Μουσικη

18 ραντεβού για αυτή την εβδομάδα | 19 - 25 Οκτωβρίου 2023

Mediterranean Futures στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης, Dead Man Walking σε απευθείας μετάδοση από τη MET στο Μέγαρο, ο Passenger στο Gagarin 205, η Λαίδη Μάκβεθ του Μτσενσκ στην ΕΛΣ κ.ά.

woman_guest.jpg
Ιωάννα Γκομούζα
ΤΕΥΧΟΣ 889
10’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Passenger έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα στο Gagarin 205
Ο Passenger έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα στο Gagarin 205

Οι καλύτερες προτάσεις για συναυλίες, παραστάσεις, εκθέσεις, εκδηλώσεις την εβδομάδα 19-25 Οκτωβρίου 2023

Εκδηλώσεις για την εβδομάδα 19 - 25 Οκτωβρίου 2023

Ηλεκτρονική «ενέργεια» από την Μεσόγειο
Το Stegi Radio της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση βγαίνει από το στούντιο και αφουγκράζεται τον ηλεκτρονικό ήχο της Μεσογείου. Στο φεστιβάλ Mediterranean Futures οι φουτουριστικοί, Middle-Eastern club ρυθμοί του ZULI συναντούν την ενέργεια της αφρικανικής διασποράς που μεταφέρει η Shannen SP, το αισθησιακό dancehall της Scorpio Qveen και τους θραυσματικούς ήχους των BUILTONSOIL. Είσοδος ελεύθερη.
Δημοτική Αγορά Κυψέλης, 21 Οκτωβρίου στις 17:30-23:00 

Ο ZULI στο Mediterranean Futures του Stegi Radio
Ο ZULI έρχεται στο Mediterranean Futures του Stegi Radio

Dead Man Walking απευθείας από τη MET
Με την Μητροπολιτική Όπερα της Νέας Υόρκης μας συνδέει το Μέγαρο για να παρακολουθήσουμε (στα αγγλικά, με αγγλικούς υπότιτλους) την όπερα του Τζέικ Χέγκι. Τον πρωταγωνιστικό ρόλο της Αδελφής Έλεν ερμηνεύει η διάσημη μετζοσοπράνο Τζόυς ΝτιΝτονάτο και του θανατοποινίτη Τζόζεφ Ντε Ροσέ ο διεθνούς φήμης μπασοβαρύτονος Ράιαν ΜακΚίννυ.
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, 21Οκτωβρίου στις 19:55 

Dead man walking

Εξήντα χρόνια από το Νόμπελ του Σεφέρη
Πώς αποτυπώθηκε η σπουδαιότητα του πρώτου ελληνικού Νόμπελ; Με επίκεντρο το βραβείο που απονεμήθηκε στον ποιητή Γιώργο Σεφέρη και ανήκει στη συλλογή της Πινακοθήκης Γκίκα, παρουσιάζεται πλήθος τεκμηρίων και φωτογραφικού υλικού σε τρεις ενότητες. Η πρώτη αφορά την ημέρα της ανακοίνωσης, η δεύτερη επικεντρώνεται στη βραδιά της απονομής, ενώ η τελευταία στον απόηχό της. Εκτίθενται αφίσες, εφημερίδες της εποχής, συγχαρητήριες επιστολές, οπτικά και ηχητικά ντοκουμέντα και προσωπικά αντικείμενα του Σεφέρη.
Πινακοθήκη Γκίκα, 25 Οκτωβρίου 2023-24 Φεβρουαρίου 2024

Αθήνα, 6 Δεκεμβρίου 1963, πρωί. Ο Γιώργος και η Μαρώ Σεφέρη αναχωρούν με προορισμό την Στοκχόλμη για την τελετή απονομής των βραβείων Νόμπελ 1963
Ο Γιώργος και η Μαρώ Σεφέρη αναχωρούν με προορισμό την Στοκχόλμη για την τελετή απονομής των βραβείων Νόμπελ 1963. Φωτ. Κώστα Μεγαλοκονόμου ©Μουσείο Μπενάκη/Φωτογραφικά αρχεία

