Μουσικη

12 ραντεβού για αυτή την εβδομάδα | 12 - 18 Οκτωβρίου 2023

O Ζόρντι Σαβάλ και ο Λούμπομυρ Μέλνυκ στο Μέγαρο, ο Ρόμπερτ Ουίλσον στην γκαλερί Bernier/Eliades, Pytheas Travels στη Στέγη, Λίνα Μπερτούτσι στην Ελευσίνα κ.ά.

woman_guest.jpg
Ιωάννα Γκομούζα
ΤΕΥΧΟΣ 888
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
"Pytheas travels" από τους Hypercomf και τη Maja S. K. Ratkje στη Στέγη
"Pytheas travels" από τους Hypercomf και τη Maja S. K. Ratkje στη Στέγη

Οι καλύτερες προτάσεις για συναυλίες, παραστάσεις, εκθέσεις, εκδηλώσεις την εβδομάδα 12-18 Οκτωβρίου 2023

Εκδηλώσεις για την εβδομάδα 12 - 18 Οκτωβρίου 2023

O Ζόρντι Σαβάλ σε έργα Μέντελσον
Ακάματος ερευνητής, ανήσυχος μαέστρος και διαπρεπής σολίστ της βιόλας ντα γκάμπα, διασώζει εδώ και μισό αιώνα πολύτιμα πετράδια της Παλαιάς Μουσικής. Επιστρέφοντας στο Μέγαρο μετά από δεκατρία χρόνια, αυτή τη φορά με την ορχήστρα Le Concert des Nations, θα παρουσιάσουν δύο συνθέσεις του Μέντελσον, εμβληματικής φυσιογνωμίας του γερμανικού Ρομαντισμού.  
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, 16 Οκτωβρίου στις 20:30

O αρχιμουσικός και σολίστ της βιόλα ντα γκάμπα Jordi Savall

Τα ταξίδια του Πυθέα
Σε μια μουσική κρουαζιέρα από τη Μεσόγειο στις Βόρειες χώρες, που κοιτάζει με κριτική ματιά τη βιομηχανία του μαζικού τουρισμού, θέλουν να μας παρασύρουν οι Hypercomf και η Maja S. K. Ratkje μέσα από το Pytheas Travels. Τέσσερις μουσικοί του Ergon Ensemble ερμηνεύουν τις συνθέσεις της Νορβηγίδας δημιουργού ενώ στο φόντο προβάλλεται ένα βίντεο με animation και σκηνές από θαλασσινά γυρίσματα.
Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, 13-15 Οκτωβρίου, στις 20:30

"Pytheas travels" από τους Hypercomf και τη Maja S. K. Ratkje στη Στέγη

Ο εικαστικός Ρόμπερτ Ουίλσον
Πριν κατηφορίσουμε στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά για τη νέα του παράσταση, ο περίφημος Αμερικανός δημιουργός μας δίνει ραντεβού στο Θησείο. Στην έκθεση «Owls and Chairs» θα παρουσιάσει γλυπτικές κατασκευές από τις παραγωγές «The White Raven» και «The days before: death, destruction & detroit III» και το βίντεο-πορτρέτο «Kool».
Γκαλερί Bernier/Eliades, 12 Οκτωβρίου-5 Δεκεμβρίου (εγκαίνια στις 17:00-21:00) 

Οι πιανιστικές αρμονίες του Λούμπομυρ Μέλνυκ
Παράγοντας 19,5 νότες το δευτερόλεπτο σε κάθε χέρι, είναι ο πιο γρήγορος πιανίστας που έχει ηχογραφηθεί ποτέ. Ο Ουκρανός πρωτοπόρος της «συνεχούς μουσικής» παρουσιάζει συνθέσεις και αυτοσχεδιασμούς του, ένα κράμα από σύγχρονες «ρομαντικές» αρμονίες και μελωδικό υλικό.
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, 18 Οκτωβρίου στις 20:30 

Ο πιανίστας Lubomyr Melnyk στο Μέγαρο

Για νοσταλγούς του ροκ εν ρολ
Γυριστρούλα / Ευλαμπία / Να δεις που κάποτε / Κάπου θα συναντηθούμε / Σαν σταρ του Σινεμά… Ναι, οι Λάκης Παπαδόπουλος, Γιάννης Γιοκαρίνης, Νίκος Ζιώγαλας και Γιάννης Μηλιώκας επιστρέφουν και αυτό τον Οκτώβριο στο μουσικό στέκι της Ηπείρου και Αχαρνών για να σερβίρουν ένα κοκτέιλ με αγαπημένες επιτυχίες τους.
Κύτταρο, 14 & 28 Οκτωβρίου από τις 21:30

Οι Λάκης Παπαδόπουλος, Γιάννης Γιοκαρίνης, Γιάννης Μηλιώκας, Νίκος Ζιώγαλας στο Κύτταρο

H Arte Povera του Beats Pliz
Μπορεί ο πλούτος της συμφωνικής μουσικής να συνδυαστεί με την ωμή ενέργεια της ραπ; O μουσικός παραγωγός Φώτης Γεωργιάδης (aka Beats Pliz) παρουσιάζει το πρώτο ελληνικό συμφωνικό ραπ album με ζωντανή ορχήστρα και beatmaking, θεατρικά σκηνικά και rap performances. Η βραδιά θα ανοίξει με την προβολή του ομώνυμου ντοκιμαντέρ.
Δημοτικό Θέατρο Λυκαβηττού, 14 Οκτωβρίου στις 19:00

