Εικαστικα

Οι 23 σταθμοί του Μικρού Ήρωα

Το πιο αγαπημένο ελληνικό λαϊκό αναγνώσμα γιορτάζει 70 χρόνια ύπαρξης με μια μεγάλη έκθεση στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

62222-137653.jpg
A.V. Team
ΤΕΥΧΟΣ 859
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Οι 23 σταθμοί του Μικρού Ήρωα
© Νικόλας Στεφαδούρος

«Μικρός Ήρως»: 23 σταθμοί από την ιστορία του. Έκθεση για τα 70 χρόνια στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

Σπάνια ένα περιοδικό έχει σημαδέψει τόσο πολύ τις καρδιές και τις ψυχές των αναγνωστών του, όσο ο Μικρός Ήρως, που έγραφε ο Στέλιος Ανεμοδουράς από το 1953 έως και το 1968 με το ψευδώνυμο «Θάνος Αστρίτης» και διάνθισε με τα σκίτσα του ο Βύρων Απτόσογλου. Σπάνια ένα παιδικό περιοδικό του είδους του έφτασε, χωρίς διακοπή της έκδοσής του, στον μυθικό αριθμό των 800 σχεδόν τευχών, γραμμένο κάθε εβδομάδα από τον ίδιο πάντα συγγραφέα. Αυτό το περιοδικό των παιδικών μας αναμνήσεων, λοιπόν, ο Μικρός Ήρως μας, γιορτάζει φέτος εβδομήντα χρόνια ζωής. 70 χρόνια μετά την πρώτη του κυκλοφορία, ο θρυλικός ήρωας επιστρέφει με μία μεγάλη έκθεση. Ο εγγονός του δημιουργού, Λεωκράτης Ανεμοδουράς, διηγήθηκε στην ATHENS VOICE συναρπαστικές ιστορίες.

Συνέντευξη: Ο Λεωκράτης Ανεμουδουράς μιλάει στην ATHENS VOICE για την ιστορία των εκδόσεων Μικρός Ήρως, πριν την επετειακή έκθεση για τα 70 χρόνια, στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.
© Δήμητρα Νικολαΐδη

Η αλήθεια είναι ότι δεν είναι πια «μικρός» και η εποχή μας έχει στρέψει την προσοχή της σε άλλους ήρωες... Πιο πεζούς, πιο αναλώσιμους, αλλά χάι τεκ! Ο δικός μας, όμως, ο «παππούς Μικρός Ήρως» δεν πτοείται… «Όσο ζει, ελπίζει…», όπως έλεγε κι ο ίδιος στις παλιές καλές μέρες. Σας προσκαλεί πιστούς και όχι, σε μια μοναδική έκθεση που θα λάβει χώρα στο ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, από τις 21 έως και τις 15 Μαρτίου, κατά την οποία 45 διακεκριμένοι Έλληνες εικονογράφοι αφιερώνουν τις δημιουργίες τους για τα εβδομηντάχρονα του αναγνώσματος. Τα 45 εκθέματα θα έχετε την ευκαιρία να τα απολαύσετε στον πρώτο όροφο του ιδρύματος. Στον δεύτερο όροφο θα βρείτε συλλεκτικά τεύχη και ένθετα της σειράς καθώς και σπάνια σκίτσα του εικονογράφου του αναγνώσματος, Βύρωνα Απτόσογλου, που παραχώρησε για τις ανάγκες της έκθεσης το Ίδρυμα Σ.Ο.Φ.Ι.Α.. Την επιμέλεια και καλλιτεχνική διεύθυνση της έκθεσης έχει ο εικαστικός Γαβριήλ Τομπαλίδης. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Τρίτη 21 Φεβρουαρίου στις 19:00, όπου θα μιλήσουν για το ανάγνωσμα ο Ιστορικός Τέχνης Γιάννης Κουκουλάς και ο ηθοποιός Δημήτρης Πιατάς, ενώ θα προβληθεί βίντεο με αδημοσίευτο υλικό και συνεντεύξεις παλαιών και νέων προσωπικοτήτων.

