- CITY GUIDE
- PODCAST
-
19°
11 καλλιτέχνιδες για τα παιδιά και το ΕΛΙΖΑ στην γκαλερί Ζουμπουλάκη
Ποιες γνωστές καλλιτέχνιδες συμμετέχουν και με ποια έργα
11 Women United for Children στην γκαλερί Ζουμπουλάκη: μια έκθεση για το σωματείο ΕΛΙΖΑ
Περίπου 7.500 παιδιά έως 5 ετών υπολογίζεται ότι πέφτουν κάθε χρόνο θύματα κακομεταχείρισης στην Ελλάδα, με το συντριπτικό ποσοστό των περιστατικών να συμβαίνει μέσα στο στενό οικογενειακό περιβάλλον. Κι όμως, στη χώρα μας, οι πρώτοι ειδικοί που έρχονται σε επαφή με μεγάλο πληθυσμό παιδιών προσχολικής ηλικίας, οι νηπιαγωγοί δε λαμβάνουν συστηματική πληροφόρηση-εκπαίδευση σχετικά με την σωματική και σεξουαλική κακοποίηση και την παραμέλησή τους, αναφέρουν οι άνθρωποι του ΕΛΙΖΑ. Η έκθεση «11 women united for children», που εγκαινιάζεται την Πέμπτη 4 Μαΐου στην γκαλερί Ζουμπουλάκη, στηρίζει την πρωτοβουλία του ιδρύματος για τη δημιουργία ενός Εθνικού Προγράμματος Επιμόρφωσης και Ενδυνάμωσης Νηπιαγωγών για την πρόληψη της κακοποίησης των παιδιών. Εστιάζει δε σε γυναίκες καλλιτέχνιδες στοχεύοντας το εγχείρημα αυτό να λειτουργήσει ως «δίκτυο φροντίδας και προστασίας που μεταφέρει την αίσθηση αισιοδοξίας σε σχέση με αυτό το πολύ σοβαρό ζήτημα».
«11 women united for children»: η Μαρίνα Καρέλλα του Ιδρύματος ΕΛΙΖΑ για την έκθεση στην γκαλερί Ζουμπουλάκη
«Η κοινή αφετηρία που συνδέει όλα τα έργα της πρωτοβουλίας είναι τα παιδικά παραμύθια και το παιχνίδι» σημειώνει η πρόεδρος του ΕΛΙΖΑ και εικαστικός Μαρίνα Καρέλλα και συνεχίζει: «Χρησιμοποιώντας γνωστά παραμύθια και παιχνίδια ως βάση για καλλιτεχνικά έργα, οι καλλιτέχνιδες αντλούν τόσο από την εικονογράφηση των χαρακτήρων των παραμυθιών όσο από αντίστοιχες θεματικές αναφορές. Τα παραμύθια μπορούν να αποτελέσουν ένα πολύτιμο εργαλείο για τη διδασκαλία των παιδιών σχετικά με σημαντικές αξίες και να αποτελέσουν εργαλείο αναγνώρισης κακοποιητικών συμπεριφορών. Οι καλλιτεχνικές αναπαραστάσεις τους μπορούν να αποτελέσουν έναν τρόπο για να εμπλακούν τα παιδιά σε συζητήσεις σχετικά με αυτά τα σημαντικά θέματα και να διδαχθούν τρόπους για τον εντοπισμό και την αντιμετώπιση μη ασφαλών καταστάσεων. Αποτυπώνοντας ονειρικές μορφές και τόπους, τα επιλεγμένα έργα λειτουργούν, επίσης, ως αφορμή υπογράμμισης της ανάγκης προστασίας και διατήρησης της αθωότητας και της ξεγνοιασιάς που χαρακτηρίζει την παιδική ηλικία».
Τα έργα της έκθεσης «11 women united for children» για το ΕΛΙΖΑ
Μέχρι τις 27 Μαΐου στη γνωστή αίθουσα τέχνης της πλατείας Κολωνακίου θα φιγουράρουν δημιουργίες γνωστών καλλιτέχνιδων, από διαφορετικές γενιές και με διακριτή γραφή. Τα χαρακτηριστικά άτια που η Αλεξάνδρα Αθανασιάδη συνθέτει με ξύλα και σίδερα σε γλυπτικές κατασκευές (όπως το πρόσφατης εσοδείας Secret battle) και αποτυπώνει με μεικτές τεχνικές και κολάζ πάνω σε αρχειακό χαρτί (Ίχνη, 2015). Ακρυλικά σε καμβά από την ενότητα DECAOCTO της Κατερίνας Ζαχαροπούλου, που καταπιάνεται με τις διαρκείς μεταμορφώσεις ηρώων των παραμυθιών. Αφαιρετικές χρωματικές γεωμετρίες της Νικομάχης Καρακωστάνογλου.
Τοπία και ανθρωποκεντρικές συνθέσεις της Μαρίνας Καρέλλα με ακουαρέλες και λάδια –π.χ. τα Dark fountain splashing, Sing all the birds και Leaning into the afternoon (Neruda) του 2022. Assemblages της Πέγκυς Κλιάφα, φτιαγμένα με ένα αγαπημένο της υλικό, τις αλουμινένιες καρτέλες χαπιών, που σχολιάζουν τις προβληματικές συνθήκες αντιμετώπισης προβλημάτων υγείας και τις κοινωνικές διαστάσεις τους. Σχέδια από την ενότητα Red Bed-time stories, με τον σήμα κατατεθέν τρόπο της Νίνας Παπακωνσταντίνου, στα οποία μεταγράφει φιγούρες από εικονογραφήσεις ιστοριών των αδερφών Γκριμμ παραπέμποντας μέσα από τη χρήση του κόκκινου χρώματος στη βία που διακρίνει τα κλασικά παραμύθια.