Η πρώτη τους φορά στην Ελλάδα
Δυο έργα του διεθνούς ρεπερτορίου κάνουν την ελληνική τους πρεμιέρα αυτή την εβδομάδα στη δραστήρια σκηνή του Νέου Κόσμου. Από τις 20 Οκτωβρίου ο Παναγιώτης Γαβρέλας, η Βαλέρια Δημητριάδου και ο Γιώργος Χριστοδούλου μας συστήνουν «Το δωμάτιο του παιδιού» του σημαντικού Καταλανού συγγραφέα Ζουζέπ Μαρία Μπενέτ ι Ζουρνέτ. Στις 23 Οκτωβρίου η νέα σκηνοθέτις Ειρήνη Λαμπρινοπούλου εστιάζει στο «Διαβατήριο» του Βενεζουελάνου Γουσταύο Οτ που εξερευνά την ανάγκη του ανθρώπου να ξεφύγει από την αλλεπάλληλη καταπίεση.
Θέατρο του Νέου Κόσμου

«To Διαβατήριο» στο Θέατρο του Νέου Κόσμου
«To Διαβατήριο» στο Θέατρο του Νέου Κόσμου © Πάτροκλος Σκαφίδας

Ο Passenger στη Λιοσίων
Αυτή την Παρασκευή στις 11:00 ο δημιουργός του «Let Her Go» καταφθάνει με αφηγήσεις και μουσικές στην εκπομπή του Γιώργου Μουχταρίδη στο στούντιο του Athens Voice 102,5. Από τους πιο γνωστούς folk-rock καλλιτέχνες της εποχής μας, με τα τραγούδια του να συγκεντρώνουν εκατομμύρια streams σε youtube και spotify, κάνει το συναυλιακό του ντεμπούτο στα μέρη μας.
Gagarin 205, 22 Οκτωβρίου στις 20:00

Ο πιανίστας Seong-Jin Cho στην Αθήνα
Η διεθνής κριτική έχει επαινέσει το ταλέντο, αλλά και την τεράστια παλέτα των εκφραστικών του μέσων. Ο Νοτιοκορεάτης σολίστ συναντά ξανά το αθηναϊκό κοινό ανοίγοντας τις παρτιτούρες του στους Καθρέφτες του Μωρίς Ραβέλ, τη Φαντασία του Δάντη του Φραντς Λιστ, αλλά και σε έργα των Μότσαρτ και Χάυντ.
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, 25 Οκτωβρίου στις 20:30

Ο πιανίστας Seong-Jin Cho επιστρέφει στο Μέγαρο
© Christoph Koestlin

Η Λαίδη Μάκβεθ του Μτσενσκ επιστρέφει
Με μουσική έντονα ποιητική, η εμβληματική όπερα του Ντμίτρι Σοστακόβιτς εξιστορεί την πορεία της Κατερίνας Ισμαήλοβα, η οποία ερωτεύεται έναν από τους εργάτες του αγροκτήματός της και για χάρη του φτάνει ως τον φόνο του πεθερού και του συζύγου της. Το έργο, που παρουσιάστηκε το 2019 από την ΕΛΣ, επιστρέφει σε σκηνοθεσία της Φανί Αρντάν και μουσική διεύθυνση του Φαμπρίτσιο Βεντούρα.
Εθνική Λυρική Σκηνή, 21, 24, 27, 31 Οκτωβρίου, 9 Νοεμβρίου στις 19:30 & 5 Νοεμβρίου στις 18:30

Η Λαίδη Μάκβεθ του Μτσενσκ στην ΕΛΣ
© Valeria Isaeva

Αλλά μην το πεις σε κανέναν
Περιηγήθηκαν στο ιερό της Δήμητρας και της Κόρης και δημιούργησαν έργα γύρω από τις έννοιες της μύησης και της μυστικότητας, της γνώσης και της απώλειας, για τη σύνδεση με τον πλανήτη και την αναγέννηση. Δέκα Έλληνες και ξένοι καλλιτέχνες εμπνέονται από τα Ελευσίνια Μυστήρια στην έκθεση που επιμελείται η Joanna Warsza. Μια διήμερη παρέμβαση που περιλαμβάνει επιτελεστικές δράσεις και δανείζεται τη μορφή της πομπής των αρχαίων τελετουργιών.
Αρχαιολογικός χώρος Ελευσίνας, 21 & 22 Οκτωβρίου στις 10:00-15:00 (πομπή στις 16:00-18:30)

