Επεισόδια στην ύλη και Εικόνες στην ύλη, ανάμεσά τους και δύο νέα έργα.
Εθνική Πινακοθήκη, 12 Δεκεμβρίου 2023-16 Ιουνίου 2024

Η εικαστικός Ρένα Παπασπύρου επί το έργον

Όταν η Gen Z είναι «Φακντ-απ»
Εκείνος είχε όνειρο να γίνει σκηνοθέτης. Εκείνη τραγουδίστρια. Όμως συναντιούνται σε μια κλινική αντιμετώπισης ψυχικών νοσημάτων. Σε έναν κόσμο που κρίνει εύκολα, ο «Κεφάλας» και το «Βλήμα» ψάχνουν το μονοπάτι ν’ αγαπηθούν. Μία απόπειρα «συνομιλίας» με εφήβους... όλων των ηλικιών είναι το νέο έργο του Τάσου Ιορδανίδη που σκηνοθετεί η Θάλεια Ματίκα. Με τους Αφροδίτη Λιάντου και Διονύση Παπανδρέου.
Θέατρο Άλφα – Ληναίος – Φωτίου, από 9 Δεκεμβρίου

"Φακντ απ" στο θέατρο Άλφα - Ληναίος-Φωτίου
© Αλέξανδρος Σκουρλέτης

Η Peaches στην Αθήνα
Φεμινίστρια μουσικός, παραγωγός, σκηνοθέτρια και εικαστικός, εδώ και είκοσι χρόνια χαράζει το δικό της μονοπάτι στην τέχνη επιδιώκοντας να διαλύσει τα στερεότυπα και να υπερασπιστεί τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας. Αυτό το Σαββατόβραδο η πολυσχιδής Καναδή ανεβαίνει στη σκηνή μαζί με δυο χορεύτριες και, αλλάζοντας διαρκώς κοστούμια, υπόσχεται ένα electro-rock παρτυ με πολύ ενέργεια. Τη συναυλία ανοίγει ο Kristof.
Fuzz Live Music Club, 9 Δεκεμβρίου στις 20:30

Peaches
© Ryan Pfluger

«Βυσσινόκηπος» στο Θησείο
Το περίφημο έργο του Άντον Τσέχωφ προσεγγίζει η Δέσποινα Ντορίνα Ρεμεδιάκη επιχειρώντας να καταθέσει «μια μικρή ωδή στην απώλεια και την αντίσταση μας». Επί σκηνής επτά πρόσωπα επιστρέφουν σε ένα σπίτι που είναι πια εργοτάξιο και έχει ήδη πουληθεί. Πώς θα το ξαναοικειοποιηθούν; Μπορούν να γυρίσουν το χρόνο πίσω για να το σώσουν;
Θέατρο Θησείον, από 11 Δεκεμβρίου

Ο Αλέξης Κυριτσόπουλος «Παράλληλα»
Η δουλειά του φιγουράρει σε γκαλερί, βιβλία, αφίσες, εξώφυλλα βιβλίων και δίσκων, ενώ έχει σχεδιάσει επίσης σκηνικά και κοστούμια, «ζωγραφίζοντας το καλό που υπάρχει στα πράγματα». Αυτή την πορεία από το 1963 έως σήμερα, στην οποία «το χρώμα είναι δρόμος για το φως», έρχεται να αναδείξει η πρώτη του αναδρομική έκθεση.
Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων, 9 Δεκεμβρίου 2023-11 Φεβρουαρίου 2024

Αλέξης Κυριτσόπουλος, "Παράλληλα"

Οι Black Country, New Road στο Γκάζι
Η μουσική τους ακροβατεί ανάμεσα σε post-rock ήχους, πολύπλοκες ενορχηστρώσεις, πιανιστικές ενδοσκοπήσεις, την jazz, την chamber pop και για πρώτη φορά θα έχουμε την ευκαιρία να την ακούσουμε live στην Αθήνα. Η νεανική indie μπάντα από το Λονδίνο μας δίνει ραντεβού στην Πειραιώς για μια συναυλία με την υποστήριξη του Voice 102,5. 
Floyd, 9 Δεκεμβρίου από τις 20:00