Συνέντευξη: Ο Λεωκράτης Ανεμουδουράς μιλάει στην ATHENS VOICE για την ιστορία των εκδόσεων Μικρός Ήρως, πριν την επετειακή έκθεση για τα 70 χρόνια, στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.
© Βασίλης Γκογκτζιλάς

Ταυτόχρονα, όσοι παρευρεθούν, θα έχουν την ευκαιρία να αποκτήσουν το ολοκαίνουργιο λεύκωμα με πολύτιμες πληροφορίες για το ανάγνωσμα, τα νέα σκίτσα των καλλιτεχνών αλλά και μία αδημοσίευτη πραγματική ιστορία του Θάνου Αστρίτη σε σχέδια του Βασίλη Γκογκτζιλά, που αποτελεί την αφετηρία αυτής της τεράστιας διαδρομής που λέγεται Μικρός Ήρως.

Οι Εκδόσεις Μικρός Ήρως μοιράζονται στην ATHENS VOICE 23 σημαντικούς σταθμούς από την ιστορία του πιο αγαπημένου ελληνικού λαϊκού αναγνώσματος

24 Φεβρουαρίου 1953 Κυκλοφορεί το πρώτο τεύχος του Μικρού Ήρωα με τίτλο «Ελεύθερος Σκλάβος» και θέμα τη δράση μερικών παιδιών στη διάρκεια της Κατοχής.

15 Ιανουαρίου 1955 Κυκλοφορεί το 100ό τεύχος του περιοδικού («Το Παιδί-Φάντασμα Τιμωρεί»). Η ταυτότητα αναγνώστη του Μικρού Ήρωα που δινόταν με αυτό το τεύχος, καθώς και το εντυπωσιακό 100 στην αρίθμησή του, το έκαναν γρήγορα ανάρπαστο και εξαφανισμένο από κάθε στοκ. 

4 Μαρτίου 1958 Ο Θέμος Ανδρεόπουλος αναλαμβάνει την εικονογράφηση του εξωφύλλου των τευχών του Μικρού Ήρωα (#263, «Το Γάντι της Εκδικήσεως»), ενώ από το #253 είχε αναλάβει και την εσωτερική εικονογράφηση.

24 Ιουνίου 1958 O Byron (Βύρων Απτόσογλου) αναλαμβάνει και πάλι την εικονογράφηση και των εξωφύλλων του Μικρού Ήρωα από το #279 («Ο… Βομβαρδισμός»), όπου θα παραμείνει ο μοναδικός εικονογράφος του περιοδικού έως το τέλος της έκδοσης. 

18 Οκτωβρίου 1960 Με το #400  («Ο Άσσος των Άσσων») ορθώνεται πλέον ευδιάκριτα ένα ορόσημο καμπής στην κυκλοφοριακή ιστορία του Μικρού Ήρωα που θα αποτιμηθεί μετά το πέρας του εκδοτικού του κύκλου της πρώτης περιόδου.

1 Απριλίου 1961 Το Σάββατο της εβδομάδας που κυκλοφορεί στα περίπτερα το #423 («Νταχάου»), ο Ανεμοδουράς ρίχνει στην εκδοτική πιάτσα ένα ακόμα όπλο συσπείρωσης του καινούργιου αναγνωστικού του κοινού. Με διακριτική ετικέτα «Ανατύπωσις» αρχίζει την επανακυκλοφορία των τευχών του Μικρού Ήρωα από το πρώτο τεύχος.

8 Σεπτεμβρίου 1966 Παράλληλα με την πρώτη έκδοση της οποίας κυκλοφορούσε την ίδια εβδομάδα, το #707 και με την «Ανατύπωση» της οποίας κυκλοφορούσε το #285, ξεκινά και η Γ’  Έκδοση του Μικρού Ήρωα, κάθε Πέμπτη, με ανασύνθεση του αυθεντικού εξωφύλλου της πρώτης έκδοσης και βελτιωμένο στους χρωματισμούς του.