Οι πληθωρικοί πολύχρωμοι μικρόκοσμοι που η Έλπη Σαράντη ζωγραφίζει με στυλό και μαρκαδόρους αντλώντας έμπνευση από τον κόσμο του υποσυνείδητου, των ονείρων και των συναισθημάτων. Αχνές ιχνογραφήσεις από την πινακοθήκη των χαρακτήρων της Χριστιάνας Σούλου (τα έργα Rhodonia και Atis του 2018). Επεισόδια από τον πολύχρωμο ζωγραφικό κόσμο της Σοφίας Στεβή (Old represantations και Figure next to the lake). Λουλουδιασμένες αφηγήσεις με ακρυλικά χρώματα από την Farida el Gazzar (Afternoon flowers don't know where to go). Αλλά και ένα σχέδιο σε χαρτί της διάσημης Chryssa. Μέρος από τα έσοδα των πωλήσεων θα διατεθούν απευθείας στο ΕΛΙΖΑ για την υλοποίηση του προγράμματος.
Τα κοινωνικά πρότζεκτ της γκαλερί Ζουμπουλάκη
Η έκθεση έρχεται σε συνέχεια των κοινωνικών πρότζεκτ που έχει καθιερώσει η γκαλερί. Μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε το 2020 όταν, στο πλαίσιο του Art on boards / The skate project για την υποστήριξη των οργανισμών Free Movement Skateboarding και το Mum Institute, κάλεσαν 17 γνωστούς εικαστικούς να ξεδιπλώσουν την έμπνευσή τους έχοντας ως «καμβά» σανίδες του skateboard. Το 2021 η έκθεση ζωγραφικής της Έλενας Κούτση συνδέθηκε με την υποστήριξη των σκοπών του ΕΛΙΖΑ, ενώ το καλοκαίρι του 2022 διοργανώθηκαν δύο εκθέσεις σε συνεργασία με το περιοδικό δρόμου «σχεδία».
INFO:
«11 women united for children»
Γκαλερί Ζουμπουλάκη, Πλ. Κολωνακίου 20
Διάρκεια έκθεσης: 4-27 Μαΐου 2023 (εγκαίνια στις 18:00-21:00)
Ώρες λειτουργίας: Τρ., Πέμ., Παρ. 11:00-20:00. Τετ. & Σάβ. 11:00-15:00
Η ATHENS VOICE είναι χορηγός επικοινωνίας της έκθεσης
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες ζωγράφους μιλάει στην ATHENS VOICE με αφορμή την έκθεση «Παναγιώτης Τέτσης – Γιώργος Ρόρρης. Φως και Χώμα» στην Πινακοθήκη Αβέρωφ
Ρεκόρ δημοπρασίας στη Γαλλία
35 καλλιτέχνες από περισσότερες από 30 χώρες συναντιούνται στη δεύτερη Μπιενάλε, με έργα για το αποτύπωμα του λιγνίτη στη γη και το σώμα
Η πρωτοπόρος που η ιστορία της τέχνης σχεδόν ξέχασε
Το μουσείο παρουσιάζει τις εκθέσεις «No Time for Melancholy» και «Ιστορίες σε εκκρεμότητα»
Μια ζωή γεμάτη τέχνη και οι διαφορετικές ζωές του από τη Σουηδία και το Παρίσι μέχρι το Τόκιο και την Αθήνα
Συνέντευξη με τον γνωστό εικαστικό για τη νέα του έκθεση «Χνάρια, μορφές και απόηχοι», τη σχέση του με τη θάλασσα, τη μνήμη και την τέχνη
«Η ζωγραφική αποτελεί τη μόνη πραγματική μου ταυτότητα»
Από την Γκαλερί Ζουμπουλάκη μέχρι το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο αλλά και το Τεχνολογικό Πάρκο Λαυρίου
Ο γνωστός εικαστικός παρουσιάζει τη νέα του έκθεση στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά
Ελληνική μόδα, πολιτισμός και βιωσιμότητα στις Βρυξέλλες, στην έκθεση του Δημήτρη Γραμματικογιάννη
Η έκθεση πλαισιώνεται από δίγλωσσο (ελληνικά-αγγλικά) κατάλογο με έγχρωμες αναπαραγωγές των έργων
Η έκθεση «Κιβωτός του λόγου. Τέχνη και γραφή» στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας αναδεικνύει το έργο της γλύπτριας και ζωγράφου
Από το Scary Movie μέχρι τις ταινίες με βαμπίρ αντικείμενα και λεπτομέρειες που δεν γνωρίσαμε
Η έκθεση γλυπτικής του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών πραγματοποιείται και φέτος στον εξωτερικό χώρο του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου
Από την αναδρομική του Λεβίδη στο Μουσειο Μπενάκη μέχρι τις «Αφάλες» της Δανάης Στράτου στο Μέγαρο Μουσικής
Γυναίκες που μπήκαν εκεί όπου δεν τις ήθελαν και άλλαξαν για πάντα την ελληνική τέχνη
Από τα «αδύναμα έργα» του Χρήστου Παπούλια, στον «νεφελώδη ουρανό» της Kylie Manning
Τρεις ημέρες πολιτισμού, γαστρονομίας, εκπαίδευσης και μουσικής στο νησί
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.