Ο Θάνος Τοκάκης είναι «Ο Τίποτας»
Μετά τη μικρού μήκους ταινία «Tokakis ή What’s my name», ο γνωστός ηθοποιός συνεχίζει την έρευνά του πάνω στις έννοιες της ταυτότητας και της ευτυχίας. Με αφετηρία το έργο του Γουίλ Ίνο, καταθέτει μια παράσταση στα όρια της stand up comedy, ερμηνεύοντας έναν σχεδόν μπεκετικό ήρωα που μιλά για τον πόνο και τα τραύματα που κουβαλά.
Θέατρο του Νέου Κόσμου, από 8 Δεκεμβρίου


Από Σιδηρόπουλο μέχρι Pink Floyd
Αυτή την Παρασκευή οι Λunatics επιστρέφουν στο Κύτταρο για να γιορτάσουν ξανά τα 50 χρόνια από την κυκλοφορία του «Dark Side of the Moon». Εννοείται, φυσικά, πώς θα παίξουν και άλλα αγαπημένα κομμάτια των Pink Floyd. Το Σαββατόβραδο, είναι η ώρα για την καθιερωμένη γιορτή για τον Παύλο Σιδηρόπουλο. Στη σκηνή φίλοι, συνοδοιπόροι του αλλά και νεότεροι που επηρεάστηκαν από αυτόν –όπως οι Κυριάκος Δαρίβας, Βασίλης Σπυρόπουλος, Στέλιος Σαλβαδόρ, Frank Panx, Ζωρζ Πιλαλί κ.ά.

Παύλος Σιδηρόπουλος

Το Βερολίνο του Michael Schmidt
Θεωρείται από τους πιο σημαντικούς μεταπολεμικούς φωτογράφους της Γερμανίας, με τη δουλειά του να παρουσιάζεται σε περιώνυμα μουσεία. Για δύο μήνες θα μπορούμε να δούμε και στα μέρη μας εικόνες από το εμβληματικό έργο του U-NI-TY, που διερευνά τη δυσκολία της ιστορικής μνήμης στη σύγχρονη Γερμανία. Αποτελείται από 163 ασπρόμαυρες φωτογραφίες, τόσο του ίδιου όσο και από αρχειακές εικόνες που ξαναφωτογράφισε.
Γκαλερί Ελένη Κορωναίου, 8 Δεκεμβρίου 2023-10 Φεβρουαρίου 2024 (εγκαίνια στις 18:00-21:00)

Οι «Ζωγραφιές διά πάσαν νόσον…» του Γιάννη Ξανθούλη
Πολύχρωμος και πληθωρικός, ο ζωγραφικός κόσμος του Γιάννη Ξανθούλη αντανακλά με μεικτές τεχνικές πάνω σε χαρτιά και χαρτόνια τις συγγραφικές αναζητήσεις του. Η χαρά, ο σαρκασμός, η μελαγχολία, το μαύρο χιούμορ εναλλάσσονται σ’ αυτή τη διαδρομή που σηματοδοτεί και τους τίτλους τέλους για την παρουσία της αίθουσας τέχνης του Γιώργου Τζάνερη στην οδό Χάρητος 35.
Gallery genesis, 12 Δεκεμβρίου 2023-5 Ιανουαρίου 2024 (εγκαίνια στις 20:00)

Έργο του Γιάννη Ξανθούλη από την έκθεση "Ζωγραφιές δια πάσαν νόσον"

Γιασμίνα Ρεζά σε πανελλήνια πρεμιέρα
Μετά το «Art», τον «Θεό της Σφαγής» και τις «Τρεις εκδοχές της ζωής», ένα ακόμα έργο της δραστήριας και καταξιωμένης Γαλλίδας συγγραφέως κάνει το ντεμπούτο του στην Αθήνα. Ο Μάνος Καρατζογιάννης μας συστήνει το «Bella Figura», ένα θεατρικό για τις ανθρώπινες σχέσεις, τα υπαρξιακά αδιέξοδα, το πέρασμα του χρόνου, την κοινωνική υποκρισία, τη ματαιοδοξία και τη ματαιότητα. Με τους Υβόννη Μαλτέζου, Φαίη Ξυλά, Παναγιώτη Μπουγιούρη, Ραφίκα Σαουίς και Χρήστο Κοντογεώργη.
Θέατρο Σταθμός, από 7 Δεκεμβρίου