Τρίτη 25 Απριλίου 1967 Μετά από 739 εβδομάδες συνεχούς κυκλοφορίας, το #740 δεν κυκλοφορεί! Η επιβολή του στρατιωτικού πραξικοπήματος της 21ης Απριλίου αναστέλλει για λίγες μέρες την έκδοση όλων.  

18 Ιουνίου 1968 Το #798 («Ένας Μικρός, Μικρός, Μικρός Ήρως») είναι το τελευταίο τεύχος του Μικρού Ήρωα ως ανάγνωσμα στην πρώτη περίοδο των εκδόσεών του (1953-1968). Η διακοπή επήλθε απροειδοποίητα και απότομα. Ταυτόχρονα, διακόπηκαν και η Ανατύπωση και η Γ΄ Έκδοση. 

2 Ιουλίου 1968 Δύο εβδομάδες αργότερα κυκλοφορεί ο Εικονογραφημένος Μικρός Ήρως με αναγνώσματα ξένης προέλευσης και δεκαεξασέλιδο τετράχρωμο κόμικς με περιπέτειες του Παιδιού-Φάντασμα και της παρέας του. Η έκδοση είναι δεκαπενθήμερη και θα διαρκέσει 66 τεύχη.

10 Ιανουαρίου 1976 Κυκλοφορεί το πρώτο τεύχος της Τρίτης Περιόδου του Μικρού Ήρωα. Είναι σε μορφή αναγνώσματος εβδομαδιαίας συχνότητας (κάθε Σάββατο) και κυκλοφόρησε σε είκοσι οχτώ τεύχη. 

Συνέντευξη: Ο Λεωκράτης Ανεμουδουράς μιλάει στην ATHENS VOICE για την ιστορία των εκδόσεων Μικρός Ήρως, πριν την επετειακή έκθεση για τα 70 χρόνια, στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.
© Αλέξανδρος Αλεξανδρής

Καλοκαίρι 1976 Ο Μικρός Ήρως αποκτά τον ύμνο του. Είναι το «Τραγούδι του Μικρού Ήρωα» σε ρυθμό εύθυμου εμβατηρίου για τον κύριο ήρωα του αναγνώσματος, Γιώργο Θαλάσση, που έγραψε ο Λουκιανός Κηλαηδόνης για ένα σκετσάκι στην επιθεώρηση του Ελεύθερου Θεάτρου «Το τραμ το τελευταίο». Τραγουδήθηκε όσο κανένα άλλο επιθεωρησιακό τραγούδι στα σχεδόν πενήντα χρόνια της ζωής του.

Απρίλιος 1982 Σε συνέντευξή του, στο λογοτεχνικό περιοδικό Ωλήν, ο Στέλιος Ανεμοδουράς παραδέχεται επίσημα ότι του ανήκει η συγγραφική πατρότητα των περιπετειών του Μικρού Ήρωα τις οποίες έγραφε ο ίδιος για περισσότερα από 15 χρόνια και τις υπέγραφε ως Θάνος Αστρίτης. 

Πέμπτη 11 Απριλίου 1985 Αρχίζει η κυκλοφορία της τετάρτης έκδοσης των περιπετειών του Μικρού Ήρωα της πρώτης περιόδου. Η σειρά, με εβδομαδιαία συχνότητα κυκλοφορίας, θα ολοκληρωθεί στα 100 τομίδια των οκτώ τευχών έκαστο, διαφέροντας, ωστόσο, από τους παλιούς οκτάτευχους τόμους στο ότι το κείμενο είναι σε συνεχόμενη ροή από τεύχος σε τεύχος σαν σε βιβλίο και όχι σαν εβδομαδιαίο περιοδικό.

