Εικαστικα

13 ραντεβού για αυτή την εβδομάδα | 5 - 11 Οκτωβρίου 2023

Το έργο της Λουκίας Αλαβάνου από τη Μπιενάλε Βενετίας στη Στέγη, οι Telenova στο Gazarte, «Ο Θάνατος του Εμποράκου» στο θέατρο Ζίνα, Χαγιάο Μιγιαζάκι στις Νύχτες Πρεμιέρας κ.ά.

woman_guest.jpg
Ιωάννα Γκομούζα
ΤΕΥΧΟΣ 887
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Λουκία Αλαβάνου, "Στον δρόμο για τον Κολωνό"
Λουκία Αλαβάνου, "Στον δρόμο για τον Κολωνό"

Οι καλύτερες προτάσεις για συναυλίες, παραστάσεις, εκθέσεις, προβολές την εβδομάδα 5-11 Οκτωβρίου 2023

Εκδηλώσεις για την εβδομάδα 5 - 11 Οκτωβρίου 2023

Ο Οιδίποδας από τη Βενετία
Η εγκατάσταση εικονικής πραγματικότητας της Λουκίας Αλαβάνου, που εκπροσώπησε την Ελλάδα στην 59η Μπιενάλε της Βενετίας, έρχεται στην Αθήνα. Καθίστε στα εργονομικά καθίσματα, φορέστε τα ειδικά γυαλιά και βγείτε «Στον δρόμο για τον Κολωνό» με τον φακό να ταξιδεύει στο γκέτο των Ρομά στη Νέα Ζωή.
Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, 11 Οκτωβρίου- 30 Νοεμβρίου  

Οι Telenova για πρώτη φορά στην Ελλάδα
Ο ήχος τους έχει κερδίσει διακρίσεις από το BBC 6 Music, το KCRW, τη Vogue Paris, το NME, το Triple J. Με το EP Tranquilize στις αποσκευές τους, η αυστραλιανή μπάντα έρχεται να τραγουδήσει και στα μέρη μας το Bones. Με την υποστήριξη του Athens Voice 102,5.
Gazarte Roof Stage, 6 Οκτωβρίου στις 21:30 

Telenova
© Clint Peloso

Ο Βλαδίμηρος Κυριακίδης συναντά τον Γουίλι Λόμαν
Ζει μπερδεμένος ανάμεσα στο παρόν και το παρελθόν, εγκλωβισμένος από το αμερικάνικο όνειρο. Είναι, φυσικά, ο ήρωας του εμβληματικού έργου του Άρθουρ Μίλερ «Ο Θάνατος του Εμποράκου» που υποδύεται φέτος ο γνωστός ηθοποιός, ακολουθώντας τις σκηνοθετικές οδηγίες του Γιώργου Νανούρη.
Θέατρο Ζίνα, από τις 5 Οκτωβρίου

"Ο θάνατος του εμποράκου"
© Κατερίνα Τσατσάνη

Στον κήπο με τα γλυπτά
Εκατόν ένα γλυπτά μεσαίων και μεγάλων διαστάσεων, δημιουργίες της τελευταίας πενταετίας, μας περιμένουν στον πανέμορφο αύλειο χώρο του Μεγάρου Ιλίσσια. Η καθιερωμένη έκθεση που οργανώνει το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος. Χορηγός επικοινωνίας: ATHENS VOICE.
Βυζαντινό & Χριστιανικό Μουσείο, 6 Οκτωβρίου-5 Νοεμβρίου

Έκθεση γλυπτικής του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος

Οι Blind Guardian στην Πειραιώς 117
Με τον ολοκαίνουργιο, δωδέκατο δίσκο τους, με τίτλο «The God Machine», επιστρέφει στα μέρη μας η γερμανική μπάντα, ένα χρόνο μετά την εμφάνισή τους στο Release Athens. Όσοι πιστοί του power metal, προσέλθετε.
Floyd, 6 Οκτωβρίου από τις 20:00

Μια Pietà για εκείνες που χάθηκαν
Το τραύμα της γυναικοκτονίας ψηλαφεί η νέα παράσταση θεάτρου ντοκιμαντέρ της Μάρθας Μπουζιούρη. Μια διαδρομή στα μονοπάτια του πένθους και της αναγέννησης, βασισμένο στις αφηγήσεις πέντε γυναικών που βίωσαν την υπέρτατη απώλεια, τη δολοφονία του παιδιού τους.
Θέατρο του Νέου Κόσμου, από τις 6 Οκτωβρίου

"Pieta" από τη Μάρθα Μπουζιούρη
© Πάτροκλος Σκαφίδας

Ο Γιάννης Κακλέας σκηνοθετεί Σαίξπηρ 
Εξήντα οκτώ χρόνια μετά την πρώτη παρουσίασή της από τον Κάρολο Κουν, η «Δωδέκατη νύχτα» επιστρέφει στο ιστορικό θέατρο της Πεσμαζόγλου. Μια ονειρική κωμωδία για τη δύναμη, την τρέλα και τα πάθη του έρωτα με τους Κωνσταντίνο Γεωργόπουλο, Αμαλία Καβάλη, Ηλιάνα Μαυρομάτη, Κωνσταντίνο Μπιμπή κ.ά.
Θέατρο Τέχνης – Υπόγειο, από τις 7 Οκτωβρίου