Ο Γιώργος Κωνσταντίνου και ο κύριος Γκρην
Ένας μοναχικός Νεοϋορκέζος, ο οποίος έχει αποτραβηχτεί μετά το θάνατο της γυναίκας του στο διαμέρισμά του, δέχεται τις επισκέψεις ενός νεαρού κοινωνικού λειτουργού. Η σχέση αυτή θα αλλάξει για πάντα και τους δύο στο «Κάθε Πέμπτη κύριε Γκρην», το πολυβραβευμένο θεατρικό-ύμνος στη διαφορετικότητα του Τζεφ Μπάρον που σκηνοθετεί ο Κώστας Γάκης. Συμπρωταγωνιστεί ο Αποστόλης Τότσικας. 
Θέατρο Αργώ, από 25 Οκτωβρίου

"Κάθε Πέμπτη κύριε Γκρην" με τους Γιώργο Κωνσταντίνου και Αποστόλη Τότσικα
© Πάτροκλος Σκαφίδας

Το κρασί συναντά την τέχνη
Περισσότερα από 80 boutique οινοποιεία με πάνω από 500 ετικέτες δίνουν το παρόν στο 3ο Athens Wine and Art Festival. Ανακαλύψτε τα κρασιά τους σ’ ένα διήμερο που περιλαμβάνει έκθεση με έργα της συλλογής της ΑΣΚΤ, θεατρικά δρώμενα, εκπαιδευτικά σεμινάρια, δημιουργικά εργαστήρια, δραστηριότητες για παιδιά και DJ sets από τον Athens Voice 102.5 (με την Ελένη Κολοκοτρώνη το Σάββατο και τον Γιώργο Μουχταρίδη την Κυριακή).
Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, 21 & 22 Οκτωβρίου στις 13:00-20:00

Athens Wine and Art Festival

Εσύ ξέρεις τον… Στέλιο Κασόνγκο;
Μετανάστης τρίτης γενιάς από τη Βόρεια Κένυα και μεγαλωμένος στον Βύρωνα, ο ήρωας στη νέα παράσταση της ομάδας Νάμα συνεργάζεται με τον Χρήστο προκειμένου να δημιουργήσουν μια μουσική σκηνή. Έως ότου μπαίνουν στο κάδρο ένας ετεροθαλής αδελφός, η απληστία και ρατσιστικές συμπεριφορές. Ρόλος βγαλμένος από τις εμπειρίες του Σαμουήλ Ακίνολα που τον ερμηνεύει, ο «Στέλιος Κασόνγκο» είναι ένα νέο κοινωνικό δράμα με πικρό χιούμορ, που έγραψε ο Γιώργος Χατζηνικολάου και σκηνοθετεί η Ελένη Σκότη.
Επί Κολωνώ, από τις 20 Οκτωβρίου

"Στέλιος Κασόνγκο" στο Θέατρο Επί Κολωνώ
© Γιώργος Χατζηνικολάου

Τρεις βραδιές στο Κύτταρο
Συναυλιακό σερί στο μουσικό στέκι της Ηπείρου και Αχαρνών. Την Παρασκευή οι Thee Holy Strangers ξεκινούν τα live τους για τη σεζόν παρέα με τους Screaming Fly. Το Σάββατο οι It’s all about the music ποντάρουν σε μελωδικές hard rock νότες από τα 70s και 80s. Η Κυριακή, πάλι, υπόσχεται ραντεβού με τους Alive And Dangerous, το συγκρότημα του Brian Downey των Thin Lizzy που παίζει για πρώτη φορά στην Ελλάδα.
Κύτταρο Live, 20, 21, 22 Οκτωβρίου στις 22:00

Thee Holy Strangers
Thee Holy Strangers

Μια μέρα στο Μουσείο Φασιανού
Μεγάλωσε στον Άγιο Παύλο στο κέντρο της Αθήνας, μια περιοχή που σφράγισε τη θεματολογία του. Εδώ (στη Νεοφύτου Μεταξά 15) όπου άλλοτε βρισκόταν το πατρικό του σπίτι, λειτουργεί το μουσείο για τον γνωστό ζωγράφο φιλοξενώντας έργα που δημιούργησε από το 1954 έως το τέλος της ζωής του. Στα επίσημα εγκαίνιά του μάς υποδέχεται με αφηγηµατικές ξεναγήσεις µε ελεύθερη είσοδο, εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά και θεματικούς περιπάτους στην γειτονιά.
Μουσείο Αλέκου Φασιανού, 21 Οκτωβρίου στις 11:00-20:30

