- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Νέοι Ρεαλιστές στο Παγκράτι
Το χρωματιστό, εκρηκτικό σύμπαν του Nouveau Réalisme πρωταγωνιστεί στη νέα περιοδική έκθεση του Ιδρύματος Β. & Ε. Γουλανδρή
Nouveau Réalisme στο Ίδρυμα Β.&Ε. Γουλανδρή: έργα των Κλάιν, Σεζάρ, Κρίστο, ντε Σεν Φαλ, Τινγκελί, Σπέρι, Αρμάν, Ντυφρέν, Χέινς, Ράις, Βιλεγκλέ, Ροτέλα, Ντεσάν.
H «Νίκη της Σαμοθράκης» του Ιβ Κλάιν, το «Περιτυλιγμένο καροτσάκι» του Κρίστο, «Το παγκάκι» της Νίκι ντε Σεν Φαλ, η «Μυθική Μέριλιν» του Μίμμο Ροτέλλα, η «Μείζων συγχορδία» του Αρμάν, η «Αθηνά Παλλάδα» του ζεύγους Τινγκελί-ντε Σεν Φαλ: πάνω από 50 δημιουργίες καταξιωμένων εικαστικών μας περιμένουν στην Ερατοσθένους στο αφιέρωμα για το Nouveau Réalisme που οργανώνει το Ίδρυμα Β. & Ε. Γουλανδρή. Μια έκθεση που, όπως μας προϊδεάζουν οι επιμελήτριές της, Marion Meyer (πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Man Ray, η οποία γνώρισε προσωπικά πολλούς Νέους Ρεαλιστές) και Μαρία Κουτσομάλλη-Μορώ (υπεύθυνη της Συλλογής του Ιδρύματος Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή), δεν στοχεύει σε μια εξαντλητική ιστορική προσέγγιση, αλλά επιλέγει να αναδείξει «το νεανικό, πληθωρικό, διασκεδαστικό πνεύμα των καλλιτεχνών, οι οποίοι άφησαν ισχυρό αποτύπωμα στην εποχή τους».
Από τα σημαντικά κεφάλαια στην ιστορία της τέχνης του 20ού αιώνα, ο Νέος Ρεαλισμός συνδέθηκε αρχικά με τη δημιουργία των Αρμάν, Φρανσουά Ντυφρέν, Ρέιμοντ Χέινς, Ιβ Κλάιν, Μαρσιάλ Ράις, Ντάνιελ Σπέρρι, Ζαν Τινγκελί και Ζακ Βιλεγκλέ, οι οποίοι στις 27 Οκτωβρίου του 1960 συνυπέγραψαν το μανιφέστο που είχε συντάξει ο περίφημος κριτικός τέχνης Πιερ Ρεστανύ ορίζοντας το συγκεκριμένο καλλιτεχνικό κίνημα ως τις «νέες αντιληπτικές προσεγγίσεις του πραγματικού». Στην πορεία στην παρέα προσκλήθηκαν και οι Σεζάρ, Μίμμο Ροτέλλα Νίκι ντε Σεν Φαλ, Σεράζ Ντεσάν και Κρίστο για να ξεδιπλώσουν τα περισσότερα από τα κοινά τους σχέδια μέσα σε μια τριετία (1960-63) και με πιο αραιούς ρυθμούς μέχρι το 1970.
Διόλου τυχαίο το όνομα, αποτελεί αναφορά στο καλλιτεχνικό και λογοτεχνικό κίνημα του Ρεαλισμού του 19ου αιώνα που ο Κουρμπέ, ως βασικός εκπρόσωπός του, χαρακτήριζε ως «άρνηση του ιδεώδους». Με ανάλογη διάθεση, τα δεκατρία μέλη του Nouveau Réalisme ήρθαν να καταθέσουν, μέσω της δουλειάς τους, τη δική τους αντίληψη για τον κόσμο σε μια κοινωνία βιομηχανοποιημένη πλέον, στην οποία κυριαρχούν η διαφήμιση και η μαζική παραγωγή, αναδεικνύοντας σύγχρονους προβληματισμούς –όπως η αμφισημία του ρόλου της βιομηχανίας, η σπουδαιότητα της ανακύκλωσης, η αναγκαιότητα αναθεώρησης θεμάτων– που άπτονται της οικολογίας.