Η Φιλαρέτη Κομνηνού «Ξαφνικά πέρσι το καλοκαίρι»
Η γνωστή ηθοποιός θα είναι η πλούσια και αυταρχική κυρία Βέναμπλ στο αινιγματικό και αυτοψυχαναλυτικό έργο του Τενεσί Ουίλιαμς που σκηνοθετεί η Λίλλυ Μελεμέ. Γραμμένο το 1958 και έχοντας μεταφερθεί και στον κινηματογράφο, εξετάζει θέματα όπως η οικογένεια, η σεξουαλικότητα και η τρέλα.
Νέος Ακάδημος, από τις 16 Οκτωβρίου

«Ξαφνικά πέρσι το καλοκαίρι» του Τένεσι Ουίλιαμς σε σκηνοθεσία Λίλλυς Μελεμέ
© Πάτροκλος Σκαφίδας. Γραφιστική επιμέλεια: Μάριος Γαμπιεράκης (Μαύρα Γίδια)

Οι Ελευσίνιοι της Λίνα Μπερτούτσι
Στο πλούσιο ανθρώπινο ψηφιδωτό που συνθέτει τη σύγχρονη Ελευσίνα εστιάζει η διάσημη Αμερικανίδα φωτογράφος. Στην πολυμεσική παρουσίαση «Πρόσωπα» συνδυάζει πορτρέτα κατοίκων της περιοχής (που είτε γεννήθηκαν είτε βρέθηκαν να ζουν εκεί από διαφορετικές γωνιές του κόσμου) με μουσική εμπνευσμένη από το κομμάτι Time του συνθέτη Hans Zimmer.
Παλαιό Δημαρχείο Ελευσίνας, 14 Οκτωβρίου-26 Νοεμβρίου (εγκαίνια στις 19:00)

Lina Bertucci, "Πρόσωπα της Ελευσίνας"

Οι Naxatras στην Αθήνα
Μετά την διεθνή περιοδεία τους και λίγο πριν ξαναμπούν στο στούντιο για να δουλέψουν πάνω σε νέες συνθέσεις καταφθάνει στη Λιοσίων το ψυχεδελικό ροκ συγκρότημα από την Θεσσαλονίκη. Στις αποσκευές τους το «IV», η τελευταία τους δισκογραφική δουλειά. Μαζί τους οι Αθηναίοι Steams με υλικό από το «Mild Conquest».
Gagarin 205, 14 Οκτωβρίου από τις 20:30

Naxatras
Naxatras

Νεανικός Τσέχωφ στο Θησείο
Ένα καλοκαιρινό πάρτι στην αυλή ενός αρχοντικού που καταρρέει. Σε μια εποχή ανάμεσα στο παλιό και το νέο, άνθρωποι χωρίς πυξίδα και σταθερές, παλεύουν να κρατηθούν από το γλέντι, το γέλιο, τον έρωτα. Τον πρώτο από τους δύο «Πλατόνωφ» που περιμένουμε τη νέα σεζόν σκηνοθετεί η Δανάη Σπηλιώτη.
Θησείον, Ένα Θέατρο για τις Τέχνες, από τις 16 Οκτωβρίου (Κυριακή-Τρίτη στις 21:00)

"Πλατόνωφ" σε σκηνοθεσία Δανάης Σπηλιώτη

Δυο νέοι καλλιτέχνες σε συζυγία
Στις συνθέσεις τους τυχαίες και ανώνυμες φωτογραφίες που αιχμαλωτίζουν ανθρώπινα είδωλα και κοινότυπες στιγμές, γίνονται αφετηρία για να εγείρουν ζητήματα υπαρξιακής και οντολογικής τάξεως. Ο Ηλίας Σιψάς και ο Απόλλωνας Γλύκας συνεχίζουν τον εικαστικό τους διάλογο στην έκθεση « Συζυγία. Στέρεο φως & άχρονη κίνηση» στο πλαίσιο της Thessaloniki PhotoBiennale 2023.
MOMus-Μουσείο Άλεξ Μυλωνά , 13 Οκτωβρίου-7 Ιανουαρίου 2024  

Hλίας Σιψάς, "Familia santa"
Hλίας Σιψάς, "Familia santa"

Οι γυναίκες της Georgia Fambris
Αιχμηρά στήθη σε γαλουχία (ή μήπως δακρυσμένα;), κατακερματισμένα σώματα με έκδηλη θηλυκότητα: η γυναικεία φιγούρα παραμένει στο επίκεντρο της εικονογραφίας της Georgia Fambris. Στη νέα της έκθεση πολυπρόσωπα αποσπασματικά επεισόδια δομούνται γύρω από μια κεντρική μορφή, ενώ ανοίγει τη μέθοδό της και στην ύφανση.
Γκαλερί Ζουμπουλάκη, 12 Οκτωβρίου-4 Νοεμβρίου (εγκαίνια στις 18:00-21:00)

Georgia Fambris, έργο από την έκθεση «… And we are magic talking to itself, noisy and alone…» στην γκαλερί Ζουμπουλάκη

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