Μουσείο Αλέκος Φασιανός

Cinema made in Italy
Επιστρέφει για τρίτη χρονιά φέρνοντας άρωμα Ιταλίας στη μεγάλη οθόνη με δέκα νέες ταινίες από τη γείτονα σε ελληνική πρεμιέρα. Θα προβληθούν επτά ταινίες μυθοπλασίας, δύο ντοκιμαντέρ και ένα docufiction, με σημαντικά βραβεία στις αποσκευές τους και συμμετοχές σε μεγάλα φεστιβάλ. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει, επίσης, το Μπελίσιμα του Λουκίνο Βισκόντι με την Άννα Μανιάνι, σε νέα αποκατεστημένη κόπια. H αυλαία ανεβαίνει με το «Ένα καινούργιο αύριο» (Il sol dell’avvenire) του Νάνι Μορέτι, που προβλήθηκε στο Φεστιβάλ των Καννών. Θα παρευρεθεί η πρωταγωνίστρια Μπάρμπορα Μπομπούλοβα.
Ταινιοθήκη της Ελλάδος, 20-25 Οκτωβρίου

Οι Red Snapper στην Αθήνα
Στις συνθέσεις τους η acid jazz συναντά το trip hop και το ψυχεδελικό surf και ο ηλεκτρονικός ήχος τα ακουστικά όργανα. Η γνωστή βρετανική μπάντα επιστρέφει στα μέρη μας για να παρουσιάσει το νέο της δίσκο «Everybody Is Somebody». Με την υποστήριξη του Athens Voice 102.5.
Fuzz Club, 20 Οκτωβρίου στις 20:00

Red Snapper

Στο «εργαστήρι» του Γιώργου Λάππα
Στα χαρακτηριστικά ανθρωπόμορφα γλυπτά, την πλέον δημοφιλή πτυχή της δουλειάς του σημαντικού εικαστικού και καθηγητή της ΑΣΚΤ, εστιάζει η έκθεση με τίτλο «Eerie walk». Μια γλυπτική εγκατάσταση που επιδιώκει να αναδείξει τον τρόπο σκέψης και δημιουργίας του καλλιτέχνη, επτά χρόνια από τον θάνατό του.
Citronne Gallery, 24 Οκτωβρίου-9 Δεκεμβρίου (εγκαίνια: 19:00-22:00)

«Μικρά συζυγικά εγκλήματα»
Η Ναταλία Τσαλίκη και ο Άρης Λεμπεσόπουλος πρωταγωνιστούν και ο Σωτήρης Τσαφούλιας σκηνοθετεί αυτή τη σεζόν το έργο του Έρικ-Εμανουέλ Σμιτ. Ένα κείμενο για την αγάπη και τον πόνο που προκαλεί, αλλά και για την αποδοχή του άλλου μέσα στην αβεβαιότητα του έρωτα.
Θέατρο Μικρό Άνεσις, από 20 Οκτωβρίου

Πώς στεκόμαστε μαζί;
Η έκθεση «Παιδαγωγικές του κοινού / των κοινών» επιχειρεί να λειτουργήσουν σαν ένα εργαστήρι για παιδαγωγικές κοινωνικές πρακτικές και συλλογικά αποτυπώματα, που μπορούν να συμβάλλουν σε νέα εργαλεία του κοινωνικού και του πολιτικού. Το αφιέρωμα κλείνει με τριήμερο δημόσιο πρόγραμμα με εργαστήρια και παρουσιάσεις από τους Δήμητρα Ιωάννου, Eliana Otta, Θεοδώρα Μαλάμου, Χριστίνα Πετκοπούλου, Γιάννη Χατζηασλάνη, Εργαστήριο Τέχνη και Κοινωνικές Πρακτικές στο Τμήμα Πολιτισμού Δημιουργικών Μέσων και Βιομηχανιών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, καθώς και προβολές ταινιών των Forensic Architecture, Jeremy Deller και Jumana Manna.
Το Οχτώ, 19-21 Οκτωβρίου στις 18:00-21:00

«Παιδαγωγικές του κοινού / των κοινών»

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