"Δωδέκατη νύχτα" σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα
© Πάτροκλος Σκαφίδας

Οι Blues Wire στο Κύτταρο
Πορεύονται σε στούντιο και σκηνές επί τρεις δεκαετίες (και βάλε) παίζοντας τα αγαπημένα τους μπλουζ. Το φθινόπωρο τους βρίσκει ξανά στο γνώριμο μουσικό στέκι της Ηπείρου και Αχαρνών, παρέα αυτή τη φορά με τους Χριστόφορος Κροκίδη και Άκη Τουρκογιώργη.
Κύτταρο, 6 Οκτωβρίου από τις 21:30  

Blues Wire

Σε μουσική τροχιά
Την Παρασκευή θα παίζει hip hop (με τους ΤΑΦ ΛΑΘΟΣ, Vikkie, Complex Shadow, Danaya), τo Σάββατο μας βάζουν σε ηλεκτρονικά μονοπάτια (Veslemes, Autow Nite Superstore, Kristof, Alex Dimou & Vili), την Κυριακή τον πρώτο ρόλο παίρνουν οι κιθάρες (Deaf Radio, Lungs, AMKA και Amalia & the Architects). Ραντεβού για Music Escapades: In Orbit και με ελεύθερη είσοδο.
Θόλος του ΚΠΙΣΝ, 6-8 Οκτωβρίου στις 20:00

Τελετουργίες για τον Νέο Κόσμο
Με το ρόλο του τέρατος στο τελετουργικό και την παρουσία του στη μυθολογία, τη λαϊκή κουλτούρα, τις φεμινιστικές και queer πρακτικές καταπιάνεται στη νέα της επιμελητική πρόταση η Ελένη Ρήγα. Μια έκθεση με έργα των Εύας Γιαννακοπούλου, Ναταλίας Μαντά, Μάρως Μιχαλακάκου, Μαλβίνας Παναγιωτίδη, Πάνου Προφήτη, Τζόνα Σαχπάζη, Πάνου Σκλαβενίτη, Πάνου Τσαγκάρη και Γιώργου Τσεριώνη.
Teras Athens, 7-18 Οκτωβρίου (εγκαίνια στις 19:00-22:00)

Το έργο του Πάνο Τσαγκάρη "The cave"
Πάνος Τσαγκάρης, "The cave"

Αυλαία λήξης για τις Νύχτες πρεμιέρας
Άνοιξε το πρόσφατο Φεστιβάλ του Τορόντο και κλείνει το 29ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας. Με «Το αγόρι και ο ερωδιός» ο θρύλος του animation και του manga Χαγιάο Μιγιαζάκι ξεδιπλώνει την ιστορία του 12χρονου Μαχίτο που χάνει τη μητέρα του στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και καταφεύγει στην εξοχή για να αρχίσει μια νέα ζωή.
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, 7 Οκτωβρίου στις 20:00

Ένας εικαστικός αστερισμός αλλό-κοσμων
Με την κάμερα και με τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης επιδιώκουν να αναπαραστήσουν τη δομική πολυπλοκότητα του κόσμου μας. Παράλληλα με τις εκθέσεις τους στη National Gallery του Λονδίνου και στο Μουσείο Reina Sofia της Μαδρίτης, η Céline Condorelli και η Angela Melitopoulos παρουσιάζουν στην έκθεση Akin κατασκευές, εικόνες, διοράματα και μια βιντεοεγκατάσταση.
TAVROS, 5 Οκτωβρίου-20 Δεκεμβρίου (εγκαίνια: 19:00-22:00)

Akin

Η Κατερίνα Διδασκάλου στο«Unfriend»
Σ’ έναν κωμικό ρόλο έκπληξη θα δούμε φέτος τη γνωστή ηθοποιό. Στο έργο του γνωστού Βρετανού συγγραφέα Στήβεν Μόφατ, που σκηνοθετεί ο Αντώνης Γαλέος, υποδύεται μια εκκεντρική χήρα που επισκέπτεται απρόσκλητη ένα καθωσπρέπει ζευγάρι. Αναζητώντας πληροφορίες για εκείνη, ανακαλύπτουν ότι μπορεί να είναι μια στυγνή δολοφόνος. Nα είναι οι φήμες του διαδικτύου αληθινές; Και πώς θα την ξεφορτωθούν;
Θέατρο Νέος Ακάδημος, από 11 Οκτωβρίου

"Unfriend"
© Πάτροκλος Σκαφίδας

Ραντεβού στο Athens Art Book Fair
Ογδόντα δύο καλλιτέχνες, φωτογράφοι, ζινάδες, ανεξάρτητα περιοδικά και εκδοτικοί οίκοι από την Ελλάδα και το εξωτερικό στήνουν ξανά τους πάγκους τους στο τέταρτο φεστιβάλ καλλιτεχνικού εντύπου. Φέτος μας υπόσχονται και εργαστήρια εισαγωγής στη δημιουργία artist book.
Ωδείο Αθηνών, 6-8 Οκτωβρίου

Athens Art Book Fair

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