Επτά ζωγράφοι και δύο γλύπτες
Οι γλυπτικές συναρμογές του Παντελή Χανδρή και οι Ακροβάτες του Γιώργου Λάππα συναντούν τους ζωγραφικούς κόσμους των Pat Andrea, Κυριάκου Μορταράκου, Κατερίνας Μερτζάνη, Μιχάλη Μανουσάκη, Κώστα Παπανικολάου, Μανώλη Χάρου και Τάσου Μισούρα στην έκθεση «7 & 2». Η Athens Voice είναι χορηγός επικοινωνίας.
Γκαλερί ΑΛΜΑ, 7 Δεκεμβρίου 2023-13 Ιανουαρίου 2024 (εγκαίνια στις 19:00-22:00)

Νέο στέκι για την Callirrhoe
Μετά από τρία χρόνια στις παρυφές του Κουκακίου, η Ολυμπία Τζώρτζη θα μας υποδέχεται πλέον στο ισόγειο ενός διατηρητέου στη Σίνα 9. Από την μετακόμιση είναι εμπνευσμένη και η πρώτη έκθεση στο νέο χώρο της. Με τίτλο Boiling it down φιλοξενεί βίντεο, φωτογραφίες, γλυπτά και ζωγραφικά έργα από 10 καλλιτέχνες (Olivia Coeln, Νικόλ Οικονομίδη, Simon Dybbroe Møller, Μαλβίνα Παναγιωτίδη, Βασίλη Παπαγεωργίου, Σωκράτη Σωκράτους, Γιώργος Σταμκόπουλος, Βαλίνια Σβορώνου, Nasan Tur και Πάκυ Βλασοπούλου).
Callirrhoe, 8-30 Δεκεμβρίου (εγκαίνια στις 19:00-22:00)

Βασίλης Παπαγεωργίου, "Solo chair III"
Βασίλης Παπαγεωργίου, "Solo chair III" © Στάθης Μαμαλάκης

Μέσα στην εικόνα
Έργα εκτεταμένης πραγματικότητας, cinema 360°, καθώς και έργα τα οποία αναπτύσσουν διάδραση μέσω προηγμένων μηχανισμών όρασης υπολογιστή και ηλεκτροεγκεφαλογραφίας παρουσιάζονται για πέντε μέρες στον παλιό κινηματογράφο στη Μαυρομιχάλη 168. Πρόκειται για δημιουργίες από καλλιτέχνες και ερευνητές των εργαστηρίων Reflective Interaction και Spatial Media Research της École Nationale Supérieure des Arts Décoratifs, με τη συμμετοχή και εργαστηρίων της ΑΣΚΤ και του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Παράλληλα, στις 9-11/12 θα παρουσιαστούν σχετικά εργαστήρια και ημερίδες.
Φούρνος - Νέα Άλφαβιλ, στις 7-11 Δεκεμβρίου

Η CHEAPART σε… παράξενους κόσμους
Πιστή στη νομαδική της διαδρομή τα τελευταία χρόνια, η καθιερωμένη διοργάνωση προσιτής τέχνης ξεδιπλώνει φέτος τις δράσεις της στους επτά ορόφους μιας πολυκατοικίας στα Εξάρχεια. Υπό τον τίτλο «Curious worlds» φιλοξενεί εικαστικές προτάσεις, περφόρμανς, προβολές και παρουσιάσεις από 85 καλλιτέχνες, εννέα επιμελητές και 33 performance artists.
Ζωοδόχου Πηγής 66, Εξάρχεια, 13-23 Δεκεμβρίου στις 14:00-21:00

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