26 Σεπτεμβρίου 1990 Πεθαίνει ο βασικός εικονογράφος του Μικρού Ήρωα, ο Βύρων Απτόσογλου (Byron). 5 Μαΐου 1995: Η Πολιτική Επιθεώρηση ΑΝΤΙ, αφιερώνει στον Μικρό Ήρωα ένα ολόκληρο τεύχος της, το #577. Επίσης, προσφέρει μαζί με το κύριο τεύχος και δύο τευχίδια του Μικρού Ήρωα με πρωτοδημοσιευμένες περιπέτειες, όπου για το αριθμητικό στρογγύλεμα της σειράς της πρώτης περιόδου το μεν ένα, που γράφτηκε από ομάδα συγγραφέων, αριθμείται ως #799 και το άλλο, που γράφτηκε από τον ίδιο τον Στέλιο Ανεμοδουρά, ως #800. 

6 Νοεμβρίου 1997 Ο Δήμος Αθηναίων, διά του δημάρχου του Δημήτρη Αβραμόπουλου, τιμά και βραβεύει τον Στέλιο Ανεμοδουρά για την επί δεκαεξαετία συνεχή συγγραφή του αναγνώσματος Μικρός Ήρως με κύριο επίκεντρο δράσης του την κατοχική Αθήνα, απονέμοντάς του το μετάλλιο της πόλης των Αθηνών. 

5 Μαΐου 2000 Ο Στέλιος Ανεμοδουράς, πατέρας του Μικρού Ήρωα, αλλά και άλλων χαρακτήρων ελληνικής γραφής, είτε ως δημιουργός και συγγραφέας τους είτε ως εκδότης τους, πεθαίνει σε ηλικία 83 χρονών. 

17 Ιουνίου 2001 Πρεμιέρα θεατρικού έργου με κείμενα από τις περιπέτειες του Μικρού Ήρωα. Την παράσταση επιμελήθηκε και ανέβασε στο θέατρο Λυκαβηττού η Εταιρία Θεάτρου Commedia με τον Δημήτρη Πιατά.

17 Μαρτίου 2003 Ιδρύεται ο Σύλλογος Φίλων του Μικρού Ήρωα με 98 ιδρυτικά μέλη.

24 Φεβρουαρίου 2005 Ανήμερα της 52ης επετείου της «γέννησης» του Μικρού Ήρωα στο Μουσείο Μπενάκη, παρουσιάζεται σε συνέντευξη Τύπου, το δίτομο Λεξικό του Μικρού Ήρωα σε σύνταξη και επιμέλεια του Γιώργου Βλάχου.

Νοέμβριος 2015 Παρουσίαση του βιβλίου αναφοράς «Οι Ήρωες του Στέλιου Ανεμοδουρά», στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων. Ως ξεχωριστό αφιέρωμα στον εκδότη και συγγραφέα Στέλιο Ανεμοδουρά, εντάσσεται στην ύλη του έργου και μια ιστορία του Μικρού Ήρωα με πρωτότυπο σενάριο από τον Γιώργο Βλάχο και εικονογράφηση από τον Κώστα Φραγκιαδάκη. 

Μάιος 2017 Ένας τόμος 170 σελίδων με πέντε ακόμα ιστορίες με τον Μικρό Ήρωα στο ίδιο στιλ και με τίτλο «Η Ακρόπολη Κινδυνεύει» παρουσιάζονται στη Λέσχη Φίλων Κόμικς και από την επόμενη χρονιά, η έκδοση μιας νέας περιπέτειας του Μικρού Ήρωα κάθε χρόνο, στην επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, μέσω της Εφημερίδας των Συντακτών, καθιερώνεται με συνεχιστές της αυθεντικής μικροηρωικής παράδοσης τον Γιώργο Βλάχο στο κείμενο και τον Κώστα Φραγκιαδάκη στην εικονογράφηση.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