Η σκηνογραφία της έκθεσης μελετήθηκε από τον Ανδρέα Γεωργιάδη και την Παρασκευή Γερολυμάτου. Στο πλαίσιό της προγραμματίζονται ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά και ενήλικες.
INFO
Nouveau Réalisme
Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή, Ερατοσθένους 13, Παγκράτι, 2107252895
11 Ιανουαρίου - 9 Απριλίου 2023, Δευτέρα & Τετάρτη-Κυριακή: 10.00-18.00, Παρασκευή: 10.00-20.00
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η έκθεση Jeux des Échos παρουσιάζεται στην Galerie Basia Embiricos, στο Marais, στο πλαίσιο του Paris Design Week 2026
Η Κατερίνα Χάρου παρουσιάζει την έκθεση Studio per l'Eternità στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κυθήρων, σε επιμέλεια της Μαρίας Κασιμάτη Τσούτσια
Ο ιστορικός τέχνης και επιμελητής δεν αφηγείται ιστορίες άλλων, αλλά επιμελείται το ίδιο του το βλέμμα: τις εμμονές, τις επιστροφές και τις αγάπες που το διαμόρφωσαν.
46 καλλιτέχνες από 10 διαφορετικές χώρες της υφηλίου, θα φωτίσουν τα ζητήματα του σύγχρονου κόσμου, μετατρέποντάς τα σε μια εμπειρία συλλογικού στοχασμού, ενσυναίσθησης και θεραπείας
Έξι νέοι καλλιτέχνες καλούνται να δημιουργήσουν έργα για την καλοκαιρινή ραστώνη στην έκθεση «Midsummer Party: Reflections on Space and Time — Don’t Ask Me Why»
Διεθνής τιμή για τον επιδραστικό καλλιτέχνη σε ειδική τελετή στο Κονσερτχεμπάου του Άμστερνταμ
H Μαργαρίτα Αθανασίου, η Βαλίνια Σβορώνου, η Σοφία Κουλουκούρη, ο Κοσμάς Νικολάου, η Βέρα Χοτζόγλου και ο Κωνσταντίνος Δουμπενίδης μιλούν στην ATHENS VOICE
Ένας εικαστικός διάπλους ανάμεσα στο χθες και το σήμερα, το μυθικό και το καθημερινό, το εθνικό και το παγκόσμιο
Η ατομική της έκθεση παρουσιάζεται στο Παλαιό Σχολείο του Κάστρου, στη Σίφνο
Από το «It's Greek to me» στην αναγέννηση των ελληνικών γραμμάτων στη Δύση
Ο Απόστολος Τσορφόλιας και ο Βασίλης Χριστοδούλου μιλούν για κοινή εικαστική δράση «Σκαλωσιά» στο χώρο της Νοταρά 44
Σύγχρονη τέχνη σε ένα παραδοσιακό σπίτι στον οικισμό Σαν Μιχάλη
Εικαστική έκθεση εμπνευσμένη από την Οδύσσεια του Christopher Nolan
Μια βόλτα στο κέντρο χρειάζεται και μια μικρότερη ή μεγαλύτερη δόση... τέχνης
Η εικαστικός και επιμελήτρια εκθέσεων μίλησε στην ATHENS VOICE για το κανάλι της στο YouTube
Εγκαινιάζεται στο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας την Τετάρτη 22 Ιουλίου
Από τις πνευματιστικές συνεδρίες του 1900 μέχρι το TikTok του 2026, η ιστορία της Χίλμα αφ Κλιντ μοιάζει πιο σύγχρονη από ποτέ
Από την Ακρόπολη έως την τεχνητή νοημοσύνη, οι καλλιτέχνες δοκιμάζουν τα όρια της δημιουργίας και της συμμόρφωσης
Μια αναδρομή στην καριέρα του με αφορμή την έκθεση «Abstract Constructions» στη Fondation CAB στη Γαλλική Ριβιέρα, στην οποία παρουσιάζονται έργα του
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.